15 Kasım 2014 Cumartesi

BİLİŞİM DOSYASI : Spyware Adware ve Trojan Nasıl Bulaşır ?

Casus yazılımlar bilgisayarınıza Internet'ten bir dosya yada program indirmeniz, bazı web sitelerinin bir takım uygulamaları çalıştırmak için Internet Explorer penceresinde karşınıza çıkardıkları bir anlaşmayı kabul etmeniz, Outlook Express veya özel maillerinize düşen SPAM mailleri okuyarak yada ekte gelen dosyaları çalıştırmanız ve işletim sisteminizin güncel veya güvenlikli olmaması ile bulaşır.


Ayrıca bazen web sayfaları içinde gizli kodlar sayesinde sisteminize sızabilir veya zarar verebilirler. Web sayfalarında ki bu uygulamalar kimi zaman chat, oyun veya benzeri sanal uygulamalar olabilir.

Elbette hangi sitedeki sayfa veya uygulamaların zararlı olduğunu bilmek zor olsa da yinede bu yazılımların bilgisayarınıza bulaşmamasını maksimum derecede sağlayabilirsiniz.

Spyware, Adware ve Trojanlar 'dan Korunma:

Casus yazılımlardan korunmak %100 mümkün olmasa da olabilecek en maksimum şekilde korunma yöntemleri sağlanabilir.

Bunun için öncelikle arama motorlarında Spyware Remover, Adware Remover, Anti Spyware gibi kelimeler ile arama yaparak bu işi yapan yazılımları bulmanız gerekli. Daha sonraki adımlar ise aşağıda yazacağımız maddelere dikkat etmek olacaktır.

1. Bilgisayarınıza mutlaka Antivirüs ve Anti Spyware programları edinin. Bir çok Antivirüs Anti-Adware ve Anti-Spyware eklentileri içermektedir.

2. Windows XP Servis Pack 2 ile gelen Pop-Up Blocker yazılımı sayesinde Internet'te gezerken bilgisayarımıza casus yazılımları bulaştırabilecek veya sistemimizi olumsuz yönde etkileyebilecek olası küçük pencereler engellenir.

Ancak Windows ailesi işletim sistemlerinin bu sürümünü kullanmayan bilgisayar kullanıcıları mutlaka Pop-Up Blocker ( Pop-Up Engelleyici ) yazılımlarını kurmalıdırlar. Bunun için google da Pop-Up Blocker olarak aratmanız yeterli olacaktır.

Windows XP SP2 sürümünü zorunlu olarak veya habersiz kullanmıyorsanız, hiçbir şekilde dünyaca bilinen güvenilir siteler dışında haber okuma amaçlı dahi olsa web sitelerine girmeyin.

4. Daha önceden hiç girmediğiniz kurumsallıktan veya projeden uzak web sitelerinde dolaşırken karşınıza çıkan sertifika anlaşması sorularını kabul etmeyin.

Bunlar bir oyun, kamera veya chat yazılımını yüklemek için gerekli olabilecek anlaşma çeşitleri olabilir. Bu tarz kandırmacalara aldanmayın. Genellikle bilgisayarınızın güvenilir olarak size önerdiği sertifikaları kabul edin. ( Microsoft, Trend Micro, Macromedia ) gibi.

5. Internet'ten bir dosya, şarkı veya program indirmeden önce kaynağının güvenilir olduğundan emin olun. Hatta indirmeye çalıştığınız dosya yada yazılımın ne olduğunu bilmiyorsanız hemen bu işlemi iptal edin.

6. Bir program güvenilir olsa dahi bilgisayarınıza ajan yazılımlar yüklemek isteyebilir. Bu yüzden her hangi bir programı yüklerken eğer çok fazla eklentisi var ise mutlaka eklentilerin ne işe yaradığını kavrayın. Bu bir arama çubuğu, Internet yardımcısı veya ekstradan yüklenilmek istenilen bir yazılım olabilir.

7. Outlook Express veya özel maillerinize düşen SPAM mailler size tanıdığınız kişiler tarafından gönderilmiş yada masum bir reklammış gibi gösterilerek bazı dosyaları çalıştırmanızı isteyebilirler.

Bu maillerin kaynağı daha önce hiç karşılaşmadığınız yada tanıdığınız olası insan veya firmalardan geliyormuş gibi gösterilecektir. Bu tür mailler den uzak durun. Çevrenizdeki tanıdığınız insanların size durduk yere ve hayatlarında asla göndermeyecekleri tarz ve mantıktaki mailleri okumayın veya kabul etmeyin.

Bu tarz mailler aynı zamanda ciddi zararlar verebilecek virüsleri de bulaştırabilmektedirler.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Spyware Adware, Trojan]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU