30 Nisan 2017 Pazar

BİLİŞİM YAZILARI : Wikipedia'ya erişim engeli

Wikipedia’ya erişim engeli

Türkiye Blokları izleme ağı, Wikipedia’daki çevrimiçi ansiklopedi üzerinde etkili olan kısıtlamaları doğruladı. Web sitesinin tüm dil sürümlerini etkileyen bir blok 29 Nisan Cumartesi günü yerel saat 08: 00’de tespit edildi. Kullanılabilirlik kaybı, ülkedeki içeriği sansürlemek için kullanılan internet filtreleriyle tutarlıdır.

Bazı alt alanlar , yazım sırasında ISP TTNet’te kısmen mevcutken, Uydunet, Turkcell ve diğer sabit hatlar ve mobil servis sağlayıcıları üzerinde bu kısıtlama tamamen uygulanmış gibi görünüyor.

SSL hataları, şifrelenmemiş adresler artık filtreleme göstergesi olarak bir nginx http 404 hatası döndürürken, orijinal sunuculara bağlanmayı başaramayacağını belirten https istekleri için gönderilir.

Sitenin tüm dil sürümleri etkilenmektedir ve kısıtlama birden çok servis sağlayıcı ile yapılmaktadır.

BTK / BTA portalı, sitenin geçici bir idari düzenleme uyarısı ile engellendiğini bildirmektedir:

5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki sonuç tarihinde bu internet sitesi (wikipedia.org) hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.
(5651 Sayılı Kanuna dayanılarak teknik analiz ve hukuksal değerlendirme yapıldıktan sonra 29/04/2017 tarihli ve 490.05.01.2017 tarihli Karar ile Bilgi ve İletişim Uygulamaları Kararı uyarınca bu web sitesi (wikipedia.org) için İDARİ TEDBİRLENDİRİLMİŞTİR. Teknolojiler Otoritesi.)

WIKIPEDIA’DAN 4 TALEP

İçeriğinde mahkeme kararları da bulunan Türkiye’nin taleplerinin yerine getirilmesi halinde siteye erişim engelinin kaldırılacağı vurgulandı.

Türkiye’nin ilgili kurumları, son dönemde çeşitli sosyal medya şirketleri ve internet siteleriyle temaslarını yoğunlaştırırken, söz konusu mecralardan şu adımları atmalarını talep ediyor:

– Türkiye’de temsilcilik açılması,

– Uluslararası hukuka uygun hareket edilmesi,

– Mahkeme kararlarının uygulanması,

– Türkiye’ye yapılan karartma ve operasyonların bir parçası olmamaları.

[status draft]

[nogallery]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, Wikipedia, erişim engeli]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU