26 Kasım 2014 Çarşamba

WEB ÇÖZÜMLERİ : WhatsApp hangi bilgilerimizi topluyor ? Hangi bilgileri toplanmıyor ?



Android, iOS, BlackBerry ve Windows Phone'da toplam 600 milyondan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, metin tabanlı haberleşmemizin önemli kısmını elinde bulunduruyor. Peki WhatsApp'ın kişisel bilgi toplamayı seven Facebook tarafından satın alınması, endişelenmemizi gerektiriyor mu?

İşte telefonunuzdaki WhatsApp uygulaması hakkında bilmeniz gerekenler.

WhatsApp hangi bilgileri topluyor?

Tüm gizlilik notlarına uygulamanın Yardım/Sıkça sorulan sorular bölümünden ulaşılabiliyor. WhatsApp, temel olarak telefon numaranız, onu bir yılın üzerinde kullandıysanız fatura adresi gibi bilgileri saklıyor. Adres defteriniz, WhatsApp kullanan arkadaşlarınızı tespit etmek için zaman zaman karşıya yükleniyor.

Hangi bilgileri toplanmıyor?

Gizlilik notlarına göre WhatsApp, kişi isimleri ve adresleri saklamıyor. Kişi isimleri ve numaralar, WhatsApp'ın sunucularında değil telefonunuzda eşitleniyor ve bu veriler, WhatsApp'a gönderilmiyor. Facebook'un aksine WhatsApp, konum bilgisi de toplamıyor.

Bununla birlikte WhatsApp, uygulama üzerinden gönderilen verilerin güvenliğini garantilemiyor. Örneğin hack'lenmeniz halinde mesajlarınız riskte olabilir.

WhatsApp, mesajları topluyor mu?

WhatsApp, genel olarak mesajları uzun süre saklamıyor. Bununla birlikte sunucular, teslim edilmeyen mesajları 30 gün saklıyor. Bu süre sonrasında halen teslim edilmeyen mesajlar ise siliniyor.

iOS kullanıcıları, sohbet yedeklerini iCloud üzerinde saklayabiliyor. Ancak son zamanlarda yaşanan hack olayları, bazılarını endişelendirebilir.

WhatsApp gizlilik notlarına göre hizmet, tarih damgaları ve mesajların hangi telefon numaralarına gönderilip, hangi numaralardan alındığı gibi günlük bilgileri saklıyor.

Hizmet üzerinden gönderilen dosyalar, "kısa bir süre" saklandıktan sonra siliniyorlar.

Facebook satın alması işleri değiştirir mi?

WhatsApp'ın kurucusu Jan Koum ve Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, WhatsApp'ta hiçbir şeyin değişmeyeceğini söylüyorlar. Koum bir adım daha ileri giderek temel değerlerinin ve inançlarının, prensiplerinin değişmeyeceğini söylüyor.

Geçmişte WhatsApp'la ilgili gizlilik endişeleri yaşanmış, Hollanda ve Kanada hükümetleri, WhatsApp'ın adres defterlerine erişme yeteneğini ve şifreleme yöntemlerin incelemişlerdi.

Ne yapabilirsiniz?

Gizliliğiniz konusunda endişeleriniz varsa, iCloud'a yedekleme özelliğini kapatabilir, profil resminizi, son görünme tarihinizi ve durumunuzu sadece adres defterinizdeki kişilere göstermeyi tercih edebilirsiniz.

WhatsApp'ın Android uygulamasında yeni sunmaya başladığı şifreleme işlevi de mesajlarınızın başkaları tarafından okunmadığı konusunda içinizi rahatlatabilir.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, WhatsApp, bilgi]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU