27 Kasım 2014 Perşembe

PC ÇÖZÜMLERİ : Windows İle İlgili 180 Soru Ve Cevapları !

 

Burdaki yöntemlerin Yüzde 90'ı tüm windowslar da geçen kodlar ve yöntemlerdir,genel sorunlar oldugu için bunları göz önünde bulundurun.

Söz Konusu Sorula Beyaz Renkte Söz Konusu Cevaplar İse Olive Renktedir

 

Bilgisayarda çalışırken, film seyrederken, İnternet'te sörf yaparken yada yeni aldığınız bir donanımı takarken en çok karşılaştığınız kronik sorunların çözümlerini bu belgede bulabilirsiniz.

 

Bilgisayarlar, donanım ve kullandığımız yazılımların bütününden oluşuyor. Bir bilgisayarın donanımı kusursuz çalışsa bile, yüklenen yazılımların hataları ya da donanımla uyumları sorun yaratabiliyor. Kusursuz, tıkır tıkır çalışan bir bilgisayar idealden başka bir şey değildir. Bilgisayar kullanırken sorunlarla karşılaşmak çok doğaldır.Sorunlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmayın, verilerinizi kaybetmediğiniz sürece bilgisayarınıza zarar verecek ya da çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. işte yazılım, donanım, internet ve Windows'la ilgili en çok karşılaşılan soru ve cevapları..

 

1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?

 

DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını www.drd. dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

 

2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm oluşturabilirim?

 

FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur. Bu yazılımı www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.

 

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?

 

Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımı Microsoft Certified RamDisk Solutions adresinden indirebilirsiniz.

 

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.

 

USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir.

 

5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?

 

Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (????????????????????????????????) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (Data Recovery - Kroll Ontrack) kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

 

6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor.

 

Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp 'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

 

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var mı?

 

Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:\Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

 

8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.

 

Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

 

9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum.

 

Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

 

10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim?

 

Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Türkçe'yi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

 

11) Windows KP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?

 

Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse, sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), C:\********s and Settings\(Kullanıcı Adı)\Local SettingsVApplication Data\Microsoft\CD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V). Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

 

12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?

 

Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin.
Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

 

13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?

 

Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz.


Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

 

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor?

 

Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

 

15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı?

 

Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri: Linux Drivers: Graphics Audio Network Internet Printer Scanner DVD Video ... Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

 

16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.

 

Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.

 

17) Windows XP kurduğumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıştım. XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay bir yol var mı?

 

Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz: Download Web Browser - Internet Explorer

 

18) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

 

Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor.


Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.

 

19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.

 

Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız.


Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

 

20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again' hatası verdi
.
Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun çözülecektir.


Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

 

21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz?

 

İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'! seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı engelleyecektir.

 

22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object Expected' hatasını alıyorum.

 

Bu sorun çoğunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir hatadır. Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkart1 seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda sorun çözülecektir.

 

23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı?

 

Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen kopyalayın. Tamam tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP yazılımını kullanabilirsiniz: www.windowshelp.net/ttwxp


RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf, BLC.Remove

 

24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP yüklesem, ama Çbunu sadece birinci bölümde lyapsam, yani sadece orayı j NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü?

 

Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün. Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

 

25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da silinmeleri mümkün mü?

 

Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başkabiri göremez. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (Firewall Antivirus Software and Computer Security Suite by ZoneAlarm) gibi bir kişisel güvenlik duvarı yazılımı kullanmanızı öneririz.

 

26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum. Açılışta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası ile karşılaşıyorum.

 

Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek yoktur.
Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin.


Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler) sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından SB 16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

 

27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?

 

Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır.

Talebi kendisi karşılayamazsa, gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

 

28) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum.

 

Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz (dBpoweramp Music Converter - mp3 converter, FLAC, WAV, AAC & Apple Losslesss. Free 21 day trial, download & convert). Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından (line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da indirmeyi unutmayın.


Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ını (www. dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (Winamp) kullanabilirsiniz.

 

29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında kaydetmek istiyorum.

 

Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı Hyperionics - the best screen capture software - Free download adresinde bulabilirsiniz. Program shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

 

30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum. Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim?

 

Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu programı çekebileceğiniz adres şu: member.newsguy.com /theprof

 

31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini İstiyorum. Bunu nasıl yaparım?

 

Bunun için JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:, www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan Mouseover Button Wizard (ã"è¿'所出会ãウィザード - 地域ã‚'çµã£ã¦å³ã‚¢ãƒå³ä¼šã„ã§ã��るサ゠¤ãƒˆ) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

 

32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim?

 

Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz. Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

 

33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim?

 

Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e sahip olmak mümkün.

 

34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım?

 

ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden, bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin. Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğu için Türk Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak çölde kutup ayısı avlaya benziyor. 2002 yılı başında, Türk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u açılacağı duyurulmasına rağmen, henüz bu konuda bir gelişme yok. (Şu anda (2003) yeni portlar gelmiş durumda, bağlı olduğunuz Telekom müdürlüğüne bizzat başvurun.)

 

35) ISDN nedir?

 

ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan 30 bilgi kanalı bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için kullanılabilir. Ama öncelikle, www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden bağlı bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

 

36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?

 

1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

 

37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum.

 

Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir. Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic (PC Tune-Up Software Experts iolo Technologies) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir, ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri kaldırabilirsiniz.

 

38) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var. Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir miyim?

 

FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır.
Farklı codec kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da, VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim. Welcome to virtualdub.org! - virtualdub.org adresinden en son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat; .mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya başlayabilirsiniz.

 

39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt yaptırmak ömür törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim?

 

Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web sitenizi www.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton göreceksiniz.
Bu linki kullanarak Search Engine Marketing Services | SEO Services - Search Engine Optimization | Website Traffic Specialists | Free SEO Tools sitesinden web sitenizi belli başlı tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

 

40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek İstiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var?

 

Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir. http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Öpen sekmesi altından kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg, sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için, seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

 

41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların açılmasını nasıl engellerim?

 

Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak kapatmak için kullanılan yazılımlar.


Bunlar arasında Popup Killer AdsGone (www.adsonegone.com), PopupDummy!, (ksoft - Home of RSS Submit, G-Zapper, and Easy Internet Software) ve AdDelete (addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek sitelerin adreslerini elle girmek.


Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri allından Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi rahatsız edemeyeceklerdir.

 

42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım arıyorum. Nereye bakmalıyım?

 

Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük bir yazılımı Tahribat.Com Tarikatı adresinden indirebilirsiniz.


Türkçe ses sentezleme üzerine daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze ise Sestek | Ses, İletişim, Bilgisayar ve Çağrı Merkezi Çözümleri adresindedir. Geveze ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

 

43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü?

 

Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386 klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98 başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın.


I386 klasörüne geçerek winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem dosyalarının bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini (C:\i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

 

44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu. Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim. Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum?

 

Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin. Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz. Dikkat! Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

 

45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline nasıl getirebilirim?

 

Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut satırına geçin.


Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

 

46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM | sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için ne yapmalıyım?

 

Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (Recover Files & Data from CD, DVD, Hard Drive, USB, SD with IsoBuster!) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz. Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim sağlayan bu küçük yazılımı Recover Files & Data from CD, DVD, Hard Drive, USB, SD with IsoBuster! adresinden indirebilirsiniz.

 

47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

 

Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır. www.ulead.com adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

 

48) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum. Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim?

 

MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge 5.0 olacaktır. Soundforge 5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov, .iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımı Sonic Foundry | The most trusted video management platform for academic, enterprise and event webcasting adresinden indirebilirsiniz.

 

49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım?

 

Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i seçtiğinizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

 

50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?

 

Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz.


Bu yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını kullanabilirsiniz.

 

51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece iki port var. Ne yapabilirim?

 

Anakartlarm çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını 127'ye kadar çıkarabilirsiniz. Eğer anakartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata olasılığına karşı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından yararlanmalısınız.


Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

 

52) Anakart BlOS'u üzerinde pynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir?

 

Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak mümkündür. Bunu için Guru3D.com adresinden son sürümünü indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabir lirsiniz (Nvidia üretimi BlOS'lar için geçerli). Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

 

53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp, gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

 

Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip, size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır. Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

 

54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve işletim sistemi ile ilgisini kuramadım.

 

Anakart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz. Eğer bu ısı değerleri düşükse (55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

 

55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir hışırtı sözkonusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne olabilir?

 

Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil olduğu seride (MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız.56)Yaklaşık bir ay önce belgelerim klasörü içerisinde bulunan bir başka klasörü farenin sağ tuşu ile tıklayıp özellikler bölümünden gizli kutusunu aktif hale getirmiştim. Bu klasör ve içindeki belgelere şu anda ulaşamıyorum.


Bunun için Windows'un gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekli. Bu işlemi yapmak için de herhangi bir klasör penceresini açın. TOOLS menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun VIEW bölümüne gelin. Bu bölümdeki listeden aşağı doğru kayın ve SHOW HIDDEN FILES AND FOLDERS seçeneğini aktif hale getirin.OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık gizli dosyalarınız görünür hale gelecektir.

 

57)3 gün önce bilgisayarıma format atmam gerekti. Ondan sonra ise her şeyi yeniden yükledim. Ancak Başlat menüsünün eskisinden çok daha yavaş açıldığını fark ettim. Arkadaşlarım Registry'den bir şeyler yapmamı söylediler, Acaba bu yavaşlığın formatla bir ilgisi var mıdır?

 

Windows baştan kurulunca menüleri hızlı açma seçeneği kapanmış olabilir. Bu problemi gidermek ve menülerin hızlı açılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları takipediniz:


1.BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Sol taraftaki klasör yapısını takip ederek HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin.
4. Sağ panelde MenuShowDelay seçeneğini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve değerini 0 yapın.
5. Tamam'a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98'i açıp kapadığınızda alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.

 

58)Windows 98 ve Internet Explorer 5.5 kullanıyorum. Bağlantı penceresinde "parolayı kaydet" kutucuğu kapalı olduğu için, her bağlanışta parolayı yeniden yazmak zorunda kalıyorum. Parolayı kaydedebilmem ve Windows 98'in bu parolayı aklında tutabilmesi için ne yapmalıyım?

 

Bu seçeneğin aktif olabilmesi için Windows 98'in ağ ayarlarında ufak bir değişiklik yapmalısınız. önce Windows 98 CD'nizin elinizin altında bulunduğundan emin olun, çünkü gerekecek. Daha sonra BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencerede AĞ simgesine çift tıklayın. Ekrana Windows 98'in ağ ayarlarını yapabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde YAPILANDIRMA bölümüne gelin. Buradaki listenin altındaki EKLE düğmesine basın. Açılacak olan diyalog kutusu içerisindeki listeden İSTEMCİ seçeneğinin üzerine çift tıklayın ve MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneğini Windows 98'e ekleyin. Bu aşamada sizde Windows 98 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takmanız istenebilir.


Bu seçeneği Windows 98'e ekledikten sonra AĞ seçenekleri diyalog kutusu içerisindeki listeye MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneği eklenmiş olacaktır. TAMAM düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Windows 98'i yeniden başlatın. Artık Internet'e bağlantı sağladığınız diyalog kutusu içerisinde PAROLAYI KAYDET seçeneğinin seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

 

59)Windows 98 yüklü bilgisayarım hata mesajları vermeye başladı. Format atıp yeniden yüklemek istiyorum ama Cd key'in yazılı olduğu kutu kayıp! Bilgisayarımda yüklü olan bilgilerden bu cd-key'e ulaşmam mümkün müdür?

 

Elbette, bu bilgiyi Registry kayıtlarından bulup çıkartabilir ve bir kenara not edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
3. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarına gelin.
4. Sağ taraftaki listede ürün numaranızı göreceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
Artık bu ürün numarasını bir kenara not alabilir ve bu bilgiyi bir sonraki Windows kurulumunuzda kullanabilirsiniz.

 

60)Bir klasörün içeriği değiştiğinde Windows 98 bunu hemen anlayamıyor ve klasör penceresini F5 ile tazelemek gerekiyor. Bu tazeleme işini Windows 98'e daha sık ve daha hızlı yaptırtmak, böylece değişikliklerinizin anında klasör penceresine yansımasını istiyor olabilirsiniz.

 

Bunu yapmak için basit bir REGISTRY ayarı var. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın. REGEDIT yazıp Enter tuşuna basın. HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/control/Update bölümüne gelin.
Sağ taraftaki pencere içerisinde UpdateMode anahtarına gelin, sağ fare düğmesine basın ve açılacak olan menüden Değiştir komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede 01 değerini 00 olacak şekilde değiştirin. Regedit uygulamasını kapatın, Windows 98'i kapatıp açın. Artık klasör pencereleriniz daha hızlı güncellenecektir.

 

61) YETERSİZ DİSK ALANI Uyarısı alıyorum devamlı ?
Sabit disk(ler)inizi son MB'ına kadar doldurmayı sevenlerdenseniz "Yetersiz Disk Alanı" uyarısı canınızı iyiden iyiye sıkıyordur. Bu uyarıyı kaldırmanın yolunu TurkHackTeam ayrıcalığı ile aşağıda bulabilirsiniz. İlk önce bazı temel bilgileri verelim.

 

Bu uyarı mesajını tekrar almak istemiyorsanız:
1. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek diyalog kutusuna REDEDIT yazıp ENTER a basın.
3. HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Control \ FileSystem yolunu izleyin.
4. Sağ bölümde boş bir yere sağ tuşla tıklayın ve çıkan menüden YENİ*DWORD Değeri ne tıklayın.
5. Bu yeni DWORD değerine DisableLowDiskSpaceBroadcast adını verin
6. Daha sonra bu değere çift tıklayıp aşağıdaki tabloya göre gerekli sayıyı girin. (Tablo 2)
Yukarıdaki tabloda her harf sabit diskin adını simgelemektedir. Örneğin C sürücüsü için bu uyarı mesajını kaldırmak isterseniz DisableLowDiskSpaceBroadcast değerine çift tıklayıp çıkan metin kutusuna 4 değerini girip ENTER a basın. Eğer iki tane sürücü için bu uyarı mesajlarını kaldırmak istiyorsanız tek yapmanız gereken iki değeri toplamaktır. Örneğin C ve F sürücüleri için 4 + 32= 36 değerini girmelisiniz.

 

62)SİSTEM ÇUBUĞUNU SABİTLEMEK

 

Windows ile hayatımıza giren ve bundan sonraki Windows sürümlerinde hayatımızdan hiç çıkmayan sistem çubuğunu hepiniz biliyorsunuz. Hani şu ekranın en altında duran ve BAŞLAT menüsünü içeren çubuktan bahsediyoruz. Pek çok Windows kullanıcısı oldukça kullanışlı olan bu çubuğa alıştı. Ancak itiraf edin, bir kısmımız hala yanlışlıkla bu çubuğu fare ile boyutlandırıyor, ekranın sağına soluna taşıyor veya boyutunu sıfır yapıp ekranda görünmez hale getirmeyi başarıyoruz.


Eğer Windows ME kullanıyorsanız bu küçük keyfe keder hataları engellemek mümkün. BAŞLAT çubuğunu sabitleme seçeneğiniz bulunuyor artık. Bütün yapacağınız bu çubukta boş bir alana gelip sağ fare düğmesine basmak ve ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde ADVANCED bölümüne gelin. Burada alt taraftaki listede aşağı doğru kayın ve "ENABLE MOVING AND RESIZING" seçeneğini pasif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık sistem çubuğu ekrandaki yerine kazık kakacak, yerinden kımıldamayacaktır.

 

63)Benim sorunum bir dosyanın üzerine sağ tıklayınca sildiğim bazı programların hala çıkması. Norton Anti Virüs ve Powerdesk gibi. Bunlardan nasıl kurtulabilirim?

 

Programlar tam olarak silinmezse bu tür problemler çıkabiliyor. Siz siz olun bu tür programları silerken Program/Ekle Kaldır seçeneğini kullanın. Ama sizin durumunuzda biraz geç kalmışsınız, program büyük ihtimalle silinip gitmiştir, bunun için arkasında bıraktığı bu menü izini temizleme işlemini Registry editörünü kullanarak yapacaksınız. Aşağıdaki adımları takip edin.


1. Silmek istediğiniz komutu harfiyen not alın.
2. Registry editörünü çalıştırın.
3. CTRL + F tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisine not almış olduğunuz komutu yazın ve FIND NEXT düğmesine basın.
4. Registry kayıtları aranacak ve komutu içeren Registry anahtarı bulunacaktır. Bu anahtarı silin.
5. REGISTRY editörünü kapatın.
İşte bu kadar. Bundan böyle o komut sağ fare düğmesinde görüntülenmeyecektir.

 

64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız..

 

Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki adımları takip edin:

1.Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu ça lıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

 

65)Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor. Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var. START düğmesinin yanındaki araç çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu. Bu simgeye bastığımda ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu. Çok pencere açtığımı için bu seçenek oldukça yararlıydı. Bu seçeneği nasıl getirebilirim?

 

Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Daha sonra buradaki C: sürücüsünün simgesini kullanarak C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz görünmeli). Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN BELGESİ komutunu çalıştırın. Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW DESKTOP.SCF yapın. Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın. Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin.


[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
Dosyayı kaydedin ve kapatın. Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme simgesi tekrar bitecektir.

 

66)Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör simgesi vardı. Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu. Şimdi o simgeyi nasıl geri getirebilirim?

 

Bu sorunun cevabını daha önce dergimizde birkaç kere vermiştik ancak bir kere daha belirtelim. Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses kapatılmış olabilir. Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin. Burada SES DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR) seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın.


Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapalıysa sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin. Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek.

 

67)WINDOWS AÇILIŞ ŞİFRESİ

 

Windows şifrelemeyle ilgili bulduğum bu püf noktasını tüm TurkHackTeam okuyucularıyla paylaşmak istedim. Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır. Bir gün ekran koruyucularımla uğraşırken bu fıkır aklıma geldi ve TurkHackTeam ile bunu paylaşmak istedim.


Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz. Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor. Daha sonra seçtiğimiz ekran koruyucusunun .scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES.SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz. Böylece ne oluyor? Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde sizden şifre istiyor. Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına sahip olamıyor.

 

68)WINDOWS'TA KAPANMA PROBLEMLERİNİZE ÇARELER


Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor. Ne yapabilirim?" biçiminde birçok soru dikkatimizi çekiyor. Bunun için size iki tane önerimiz olacak.

1. Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz. Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor. Hızlı oturum kapatma özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın. Sistem Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır. Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna basın. Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın.


2. Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde kapanmayabilir. Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM MASASI yolunu izleyin. Denetim Masasından SES simgesine tıklayın. "Windows'tan çık" olayını seçin. AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin.

 

69)TEK HAMLEDE TÜM DİSKLERİNİZİ GÖRÜN

Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi birkaç özelliği görebiliyorsunuz. Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır. Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor. Bunun için BİLGİSAYARIM penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin. Daha sonra bu seçili disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin. Tüm disklerin özellikleri tek bir sayfada karşınızda!

 

70)TEK TIKLAYIŞLA TEMİZLİK

Tek tıklayışla BELGELERİM menüsünü temizlemenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Hem de çok basit bir yolla. Bunu için BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelen metin kutusuna NOTEPAD yazıp ENTER a basın. Notepad açılacaktır. Boş sayfaya echo y| del \windows\recent\*.lnk yazın, dosyanın uzantısı BAT olacak şekilde isimlendirin ve istediğiniz bir yere (tercihen masaüstüne) kaydedin. Daha sonra bu dosyaya sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. Ekranda beliren diyalog kutusunda PROGRAM basamağına geçin. Burada ÇALIŞTIR seçeneğinin yanındaki açılır menüden SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin. Ayrıca en alttaki ÇIKIŞTA KAPAT seçeneğini de işaretleyin. Artık masaüstündeki batch dosyasına tıkladığınızda Belgelerim menüsü tertemiz olacaktır.


Ayrıca yukarıda bahsedilen satırı AUTOEXEC.BAT dosyasına eklediğinizde Windows her açılışında Belgelerim menüsü temizlenecektir.

 

71)C: SÜRÜCÜSÜNÜN SİMGESİNİ DEĞİŞTİRMEK

"Bilgisayarım" penceresini açıp da gördüğünüz C sürücünüzün standart simgesinden artık bıktıysanız simgesini değiştirmenin çok kolay bir yolu var. Hatta bilgisayarınızı yeniden başlatmaya bile gerek kalmıyor. Bunun için ilk önce c C: sürücüsünün içinde bir AUTORUN.INF dosyası yaratıyoruz. Bu dosyayı NOTEPAD ile yaratabilirsiniz. Daha sonra Windows'un PAINT uygulamasında (ki başka bir resim işleme programı da olabilir) 32*32 bir dosya yaratıp bir şeyler yazıyoruz. Dosyayı farklı kaydet diyerek "c" sürücüsünün içine "c.ico" adıyla kaydederek bir icon yapmış oluyoruz.


Şimdi, daha önceden yaratmış olduğumuz AUTORUN.INF dosyasını açıp şunları yazıyoruz;

[autorun]
icon=c.ico

Dosyayı kaydederek kapatıyoruz. (burada ki c.ico yerine yeni bir dosya yaratıp onun da ismini verebiliriz). Bilgisayarım penceresinin içindeyken mouse'un sağ tuşuyla "yenile" diyoruz (veya F5 tuşuna basıyoruz) ve oldu!

Not: İsterseniz AUTORUN.INF dosyasını gizli yaparak görünmez duruma da getirebilirsiniz.

 

72)Windows 98 İngilizce sürümünü kullanıyorum. START menüsünün sağ tarafındaki araç çubuğunu küçük simgelerle doldurdum, malum bir sürü programa buradan erişmek çok kolay oluyor. Ancak merak ettiğim bir şey var. Bu simgelerin üzerine fare ile geldiğimde bazıları için küçük sarı bir kutucuk çıkıyor ve simgenin ne işe yaradığını yazıyor. Örneğin Outlook Express simgesine geldiğimde "Launch Outlook Express" çıkıyor ekrana. Ben kendi simgelerim için de böyle şeyler yazdırabilir miyim? Varolan yazıları değiştirebilir miyim?

Hem kendi tanımlarınızı kendiniz yazabilirsiniz, hem de varolan tanımları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde. Bütün yapacağınız önce ilgili simgenin üzerine fare imleci ile gelip sağ fare düğmesine basmak. Ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SHORTCUT bölümüne gelin. Burada, diyalog kutusunun alt tarafından COMMENT alanını göreceksiniz. Bu alana yazdığınız yazılar, ekranda o sarı kutucuk içerisinde görüntüleneceklerdir. Buraya istediğiniz yazıyı yazın ve OK düğmesine basın. Artık sizin simgenizin de bir sarı kutucuğu var

 

73)KLASÖRLERİ ÖZELLEŞTİRELİM

Windows 98 klasörlerinin görünümünü özelleştirebiliyorsunuz. İşte size enteresan bir özelleştirme seçeneği. Herhangi bir klasörü seçip içine giriyoruz. Daha sonra klasör içerisinde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp açılacak olan menüden, "bu klasörü özelleştir" komutunu çalıştırıyoruz, İLERİ tuşuna basıyoruz. Karşımıza NOTEPAD ile bir sürü yazı gelir.
Bu yazılar arasında "var L_Prompt_Text" satırını seçiyoruz. Karşısındaki tırnak içindeki bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz.


Şimdi dosyayı kaydedip NOTEPAD uygulamasından çıkıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan pencerede SON düğmesine basıyoruz. Artık bu klasörü açtığımızda sol taraftaki yazının değiştiğini ve "SELAMLAR" kelimesinin hareket ettiğini görüyoruz...

 

74)DIR KOMUTUNU ÖZELLEŞTİRİN

AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasına aşağıdaki satırı ekleyin.

SET DIRCMD= /P
Daha fazla özelleştirme için AUTOEXEC.BAT dosyasına SET DIRCMD= /P /O:GNE satırını da ekleyebilirsiniz. Buradaki parametreleri açıklayalım:
G = İlk önce klasörleri listeler.
N = Klasör ve dosyaları alfabetik sıraya göre düzenler.
E = Aynı uzantıya sahip dosyaları sıralar.

75)MASAÜSTÜNÜ KONTROLÜNÜZE ALIN

Programlarınıza masaüstünüzden tek tıklama ile ulaşmanın o dayanılmaz hafifliği ile tanıştıysanız mutlaka masaüstünüz kısayollarla dolup taşmıştır. Bu durumun tek olumsuz yanı zamanla istediğiniz programın kısayolunu bulmanın giderek zorlaşmasıdır. Bunun da bir püf noktası var elbette.
1. Masaüstünde boş bir yere sol tuşla tıklayın
2. Klavyeden bulmak istediğiniz programın ilk harfine basın. Klavyeye her basışınızda, bastığınız bir harf ile başlayan bir simgenin seçili duruma geldiğini göreceksiniz.
3. İstediğiniz programın simgesi seçili duruma geldiğinde ENTER tuşuna basın

 

76)WEB KLASÖRÜ SİMGESİNİ KALDIRIN

Internet Explorer 6'i yüklerken Web Klasörlerini yüklemeyi de seçtiyseniz; Bilgisayarım penceresinde WEB KLASÖRLERİ isimli bir simge görürsünüz. Ama Internet Explorer'ı Uninstall ettiğinizde bu simge silinmez. Bunu yapmak size düşüyor.


Bunun için; BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan metin kutusuna REGEDIT yazıp ENTER a basın. HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\ yolunu izleyin. Buradaki
{BDEADF00-C265-11d0-BCED-00A0C90AB50F} değerini silin. Daha sonra Registry editörünü kapatın.

Artık Bilgisayarım penceresinde "Web Klasörleri" simgesinden eser kalmadı.

 

77)DURUM ÇUBUĞUNA GÜVENMEYİN!

Bir çok kullanıcı seçili dosyaların boyutunu görmek için Explorer penceresinin durum çubuğunu kullanır. Ama eğer birde klasör seçtiyseniz durum çubuğunda gözüken boyut sizi yanıltacaktır. Seçili dosya ve klasörlerinizin gerçek boyutunu görmek için seçili gruba sağ tuş ile tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. İşte gerçek boyut

 

78)Windows 98 Türkçe kullanıyorum ve makinemin istediğim bir saatte kapanmasını istiyorum.

Bu işi için Windows 98 ile birlikte gelen Görev Zamanlayıcısı (Task Scheduler) programını kullanacaksınız. Eğer bu program aktifse, görev çubuğunun sağ alt tarafında küçük bir saat simgesi görüntülenir, üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp OPEN komutunu çalıştırıp ekrana getirebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS menüsünden SCHEDULED TASKS komutunu çalıştırın ve bu programın penceresini ekrana getirin.


Daha sonra, programın penceresinin içerisinde ADD SCHEDULED TASK simgesinin üzerine çift tıklayın. Birinci adımda NEXT düğmesine basın. İkinci adımda ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve açılacak olan dosya arama diyalog kutusunu kullanarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE dosyasını bulun ve OPEN düğmesine basın.

Şimdi ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada işleme bir isim verin (örneğin "Windows'u kapat" gibi) ve diyalog kutusunun alt tarafındaki DAILY seçeneğini aktif hale getirin. Bu işlemi yaptıktan sonra NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin. Bundan sonraki adımda bilgisayarınızın her gün kapatılmasını istediğiniz saati START TIME bölümünde saat ve dakika cinsinden ayarlayın. NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin.

Bu adımda OPEN ADVANCED... seçeneğini aktif hale getirin ve FINISH düğmesine basın. Şimdi ekrana yaratmış olduğunuz yeni günlük işlemin ileri seviye özelliklerini ayarlayabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecek. Burada RUN bölümünde C:\WINDOWS\Rundll.exe satırını aşağıdaki gibi değiştirin.

C:\WINDOWS\Rundll.exe USER,EXITWINDOWS

Örnek için yukarıdaki resme bakabilirsiniz.

Gerekli değişikliği yaptıktan sonra OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Şimdi yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi Görev Zamanlayıcısına yeni bir işlem eklemiş durumdasınız. İşte bitti. Görev zamanlayıcısı penceresini kapatın ve bekleyin. Ayarlamış olduğunuz zaman geldiğinde bilgisayarınız zangırt! diye kapatılacaktır.

 

79)Bazı arkadaşlarımın bilgisayarlarında görüyorum. Dosyaları tek tıklama ile açabiliyorlar. Bunu kendi bilgisayarımda nasıl başarabilirim, yani ben de tek tıklamayla dosyaları nasıl açabilirim?

Bunun için önce MY COMPUTER simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan klasör penceresinde VIEW menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada sağ alt taraftaki SETTINGS düğmesine basın.

Ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada alt tarafta SINGLE CLICK TO OPEN AN ITEM seçeneğini ve hemen altındaki UNDERLINE ICON TITLES ONLY WHEN I POINT AT THEM seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Bundan böyle siz de dosyaları tek tıklama ile açabileceksiniz

 

80)MY COMPUTER PENCERESİ

Hepiniz bilirsiniz,bir Explorer (örneğin MY COMPUTER) penceresi açtığınızda, eğer klasör görünümünde Web görünümü aktif ise solda açıklamalar görüntülenir. Bunları değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki çok kolay işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.


1. C: sürücüsünden kullanarak C:\WINDOWS\WEB klasörünü açın.
2. Burada MYCOMP.HTT, CONTROLP.HTT adında dosyalar göreceksiniz.
3. Bunlardan birini, örneğin MYCOMP.HTT'yi bir metin editörü ile açın.
4. Aşağıya doğru indiğinizde "Açıklamasını görüntülemek için..."," öğe seçtiniz" gibi yazılar göreceksiniz.
5. Bunları istediğiniz gibi değiştirin. Bundan sonra MY COMPUTER'i açtığınızda sizin yazdığınız açıklamalar görüntülenecektir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

 

81)TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?

İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi kalmayacaktır.

 

82)FATAL EXCEPTION 0D HATASI NE OLA Kİ?

Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda şakkadanak "Fatal Exception 0D has occurred at <address> in V:puah V86MMGR (01)" hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz.


Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse çıkabilir (netekim bende çıkıyordu, bu püf noktasını uyguladım düzeldi). Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C: sabit diskine çift tıklayın.
2. Klasör penceresi açılınca klavyeden <F3> tuşuna basın. Burada aranan dosya kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın, RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX olacak şekilde değiştirin.
4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze takın.
5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin içerisinde TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve Windows 98 CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme) C:\windows\system\iosubsys klasör ismini girin.
9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın. Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli yere kopyalayacaktır.
10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle halledilecektir.

 

83)Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım?

Kendim çözüm olarak eski Windows'u silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki Windows'u da silip yeni bir windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format atmak mı?


Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C:\ klasörüne geçin ve burada
EDIT MSDOS.SYS Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne örnek resimde de görüldüğü gibi AUTOSCAN=0 Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın. Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

 

84)Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini arkadaşıma g ö türmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle g ö türmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere sıkıştırmak ne demektir?

Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Zaten en son sürümünü bizim dergi ile birlikte verdiğimiz TurkHackTeam Offline CD-ROM'larının "shareware klasikleri" bölümünde bulabilirsiniz. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya tekrarlayın.


İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın bilgisayarına götürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı, eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... komutunu çalıştırın.


WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

 

85)İMDAT WINDOWS 2000 ÇALIŞMIYOR!

Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows 2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var.


Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:

1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum programı görülür.
4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz ekranla karşı karşıya kalınır.
6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CD-ROM'undaki I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer CD-ROM sürücü harfi E ise, bu durumda komut satırında sırayla
Copy E:\I386\NTLDR ve Copy E:\I386\NTDETECT.COM yazılır, dosyalar bir güzel kopyalanır.

7. EXIT yazılıp ENTER tuşuna basılır, bilgisayar kapanıp açılır, Windows 2000 CD-ROM'u sürücüden çıkartılır.

Şimdi açılışta BOOT.INI dosyasının eksik olduğunu söyleyen bir hata mesajıyla karşılaşacaksınız ancak panik yapmayın, Windows 2000 kuzu kuzu açılacaktır. Elbette Windows 98 de kullanmak istediğiniz için bu kaybolan BOOT.INI dosyasını tekrar yaratmak gereklidir. Bunun için C: sürücüsünün root klasöründe BOOT.INI adında bir metin dosyası oluşturmanız ve içine aşağıdaki satırları girmeniz gerekiyor.

[Boot Loader]
timeout=5
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microso ft Windows 2000 Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows 98"
Bundan sonra, dosyayı kaydedin ve bilgisayarı baştan başlatın. Her şey eski mutlu huzurlu haline geri dönecektir.

 

86)Benim ağ kaynaklarını paylaşmak konusunda bir problemim var. İki bilgisayardan oluşan bir ev içi ağa sahibim. 1. makinede Window 2000 Professional sürümü kurulu. Diğer makinede ise Windows 98 SE ile çalışılıyor.

Ben Windows 2000 kurulu makinede bulunan bir yazıcıya veya klasöre Windows 98 SE kullanan makineden ulaşmak istiyorum. Ancak bunu bir türlü başaramadım.


Windows 2000, eski Windows'lardaki gibi serbest ağ kaynağı paylaşımına sıcak bakmıyor. Bu problemi çözmek için ilk önce Windows 2000 kurulu olan bilgisayarda yeni bir kullanıcı tanımlamalısınız. Bu işlemi ADMINISTRATIVE TOOLS bölümünden yapabilirsiniz. Yeni kullanıcıyı tanımladıktan sonra bu klasör ve yazıcıların paylaşma ayarlarına girin ve bu kullanıcılara bu kaynaklara erişim hakkı verin. Yani kaynaklara erişim hakkı olan kullanıcılar listesine bu yeni tanımladığınız kullanıcıları ekleyin.

Daha sonra Windows 98 SE kurulu olan makineyi kapatın. Açılırken sorulan ağ kullanıcı ismi olarak Windows 2000'de ayarlamış olduğunuz kullanıcı adını girin. Eğer Windows 2000'de bu kullanıcı için şifre belirlemişseniz bu şifreyi de girin, eğer şifre yoksa boş bırakıp ENTER tuşuna basın. Artık ağ komşularını kullanarak Windows 98 SE yüklü bilgisayardan Windows 2000 yüklü bilgisayarın paylaştığı kaynaklara erişebileceksiniz.

 

87)WINDOWS KAPANAMIYORSA

Eğer Windows 98 kullanıyorsanız ve BAŞLAT menüsünden BİLGİSAYARI KAPAT * OTURUMU KAPAT komutunu çalıştırıp bilgisayarınızı kapatmak istediğinizde bilgisayarınız RESTART ediliyorsa aşağıdaki püf noktasının işinize yarayabileceğini düşünüyorum.


Başlat menüsünden ÇALIŞTIR' a girip REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. Ekrana REGISTRY editörü gelecektir. Burada Superonline taraftaki ağaç yapısından
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control klasörünü açın. Shutdown klasörünün üzerine tıklayın ve sağ taraftaki FastReboot dizesinin değerini ''0'' yapın ve kayıt düzenleyicisini kapatın. Bilgisayarı kapatıp açın. Probleminiz büyük ihtimalle çözülecektir, benimkisi çözüldü.

 

88)MP3 TAG'LERİ

Winamp kullanıcıları bilirler,Winamp ilk kurulduğunda PLAYLIST listesinde artistin ve şarkını adını görüntüler. Eğer bunların yerinde albüm adı, MP3'ün bulunduğu klasör gibi şeylerin de görüntülenmesini istiyorsanız önce Winamp uygulamasını açın.

CTRL+P tuşlarına basın. Ekrana gelen diyalog kutusunda, yan taraftaki Input'a tıklayarak Input bölümüne geçin. Nullsoft MPEG audio decoder plugin üzerine çift tıklayın.Ekrana gelen diyalog kutusunun alt kısmında ID3 v1 title formatting bölümünü göreceksiniz.Burada ki sayılara bakıp, % değerinden sonra o sayıyı yazın. Pencereleri kapatın.Bir şarkıyı çalmaya başladığınızda istediğiniz bilgiler görüntülenecektir. Sayı değerlerini ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz.

%1 Artist
%2 Şarkı Adı
%3 Albüm Adı
%4 Yıl
%5 Şarkının Kaynağı
%6 Şarkının Türü(pop,rock v.b.)
%7 Şarkı Dosyasının Adı
%8 Şarkı Dosyasının Bulunduğu Klasör
%9 Şarkı Dosyasının Uzantısı

 

89)Geçenlerde bilgisayara bir program yükledim, ah yüklemez olaydım. Programı beğenmedim, sildim ancak program arkasında izler bıraktı. Artık JPEG ve BMP türü dosyalarım klasör içerisinde abuk subuk simgelerle görüntüleniyor. Bu simgeleri değiştirmenin, eli yüzü düzgün hale getirmenin bir yolu yordamı varsa bana anlatabilir misiniz?

Bir dosya türünü simgeleyen simgeleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir klasör penceresi açın. GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ (FOLDER OPTIONS) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ (FILE TYPES) bölümüne gelin. Buradaki listede dosyanızın türünü bulun. Örneğin JPEG dosyalarının simgelerini değiştirmek için bu listede "JPEG GÖRÜNTÜSÜ" seçeneğini arayacaksınız. Bulduktan sonra üzerine tıklayın ve seçili duruma getirin. DÜZENLE (EDIT) düğmesine basın.

 

Şimdi açılacak olan diyalog kutusu içerisinde SİMGE DEĞİŞTİR (CHANGE ICON) düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisindeki simgelerden birini seçebilir veya GÖZAT düğmesine basarak diğer simge dosyaları içerisinde bir yolculuğa

 

90)DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK


Merhaba, DOS ortamında klavyemi F olarak nasıl tanıtacağımı bildirirseniz sevinirim. Şimdiden yapacağınız yardımlar için teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:

keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys /id:440

Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.

 

91)ARAÇ ÇUBUĞUNDA ADINIZI GÖRÜNTÜLEMEK

Eğer Windows 98 kullanıyor ve ekranın altındaki BAŞLAT menü çubuğunda örnek resimde de görüldüğü gibi adınızı ve soyadınızı görüntülemek, dolayısı ile de bilgisayarınızın gerçek sahibinin kim olduğunu üzerine basa basa göstermek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.


1. Bilgisayarım simgesine çift tıklayın. Buradan C: sabit diskinin üzerine çift tıklayın ve C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer dizinini açın.
2. Bu dizinin içerisinde Quick Launch adında bir dizin göreceksiniz, bu dizinin adını kendi adınızla değiştirin.
3. Klasörü kapatın.
4. Araç çubuğunda küçük simgelerin olduğu bölüme gelin, burada boş bir alana (noş alan elde etmek içni bu bölümü biraz genişletmeniz gerekebilir) fare imlecini getirin ve sağ fare düğmesine basın.
5. Açılacak olan menüden BAŞLIĞI GÖSTER komutunu çalıştırın.
Artık araç çubuğunda BAŞLAT düğmesinin yanında adınızın görüntülenmekte olduğuna şahit olacaksınız.

 

91)MİKSER AYARLARINA HIZLI ULAŞIM

ipucu şöyle; Bilgisayarımıza ses kaydederken kaydı hangi aygıttan (line in, mikrofon, CD player, vs vs) yapacağımızı seçmemiz gerekiyor. Bu aygıtların bulunduğu pencereye ulaşmak içinse bir çok pencerelerden geçmemiz gerekir. Ben de artık bunu her seferinde yapmaktan bıktığım için bir kısa yolu olmalı diye düşündüm.


Olayı şöyle çözüyoruz. Masa üstünde boş bir yere sağ tuşla tıklıyoruz. Yeni bir kısayol yaratıyoruz. "Komut satırı" yazısının altındaki pencereye şunu yazıyoruz:
c:\windows\sndvol32.exe /r İleri tuşuna basıyoruz. Kısayolumuza bir ad veriyoruz ve tamam. Artık kısayolumuzun üstüne tıkladığımızda kayıt aygıtları penceresi karşımızda

 

92)Windows 98 Türkçe kullanıyorum. BAŞLAT MENÜSÜNE ÖZEL EKLEMELER başlıklı yazınızda uzun zamandır aradığım bilgiyi buldum, ancak benim en çok istediğim EKLENECEK ÖĞE: bilgisayarım veya sabit diskim. Sabit disklerime BAŞLAT düğmesinden ulaşabilmek için yazılacak kod nedir?

Benzer bir uygulama Bilgisayarım için yok, ancak BAŞLAT menüsünden sabit disklerinize ayrı ayrı kısayollar atayabilirsiniz. BAŞLAT menüsünün üzerine gelin ve sağ fare düğmesine basın. Açılacak olan menüden OPEN komutunu çalıştırın. BŞALAT menüsünün içeriği klasör görünümünde açılacaktır. Şimdi FILE menüsünden NEW * SHORTCUT yazın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda COMMAND LINE bölümüne C: yazıp ENTER tuşuna basın. Kısayola bir isim istendiğinde "DISK C" gibi bir şeyler yazın. ENTER tuşuna basın. Artık BAŞLAT menüsünü açtığınızda "DISK C" gibi bir kısayol göreceksiniz. Çalıştırıp diskin içeriğine ulaşabilirsiniz. Aynı yöntemi D: ve diğer sürücüler için de uygulayabilirsiniz

 

93)WINDOWS KAPANMAZSA

Windows'un düzgün kapanmaması, başlı başına bir derttir. Bu sorunun birçok nedeni olabilir. Microsoft Web sitesinde Windows'un kapanmama nedenleri üzerinden hazırlanmış bir cevap anahtarı bulabilirsiniz. Çabucak düzeltebileceğiniz bir yöntem söyleyemiyoruz çünkü nedenler çok çeşitli olabilir.


İşe isterseniz kapatma işleminden başlayalım. Windows ilk önce kullanılmakta olan uygulamaları kapatır. Her bir program kapatılmayı kabul etmelidir. Bazen bozuk çalışmakta olan bir program kapatma işlemini durdurabilir. Bu durumda, Windows genellikle İşlem Tamamlanamıyor mesajı verir ve Bekle (Wait) ya da Görevi sonlandır (End Task) seçeneklerini sunar.
Eğer Windows kapanma ekranına kadar ulaşırsa, bu durum tüm uygulamaların kapatıldığı anlamına gelir. Windows'un bir sonraki adımı tüm sürücüleri kapatmaktır. Donanım sürücüleri (donanımı kontrol eden yazılımlar) kendi kapatma işlemlerini gerçekleştirirken belki bir hataya sebep olabilirler. Ya da bir anti-virüs programı son kontrollerini yaparken takılıp kalmış olabilir.

Hatta kapanma ekranı için geçerli bozuk bir grafik dosyası bile (bilgisayarınızı kapatabilirsiniz diye bas bas bağıran ekran) kapanma işlemini durdurabilir.

DENEYEBİLECEKLERİNİZ:

Ekran kapanmayı beklerken Enter tuşuna basarak onu uyarmak.

Windows 98'deki Hızlı Kapanma işlevini iptal etmek. Bunun için Başlat'a (Start) tıklayın, Programlara (Programs) girin, Donatılar (Accessories) ve sırasıyla Sistem Bilgisi'ne (System Information) ulaşın. Araçlar (Tools) menüsünde Sistem Yapılandırma'yı (System Configuration Utility) seçin. Genel (General) sekmesinde İleri Düzey'e (Advanced) tıklayın. Hızlı Kapanmayı İptal Et'i (Disable Fast Shutdown) seçin ve iki kez OK'e (ya da Tamam'a) tıklayın. Bilgisayarınızı tekrar başlatın.


Windows 98'deki kapatma iletişim kutusu görüntüdeyken Shift tuşunu basılı tutun ve OK'e tıklayın.

Kapanma işlemi sırasındaki sesi (eğer ses dosyası bozuksa) değiştirin ya da çıkartın. Denetim Masası'ndaki (Control Panel) Sesler (Sounds) ikonunu iki kez tıklayarak ses dosyalarını değiştirin ya da çıkartın.

 

94)DİSKET PROBLEMLERİ

Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada FILE SYSTEM düğmesine basın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

 

95)Geçende makineme format attım. Sonra Windows 98'i yüklerken bana ismim, kuruluş gibi şeyleri sordu. Orada ismim yerine yazdığım yeri kullanıyor bilgisayarım fakat şu an onu değiştirmek istiyorum.


Bunu değiştirmek için illa makinemi formatlamam mı gerek?

Yok canım, format atmaya gerek yok. Minik bir REGISTRY ayarı ile bu işlemi yapabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Önce BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. REGISTRY editörü uygulaması ekrana gelecek.
4. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarına gelin.
5. Sağ taraftaki listede REGISTERED OWNER bölümünü kullanarak kullanıcı adını, REGİSTERED ORGANİZATİON bölümünü kullanarak da firma adını değiştirebilirsiniz. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
Eğer makinenin ağ adını değiştirmek istiyorsanız, bu durumda da aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.
1. Masaüstündeki AĞ KOMŞULARI simgesinin üzerine gidin ve sağ fare düğmesine basın.
2. Açılacak olan menüden ÖZELLİKLER komutunu çalıştırın.
3. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TANIM (IDENTIFICATION) bölümüne gelin.
4. Buradaki metin kutularını kullanarak bilgisayarı adını ve çalışma grubunu değiştirebilirsiniz.
5. TAMAM düğmesine basın ve bilgisayarınızı kapatıp açın. Artık bilgisayarınızın ağ adı da değiştirilmiştir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

 

96)Masaüstündeki ikonların altında bulunan ve onları tanımlayan yazıların arka planını kaldırabilir miyim? Değiştirmek istemiyorum tamamen kaldırmak istiyorum, çünkü doğa resimlerim çeşitli tonlarda olduğu için tutmuyor mesela BİLGİSAYARIM yazısının arkasındaki windows standardı yeşil rengi arka planla aynı yapmak istemiyorum, tamamen kaldırmak istiyorum. REGISTRY'den mi yapılır?

Bunu yapan ufacıcık bir progr a m lar var. Adı da TRANSPARENT42. Programın bütün görevi tam da sizin istediğiniz gibi simgelerin arka planını kaldırmak. Ancak her Windows açıldığında başlatılması gerekiyor. Bunun için programı bilgisayarınıza çektikten sonra BAŞLAT menüsünün BAŞLANGIÇTA klasörüne bu programı çalıştıracak bir kısayol eklemelisiniz.
Program ile ilgili ayrıntılı bilgiyi programı yazan kişinin http://www.bit-net.com/~jadamg/transparent/ adresindeki Web sayfasında bulabilirsiniz.

 

97)Windows sürekli olarak sistem kaydında hata buluyor. Ve bunu her açılışta yapıyor. REGISTRY ayarlarıyla oynadım fakat sorun düzelmedi. Sistemim, Celeron333, 64 MB RAM, S3 4MB ekran, LX board, 56k Rockwell. Windows 98 Türkçe kullanıyorum.

Donatılar Sistem Araçları bölümünden Sistem Bilgisini çalıştırın. Araçlar menüsünden Registry'nin hatalarını kontrol eden sistem kaydı kontrol programını (Registry Checker) çalıştırın. Bu program, sistem kaydını hatalara karşı kontrol eder ve hata bulursa önceki yedeklerden düzeltir. Ama önceki yedekler de bozuksa pek bir işe yaramaz. Bu durumda Windows'u baştan yüklemeniz gerekebilir.

 

98)Hangisi daha avantajlı? Bilgisayarı açık bırakmak mı, yoksa kullanmadığınız sürece kapalı tutmak mı? Bilgisayarı kullanırken kapatıp açmak mı daha iyi yoksa bilgisayar devamlı açık mı kalmalı?

Bu soru her zaman tartışmalara yol açmıştır. Birçok kullanıcı, bilgisayarın sık sık açılıp kapanması yüzünden devamlı bir elektrik şokuna maruz kaldığını ve bunun da bilgisayarın ömrünü kısalttığını söylüyor. İşin doğrusu, normal bir kullanımda, bilgisayarlar sizin onları kullanmak istediğiniz süreden çok daha fazla süre çalışmaya dayanabilir. Asıl sorun biriken enerji kaybıdır.


İlginç bir istatistik veri: EPA bulgularına göre Amerika'da ticarette kullanılan veya harcanan elektriğin yüzde beşini devamlı açık kalan bilgisayarlar tüketiyor. Modern bilgisayarlar, kullanılmadıklarında, otomatik olarak kendilerini kapatarak daha düşük bir enerji seviyesine inebiliyor. Böyleyken bile bilgisayarlarınızı gece kapatmak ya da uzun süreli kullanım dışı kalacak bilgisayarı kapalı tutmak harcadığınız elektrikten tasarruf sağlayacaktır. Yalnızca elektrik faturanız düşmekle kalmayacak, Windows da düzenli olarak tekrar açılıp kapandığından daha iyi çalışacaktır.

Ayrıca, satın alırken Energy Star sembolü bulunan ürünleri tercih etmelisiniz. Energy Star ABD Enerji Bakanlığı, ABD Çevre Koruma Denetleme Kurumu, üretici firmalar, yerel şirketler ve bayiler arasında yapılmış bir gönüllü işbirliği programı sembolüdür. Bu sembolü taşıyan ürünler daha az elektrik kullanıp daha az para harcatır ve çevreyi korumada yardımcı olur. Bu ürünlerin maliyeti daha yüksek değildir ve tüm büyük firmalar tarafından üretilmektedirler. Daha fazla bilgi ve bu tür ürünlerin nerelerde satıldığını öğrenmek için Index of /. epa.gov/energystar adresine bir göz atabilirsiniz

 

99)WINDOWS VE STANDBY SORUNU

size STANDBY sorununu kendi bilgisayarımda nasıl hallettiğimi anlatacağım. Belki ilgilenirsiniz... Öncelikle çıkan soruya HAYIR derseniz sorunla karşılaşılmıyor; fakat kazayla YES derseniz o zaman onu kontrol eden profili DİSABLE edip yeniden ENABLE edersek sihirli bir şeyler oluyor ve saniyeler içinde STANDBY geri geliyor...


Yani My Computer'e sağ tıklıyoruz. PROPERTİES + DEVİCE MANAGER + SYSTEM DEVİCES + ADVANCED POWER MANAGEMENT SUPPORT + PROPERTİES + DİSABLE İN THİS HARDWARE PROFİLE diyoruz ve OK diyoruz. RESTART NOW'a aldırmıyoruz. Sonra tekrar aynı şeyleri uygulayıp bu sefer ENABLE ediyoruz sonra yine RESTART etmiyoruz. Bir de bakmışız STANDBY orada

 

100)BAŞLAT MENÜSÜNDE BİR KARIŞIKLIK VAR

Sanırım TWEAKUI kullanıyorsunuz ve birileri TWEAKUI ayarlarınızı karıştırmış. Bu komutları tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki adımları takip edin:
1. BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Denetim Masası uygulamasında TWEAKUI simgesinin üzerine çift tıklayın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun MY COMPUTER bölümüne gelin.
3. Bu bölümde bütün sürücü seçeneklerinin aktif halde olduğunu kontrol edin. Sanırım bir veya birkaçının işareti silinmiş.
4. OK düğmesine basın ve TWEAKUI uygulamasını kapatın.
5. Bilgisayarı kapatıp açın.

Artık BAŞLAT menüsünde hasret kalmış olduğunuz komutlara tekrar kavuşmuş olmalısınız.

SİSTEM SAATİNİN GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEK

Sistem saatim saati 23:32 gibi gösteriyor, yani 24 sat formatını kullanıyor. Oysa ben kol saatimdeki gibi 11:32 PM gibisinden bir sistem saati görüntüsü elde etmek istiyorum. Bu ayarı Windows'un neresinden yapacağım?

Denetim masasından yapacaksınız. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde CONTROL yazıp ENTER tuşuna basın. REGIONAL SETTINGS simgesinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun TIME bölümüne gelin. Burada TIME STYLE ayarını H:mm:ss tt şeklinde değiştirin. APPLY düğmesine basın. Artık saat sizin de istemiş olduğunuz gibi AM ve Pm ile gösterilecektir. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

101)KLASÖRLERE ÖZEL SİMGELER KOYMAK

Kısayolların simgelerini değiştirmek kadar kısa olmasa da bunun bir yolu vardır. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz.

1. Önce masaüstünde, simgesini değiştirmek istediğiniz bir klasör oluşturun. Bunu, masaüstünde boş bir yere sağ fare düğmesine tıklayıp ekrana gelecek menüden YENİ KLASÖR komutunu çalıştırarak yapabilirsiniz. Klasörün adını örneğin DENEME yapın.
2. Klasörün içine girin, DOSYA menüsünden YENİ METİN BELGESİ komutunu çalıştırın. Oluşturulacak olan yeni metin belgesinin adını DESKTOP.INI yapın.
3. DESKTOP.INI dosyasının üzerine çift tıklayın. NOTEPAD açılacaktır. Belgenin içerisine aşağıdaki satırları aynen yazın
[.ShellClassInfo]
IconFile=C:\WINDOWS\SYSTEM\shell32.dll
IconIndex=41
InfoTip=bu klasör için eğer bir açıklamanız varsa buraya yazabilirsiniz
4. Dosyayı kaydedin ve NOTEPAD uygulamasından çıkın.
5. DOSYA menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. COMMAND yazıp ENTER tuşuna basın. Bir DOS penceresi açılacak.
Burada, C:\WINDOWS\DESKTOP klasörüne gelin. Aşağıdaki komut satırını yazın ve ENTER tuşuna basın.
ATTRIB +S DENEME
6. DOS penceresini kapatın, bilgisayarı kapatıp açın, masaüstünde bu klasörün simgesinin şirin yeşil bir ağaca dönüştürüldüğünü göreceksiniz.
Şimdi DESKTOP.INI içerisindeki yazdığımız satırlara bakalım. Aslında en önemli satır ikinci satır. Burada, kullanacağımız simgeyi içeren DLL veya ICO dosyasının adresini ayarlamamız gerekiyor. Örneğin C:\WINDOWS klasöründe SIMGE.ICO adında bir simge dosyanız varsa ve klasörün simgesini bu simge dosyası ile değiştirmek istiyorsanız bu satırda
IconFile=C:\WINDOWS\SIMGE.ICO

Yazmanız gerekecektir. Bu durumda alttaki ICONINDEX satırına gerek yoktur. Çünkü bu satır, eğer simgeyi içinde bir çok simge bulunan bir DLL dosyasından alıyorsanız kaçıncı simgenin kullanılacağını Windows'a anlatmak için kullanılmaktadır. ATTRIB komutunu çalıştırdığınız DOS satırında DENEME yerine oluşturmuş olduğunuz klasörün adını yazmanız gerekli.

Internet üzerinde araştırma yaparak işinize yarayacak pek çok beleş simge paketi bulabilirsiniz. Bu simgeleri gönül rahatlığı ile klasörlerinizde kullanabilirsiniz.

 

102)WINDOWS UPDATE SEÇENEĞİNİ YOKETMEK

Windows 98 ile birlikte hayatımıza giren ve önemli yamaların ve eklentilerin Internet üzerinden Windows'a eklenmesini mümkün kılan Windows Update oldukça hoş bir özellik. Ancak bazı okurlarımızdan bu özelliği kapatmak istediklerine dair mesajlar aldık. Özellikle okullarda ve bilgisayar laboratuarlarında bu özellikle oynayan öğrencilerin sistemlere zarar verebileceklerini düşünüyorlar.

Windows Update Başlat menüsünde iki ayrı yerde karşımıza çıkıyorç birincisi hemen açılır açılmaz, ikincisi de BAŞLAT * AYARLAR menüsünde. Bu ikisini de yok etmek mümkün.

ilk önce Başlat menüsünün hemen tepesindeki Windows Update simgesini yok edelim. Bu oldukça kolay. Bütün yapacağınız BAŞLAT menüsünü açmak, WINDOWS UPDATE simgesinin üzerine gelip sağ fare düğmesine basmak ve ekrana gelecek olan menüden DELETE (SİL) komutunu çalıştırmak olacaktır.

BAŞLAT * AYARLAR menüsündeki WINDOWS UPDATE seçeneğini kaldırmak için ise ufak bir REGISTRY numarası yapmak gerekecek. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
2. REGISTRY editörü ekrana gelecektir. Sol taraftaki listeyi kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies\Explorer anahtarına gelin.
3. EDIT menüsünden NEW * BINARY VALUE komutunu çalıştırın.
4. Yaratılacak olan yeni değerin adını NoWindowsUpdate yapın.
5. NoWindowsUpdate değerinin üzerine çift tıklayın ve bu değer 01 yapın.
6. REGISTRY editörünü kapatıp açın.
Bundan sonra Windows'u kapatıp açın, artık AYARLAR menüsünde WINDOWS UPDATE diye bir komutun bulunmadığını göreceksiniz. Eğer gün gelir de bu komutu tekrar görüntülemek isterseniz, 3. adımda yarattığınız NoWindowsUpdate değerini silmeniz yeterli olacaktır.

 

103)WINDOWS AÇILIŞ UYARISI

Eğer bir ofiste çalışıyor ve bilgisayarınızın açılmadan önce "ellemeyin yakarım, bak fena yaparım" bir uyarı diyalog kutusu görüntülemesini istiyorsanız minik taze bir REGISTRY numarası ile bunu başarabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızı açan arkadaşlarınızın aşağıdaki örnek resimde görüldüğü gibi bir uyarı kutusu ile karşılaşmalarını istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.


1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Sol taraftaki listeyi kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Winlogon anahtarına gelin.
4. Sağ taraftaki boş bölgeye tıklayın.
5. EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENİ) * STRING VALUE (DİZE DEĞERİ) komutunu çalıştırın.
6. Yaratılacak olan yeni dize değerinin adını LegalNoticeCaption yapın. Üzerine çift tıklayın ve bilgisayar açıldığında ekrana gelecek olan diyalog kutusunun başlığında yazılmasını istediğiniz metni girin.
7. Yine EDIT (DÜZEN) menüsünden NEW (YENİ) * STRING VALUE (DİZE DEĞERİ) komutunu çalıştırın.
8. Yaratılacak olan yeni dize değerinin adını LegalNoticeText yapın. Üzerine çift tıklayın ve bilgisayar açıldığında ekrana gelecek olan diyalog kutusunun içinde yazılmasını istediğiniz metni girin.
9. REGISTRY editörünü kapatın ve açın.
Artık Windows her açılışında ekranda içeriğini ayarlamış olduğunuz uyarı diyalog kutunuzu görüntüleyecektir.

 

104)Arkadaşlarıma Windows'un takas dosyasını ikinci sabit diskime almamın bir zararının olup olmadığını sordum. Her biri farklı bir cevap verdi. Bilgisayarımın performansından maksimum faydalanabilmek için bu dosyayı birinci diskte mi ikinci diskte mi tutmam gerekir?


Bilgisayarınızda ne kadar çok RAM bellek olursa olsun, Windows mutlaka takas dosyası yaratacak ve kullanacaktır (elbette eğer önceden bu seçeneği iptal etmediyseniz. İptal etmenizi de önermiyoruz). Windows default kurulum esnasında bu dosyanın boyutunu istediği anda değiştirebileceği şekilde ayarlar, yani dosyanın boyutu sabit değildir.

Eğer sabit diskiniz ikiye bölünmüşse veya iki adet sabit diskiniz varsa, Windows'un yüklü olduğu sürücüyü fazla fragmante etmemek için takas dosyanızı ikinci diskte sabit bir boyutta tutabilirsiniz. Bunun için klavyeden ALT düğmesine basın ve basılı tutun, masaüstünüzdeki BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Ekrana bilgisayarınızın özelliklerinin görüntüleneceği bir diyalog kutusu gelecek. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE (PERFORMANS) bölümüne gelin. VIRTUAL MEMORY (SANAL BELLEK) düğmesine basın. Yeni bir diyalog kutusu açılacak. Burada LET ME SPECIFY... seçeneğini aktif hale getirin. Burada HARD DISK bölümünde ikinci sabit diskinizi seçili duruma getirin. Takas dosyasının minimum ve maksimum boyutlarını (örnek resimde minimum 25 MB maksimum 200 MB ayarlanmıştır) ayarlayın. OK düğmesine basın. Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır. Artık takas dosyanız ikinci sabit diskinizde huzur içerisinde sabit bir boyutu geçmeden duracak ve sabit diskleriniz daha az fragmante olacaktır.

 

105). Benim bilgisayarımda iki adet CD sürücü var. Bir tanesi aynı zamanda CD yazıcı görevi yapıyor. Benim yapmak istediğim ayar şöyle. Ben müzik CD'lerini sadece ama sadece bir CD-ROM sürücüden dinliyorum, diğerinin zaten ses kablosu takılı bile değil. Belli bir sürücüyü default müzik CD'si çalacak şekilde nasıl ayarlayabilirim?

START menüsünden SETTINGS CONTROL PANEL komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan denetim masası uygulamasında MULTIMEDIA simgesinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun CD MUSIC bölümüne gelin. Burada DEFAULT CD-ROM... seçeneğini kullanarak müzik CD'lerini çalmak için kullanacağınız default CD-ROM sürücüsünü belirlemeniz mümkündür.

 

106)Bilgisayarımın başkaları tarafından kullanılmasını istemiyorum. Bu yüzden bilgisayar açılırken "cancel" ile geçilemeyecek şekilde nasıl şifreleyebilirim?

BIOS da bulunan user password komutundan şifre koydum fakat sistem açıldığında şifre sormuyor. bu konuda ne yapmam lazım. Windows 98 İngilizce kullanıyorum.


BIOS şifresini koyduktan sonra şifre korumayı etkinleştirmediğiniz için şifreyi sormuyor. Değişik BIOS'larda değişik şekilde yapılan bu işlemi AWARD BIOS için anlatacağım, mantığını bir kere kaptıktan sonra diğer BIOS'lara da uygulayabilirsiniz.

Bilgisayarınız açıldıktan sonra DEL tuşuna basıp bilgisayarınızın BIOS kurulum programına girin. Ekrandaki seçeneklerden PASSWORD SETTING bölümüne gelin ve ENTER tuşuna basın. Şifrenizi belirleyin. Daha sonra BIOS FEATURES SETUP bölümüne gelin ve ENTER tuşuna basın. Açılacak olan ekranda SECURITY OPTION bölümüne gelin. Buradaki ayarı PGUP tuşuna basarak SYSTEM yapın. ESC tuşuna basın, SAVE AND EXIT SETUP seçeneğini aktif yapın ve ENTER tuşuna basın. Değişiklikleri kaydetme sorusuna EVET cevabını verin. Bundan böyle bilgisayarınız her açılışında şifre soracaktır.

 

107)BAŞLAT MENÜSÜNE ÖZEL EKLEMELER

Başlat menüsüne yeni klasör ekleyip adını aşağıdakilerden biri yaparsanız (dikkat edin, aynısını yazmalısınız, parantezler ve nokta dahil), yanda adı geçen klasörü otomatik olarak BAŞLAT menüsüne eklemiş olursunuz.


EKLENECEK ÖĞE YAZILACAK KOD

DENETİM MASASI Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
ÇEVİRMELİ AĞ Dial Up Net.{992CFFA0-F557-101A-88EC-00DD010CCC48}
YAZICILAR Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
ÇÖP TENEKESİ Recycle Bin.{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}
IE 4 ABONELİK Subscriptions.{F5175861-2688-11d0-9C5E-00AA00A45957}
GEÇMİŞ KLASÖRÜ History.{FF393560-C2A7-11CF-BFF4-444553540000}

 

108)sabit diskimi ikiye boldum (3.2 olan diski 2 ve 1.2 olarak ayırdım). Fakat bazı arkadaşlar bölme işleminin bilgisayarı yavaşlatacağını ve Windows'ta çökmeye yol açacağını söylediler. Şu ana kadar bir problem yok ama tereddütte kaldım en iyi çözüm 2. bir sabit disk mi almak?

Arkadaşlarınıza değil bize inanın deriz. 3.2'lik bir diski işletim sistemi için 1 GB, veriler için de 2 GB yer ayırarak bölmek en iyi çözümdür. İleride nasıl olsa yeni bir sabit disk alacaksınız gibi görünüyor, çünkü artık 4 GB'tan aşağı sabit disk kalmadı ve yeni programlar da tam anlamı ile bir sabit disk canavarı. Şimdilik bu konfigürasyon sizi idare edecektir. Eğer ileride yeni bir sabit disk almak istiyorsanız geçen sayıda yapılan sabit disk testini gözden geçirebilirsiniz.

 

109)TAKMA ÇIKARTMA Nedir ?

Windows 98 default kurulum esnasında bilgisayarınıza takılıp çıkartılabilen sürücüleri sürekli kontrol etmek üzere ayarlanmıştır. Eğer bu tür bir sürünüz yoksa ve bilgisayarınızın açılışını azıcık da olsa hızlandırmak istiyorsanız bu seçeneği kapatabilirsiniz. Bunun için klavyeden ALT düğmesine basın ve basılı tutun, masaüstünüzdeki BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Ekrana bilgisayarınızın özelliklerinin görüntüleneceği bir diyalog kutusu gelecek. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE (PERFORMANS) bölümüne gelin. FILE SYSTEM (DOSYA SİSTEMİ) düğmesine basın. Yeni bir diyalog kutusu açılacak. Burada FLOPPY DISK bölümüne gelin. SEARCH FOR NEW FLOOPIES EVERY TIME YOUR COMPUTER STARTS seçeneğini kapatın. TAMAM düğmesine basın ve bilgisayarınızı kapatıp açın. Bilgisayarınızın açılışının birazcık hızlanacağına şahit olacaksınız

 

110)WINDOWS 98'DE FİLE-CHECKER HATASI

Windows 98'in System File Checker özelliği, sistemin kilitlenmesine neden olabilecek bir hataya sahip. Hatanın varlığını kabul eden Microsoft, çözümünü de yayımladı. Windows 98 kullananlar, dosyalarını System File Checker özelliğiyle kontrol ederlerken dikkatli olmalı. Microsoft, bu işletim sisteminin yeniliklerinden olan System File Checker aracındaki bir hatanın, sistemlerin çökmesine ve bir daha açılamamasına neden olduğunu açıkladı.


Şirketin geçen hafta varlığını kabul ettiği hata, checker'ın kayıp ya da hasarlı bir Windows 98 sistem dosyasının yerine yanlış bir dosya kurmasıyla ortaya çıkıyor. Yanlış dosya kurulmasının nedeni ise, Windows 98 sistem dosyalarının sıkıştırılmış halde tutulduğu .CAB uzantılı "cabinet" dosyalarının yerinin checker'a yanlış olarak bildirilmesi. Bu yanlış bilgi nedeniyle, System File Checker düzeltilecek bir sistem dosyasının yerine yanlış bir dosyayı kuruyor. Sonuçta, sistem kilitleniyor ve Windows 98 başlatılamıyor. Microsoft'a göre, bu sorunu yaşayan kullanıcılar, sistemlerini bir Windows 98 Başlangıç Disketi'yle (Startup Disk) açıp, düzeltilecek dosyanın yerine konacak olan dosyayı, MS-DOS komut istemine geçip, CAB dosyalarını açmaya yarayan extract.exe'yi kullanarak sorunun üstesinden gelebilirler. Yalnızca Windows 98'i etkileyen bu hatayle ilgili daha geniş bilgi için Microsoft'un destek sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Windows 98 Web adresi System File Checker Tool Extracts Incorrect File Versions şeklinde.

 

111)Windows 98'in BAŞLAT menüsüne yeni satırlar eklenince bütün düzen bozuluyor. Tekrar isim sırasına sokmak zorunda kalıyorum. Böyle bir zorunluluk olmadan bu menü öğelerini otomatik olarak isim sırasına sokmanın bir yolu var mıdır?

Vardır. Basit bir REGISTRY numarası ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için BAŞLAT menüsünden RUN komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.


Ekrana gelecek olan REGISTRY editörü uygulaması içerisinde sağ taraftan HKEY_CURRENT_USER\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer\MenuOrder\Start Menu\Menu anahtarına gelin. Buraya gelince sağ tarafta ORDER diye bir değer göreceksiniz. Bu değeri silin. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.


REGEDIT uygulamasından çıkın ve bilgisayarınızı kapatıp açın. BAŞLAT menüsündeki öğeler isim sırasına dizilecektirler

 

112)Ofiste kullandığım bilgisayarı arkadaşlar karıştırıp duruyorlar. Bazı nedenlerden dolayı birkaç kişi bir bilgisayarı kullanmak durumunda kalıyoruz. Ancak bu yüzden ortada güvenlik diye bir şey olmuyor. Herkes birbirinin özel dosyalarına girebiliyor. Bunu engellemek istiyorum. Acaba Windows ortamında dosyalarımı şifre ile güvenlik altına alabileceğim bir yazılım var mıdır? Sadece şifreyi bilenler dosyanın içeriğini görebilsinler istiyorum.

bunun için birkaç tane yazılım var ancak gerek Freeware olması gerekse de kullanımının oldukça kolay olması nedeni ile size SACRYPT programını öneriyorum. Programın işlevi çok basit, bir klasör içerisindeki seçtiğiniz dosyaları tek tıklama ile şifrelemenize imkan veriyor. Bu dosyalar şifrelendikten sonra orijinallerini silebiliyorsunuz. Bundan sonra bu dosyaları sadece şifreyi bilen kullanıcılar açabiliyorlar. Herhangi bir şifrelenmiş dosyanın üzerine gelip sağ fare düğmesine bastığınızda açılan menüden şifreyi girip dosyanın orijinaline erişebiliyorsunuz. Böylece özel dosyalarınızı meraklı gözlerden ırak tutabiliyorsunuz.


Programı http://www.turkhackteam.net adresinden erişebileceğiniz ailenizin Web sitesi TurkHackTeam Online'ın "dergide adı geçen dosyalar" bölümünden edinebilirsiniz. Sadece ve sadece 320 KB boyutunda olan bu programın dosya adı SACYRPT.EXE şeklinde. Dosyayı bilgisayarınıza indirin ve üzerine çift tıklayın. Kurulum programının adımlarını izleyin ve bilgisayara programı kurun. Şifrelemek istediğiniz dosya veya dosyaları seçili duruma getirin, sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden SACYRPT * ENCYRPT With SACYRPT komutunu çalıştırın. Açılacak olan diyalog kutusunda dosyaları şifrelemek için bir şifre girin (en az dört karakter uzunluğunda olmalıdır). Eğer birden fazla dosyayı şifreleyecekseniz aynı şifrenin tüm dosyalara uygulanması için diyalog kutusu içerisindeki USE THIS SETTINGS... seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.

 

OK düğmesine bastığınızda program dosyaları tek tek şifreleyecek ve uzantılarını değiştirecektir. Bundan böyle bu dosyaları şifresini bilmeyen kimse açamaz. Şifreyi girip dosyayı açmak için şifrelenmiş olan dosyanın üzerine gelin ve sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden SACYRPT * DECYRPT With SACYRPT komutunu çalıştırın. Açılacak olan diyalog kutusunda şifrenizi girin. Dosyalar şifresi çözülerek eski hallerine getirileceklerdir. Artık bu dosyalarla istediğiniz yapabilirsiniz

 

113)İMLEÇ YANIP SÖNMESİN!

Herhangi bir uygulamada, örneğin Word, Wordpad gibi bir kelime işlem uygulamasında yazı yazarken yanıp sönen imleç sizi rahatsız ediyorsa ve yanıp sönmesi yerine sabit dik bir imleç şeklinde durup durmasını istiyorsanız bunu minik bir REGISTRY ayarı ile halledebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

 

1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Açılacak olan pencerede HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop bölümüne gidin.
4. Sağ tarafta boş bir alana tıklayın, buradaki listede CursorBlinkRate değerini bulun, üzerine çift tıklayın.
5. Değerini -1 yapın.
6. REGISTRY editörünü kapatın ve bilgisayarı kapatıp açın.
Artık uygulamalarda yazı yazabileceğiniz bölümlerde imlecin yanıp sönmeyeceğini, dimdik duracağını göreceksiniz.

 

114)Windows klasörümde bir sürü dosya bulunuyor, bu dosyaların da garip garip uzantıları var. Bunları NOTEPAD ile açmak ve içlerini görmek istiyorum. Üzerine sağ fare ile tıkladığımda menüde NOTEPAD ile aç seçeneğinin görünmesini istiyorum.


Her zaman olduğu gibi, ufak bir REGISTRY numarası ile bunu halledebilmeniz mümkün. Bütün yapacağınız aşağıdaki adımları takip etmek olacaktır.

1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Açılacak olan pencerede HKEY_CLASSES_ROOT bölümüne gidin, sağ tarafındaki + işaretine tıklayın.
4. * klasörünü bulun, üzerine tıklayın.
5. NEW (YENİ) menüsünden KEY (ANAHTAR) komutunu çalıştırın. Yeni anahtarın adını SHELL yapın.
6. SHELL klasörünün üzerine tıklayın.
7. NEW (YENİ) menüsünden KEY (ANAHTAR) komutunu çalıştırın. Yeni anahtarın adını OPEN yapın.
8. Sağ tarafta DEFAULT değerinin üzerine çift tıklayın, değerini NOTEPAD İLE AÇ yapın.
9. OPEN klasörünün üzerine tıklayın.
10. NEW (YENİ) menüsünden KEY (ANAHTAR) komutunu çalıştırın. Yeni anahtarın adını COMMAND yapın.
11. Sağ tarafta DEFAULT değerinin üzerine çift tıklayın, değerini C:\WINDOWS\NOTEPAD.EXE %1 yapın.
12. REGEDIT uygulamasını kapatın, Windows'u kapatıp açın.

Eğer bütün bu adımları harfiyen uyguladıysanız, REGEDIT uygulamasındaki adı geçen klasör dizilimi yandaki örnek resimde görüldüğü gibi olacaktır. Herhangi bir dosyanın üzerine sağ fare düğmesi ile tıkladığınızda da açılacak olan menüde NOTEPAD İLE AÇ seçeneğini göreceksiniz. Bu komutunu çalıştırdığınızda adı geçen dosya NOTEPAD ile açılacaktır.
Resim girecek: ews6.gif

Resim altı: Herhangi bir dosyanın sağ fare menüsüne dosyayı NOTEPAD ile açacak bir komut ekleyebilirsiniz

 

115)Windows 98'im artık kullanılamayacak kadar çok sorun çıkartıyor. Sık sık kilitleniyor, Explorer çöküp duruyor. Geçenlerde bilgisayarımı formatlayıp Windows 98'i baştan kurmaya karar verdim artık. Ancak bu aşamada büyük bir sorunla karşı karşıya kaldım. Sorunum şu: Elimde Windows 98'in kurulum CD-ROM'u bulunuyor ancak kurulum sırasında istediği şifreyi bir yere not etmemiştim. CD-ROM kutusunda vardı ancak kutu kaybolmuş. Bu yüzden Windows 98'i kurmaya cesaret edemedim. Kurulum şifremi nereden edinebilirim?

Windows'un bir yerinde yazar mı?


Evet yazar. REGISTRY editörünü kullanarak bu bilgiye ulaşmanız mümkündür. Bunun için BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü uygulaması ekrana gelecektir. Burada HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion anahtarına gelin. Sağ taraftaki listede aşağıya doğru kayın, örnek resimde de görüldüğü gibi Windows 98'in PRODUCT KEY'inin yazdığı bir satır göreceksiniz. Bu uzun satırı bir yerlere yazın. Artık sabit diskinizi formatlayıp bu ID bilgisini kullanıp Windows 98'inizi rahat rahat kurabilirsiniz.

 

116)Nedir Bu Registry ?

Ancak arada sırada verdiğiniz püf noktalarında geçen REGISTRY olayına kafam takıldı benim. Nedir bu REGISTRY? Ne işe yarar? Nasıl bir sistematiği vardır. Bu konuda detaya fazla kaçmadan bizim anlayacağımız dilde biraz bilgi verir misiniz? Bunun ben ve benim gibi bilgisayar kullanıcılarının oldukça yararlanacağı bir yazı olacağına eminim.


Registry, Windows 98'in bütün ayarlarının tutulduğu bir veri tabanıdır. Bu veri tabanındaki bilgiler bilgisayarınızın WINDOWS klasöründeki iki gizli dosya içinde tutulur. Dosya isimleri USER.DAT ve SYSTEM.DAT oluyor. Windows Türkçesinde adına "sistem kaydı" adı verilen REGISTRY'nin hiyerarşik bir yapısı vardır. Bu yapı bilgisayarınızın klasör şeklindeki ağaç yapısına benzer. REGISTRY editörünün penceresinde görülen her dal bir klasör simgesi ile gösterilir.

Bilgisayarınızın REGISTRY ayarlarını yapabileceğiniz REGISTRY editörünü BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırıp ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basarak ekrana getirebilirsiniz.

REGISTRY editöründeki her dala KEY (ANAHTAR) adı veriliyor. Her anahtarın altında alt-anahtarlar ve değerler yer alabiliyor. Bu alt anahtarların altında da başka alt anahtarlar ve değerler bulunabilir. Bu değerler üç çeşittir. STRING (dize değeri), BINARY (ikili değer) ve DWORD (bunun Türkçe'si yok) olabilirler. Bu değerler kullanım amacına göre değişiklikler gösterebilirler.

Açınca göreceksiniz, REGISTRY editöründe at ana dal bulunuyor. Her dal, sistem kaydındaki bilgileri gruplamak için kullanılıyor. Bu ana dalları açıklayalım:

l HKEY_CLASSES_ROOT - Bu dalda dosya türleri ve OLE (object linking and embedding - nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler saklanır. OLE sistemini kullanan uygulamalar bilgileri bu dalın alt dallarında alabilirler.

l HKEY_CURRENT_USER - Birazdan değineceğimiz HKEY_USERS bölümünün, o anki aktif kullanıcı için ayrılmış ve ayarlanmış olan değerlerine buradan erişebilirsiniz.

l HKEY_LOCAL_MACHINE - Bilgisayarınızda kurulu durumda bulunan bütün yazılım ve donanım bileşenlerinin bilgileri ve ayarları bu bölümde tutuluyor. Birden fazla donanım profili programlayabileceğiniz için o an aktif olan donanım ve yazılım ayarları HKEY_CURRENT_CONFIG bölümünde gösterilirler.

l HKEY_USERS - Bilgisayarın bütün kayıtlı kullanıcılarının özelleştirilmiş ayarları (renkler, denetim masası ayarları vs...) bu bölümde kayıtlıdır. Windows 98 çoklu kullanıcı tarafından özelleştirilme seçeneğine sahiptir ancak genelde DEFAULT adında tek bir kullanıcıdan söz edilir bu bölümde. O anda bilgisayarı kullanmakta olan kullanıcının özel ayarları HKEY_CURRENT_USER bölümünde gösterilir.


l HKEY_CURRENT_CONFIG - HKEY_LOCAL_MACHINE dalının o anda aktif olarak kullanılmakta olan donanım ve yazılım ayarlarına gitmek için bu daldan yola çıkabilirsiniz.

l HKEY_DYN_DATA - HKEY_LOCAL_MACHINE dalında Windows 98'in dinamik olarak değişebilen tak ve kullan (Plug-&-Play) ayarlarının ve değerlerinin gösterildiği bölüme ulaşmak için kullanılır.

Daha önceden de belirttiğimiz gibi, Kayıt Düzenleyicisi (Registry Editor) yani REGEDIT.EXE Windows 98'in bütün REGISTRY ayarlarını görüntüleme, silme veya değiştirme seçeneği vermektedir. Kayıt düzenleyicisini açtığınızda aynen eski Windows 3.x'lerdeki dosya yöneticisi veya yeni Windows'lardaki Windows Gezgini uygulamasında olduğu gibi dikine ikiye bölünmüş bir uygulama penceresi ile karşılaşırsınız. Sol tarafta ağaç yapısı ve klasörler, sağ taraftaki bölümde ise o anda seçili durumda olan klasörün içinde yer alan değerler listelenir.
Herhangi bir dalı genişletmek alt dallarını görüntülemek için sol tarafındaki minik + işaretine tıklamanız veya o dal seçili durumda iken sağ ok tuşuna basmanız yeterlidir. Herhangi bir anahtarın içindeki değerleri görüntülemek için ilgili anahtarın klasör simgesine bir kere tıklamanız yeterlidir. Düzen (EDIT) menüsünden Yeni (NEW) komutunu çalıştırarak bir anahtarın altına değer ekleyebilirsiniz. Aynı komutu kullanarak yeni bir anahtar da ekleyebilirsiniz. Aynı dosya yöneticisinin veya Windows gezgininin sistemini kullanarak anahtar veya değerlerin isimlerini de değiştirebilirsiniz. Herhangi bir değerin içeriğini değiştirmek için de üzerine çift tıklamanız ve ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde yeni değeri girip ENTER tuşuna basmanız yeterlidir.

 

KÜÇÜK BİR DENEME


Şimdi küçük bir deneme yapalım, örneğin sık sık sorulan bir sorunun cevabını verelim. Mesele şu: Pek çok kullanıcı bilgisayarlarındaki BMP formatındaki görüntü dosyaların simgelerinin asıl görüntünün küçük bir simgesi şeklinde görüntülenmesini istiyorlar. Bunun için minik bir REGISTRY ayarı yapmak yeterli. Aşağıdaki adımları takip edip REGISTRY ayarlarını değiştirerek bunu mümkün kılabilirsiniz:

1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Kısa bir süre sonra REGISTRY editörü ekrana gelecektir.

2. Ekranın sol tarafındaki listede HKEY_CLASSES_ROOT değerini bulun, onun solundaki + işaretine tıklayın. Bunu yaptığınızda listenin açılıp aşağıya doğru uzadığını göreceksiniz. Bu liste harf sırasına göredir. Aşağıya doğru kayarak Paint.Picture anahtarına gelin, onun da sol tarafındaki + işaretine tıklayın. Liste yine açılacak. Buradan DefaultIcon bölümüne gelin ve üzerine tıklayın. Ekranda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşmanız gerekli.

3. Sağ taraftaki DEFAULT değerinin üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusuna %1 değerini girin. TAMAM düğmesine basın.

4. REGISTRY editörünü kapatın, Windows 98'i kapatıp açın. İçinde BMP dosyası olan herhangi bir klasörü açtığızda bu BMP dosyasının içeriğinin simge şeklinde göründüğüne şahit olacaksınız.

İşte böylece REGISTRY ayarlarının nasıl yapılacağına da değinmiş olduk. Şimdi önemli bir not düşelim. REGISTRY ayarları bazen karmaşık olabilir, ilk denemelerinizde hatalı işlemler yapıp istenmeyen değerleri değiştirebilirsiniz. Bu yüzden ileride mutsuz anlar yaşamamak için değiştirmeden önceki REGISTRY ayarlarını yedeklemenizde sonsuz faide görüyorum. Bunun için geliştirilmiş yazılımlar var. Bu ay Çözümler köşemizde küçük bir kutu içerisinde gördüğünüz REGISTRY BACKUP yardımcı programını kullanarak bu yedekleme işine kökten bir çözüm getirebilirsiniz.

 

117)Windows kurduktan sonra bilgisayarımın C: sabit diskinin ROOT klasöründe bir ton dosya oluşuyor. bunlar herhalde gereklidir deyip silmiyoruz doğal olarak. Ancak bu dosyaların ne işe yaradıklarını bir anlatsanız ve bizleri aydınlatsanız çok mutlu olacağız

l AUTOEXEC.BAT - Eski DOS zamanında da olduğu gibi bilgisayar açılırken otomatik olarak yüklenecek olan dosyaların ve ayar komutlarının bulunduğu yığın dosyası. İşletim sisteminin 32-bit'lik kısmı yüklenmeden önce yapılacak olan işlemler burada kayıtlıdırlar.


l AUTOEXEC.DOS - Yukarıdaki dosyanın bir önceki yedeği. Bu yedek, Windows veya 98 yüklenmeden önceki işletim sisteminin ayarlarını içerir. Açılışta DOS'a boot edilirken bu dosyadaki ayarlar kullanılırlar.

l BOOTLOG.PRV - Bir önceki Windows açılışında kaydı tutulan işlemleri içeren metin dosyası. Bir önceki Windows açılışı sırasında yapılan bütün işlemler burada kayıt altına alınırlar.

 

Kayıtlı bir boot işlemi istediğinizde veya Windows 98 otomatik olarak böyle bir işlem başlattığında bir önceki BOOTLOG.TXT dosyasının adı BOOTLOG.PRV olarak değiştirilir ve yeni bir BOOTLOG.TXT dosyası yaratılır. Windows'un çalışması ile pek ilgili değildir ve silebilirsiniz.


l BOOTLOG.TXT - Windows'un o anki açılışında yapılan işlemlerin kaydı. İstek üzerine yaratılabilir, veya Windows bir önceki boot işleminin başarısız olduğunu saptarsa otomatik olarak yaratır. Silebilirsiniz.

l COMMAND.COM - Windows komut satırı işleyicisi. DOS komut satırından işletilebilen komutları içerir. Sakın silmeyin.

l COMMAND.DOS - Bir önceki işletim sisteminin COMMAND.COM dosyasını yedeği. Açılışta DOS'a boot etmek isterseniz kullanılır.

l CONFIG.DOS - Bir önceki MS-DOS işletim sisteminin CONFIG.SYS dosyası. Açılışta DOS'a boot etmek isterseniz kullanılır.

l CONFIG.SYS - Windows'un aktif CONFIG.SYS dosyası. Windows açılışı sırasında real-mode 16 bit sürücülerini ve ayarlarını belirtmek için kullanılır.

l CVT.LOG - Drive Converter

 

118)OTOMATİK ARAÇ ÇUBUKLARI

Windows masa üstlerinde bir çok simgeniz kol geziyor ve ekranda düzensiz bir görünüm arz ediyorlarsa, bu görüntüyü biraz daha derli toplu hale getirmek için Windows 98 ile birlikte gelen klasörlerden otomatik araç çubuğu yaratma seçeneğini kullanarak bilgisayarınızın masa üstüne biraz bahar temizliği yapabilirsiniz. Bunun için bütün yapacağınız masaüstünde herhangi bir klasör yaratmak ve bu klasörün içerisine sık kullanmakta olduğunuz kısayolları ve dosyaları tıkıştırmak. Daha sonra bu klasörü fare ile sürükleyip ekranın sağ veya üst sınırlarından bir yere getirip bırakınca (sol ve alta da bırakabilirsiniz ama burada kullanışlı durmuyorlar) bu klasörün içeriğinin otomatik olarak bir araç çubuğuna dönderilmiş olacağını göreceksiniz.


Bu araç çubuğunun üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp ekrana getirebileceğiniz menüden araç çubuğunun bazı özelliklerini (örneğin otomatik gizleme, küçük simgeler gösterme, hep üstte kalma gibi) kendi kafanıza göre ayarlayabilirsiniz

 

119)DOSYALAR OTOMATİK SİLİNSİN

Eğer kendinize güveniyor ve herhangi bir dosya veya klasörü silmek istediğinizde Windows 98'in herhangi bir onaylama diyalog kutusu ekrana getirmeden dosyaları langırt diye silmesini istiyorsanız bütün yapacağınız Windows 98 masaüstündeki çöp tenekesi simgesine sağ fare düğmesi ile tıklamak ve ekrana gelecek olan menüden ÖZELLİKLER komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda DISPLAY DELETE CONFIRMATION DIALOG BOX (silme onay iletişim kutusunu göster) seçeneğini pasif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın. Bundan böyle bir dosya veya dosyalar veya klasör veya klasörleri seçili duruma getirip klavyeden DEL tuşuna bastığınızda size sorgu sual sorulmadan dosya veya klasörlerin otomatik olarak geri dönüşüm kutusuna postalandığına şahit olacaksınız.

 

120)Şu anda Windows kullanıyorum. Ancak bazı eski Windows 3.1 programlarım var ve bunları da yeni sistemimde kullanmam gerekiyor. Ancak bu programların çoğu eski zamanda kaldığı için bazılarının kurulum programları bulunmuyor, bu yüzden sadece eski yedeklerden geriye kopyalayınca çalışabiliyor. Kurulum programı olanların da bazıları programı çalıştıracak bir kısayolu Başlat menüsüne eklemiyor. Bu programları diğer Windows programları gibi Başlat menüsüne eklemek için ne yapmalıyım?

İyi bir noktaya parmak bastınız. Çoğu yeni programın kurulum rutinleri kurulum işlemini yaptıktan sonra Başlat menüsünden bir grup açıyor ve programı çalıştıracak bir kısayolu bu gruba ekliyor. Ancak eski programlarda bu tür bir şey söz konusu değil. Bu yüzden herhangi bir programı sabit diskinize kopyaladıktan sonra programı Başlat menüsünden çalıştıracak bir kısayol oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edin:


1. BAŞLAT menüsüne sağ fare düğmesi ile tıklayın ve ARAŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Windows gezgini penceresinin içinde START MENU klasörünü göreceksiniz. Başlat menüsü de sabit diskinizde aynen bir klasör gibi durur, sadece içeriği BAŞLAT menüsünde görüntülenir.

2. Windows Gezgininin içerisinde sağ tarafta PROGRAMLAR üzerine çift tıklayın.

3. Sağdaki boş alana sağ fare düğmesi ile tıklayın ve YENİ * KLASÖR komutunu çalıştırın.

4. Oluşturulacak olan yeni klasör aynı zamanda yeni programınızın içinde yer alacağı menü grubunun adını da gösterecektir. Bu yüzden program grubunun adını uygun seçin.

5. Klasörü adlandırdıktan sonra üzerine çift tıklayın ve içine girin.


6. Sağdaki boş alanda sağ fare düğmesine basın ve YENİ * KISAYOL komutunu çalıştırın.

7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde ARAŞTIR düğmesine basın. Açılacak olan diyalog kutusunu kullanarak programın EXE dosyasını bulun ve üzerine çift tıklayın.

8. Programı seçtikten sonra İLERİ düğmesine basın. Bundan sonraki adımda programın BAŞLAT menüsünde çalıştırılacak olan menü öğesinin adını belirleyin. Uzun bir isim kullanabilirsiniz.

9. SON düğmesine basın ve Windows gezginini kapatın.

Bundan sonra BAŞLAT menüsünü açın ve Programlar kısmına gelin. Burada yeni menü öğenizin ve kısayolunuzun kuzu kuzu sizi beklemekte olduğunu göreceksiniz. aynı yöntemi uygulayarak diğereski Windows programlarınızı da Başlat menüsüne dahil edebilirsini

121)Geçenlerde Denetim Masamda bir problem olduğunu keşfettim. Ne zaman Denetim Masasını açmak istesem ekranda herhangi bir simge görünmüyor. Onun yerine Denetim Masası penceresi içerisinde bir el feneri dönüp duruyor. Daha sonra da ekranda bir hata mesajı görüntüleniyor. Pencereyi kapatınca da masaüstündeki bütün simgelerin silindiğini görüyorum. Bilgisayarı boot edince düzeliyor ama Denetim masası yine aynı problemi çıkartıyor. Denetim Masamı geri almak için Windows'u bir daha yüklemekten başka bir çare var mıdır?

Bu konuda bayağı fazla soru gelmeye başladı. Problem büyük ihtimalle Denetim Masası öğelerinden birinin bozulmasından dolayı kaynaklanıyor. Denetim masası ne zaman açılsa, Windows\System klasörünü tarar ve soyadı CPL olan dosyalara bakar. Bu dosyalardan yararlanarak da penceresinin içerisindeki Denetim Masası simgelerini oluşturur. Eğer bozuk bir CPL dosyası varsa bu tür takılmalar yapabilir. Hangi dosyanın bozuk olduğunu öğrenmek için bir dizi deneme-yanılma yapmanız gerekecek.

 

Bir DOS penceresi açın ve Windows\System klasörüne gelin. Burada komut satırında

REN *.CPL *.CPX

Komutunu çalıştırın. Daha sonra tekrar Denetim Masasını açın. Eğer Denetim masasını şimdi açarsanız ekranda herhangi bir simgenin bulunmadığını göreceksiniz ama en azında takılma olmayacaktır. Şimdi sıra ile bütün CPX soyadlı dosyaları teker teker CPL soyadına dönüştür. Ve her isimlendirmeden sonra Denetim Masasını F5 ile tazeleyin. Simgeler bir bir belirmeye başlayacaktır. Eğer bir adımda yine ayın takılma gerçekleşirse en son adını değiştirdiğiniz CPL dosyası bozuk demektir. O dosyayı silin. Bu tür bozukluklar genelde kötü planlanmış UNINSTALL programları yüzünde yanlışlıkla silinen DLL dosyaları yüzünden olur. Denetim masasının geri kalan elemanlarını isim değiştirerek geri kurtarın. Artık Denetim Masası problemsiz simgelerle açılacaktır.

 

122)SCANDISK OTOMATİK OLARAK ÇALIŞMASIN

Windows osr2 ve sonrasında bir özellik var. Eğer sistem herhangi bir şekilde SHUTDOWN komutu kullanılmadan kapatılırsa, bir sonraki sefere bilgisayar açıldığında sistem açılmadan önce SCANDISK otomatik olarak çalıştırılıyor, diskte kırık çıkık olmadığını araştırıyor.


Bazı kullanıcılar bunu sıkıcı buluyorlar ve sürekli olarak bu özelliği iptal etmenin bir yolu olup olmadığını soruyorlar. Bunu birkaç kere açıklamıştık ama bir daha kısaca değinelim. Bu özelliği kapatmak için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Bir DOS oturumu açın. Sabit diskin C:\> klasörüne gelin.

2. Bu adımda MSDOS.SYS dosyasını düzenlemek için üzerindeki korumayı kaldırmanız gerekli. Bunun için komut satırında attrib -h -r -s msdos.sys komutunu çalıştırın.

3.Sonra dosyayı düzenlemek için EDIT MSDOS.SYS Komutunu çalıştırarak MSDOS.SYS dosyasının içeriğini ekrana getirin.

4. Burada dosyanın altına doğru [Options] bölümüne gelin ve buraya AutoScan=0 Satırını ekleyin.

5. Dosyayı kaydedin ve EDIT uygulamasından çıkın. Tekrar komut satırında attrib +h +r +s msdos.sys yazıp dosyanın özniteliklerini eskisi gibi ayarlayın.

Bundan sonra bilgisayarı boot edin ve normal çalışmanıza devam edin. Herhangi bir problem olup da Windows'u düzgün kapatamazsanız artık boot ettiğinizde SCANDISK otomatik olarak çalışmayacaktır. Ancak isterseniz bu seçeneği ileride kapatabilirsiniz. Yine aynı adımları takip edeceksiniz fakat 4. adımda AutoScan=1 Satırını kullanacaksınız.

 

123)Ben arada bir bilgisayarımı formatlayıp yeniden kuruyorum. Ancak ayarlarımı geri alırken zorlanıyorum.

Sizin verdiğiniz püf noktalarından birini kullanarak APPLICATION DATA klasörümü yedekleyip Windows 98'i tekrar kurduğumda e-mail'lerime ve adres defterime tekrar kavuşabiliyorum. Ancak beni sık sık e-mail ile rahatsız eden servislere karşı koymuş olduğum filtreler bu yöntemle yedeklenmiyor sanırım çünkü her seferinde baştan kurmak zorunda kalıyorum.

Aslında bu konuya daha önce değinmiştik ama bir kere daha bir hatırlatma yapmaktan zarar gelmez diye düşünüyorum. Böylece kaçırmış olan okurlarımız da öğrenmiş olurlar. Gelen kutusu yardımcısını kullanarak e-mail sisteminize koymuş olduğunuz filtreleri yedeklemek için ufak bir REGISTRY numarası yeterli. Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
2. HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Outlook Express \ Mail \ Inbox Rules bölümüne gidin.
3. Sol tarafta INBOX RULES seçili (mavi) durumdayken REGISTRY menüsünden EXPORT REGISTRY FILE komutunu çalıştırın.
4. Dosyayı bir diskete veya ikinci sabit diskinize kaydedin. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
5. REGISTRY editörünü kapatın
Bundan böyle Windows 98'i tekrar kurduğunuzda normal adımları takip ederek Outlook Express'i yükleyin, e-mail mesajlarınızı ve adres defterinizi geri alın. Daha sonra ikinci sabit diskinize REGISTRY dosyasını kaydettiğiniz klasöre gelin ve üzerine çift tıklayın. Ekranda bu kaydın Windows 98'in REGISTRY kaydına başarı ile eklendiğini söyleyen bir diyalog kutusu ile karşılaşacaksınız. Artık filtrelerinizi geri almış durumdasınız.

 

124)BU DOSYA NEDİR?

Default ayarında kurulduğunda Windows 98 ekranda klasör görüntüsü içindeyken dosyaları soyadlarını görüntülemez. Oysa biz biliyoruz ki bir dosyayı diğerinden ayırt etmek için kullanılan en iyi yöntem dosyanın soyadıdır. Böylece bir GIF görüntüsü ile bir JPG görüntüsü arasındaki farkı, bir metin dosyası ile bir program arasındaki farkı fark edebiliriz.
Bu yüzden en iyisi Windows 98'i kurar kurmaz dosya soyadlarını görünür yapmaktır. Bunun için önce Bilgisayarım simgesine çift tıklayın. açılan pencerede GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GÖRÜNÜM bölümüne gelin. Burada aşağıdaki listede aşağı doğru kayın ve "bilinen dosya türlerinin dosya uzantılarını gizle" seçeneğini kapatın. TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın. Bundan böyle bir klasöre girdiğinizde aynı isimdeki seksen dosyadan hangisinin GIF, hangisinin TXT hangisinin DOC olduğunu kolayca anlayabileceksiniz.

 

125)Bir dosyayı bazen bir programla bazen bir başka programla açmak isteyebilirsiniz.

Biliyorsunuz, normalde bir dosyanın bir programı olur, ve bu dosyaya çift tıklandığında o program açılır ve dosyayı işletir. Ancak şöyle bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. HTML dosyalarını düzenleyen bir kimsesiniz diyelim. Bir HTML dosyasının üzerine çift tıkladığında Internet Explorer açılıyor, buraya kadar bir problem yok. Ama varsayalım k, bazı durumlarda bu dosyayı ailenizin metin editörü NOTEPAD ile açmak ve içeriğini düzenlemek istiyorsunuz. Bu durumda bir HTML dosyasına sağ fare düğmesi ile tıklasanız da açılacak olan menüden NOTEPAD komutunu çalıştırsanız da dosya otomatik olarak Notepad ile açılsa fena mı olur?


Aşağıdaki örneği HTML dosyaları ve NOTEPAD için yaptım. Siz bunu GIF dosyalarınız, TXT dosyalarınız yani ayarlamak istediğiniz bütün dosya çeşitleri için ufak tefek değişiklikler ile uygulayabilirsiniz. Soyadı HTM olan dosyaların üzerine gidip sağ fare düğmesine bastığınızda NOTEPAD uygulaması ile bu dosyayı açacak olan bir menü komutu eklemek için aşağıdaki adımları takip edin:

1. Herhangi bir klasör penceresini açın.
2. GÖRÜNÜM menüsünden KLASÖR SEÇENEKLERİ komutunu çalıştırın.
3. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun DOSYA TÜRLERİ bölümüne gelin.
4. Listeden aşağı doğru kayarak MICROSOFT HTML ******** seçeneğini bulun ve seçili duruma getirin.
5. EDIT düğmesine basın.
6. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda YENİ düğmesine basın.
7. EYLEM bölümüne NOTEPAD, uygulama bölümüne de NOTEPAD.EXE yazın ve ENTER tuşuna basın.
8. İki kere KAPAT düğmesine basarak diyalog kutularını kapatın.

Bundan sonra herhangi bir klasör penceresinde soyadı HTM olan herhangi bir dosya gidip sağ fare düğmesine bastığınızda ekrana gelecek olan menüde NOTEPAD komutunu göreceksiniz. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana NOTEPAD uygulaması gelecek ve dosyanın içeriğini düzenlemek üzere ekranda gösterecek. Oysa dosyaya çift tıklarsanız ekrana Internet Explorer uygulaması gelecek ve dosyayı ekranda görüntüleyecek.

 

126)EKRAN AYARLARINA HIZLI ERİŞİM

Ekran modunu, çözünürlüğünü ve renk derinliğini sık sık değiştiren bir kullanıcı iseniz, araç çubuğuna ekran çözünürlüğü ve renk derinliğini tek tıklama ile değiştirebileceğiniz bir menünün açılması sağlayan bir simgecik ekleyebilirsiniz. Bunun için ekranda masaüstünde boş bir yere gelin. Sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun SETTINGS bölümüne gelin. Burada ADVANCED düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun GENERAL bölümünde SHOW SETTINGS ICON ON TASKBAR seçeneğini aktif hale getirin. Yapılacak olan değişikliklerin anında uygulanması için de APPLY THE NEW COLOR SETTINGS WITHOUT RESTARTING seçeneğini aktif hale getirin ve OK düğmesine basın. Artık araç çubuğunuzun sağ alt tarafında minik bir monitör simgesi göreceksiniz. Bu simgeye tıkladığınızda bir menü açılacak. Bu menüyü kullanarak ekran kartınızın desteklediği renk derinliği ve çözünürlüklere anında atlayabilirsiniz.

 

127)LOGOFF DA NE İŞE YARARMIŞ

Eğer bilgisayarınızı sadece siz kullanıyorsanız BAŞLAT menüsündeki "xxx oturumunu kapat" seçeneğini silerek BAŞLAT menüsünde gereksiz yer kaplamasını engelleyebilirsiniz. Bunun için minik bir REGISTRY ayarı gerekiyor. Aşağıdaki adımları takip edin:


1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
2. HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer bölümüne gidin.
3. Sağ taraftaki alanda boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayın. NEW * DWORD Value komutunu çalıştırın.
4. Adını NoLogOff yapın.
5. Üzerine çift tıklayın ve değerini 1 yapın. Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz.
6. REGEDIT programını kapatın ve Windows'u kapatıp açın.

Artık Başlat menünüzde "xxx oturumunu kapat" seçeneği görülmeyecektir. Bu seçeneği tekrar görünür hale getirmek için NoLogOff değerini 0 yapmanız yeterlidir.

 

128)GEÇMİŞ BAŞLAT MENÜSÜNE

Internet Explorer'ın oldukça faideli bir özelliği olan ziyaret edilen siteleri GEÇMİŞ (HISTORY) şeklinde gösterme özelliğini BAŞLAT menüsüne bir Menü olarak ekleyebilirsiniz. Böylece daha önce ziyaret etmiş olduğunuz Web sitelerinin çetelesine hızlı yoldan erişmiş olursunuz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.


1. BAŞLAT düğmesine gelin ve üzerinde sağ fare düğmesine tıklayın.
2. Açılacak olan menüden AÇ komutunu çalıştırın.
3. Ekrana gelecek olan pencerede DOSYA menüsünden YENİ * KLASÖR komutunu çalıştırın.
4. Yeni klasörün adını aynen aşağıdaki gibi yapın
WEB TARİHÇESİ.{FF393560-C2A7-11CF-BFF4-444553540000}
5. ENTER tuşuna basın ve bu klasör penceresini kapatın. Artık Başlat menünüzde açtığınızda aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde olduğu gibi Web Tarihçesi adı altında bir klasör göreceksiniz. Bu klasörün içinde bütün sörf geçmişiniz yatacaktır. Eskiden gitmiş olduğunuz sitelere buradan hızlıca erişebilirsiniz.

 

Not: Yukarıdaki satırı aynen girmeye dikkat edin, sonunda da boşluk yoktur, unutmayın. Aksi takdirde klasör görevini görmeyecektir.

 

129)Geçenlerde sistemime yeni bir modem ekledim ve faks çekmek için beraberinde gelen Bitware yazılımını kurdum. Ancak nedendir bilinmez, artık Windows'i her açtığımda Bitware'in faks alma programı otomatik olarak yükleniyor. Windows'in Startup menüsüne gittim baktım, hiçbir şey yok. Ama program inatla yükleniyor ve Windows'in açılmasını yavaşlatıyor. Bu programı iptal etmek için ne yapmam gerekir.?

Windows'in açılışında otomatik olarak yüklenen programlar sadece Startup grubunda bulunmazlar. Bazı eski programlar (ki Bitware de bunlardan biridir) WIN.INI dosyasının LOAD= satırını da kullanıyor olabilirler. Windows açılırken otomatik olarak yüklenen programların en sağlıklı listesini Windows ile gelen MSCONFIG programını kullanarak alabilirsiniz. Programı çalıştırmak için Başlat menüsünden Çalıştır komutunu çalıştırın. MSCONFIG yazıp Enter tuşuna basın. Ekrana gelecek olan pencerenin Startup bölümüne gelin. Burada sisteminiz açılırken otomatik olarak yüklenen bütün programları göreceksiniz. Yanlarındaki Check işaretini kaldırarak programların otomatik olarak yüklenmesini engelleyebilirsiniz. Tekrar otomatik olarak yüklenmelerini sağlamak için aynı yerden aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bu diyalog kutusundaki diğer bölmelerdeki seçeneklerden de yararlanabilirsiniz. Örnek için yukarıdaki resme bakabilirsiniz.

 

130)WINDOWS 98'İN DİSKET SÜRÜCÜ PROBLEMİ

Bazı Windows 98 kullanıcıları 98'e terfi ettikten sonra daha önceden kuzu kuzu çalışan disket sürücüleri ile problem yaşadıklarını söylüyorlar. Bu püf noktamız bazı sorunların giderilmesi için kullanılabilir.


Alt tuşuna basın ve Basılı tutun, My Computer üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Performance bölümüne gelin, File System düğmesine basın. Floppy Disk üzerine tıklayın ve eğer "Search for New Floppy Drives Each Time Your Computer Starts" seçeneği aktifse pasif hale getirin. Daha sonra Removable Disk bölümüne gelin ve write-back caching seçeneğinin pasif olup olmadığını kontrol edin, eğer aktifse pasif hale getirin. Tamam düğmesine basın ve Windows'u yeniden başlatın. Bu püf noktasını uygulamak sadece disketlerle değil Zip sürücüler ve teyp yedekleme üniteleri, CD-ROM sürücüler ile problem yaşayan kullanıcıların da işine yarayabilir, bir denemekte fayda var.

 

131)Windows'un açılış müziği olarak wave dosyalarını seçebileceğinizi kesinlikle biliyorsunuzdur. Ama wave dossyası yerine midi dosyalarını da çalabileceğinizi biliyor muydunuz?

1. BAŞLAT AYARLAR DENETİM MASASI yolunu izleyin.
2. Denetim Masasında SES simgesine tııklayın.
3. "Windows'u Başlat" olayı için seçili bir ses dosyası varsa, (Yok) seçeneğini seçin.
4. Windows'un başlangıcında çalmasını istediğinz midi dosyası için \Windows\Start Menu\Programs\StartUp klasöründe bir kısayol oluşturun.
5. Yeni oluşturduğunuz kısayola sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER'i seçin.
6. KISAYOL basamağındaki HEDEF metin kutusuna aşağıdaki komutu yazın:
c:\windows\mplayer.exe /play /close \dosyaadı.mid
7. ÇALIŞTIR bölümündeki açılır menüden SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin.

 

132)DAHA önce çeşitli dergiler Denetim Masasının elemanlarını başlat menüsüne eklemek için bir püf noktası vermişlerdi. Ama ben nasıl yapılacağını unuttum. Bunu bir daha anlatır mısınız?


Hem sizin sorunuzu yanıtlamak hem de aynı dertten muzdarip diğer okurlarımızın hafızalarını tazelemek için bu püf noktasını bir kere daha yayınlıyoruz. Denetim Masasını başlat menüsüne eklemek için aşağıdaki adımları takip edin:


1. Başlat düğmesinin üzerine gelin, sağ fare düğmesine tıklayın, Aç komutunu çalıştırın.
2. Dosya menüsünden Yeni * Klasör komutunu çalıştırın.
3. Yeni klasöre Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} ismini verin (noktayı yazmayı unutmayın).
Artık Denetim Masası simgelerini başlat menüsünde görebileceksiniz. Aynı püf noktası Yazıcılar klasörü için de geçerlidir. Bunun için de yine yeni bir klasör yaratıp adını
Printers.{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
Olarak değiştirmeniz yeterlidir. Tekrar ediyoruz, nokta önemli. Noktayı atlamamaya özen göstermelisiniz.

 

133)Windows'u kapatmak için genellikle Start/Shut Down seçeneğini seçerek açılan diyalog kutusundan Shut Down seçeneğini işaretleyip OK butonuna tıklamanız gerekir. Eğer aktif bir uygulama yoksa, normalde uygulamaları kapatmak için kullandığımız ALT+F4 klavye kısayolu da diyalog kutusunu açmak için kullanılabilir. Tek bir tıklamayla Windows'u kapatabilmeyi ister misiniz?

Bunu gerçekleştirmek için masaüstüne bir kısayol eklememiz gerekli. Fare imleci masaüstündeyken farenin sağ tuşuna basın ve kısayol menüsünden New/Shortcut'ı seçin. Komut satırı kısmına "RUNDLL32.EXE user,ExitWindows" yazın ve Next butonuna tıklayın. Kısayolunuza bir isim verin ve işlemi sonlandırın.


Bu kısayola tıklamak artık Windows'un hemen kapanmasını sağlayacaktır. Ama işinizi biraz daha kolaylaştırarak bu kısayola bir de klavye vuruşu tanımlayalım. Oluşturduğunuz kısayol üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayarak menüden Properties'i seçin. Burada Shortcut sekmesi altında Shortcut Key alanına istediğiniz tuş kombinasyonunu girin.

 

134)Windows'de olaylara ses efekti verip bir isim altında kayıt ediyorum. Bu ismini verdiğim dosya ve ayarlar nereye kayıt ediliyor?

Bazen Windows'u siliyorum tabii her şey gidiyor. Hadi ses efektlerini bütün olaylara bir daha ver, uzun iş Dediğiniz ayarlar REGISTRY'de tutuluyor. Önce yaptığınız ayarları bir tema olarak kaydedin. Bunun için Denetim Masasından sesler üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda temayı belirleyin ve Farklı Kaydet düğmesine basıp bir isim verin. Daha sonra REGISTRY editörünü çalıştırın. HKEY_CURRENT_USER\AppEvents\Schemes bölümüne gelin. SCHEMES'i seçili durumda tutun ve REGISTRY menüsünden EXPORT REGISTRY FILE komutunu çalıştırın. Selected Branch seçeneğinin aktif halde olduğunu kontrol edin ve dosyayı bir diskete kaydedin. Artık Windows'i bir daha kurduğunuzda disketten bu dosyaya çift tıklayınca çıkan diyalog kutuna TAMAM dediğinizde eski ses ayarlarınız geri alınacak.

 

135)Bildiğim kadarı ile Windows bellek yetmediği zaman bilgileri geçici olarak sabit diske yazıyor, bilgileri yazdığı dosyaya da takas dosyası adı veriliyor. Genelde bu takas dosyasının boyutunun ayarlanması Windows'in keyfine bırakılırmış. Ama ben boyutu kendim ayarlamak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim ve bu dosyanın boyutu ne olmalıdır?

Windows'in keyfine bırakılmasını tavsiye ediyoruz. Ancak siz ille de boyutu sabit tutmak istiyorsanız elbette kimse sizi engelleyemez. Özellikle sabit diski ağzına kadar dolu olan kullanıcılar bu değerli megabaytları Windows' kaptırmamak için takas dosyasının boyutunu sınırlamayı tercih ediyorlar. Bunun için yapacağınız işlem aşağıdaki adımları takip etmek:

1. Denetim Masasını açın, Sistem üzerine çift tıklayın (Control Panel*System).
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Başarım (Performance) bölümüne gelin.
3. Sanal Bellek (Virtual Memory) düğmesine basın.
4. "Kendi ayarlarımı kendim belirleyeyim" (Let me specify my own setting) seçeneğini aktif hale getirin.
5. Takas dosyasının boyutunu belirleyin. Bu boyut belleğinizin en az iki katı olmalıdır.
Tamam düğmesine basın ve Windows'i yeniden başlatın. Yeni takas dosyanız hayırlı uğurlu olsun.

 

136)Windows/98'İ YENİDEN BAŞLATMAK

Bilgisayarı boot etmeden sadece Windows veya Windows 98'i yeniden başlatmak istiyorsanız bunu komut satırından tek bir satırla yapabilirsiniz. Başlat menüsünden çalıştır komutunu çalıştırın.


C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec

Yazıp Enter tuşuna basın. Windows/98 yeniden başlayacaktır.

Eğer her seferinde bu satırı yazmak yerine bu komutu bir simge olarak Başlat menüsüne eklemek istiyorsanız da aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

1. Başlat menüsüne sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden Aç komutunu çalıştırın. Başlat menüsünün klasörü açılacaktır.
2. Dosya menüsünden Yeni * Kısayol komutunu çalıştırın.
3. Kısayolun komut satırı olarak C:\WINDOWS\RUNDLL.EXE user.exe,ExitWindowsExec yazın. İleri düğmesine basın.
4. Kısayolun ismini "Windows'u Yeniden Başlat" yapın ve Tamam düğmesine basın.
5. Başlat menüsü klasörünü kapatın.
Artık Başlat menünüzde "Windows'u Yeniden Başlat" komutu bulunacak. Bu komutu çalıştırıp Windows/98'i yeniden başlatabilirsiniz.

 

137)BİR DOSYALAR GRUBUNU KOLAYCA ÇALIŞTIRMAK


İşte size birden fazla programı aynı anda çalıştırmayı kolaylaştıran bir Windows ipucu: Sabit diskinizde bir klasör yaratın, (örneğin c:\HBN) ve program kısayollarınızı bunun içine yerleştirin. Sonra masaüstünüze farenin sağ tuşu ile tıklayıp, açılan menüden New/Shortcut'ı seçin. Create Shorcut diyalog kutusunda komut satırı olarak şunları yazın:
COMMAND /C FOR %%V IN (C:\HBN\*.*) DO START %%V

Next'e tıkladıktan sonra bu kısayola bir isim verin ve Finish düğmesine basın.

Burada "START c:\HBN\*.*" komutunun FOR komutu yerine kullanılabileceğini düşünebilirsiniz. fakat START komutu *.* gibi joker karakterleri desteklemiyor. START komutu ile çalıştırılacak dosyanın adının tam olarak belirtilmesi gereklidir. Bu dosya bir program ya da herhangi bir programla ilişkili bir dosya olabilir. Örneğin birçok sistemde "START README.TXT" komutu Not Defteri uygulamasıyla README.TXT dosyasının açılmasını sağlayacaktır. Eğer dosya bir kısayolsa (.LNK uzantılı bir dosya), START bu kısayolun yöneltildiği dosyayı çalıştıracaktır.

 

138)SİSTEMDEN YAZILIM KALDIRMAK

Bilgisayarınıza bir program kurduğunuzda, programın çalışması için gerekli olan dosyaların tamamı programın kendi dizinine değil, bazıları Windows ve altındaki dizinlere yüklenirler. Ayrıca, kurulan her uygulama sistemde kendine göre değişiklikler yapar. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bir programdan silip atarak kurtulmak bu yüzden o kadar da kolay değil. Her ne kadar pek çok program kendi Uninstall programıyla birlikte geliyorsa da, bazı programlar için bu geçerli değildir. Sisteminize yüklediğiniz bir program 16 bitlik bir uygulama ise, babadan kalma yöntemleri ya da üçüncü parti programları kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer bir Windows/98 programı kurduysanız, Windows'un içindeki program ekleme/kaldırma özelliğini kullanabilirsiniz.


Control Panel içinde bulabileceğiniz Add/Remove Programs sayesinde daha önce kurmuş olduğunuz yazılımları sisteminizden rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Hatta eğer Windows'un kurulumu sırasında size tavsiye edildiği gibi eski sistem dosyalarını sakladıysanız, yine bu denetim masası bileşeni aracılığıyla Windows'u silebilirsiniz. Ayrıca Windows'un kurulumu sırasında yüklemediğiniz bileşenleri de buradan ekleyebilir, gerekmeyenleri kaldırabilirsiniz.

Burada bir sorun, kurduğunuz 32 bitlik bir programı elle sildiğinizde ortaya çıkıyor. Programın kurulum bilgileri hala Windows Registry'sinde yer aldığı için, Add/Remove Programs'a baktığınızda programı hala yüklüymüş gibi görürsünüz. Hatta kaldırmak istediğinizde dosyaları bulamadığından hata mesajı ile karşılaşacaksınız. Bundan da Registry Editor'ı kullanarak kurtulabilirsiniz. bunun için Windows klasöründeki REGEDIT.EXE programını çalıştırın ve MyComputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\W indows\CurrentVersion\Uninstall'ın altında programınızın adını arayın ve bulursanız, anahtarı silin.

 

139)GİZLİ DİZİN YARATMAK

Bir dizine Windows içinden erişimi engellemek, fakat yine de bu dizine DOS üzerinde erişilmesine izin vermek mümkün. Yapmanız gereken klavyeden ALT tuşunu basılı tutarak, sayısal tuş takımından üç karakterli bir sayı girmek ve ALT tuşunu bırakmak. DOS komut isteminde, örneğin ALT-255 bileşeniyle ortaya çıkan karakter bir boşluk olacaktır. Bu boşluk karakteriyle klavyedeki SPACE tuşuna bastığınızda çıkan karakter aynı değildir (SPACE tuşunun karşılığı ALT-032). İçinde böyle bir karakter taşıyan bir klasörü Windows Gezgini'nden açmaya çalıştığınızda, " adlı bir klasör yok" gibisinden bir mesaj verilecektir.


Gizli klasör oluşturmak için ALT tuşu ile basabileceğiniz karakterler, 158, 159, 169, 176..224, 226..229, 231..240, 242..245, 247, 249, 251, 252, 254 ve 255 numaralı karakterlerdir. Windows 3.1, bu karakterlerden 221 ile 249 arasındakileri görebilir

 

140)GÖREV ÇUBUĞUNUN AYARLARI

Windows'in sağladığı en büyük kolaylıklardan biri de görev çubuğudur. Özellikle aynı anda açık çok fazla programla çalışanlar için bir can simidi olan görev çubuğunu, ayarlarıyla oynayarak daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Start menüsündeki Settings seçeneğinin altında yer alan Taskbar seçeneğine tıklayarak ya da görev çubuğu üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayıp Properties'i seçerek görev çubuğunun ayarlarının yapıldığı diyalog kutusuna erişebilirsiniz. Buradaki seçenekler şunlardır:


l Always on top: Görev çubuğunun diğer pencerelere göre ön planda durmasını sağlar. Böylece görev çubuğu her zaman tıklayabileceğiniz bir konumda bulunur.

l Auto hide: Fare işaretçisi görev çubuğunun üzerinde değilken görev çubuğunun otomatik olarak gizlenmesini sağlar. Fareyi görev çubuğunun bulunduğu yere götürürseniz kendiliğinden görünür hale gelir. Bu sayede bir miktar yer kazancınız olur. Dezavantajı ise kimi zaman çalıştırdığınız uygulamaların alt kısımlarındaki buton ya da ikonlara tıklamak istediğinizde bir anda kendinizi görev çubuğuna tıklarken bulabilmeniz.


l Show small icons in Start menu: Start menüsündeki ikonların daha küçük görüntülenmesini sağlar. Böylece eğer Programs menünüzün çok fazla dalı varsa yer kaybından kurtulursunuz.

l Show clock: Görev çubuğunun en sağ altında saatin görüntülenmesini sağlar.

Görev çubuğunu daha etkin kullanmanın bir yolu, onu ekranda daha rahat kullanabileceğiniz bir yere taşımaktır. Bunu yapmak için, görev çubuğunu boş bir yerinden tutup, ekranın istediğiniz kenarına sürüklemelisiniz. İsterseniz, görev çubuğunu çekip genişletebilirsiniz.

 

141)EVDEN İŞE DOSYA ALIŞVERİŞİ

Eğer bir bilgisayardan diğerine çok sık dosya aktarıyorsanız, şunlardan birisini mutlaka yaşamışsınızdır: Tüm dosyaları aktardığınızı sanırsınız ama eve geldiğinizde en önemlisini unuttuğunuzu görürsünüz; öyle çok getir-götür olmuştur ki en güncelinin hangisi olduğunu karıştırırsınız; evdeki dosya üzerinde değişiklik yaparsınız ama işe geldiğinizde evde düzelttiğiniz dosyadan daha yeni bir versiyonla karşılaşırsınız...

Windows ve 98'de bu tür sorunlarınızı çözecek bir masaüstü bileşeni var: Briefcase. Bu evrak çantası çok basit bir mantıkla çalışıyor. Sık taşıdığınız dosyaları evrak çantanızın üzerine bırakıyorsunuz, böylece birer kopyalarını çantanıza atmış oluyorsunuz.

Bundan sonra her taşımanızdan önce Briefcase'in içindeki Briefcase menüsünden Update All'u seçerek çantadaki tüm dosyaların güncellenmesini sağlıyorsunuz. Artık tek yapmanız gereken ister diskete, ister taşınabilir bilgisayarınıza evrak çantanızı g ö türmek. Tabii hala çantanızı evde unutabilirsiniz.

 

142)Uygulamaları Tuşlarla Çalıştırmak

Windows altında programları Başlat menüsünde aramak bulmak ve çalıştırmak bazen oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Özellikle de kullanmakta olduğunuz programların sayısı arttığında ve menüler iç içe geçmeye başladığında hayatınızdan bezebiliyorsunuz. Bir uygulamaya bir kısayol tuş kombinasyonu atamak için önce uygulamanın simgesini bulmanız gerekli. Bunun için Başlat * Ayarlar * Görev çubuğu * Başlat Menüsü Programları * Gelişmiş komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan Gezgin penceresinde aradığınız simgeyi bulun ve tuşuna basılı tutarak simgeye çift tıklayın. Böylece o simgenin Özellikler diyalog kutusu ekrana gelecektir. Bu diyalog kutusunun kısayol sekmesine gelin.


Bu sekmede yer alan Kısayol Tuşu bölümünde programı çalıştırmak istediğiniz kısayol tuş kombinasyonuna basın. Bu diyalog kutusunda esc, enter, tab, space, print screen veya backspace dışındaki bütün tuşları kullanabilirsiniz.

Not: Uygulamaların hangi şekilde açılacağını (ekranı kaplamak, simge durumuna küçülmek vs..) da bu sekmedeki diğer ayarları kullanarak belirleyebilirsiniz

 

143)Windows Gezgininde Dosyalar Sıralamak

Windows gezgininin Ayrıntılar görüntü modunda (Görünüm menüsünden Ayrıntılar komutunu çalıştırınca ekrana gelen görüntü) dosyaları tek bir fare tıklaması ile istediğiniz gibi sıralayabileceğinizi biliyor musunuz. Bunun için Gezgin penceresinin üst tarafındaki bölüm başlıklarını (Adı, Boyut, Tür, Değiştirme gibi) kullanacaksınız.


Bu başlıklara fare ile tıkladığınızda üzerinde yazan dosya özelliğine göre dosyalar sıraya sokulurlar. Aynı yere bir kere daha tıklarsanız, bu kez de sıralama tersten yapılır. Örneğin Boyut üzerine tıklarsanız dosyalar pencere içerisinde küçükten büyüğe doğru sıralanacaktır. Aynı yere bir defa daha tıklarsanız bu sefer de dosyalar büyükten küçüğe sıralanacaklar. Böylece bir gezgin penceresinin içerisindeki dosyaları istediğiniz kriterlere göre (Adının ilk harfi, dosyanın büyüklüğü, harf sırasına göre dosya türü veya dosyanın son değiştirilme tarihi gibi) sıralamanız, mümkün olmakta, dolayısıyla da aradığınız dosyayı bulmanız kolaylaşmaktadır.

 

144)Gezgin Penceresinin Sütun Genişliklerini Ayarlamak

Windows gezgininin Ayrıntılı görüntüsünde sütun genişliğinin az olmasından dolayı uzun dosya isimlerinin tamamını görmekte zorlanıyorsanız sütun genişliğini en uzun dosya ismini de tam gösterecek şekilde en uygun boyuta otomatik olarak getirebilirsiniz. Bunun için bütün yapacağınız sütun başlıklarını ayıran sağ taraftaki çizgi üzerine fare imlecini getirip çift tıklamak. Sütun genişliği otomatik olarak ayarlanacaktır. Aynı püf noktası Boyut, Tür ve Değiştirilme Tarihi gibi sütunlar için de geçerlidir elbette.

 

145)Sabit Diskin Ne Kadarı Boş

Sabit diskinizin boşluk/doluluk oranını grafiksel olarak görmek istiyorsanız Bilgisayarım üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan pencerede shift tuşuna basılı tutarak istediğiniz sabit disk simgesinin üzerine çift tıklayın. Bir diyalog kutusu açılacak ve sabit diskinizin boşluk/doluluk oranı hem rakamsal hem de grafiksel olarak gözünüzün önüne serilecektir. Artık siz de sabit diskinizde ne kadar az yer kaldığını görüp paniğe kapılabilirsiniz.

 

146)Sistem Araçlarına Hızlı Erişim

Başlat menüsünün Programlar Donatılar Sistem Araçları menüsünden erişebileceğiniz sistem araçlarından scandisk yardımı ile sabit diskinizin durumunu kontrol edebilir, defrag ile onu defragmante edebilir veya backup ile bir yedeğini alabilirsiniz. Bir sabit diske sistem araçlarını uygulamak için tek yol bu değildir elbette. Bilgisayarım simgesine çift tıklayın. Fare imlecini üzerinde sistem araçlarını çalıştırmak istediğiniz sabit diskin üzerine getirin ve sağ fare düğmesine basın. Ekrana gelecek olan menüden Özellikler'i seçin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Araçlar bölümünden istediğiniz seçeneği tercih edip onu bu diske uygulayabilirsiniz

 

147)Takas Dosyasının Boyutu Ne Kadar Olmalı (1)

Windows bilgisayarın fiziksel belleği kendisine yetmediği zaman takas dosyasına baş vurur. Takas dosyasını basitçe, bellekteki bilgilerin geçici olarak sabit diske atıldığı bir yer olarak düşünebiliriz. Windows altında takas dosyasının boyutunun ne olduğuna gelince. Windows takas dosyasının boyutunu dinamik olarak ayarlama yeteneğine sahiptir. Böylece programlara istediği kadar bellek verebilir. Siz siz olun, takas dosyasının boyutuna karışmayın. Ama alttaki püf noktasını da okumadan geçmeyin.

 

148)Takas Dosyasının Boyutu Ne Kadar Olmalı (2)

Windows kurulum aşamasında birinci diskte dinamik bir takas dosyası yaratır ve size değiştirmezseniz ölene kadar onu kullanır. Ancak iki tane diskiniz varsa, ikini diskinizin kapasitesi birinci diskten daha yüksek veya performansı daha fazla olabilir. Bu durumda aklın yolu "takas dosyasını en hızlı ve kapasitesi en yüksek sabit diske yerleştirmeyi" öneriyor. alt tuşuna basın ve basılı tutarak Bilgisayarım üzerine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan pencerenin başarım bölümüne gidin. Burada üzerinde Sanal Bellek yazan düğmeye basın. Ekrana takas dosyası ile ilgili ayarları yapabileceğiniz sanal bellek diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusunda kendi sanal bellek ayarlarımı kendim belirleyeyim seçeneğini tercih edin. Daha sonra aşağıdaki listelerden sabit diskinizi, takas dosyasının en küçük ve en büyük boyutlarını belirleyin. Takas dosyasının minimum boyutunun fiziksel belleğinizin en az iki katı kadar olmasında sonsuz yarar var. Tamam düğmesine basın. Diyalog kutusunu kapattıktan sonra Windows'u yeniden başlatın. Bu şekilde en uygun sabit diskinizi Windows'un takas dosyası için ayarlamış oldunuz, tebrikler

 

149)Dosyaları Uygulamalara Göndermek

Bir dosyanın simgesine gelip sağ fare düğmesine bastığınızda açılan menüde Gönder komutu çıkar. Default Windows kurulumunda bu Gönder komutunu kullanarak dosyaları sadece diskete veya evrak çantasına gönderebilirsiniz. Peki dosyaları aynı şekilde başka bir klasöre veya sıkça kullandığınız bir programa göndermek seçeneğiniz yok mu? Elbette var. Aslında Gönder komutunu kullandığınızda açılan menü windows'un altındaki Sendto klasörünün bir görüntüsüdür. Yani sendto klasörüne koyacağınız kısayollar ile dosyaları bu kısayolların işaret ettiği uygulama veya klasörlere göndermeniz mümkündür.


Bir örnekle bu püf noktasını biraz açmak istiyorum. Diyelim ki GIF, JPG, BMP gibi resim dosyalarını görüntülemek için PaintShop Pro programını kullanıyorsunuz (diğer tüm Windows kullanıcıları gibi yani). İşe önce Windows Gezginini çalıştırmakla başlayacağız. Windows gezginini çalıştırın ve Windows rehberinin altındaki Sendto klasörüne gelin. Bu klasörün içinde boş bir alana sağ fare düğmesi ile tıklayın, ekrana gelen menüden Yeni * Kısayol komutunu çalıştırın. Burada ekrana gelecek olan kısayol sihirbazını kullanarak Sendto klasöründe PaintShop Pro uygulaması için bir kısayol yaratın.

Artık herhangi bir resim dosyasının üzerine gelip sağ fare düğmesine bastığınızda açılan menüden Gönder'e geldiğinizde ekrana açılacak olan menünün içinde PaintShop Pro için hazırlamış olduğunuz kısayol da yer alacak. Bu seçeneği tercih ettiğinizde PaintShop Pro programı çalıştırılacak ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklamış olduğunuz resim dosyası PaintShop Pro programına yüklenecektir.

 

150)Tüm Pencereleri Simgeleştirmek

Ekranda pek çok uygulama açık ama bir anda masaüstünü görmek mi istiyorsunuz? Bütün programları bir anda simge durumuna küçültmek için, görev çubuğunu üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek olan menüden Tüm pencereleri simgeleştir komutunu çalıştırın. Bütün pencereler simge durumuna küçültülecek ve masaüstü tertemiz önünüze çıkacaktır.


Başınız sıkıştığında yardım almak istediğinizde hemen F1 tuşuna basın. Bu tuşu aklınızın bir köşeciğine yazmak her seferinde görev çubuğunu kullanmaktan çok daha kolaydır.

 

151)Dosya veya Klasörlerin İsimlerini Değiştirmek

Bir rehberin veya dosyanın adını değiştirmek istediğinizde dosyanın veya rehberin üzerine gelin ve sağ fare düğmesini açın. Ekrana gelecek olan menüden Yeniden Adlandır komutunu çalıştırın. Aynı işlemin klavye kestirmesi simgeyi seçili duruma getirermek ve F2 tuşuna basmaktır.

 

152)Görev Çubuğunu Gizlemek

Ekranınız kalabalıksa ve görev çubuğunu görmek istemiyorsanız, görev çubuğunun Otomatik gizleme (auto hide) özelliğini kullanabilirsiniz. Bu özellik açıkken görev çubuğunu görüntülemek için fare imlecini ekranın alt taraflarına getirmek yeterlidir. Bu ayarı aktif yapmak için Başlat menüsünden Ayarlar * Görev Çubuğu komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun Otomatik gizle seçeneğini aktif yapın. Görev çubuğunu fare ile sürükleyerek ekranın alt / üst / sol / sağ köşelerinden herhangi birine alabilirsiniz.
Windows uyumlu bir klavyeniz varsa, üzerinde Windows arması bulunan minik tuşa basarak Başlat menüsünü açabilirsiniz.

 

153)F6 ile atlayın.

Windows Gezgini size zaman kazandıracak güzel kısayollar barındırın. F6 tuşu da bunlardan biridir. Bu tuşu Gezgin pencereleri arasında geçiş yapmak için kullanabilirsiniz. Fare kullanmaktan daha iyi değil mi?

 

154)Başlat Menüsünün Gıcık "ok"u

Windows her açıldığında "Başlat" düğmesini işaret eden ve "Başlamak için buraya tıklayın" diyen oktan sıkıldınız mı? Bunu halledecek tek ve biraz da çetin bir yol var. Bu iş için Windows'in Registry'si ile oynamanız gerekiyor. Hemen belirtlelim burada yapacağınız değişiklikler Windows'unuzun çalışmasını bozabilir. Bu yüzden Registry editörünü açmadan yazımızı tamamen okuyun. Başlat menüsünden "Çalıştır"ı seçin ve "regedit" yazın. Karşınıza çıkacak olan pencerede HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\E xplorer.

 

155)Sürükle-Bırak Ayrıntıları

Fare ile bir dosyayı taşırken fare imlecinin kenarında bazen ufak bir simge belirir. Bu simgeye bakarak o dosyaya ne işlem yapılacağını anlayabilirsiniz. Eğer imlecin kenarında herhangi bir işaret belirmiyorsa dosyayı bulunduğu yerden taşıyorsunuz demektir.


Eğer imlecin kenarında bir "+" işareti beliriyorsa dosyayı kopyalıyor içe doğru kıvrık bir ok işareti görüyorsanız dosya için bir kısayol yaratıyorsunuz demektir. Eğer dosyayı taşımak değilde kopyalamak istiyorsanız o anda Ctrl tuşuna. Kısayol yaratmak yerine taşımak için Shift tuşuna basmalısınız.

 

156)Tüm Pencereleri simgeleştirmek

Bir sürü pencere açtınız bu yüzden masaüstündeki belgelerinize bir türlü ulaşamıyorsunuz. Bu yüzden tüm pencereleri tek tek kapatmak durumundasınız. Boşuna uğraşmayın çünkü Windows bunu yapmanız için birbirinden kolay 3 yol barındırıyor.

1) Windows uyumlu klavyesi olanlar için, klavyenizdeki Windows tuşuna basılı tutarken M tuşuna bastın tüm pencereler simgeleşir.
2) Ctrl+Esc'basarak Başlat menüsünü açın ve Alt'a basarken M tuşlayın.
3) Görev çubuğunda boş bir yere sağ fare tuşu ile tıklayın ve açılan menüden "Tüm Pencereleri Simgeleştir"i seçin.

 

157)Fare'ye kimin ihtiyacı var?

Windows'in özellikler kutularında, bölmeler arasında geçiş yapmak çok kolaydır. Bunun için farenizi kullanarak bölmelere tıklamanıza gerek yok. Ctrl+Tab tuşlarını kullanarak bir sonraki bölmeye Ctrl+Shift+Tab kullanarak bir önceki bölmeye gidebilirsiniz.

 

158)Açıl Susam Açıl

Dosya veya klasörlere sağ tıkladığınızda karşınıza gelen menüden "Gönder" menüsüne dilediğiniz bir çok seçeneği ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için Ctrl+Esc'e basarak Başlat menüsünü açın ve çalıştır komutunu verip kutucuğa "sendto" yazın. Buraya istediğiniz klasör, program yada sürücünün kısayolunu yaratarak "Gönder" menüsüne eklenmesini sağlayabilirsiniz.

 

159)Boyutlandırma düğmeleri

Windows'te her pencerenin başlık çubuğunda beliren boyutlandırma düğmelerinin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için masaüstünde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp menüden Özellikler'i seçin. Görünüm bölümüne geçin ve Öğe bölümünden Resim Yazısı Düğmeleri seçeneğini seçerek boyutu ile istediğiniz gibi oynayıp Tamam düğmesine tıklayın. İşte bu kadar!

 

160)Sihirli Windows Programları

Windows'unuz ile birlikte gelen programları (Gezgin, Wordpad gibi.) DOS komut satırından çağırabilirsiniz. Örneğin Not Defterini açmak için DOS komut satırından Notepad yazabilirsiniz. Bu programı açmak için ayrıca bir klasör belirmek zorunda değilsiniz. Diğer Windows programlarını çalıştırmak için ise tam klasör ismi vermelisiniz. Örneğin Word kelime işlemcisini açmak için C:\WINWORD\WINWORD.EXE gibi bir komut kullanmalısınız.

 

161)Teması Olmayan Şemalar

Sisteminize Microsoft Plus yüklediniz mi? Yüklediğiniz masaüstü şemalarını masaüstünü tamamen bu düzene sokmadan kullanmak istermiydiniz?


Öncelikle kullanmak istediğiniz masaüstü şemasını açın. Denetim Masasına gidin ve Desktop Themes simgesine çift tıklayın istediğiniz düzeni kutucuktan seçin ve Tamam'a tıklayın. Şimdi seçtiğiniz şemayı seçtiğiniz bir isimle kaydedin. Denetim Masasındaki Ses simgesine çift tıklayın. Farklı kaydet düğmesine tıklayın ve şema ismini verin. Tamam tuşuna basın şemalar kaydedilecektir. Şimdi sıra masaüstüne seçtiğiniz şemayı uygulamaya geldi. Ses dialog kutusunu açın. Seçtiğiniz şemayı açın ve Tamam düğmesine tıklayın

 

162)Varsayılan Klasörü Değiştirmek

Hemen hemen tüm Windows uygulamaları varsayılan klasörünü yani "Aç" ve "Farklı kaydet" diyalog kutuları açıldığında karşınıza gelen klasörü değiştirmenize izin verir. Bu özelliğe izin vermeyenleri ise kandırıp istediğiniz klasörü görmesini sağlayabilirsiniz.

Programın varsayılan klasörünü değiştirmek için ilgili programın kısayol dosyasını bulun, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın.


Özellikleri seçin, sekmelerden "Kısayol'u" seçin. Programın başlamasını istediğiniz yeri "Başlama Yeri" kısmına yazın. Tamam tuşuna basın iişiniz hallolacaktır.

 

163)Sabit Diskinizi "Hafifletin"


Sabit diskinizde birkaç mb boş yer daha ister misiniz? İşte size 7 mb'a kadar boş yer kazandıracak bir yol.

Windows Gezginini açın ve Windows\Help klasörüne geçin Görünüm*Simgeleri Yerleştir*Türe Göre komutlarını çalıştırın ve \help klasöründe hlp uzantılı dosyaları uçurun.
Sonra Windows'in sabit diskinize kurmuş olabileceği AVI dosyalarını aratıp teker teker silin. Eğer Windows'i uzun süredir kullanıyorsanız bu dosyalara hiç mi hiç ihtiyacınız yok.

 

164)Tek satırda uzun dosya isimleri

Simgelerinizin altındaki metinlerin katlanmamasını yada sınırlı bir metin uzunluğundan sonra katlanmasını istermiydiniz? Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
Masaüstüne sağ fare tuşuyla tıklayın ve Özellikler seçeneğini seçin.

Görünüm sekmesine gelin ve "Öğe" başlığı altından "Simge Aralığı (Yatay)" seçeneğini seçerek yandaki değer kutucuğuyla oynayın.

Her seferinde "Uygula" tuşuna basarak yaptığınız değişikliği gözleyebilirsiniz.

Simge aralığı uygun bir değere geldikten sonra "Tamam" tuşuna basarak değişikliklerin kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

 

165)Pencere Rengini Değiştirme

Püf noktamızı uygulamak için masaüstüne sağ fare ile tıkladıktan sonra menüden Özellikleri seçin ve karşınıza gelecek olan diyalog kutusunda Görünüm bölümüne geçin. Öğe başlığı altından "3B Nesneler" Seçeneğini seçin ve yandan dilediğiniz bir renk seçin. Pencerelerin renklerinin tamamen değiştiğini göreceksiniz. Windows'unuzun yeni görünümünden rahatsız olmuyorsanız "Tamam" tuşuna basarak değişiklikleri kalıcı kılabilirsiniz.

 

166)Daha az bekleyin...

Windows'in açılma hızını arttırmak için elinizde iyi bir seçenek var. Bu püf noktamızı uygulayarak "Windows başlıyor..." mesajından sonra gelen 2 saniye arayı kaldırabilirsiniz.
Öncelikle C: klasörünü açın ve MSDOS.SYS dosyasını bulup "salt-okunur" özelliğini kaldırın. Dosyayı Not Defteri ile açın [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satırını ekleyin.

 

Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda Windows'a 2 saniye erken gireceksiniz.

 

167)Şu Windows Açılmasa..

Bu püf noktasını uygulayarak bilgisayarınızın otomatik olarak Windows'tan değil de DOS'tan açılmasını sağlayabilirsiniz.


Öncelikle C: klasörünü açın ve MSDOS.SYS dosyasını bulup "salt-okunur" özelliğini kaldırın. Dosyayı Not Defteri ile açın ve içerisinde bulunan BootGUI=1 satırını BootGUI=0 ile değiştirin.

Dosyayı kaydedin ve bilgisayarınızı tekrar başlatın. Bilgisayarınızın DOS'tan açıldığını göreceksiniz. Windows'u başlatmak için sadece WIN yazmanız yeterlidir.

 

168)Masaüstünüzü Parçalayın

Windows kullanıcıları bilirler. Belli bir zaman bilgisayarınızı kullandıktan sonra, masaüstü bir anda içinden çıkılmaz bir keşmekeşe dönüşüverir. Klasörler, kısayollar, uzunyollar, simgeler vs.. ortalığı kasıp kavurmaya başlar. İşte size minik bir tavsiye. Masaüstünüzü parçalayın. Nasıl mı yapacaksınız? Elbette, duvar kağıdı olarak şirin bir bitmap dosyası kullanarak. Bu iş için her türlü resim programını kullanabilirsiniz, ne de olsa arka plan alt tarafı bir bitmap. Örnek resimde görülen ekranın duvar kağıdı Windows ile birlikte gelen Paint Uygulaması kullanılarak yapılmış ve hizmetinize sunulmuştur.


Paint uygulamasını açın ve ekranda kullanacağınız bitmap görüntüyü çiziktirmeye başlayın. Arada bir kaydedin. Ekranda nasıl göründüğünü test etmek de son derece kolay. Bütün yapacağınız resmi kaydettikten sonra Paint uygulamasının Dosya menüsünden "Duvar Kağıdı Olarak Ayarla (ortalanmış)" komutunu çalıştırmak ve bütün programları simge durumuna küçültmek. Böylece birkaç deneme yanılma yaparak (ve sanatçılık yeteneğinizi kullanarak) hem nefis hem de işlevli bir masaüstüne sahip olabilirsiniz. Kolay gelsin.

 

168)Program İzlerini Silin

Windows'e kurduğunuz uygulamalar özel olarak Windows için geliştirilmişlerse "Uninstall" programları ile birlikte gelirler. Böylece Denetim Masası*Dosya Ekle/Kaldır bölümünden bu programları kolayca silebilirsiniz. Ancak bu uygulamaları yanlışlıkla bu yolla değil de Del tuşu ile klasörlerini silerek temizlemişseniz, veya uygulamanın "Uninstall" programı işlevini tam yerine getirememişse, uygulamanın kalıntıları Registry'de kalır. Böylece hem Registry şişer, hem de Dosya Ekle/Kaldır bölümünde uygulamanın adı kalır. Bu son kalıntıları da temizlemek için Dosya Çalıştır ile REGEDIT programını çalıştırın. Bilgisayarım klasörünü seçin ve Düzen Bul komutunu çalıştırın. Aranan kısmına programınızın ismini girin (Dosya Ekle/Kaldır bölümünde yazan isim). Bulduğunuz uygulama ile ilgili değerleri silin. F3 tuşuna basarak sonraki değeri bulabilirsiniz. Bu işlemleri tamamladıktan sonra Windows'u tekrar başlatın. Programın hiçbir izinin kalmadığını göreceksiniz. Ancak bu işlemleri yaparken yanlışlıkla başka şeyleri silmeyin. Registry'de değişiklikler yapmanın riskleri ve bu nedenle çıkan sorunların giderilmesi ile ilgili açıklamaları dergimizin SOS/Windows bölümünde bulacaksınız.

 

169)Aç Listesinin Silinmesi

Başlat Çalıştır komutu programlarınızı Aç komut satırından çalıştırabilmenizi sağlar. Üstelik her yazdığınız komutu Aç listesine kaydederek daha sonra bu komutları listeden seçebilmenize olanak tanır. Ancak zamanla bu listenin gerekli gereksiz her tür komutla uzadığını ve aradığınız komutu listeden bulmanın zorlaştığını görürsünüz. Böyle durumlarda Aç listesini temizlemenin bir yolu var. REGEDIT'i çalıştırın ve sol bölmeden HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Explorer\RunMRU klasörünü seçin. Sağ bölmede daha önce girdiğiniz komutları göreceksiniz

 

170)Gönder menüsüne Masaüstünü eklemek

Gönder menüsü dökümanları bir yerden başka biryere taşımak için çok güzel bir yoldur. Peki masaüstünüzü gönder menüsüne ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Böylece dosyaları masaüstüne sürüklemektense sağ fare menüsünden gönder'i seçip buradan masaüstünü seçebilirdiniz. Bunu yapmak için iki tane Windows gezgini açın. Gezginlerden birinde Windows klasöründe "Send to" klasörüne (c:\windows\send to gibi...) diğerinde ise sadece Windows klasörüne gelin. Windows klasörünün altinda Desktop adlı bir klasör vardır bu klasörü seçerek "sağ" fare tuşuyla send to klasörünün üzerine taşıyın ve bırakın. Karşınıza gelen minik menüden "Burada Kısayol(lar) Yarat seçeneğini" seçin. Bundan sonra gönder menüsünü açtığınızda seçeneklere bir de Desktop eklenecektir.

 

171)MSN MESSENGER' KALDIRMAK

 

a: C:/WINDOWS/inf/ dizininde(bu gizli bir klasör) sysoc.inf dosyasının içinde "msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7"

 

satırındaki " hide" kaldırıp save edersek control panel / add remove program içinde msn messenger görülür hale gelir uninstall edebilirsiniz.

 

btart/Run satırına aşağıdaki komutu yazarsak aynı işi görür.

 

"RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\ INF\ msmsgs.inf, BLC.Remove"

 

Bir diğer yol :

 

Windows Messenger 4.0 veya üst versiyonları için :

 

Click Start, click Run, gpedit.msc yaz ve ENTER bas.

Aşağıdaki unsurlara Double-click yap:
Local Computer Policy
Computer Configuration
Administrative Templates
Windows Components
Windows Messenger
Double-click Do not allow Windows Messenger to run ve Enabled işaretle.
Click OK

 

172)Windows XP Home Edition için Windows Messenger 4.0 'ı kaldırmak Windows Messenger çalıştır..

Tools menu de Click Options
Click Preferences tab, click Run this program when Windows starts check box, click OK.

 

173)Outlook express açılşında çalışmasını önlemez.Outlook Express in her çalışmasında Windows Messenger çalışmasına mani olmak için: Outlook Express çalıştır. click Tools / Options
General tab, click Automatically log on to Windows Messenger check box.  Click OK.

 

174)Windows XP Home Edition da Windows Messenger 4.5 veya sonrasını kaldırmak

Start run / Registry Editor (Regedit.exe).
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft
Edit menu,New, click Key, name kısmına "Messenger" yaz.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Mes senger
Edit menu,New, click Key, name kısmına "Client" yaz.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Mes senger\Client
Edit menu, New, click DWORD Value, adı kısmına "PreventRun " yaz.
Right-click PreventRun , click Modify, Value data içine değe olarak "1" yaz, click OK.
Quit Windows Messenger

 

175)Driver bir önceki versiyonunu geri yükleme:

Sisteme yeni bir driver ın yeni versiyonunu yüklediniz. ancak sistem uygun çalışmıyor istediğniz verimi alamıyorsunuz eskiden daha iyiydi diyorsanız XP de eski direver ı yeniden yükleme seçeneğiniz var:


Click Start, click Control Panel.

Click Performance and Maintenance,click Administrative Tools.

Double-click Computer Management, sol taraftaki Device Manager a click .

Geriye almak istediğniz donanımın driver üzerine Sağ-click drivers, click Properties.

Properties in Driver tab ında , click Roll Back Driver, ve verilen talimatları uygulayın.

 

176)Windows Firewall Açık konum yapılması

Windows XP firewall iinternette sörf esnasında bilgisayara başkaları tarafından girilmesine bilgi çalınmasına mani olur.Firewall aktif hale getirmek biz internette iken çalışmasını sağlamak için Control Panel , click Network and internet Connections icon , click Network Connections .Açılan sayfada dial-up, DSL, veya cable connection bilgilerini görürsünüz.internete bağlantı yaptığınız connections sağ tarfına status sütununa bakınız burada halen internete bağlı olup olmadığınızı ve firewall varmı yokmu görürsünüz.. " firewall " yazısı varsa firewall çalışıyor ,yoksa çalışmıyor demektir.Çalıştırmak için bağlantının üzerine right click , click "advanced " tab ve "internet connection firewall "önündeki check box'ı işaretleyip okeyleyin.

 

177)System Recovery özelliğinin kaldırılması

Right click o My Computer and Properties. Click System Restore tab , Turn off System Restore check box işaretle.

 

178)Bilgisayarın otomatik kapanmasını sağlamak
Control Panel, Performance and maintenance , Power Options.
Click APM Tab, "Enable Advanced Power Management support." işaretle
179)JAVA oyunları ve Java tabanlı sayfalar açılmıyor ?
Download et bu adresten : http://www.download.support.safetec...86/msjavx86.exe

 

Ne sorarsa yüklerken Evet'i tıklayın artık sorunsuz açılacaktır.

 

180)Ntfs formatlanmis hdd 80 gb ama sadece 10 gb goruyor. Ve 98 cd si ile actigimda c yi de gormuyor yani hdd yi hic gormuyor. Fdisk cekmek istedim ama silmiyor da ne yapmak gerek?

Fdisk de bölüm silmeye gel ve dos olmayan bölümü sil de. o zaman problen kalmaz. partitionları yeniden oluştur, etkin bölümü ata, c ye format at ve işletim sistemini kur.

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Windows, Soru, Cevap]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU