12 Kasım 2014 Çarşamba

BİLİŞİM DOSYASI : Yeni Bir İnternet Mümkün

Yeni Bir İnternet Mümkün

iOS 7 ile hayatımıza giren Çoklu-nokta Bağlantı Sistemi özelliği, internete bakış açınızı değiştirebilir. Bu yeni protokol ile internet olmadan mesajlaşmak mümkün!

Open Garden adlı bir geliştiricinin yayınladığı FireChat uygulaması, internet gereksinimi olmadan çevrenizdekilerle mesajlaşmanıza ve dosya paylaşmanıza izin veriyor. Elbette etkileri bununla sınırlı değil.


iOS 7, "Multipeer Connectivity Framework" (Çoklu-nokta Bağlantı Sistemi) adlı bir protokole sahip. Bu protokol, kullanıcılar arasında bir ağ oluşturarak internete ihtiyaç duymadan veri paylaşımı yapmalarını sağlıyor.



Çoklu-nokta Bağlantı Sistemi, yine iOS 7 ile tanıtılan AirDrop özelliğinin çalışma prensibine sahip. Bu özellik sayesinde iki cihaz arasında internet bağlantısına gerek duymadan Wi-Fi veya Bluetooth üzerinden veri gönderebilmek mümkün.


Eğer bu cihazlardan biri (A) internete bağlıysa, diğer cihaz (B) internete bağlı olan cihaz (A) üzerinden internete bağlanabiliyor. Aynı şekilde başka bir cihaz üzerinden internete bağlanan cihaz (B) da internet bağlantısını başka bir cihazla paylaşabiliyor. Bu sayede bir internet bağlantısı birçok cihaza paylaştırılmış oluyor.

Eğer bu protokolün büyük ölçekte kullanıldığını düşünürsek, hücresel ağların zayıf olduğu bölgelerdeki kalabalık gruplara internet erişimi sağlama fikrine ulaşabiliriz. Cult of Mac adlı haber kaynağı bunu anlatmak için bir maraton koşusunu örnek veriyor. Hiçbiri internete bağlı olmasa bile hepsi birbirinin çekim alanında olduğu için rahatça paylaşımda bulunabiliyorlar. Ya da koşuculardan biri internete bağlanabiliyorsa, bağlantısını hepsiyle paylaşabiliyor.



Çoklu-nokta bağlantısı özellikle afet durumlarında çok yararlı olabilir. Bildiğiniz gibi afet durumlarında, örneğin deprem olduğunda telefon şebekeleri düzgün çalışmaz ve internet bağlantısı sağlanamayabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar internet bağlantısına sahip olmasalar bile birbirleriyle haberleşebilirler. Eğer birbirine bağlı kullanıcılardan biri internete bağlı ise bağlantı tüm kullanıcılarla paylaşılabilir.


Başka bir kullanım alanı olarak da internet erişimi olmayan, dar gelirli insanların yaşadığı köylere internet erişimi sağlamak düşünülebilir. Bu protokol sayesinde tüm köyde internet bağlantısı sağlanabilir.

Görsel: Al Jazeera

Elbette çoklu-nokta bağlantı sisteminin de kendi kısıtlamaları var. Bunlardan en belirgin olanı ise Open Garden'ın FireChat kullanıcılarına önerdiği gibi, (Bluetooth bağlantısı sağlanabilmesi açısından) kullanıcıların birbirlerine yakın olması gereksinimi. FireChat kullanıcılarının birbirlerine en fazla 10 metre mesafede olması tavsiye ediliyor. Elbette Wi-Fi teknolojisinde çoklu-nokta bağlantı sisteminin etki alanı 10 metreden hayli fazla olabilir.


Çoklu-nokta bağlantı sisteminin bir başka kısıtlaması da kablosuz bağlantının batarya üzerindeki etkisi. Open Garden her ne kadar bu teknolojinin batarya üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını söylese de henüz tam etkisi bilinmiyor. Ancak bu iki temel kısıtlamanın zaman içinde geliştirileceği düşünülüyor.



Bu bağlantı sisteminin bir diğer etkisi de şüphesiz GSM operatörlerini ilgilendiriyor. Sistem, bir internet bağlantısının izinsiz olarak başka kullanıcılarla paylaşılmasına fırsat tanıyor. Bu nedenle ABD'li AT&T, Open Garden'ın FireChat uygulamasını kendi telefonlarında Google Play Store'dan engelledi.


Her ne olursa olsun çoklu-nokta bağlantı sisteminin parlak bir geleceği olduğu düşünülüyor. Apple bu konuda büyük çalışmalar yaparken, Google da SXSW'de çoklu-nokta bağlantılarından bahsetti. Bu bağlantı sisteminin yalnızca telefonlar ile değil, akıllı saat ve diğer giyilebilir elektronik cihazlarla da kullanılabileceğini hatırlatalım.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, İnternet]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU