16 Kasım 2014 Pazar

BİLİŞİM DOSYASI : Facebook Veri Merkezlerindeki Verimliliğin Online Canlı Görselleştirmesi

Facebook veri merkezleri Google'ınki kadar olmasa da bir takım özellikleri nedeniyle önemli. Facebook, özellikle enerji ve güç tüketimi ile su kullanımı verimliliğinde en iyi performansı elde etmeye çabalayarak daima "yeşil" olduğunu göstermeye çalışır. İşte Facebook yine bu minvalde daha önceden benzer örneğini görmediğimiz bir biçimde Oregon ve North Carolina tesislerinin enerji ve su kullanımı verimliliği ile nem ve sıcaklık değerlerini canlı olarak takip edebileceğiniz online gösterge panelini açtı.



Facebook'un veri merkezi gösterge panelinde datacenter'ın işleyişine dair güç/enerji kullanımı (Power Usage Effectiveness (PUE)) etkinliği, su kullanımı etkinliği (Water Usage Effectiveness (WUE)), nem (humidity) ve sıcaklık (temperature) değerleri bir dakikalık güncellemelerle canlı olarak takip edilebiliyor.

Takip edilen verilerden en önemlisi güç tüketimi verimliliğini göstergesi olan PUE'dir (Power Usage Effectiveness). En iyi PUE değeri 1.0 oluyorken, bunu yakalamak pratikte mümkün olmuyor. 1.5 PUE değeri ise iyi bir endüstri uygulaması olarak öne çıkıyor. Facebook'un son üç aylık dönemde 1.10 rakamını tutturduğu görülüyorken, 30, 60 ve 90 günlük ile bir yıllık ortalamalara bakıldığında bu değer yükseliyor (üstteki grafik).


Siz de alttaki bağlantıdan Facebook veri merkezlerinin verimliliğini 7/24 gözlem altında tutabilirsiniz. Tabi bunun ne işinize yaracağı da önemli! Ama canlı bir veri görselleştirme örneği olması açısından donanımsal değişiklikler ile yazılımsal entegrasyonun fevkalade bir örneği olarak öne çıktığını söyleyebiliriz.

Adres: https://www.facebook.com/ForestCityD...01722&app_data

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Facebook, Veri Merkezleri, Verimlilik, Görselleştirme]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU