11 Nisan 2015 Cumartesi

BİLİŞİM YAZILARI /// Kullanıcı Açısından CMS : WordPress ve Joomla

WordPress ve Joomla arasındaki farklılıklar sıkça merak edilen bir konudur. İki sistem arasında kullanım açısından farklılık olsa bile mutlak galip yoktur.


WordPress ve Joomla iki farklı içerik sistemi olmasına rağmen aslında bu alanda açığı kapatan üç önemli bileşenden ikisidir. Üçüncü bileşen ise Drupal'dır. Fakat Drupal bu iki içerik sistemine göre biraz daha profesyonellik gerektiğinden yeni başlayan kullanıcılar açısından pek tercih edilmemektedir. İlerleyen zamanlarda bu yazıya benzer bir yazı hazırlayarak Drupal içerik yönetim sistemine de kısa bir göz atabiliriz.

İçerik yönetim sistemleri gün geçtikçe kendilerine yeni özellikler kazandırırken aynı zamanda aradaki farklılık makasını kapatmaktadırlar. Önceki sürümlerde içerik yönetim sistemleri arasında ciddi farklılıklar bulunsa bile ilerleyen sürümlerde WordPress'te yer alan bir özellik aynı zamanda Joomla'da yer alır bir hale gelmiştir. Bu yüzden bu içerik yönetim sistemleri arasındaki farklılıkları kullanıcılar belirlemektedir. Çünkü bu içerik yönetim sistemlerinin gelişmesine katkı sağlayanlar aynı zamanda kullanıcılardır.

WordPress ve Joomla'yı ayrı ayrı başlıklarda ele alarak kullanıcı açısından farklılıklarına değinirsek iki sistem arasındaki temel farklılıkları çok daha net bir biçimde ortaya koymuş oluruz.


Kullanım Kolaylığı

Kullanım kolaylığı açısından WordPress, Joomla'dan bir adım öndedir. WordPress'in kullanımı düz bir şekildedir, herhangi bir eklenti gerektirmeksizin sitenizi kurabilir ve yazılarınızı paylaşabilirsiniz. Bu konuda ekstra bir çaba sarf etmezsiniz ve arama motorları açısından ekstra ayar yapmanıza gerek kalmaz. WordPress bu konuda size yeteri kadar kolaylık sağlar ancak Joomla'da durum biraz daha karışık olabilir.

Her ne kadar birçok kullanıcı bu konuda Joomla'nın daha iyi olduğunu savunacak olsa bile her geçen yıl Joomla'dan ayrılıp WordPress'e ve hatta Drupal'a geçen kullanıcılar bu savunmayı geçersiz kılmaktadırlar.

Kullanım Amacı

WordPress ve Joomla'yı birbirinden ayıran en önemli durumlardan bir tanesi de sitenin kullanım amacıdır. WordPress blog siteleri için oldukça yeterli ve kullanışlıdır. Düz bir şekilde kullanılabileceği için muazzam bir kolaylık sağlamaktadır. Joomla ise daha çok firma siteleri veya kapsamlı siteler için daha idealdir. Joomla, WordPress'ten daha esnek olduğu için siteye şekil vermek çok daha kolaydır.

Kısaca belirtmek gerekirse sitenizin kuruluş amacı blog ise WordPress; firma veya kapsamlı bir site oluşturulması ise Joomla sizin için daha kullanışlı olacaktır.
Bu noktada ufak bir parantez açmamız gerekiyor. WordPress'in sadece blog işlevi gören siteler için uygun olduğunu dile getirmiyorum. Sadece Joomla'nın blog dışı siteler için daha kullanışlı olduğundan bahsediyorum.


Öğrenim Kolaylığı

WordPress'in önde olduğu bir diğer alandır. WordPress'i öğrenmek Joomla'yı öğrenmekten çok daha kolaydır. Bu hem teknik meseleler açısından hem de kullanıcı dostu bir yapısı olduğundan bu şekildedir. Eğer üzerinde uzmanlaşmak istediğiniz bir içerik yönetim sistemi arıyorsanız ve öğrenimi kolay olsun istiyorsanız WordPress tercih etmeniz gereken içerik yönetim sistemidir.

Esneklik

Sitenin farklı bir görünüme, farklı bir işleve ve farklı bir amaca uygun olarak dizayn edilmesi konusunda Joomla, WordPress'ten daha avantajlıdır. Joomla çok daha esnektir ve yeteri kadar bilgi sahibiyseniz dilediğiniz gibi bir site tasarımı ortaya çıkarabilirsiniz. WordPress'in ise dizayn konusunda bazı taslakları bulunmaktadır ve bu taslakların dışına pek çıkılmaz. Yapmanız gerekenleri eklentiler yoluyla yapmaya çalışırsınız ancak bu sefer sunucuya ekstra yük eklemiş olursunuz.

Admin Paneli

WordPress ve Joomla, her ikisinin de admin paneli kullanıcı dostudur. Anlaşılır, kullanımı kolay ve pratiktir ancak Joomla'nın admin paneli çok daha güçlü özelliklere sahiptir. Teknik konularda bilgili sahibiyseniz ve birçok şeyi kurcalamak konusunda ısrarcıysanız Joomla'yı tercih etmelisiniz.


Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

WordPress'in Joomla'nın bir adım önüne geçmesini sağlayan başlık burasıdır. Joomla arama motorlarına kendini tanıtmak için ekstra ayarlar gerektirir ve yeni kullanıcılar maalesef bu konuda pek bilgili olamayabilirler. WordPress ise bu konuda zaten kendiliğinden ayarlı gelir ve sadece bir eklenti kurularak sitenin temel SEO ayarları pek fazla uğraş gösterilmeden halledilebilir.

Eğer SEO açısından bilgiliyseniz ve ekstra ayarlarla uğraşırım diyorsanız Joomla tercih etmeniz de hiçbir sakınca yok. Fakat ekstra ayarlar benim canımı sıkıyor diyorsanız WordPress sizin için ideal tercih olacaktır.


Eklentiler

WordPress ve Joomla'nın eklenti sistemi birbirinden biraz farklıdır ve bu alanda bu iki sistem birbirine üstünlük kuramasa bile Joomla bu konuda ufak bir adım öndedir ve bunda WordPress'in payı çok büyüktür.

WordPress'te eklentiler Plugin olarak adlandırılırlar. WordPress'in eklenti yelpazesi oldukça geniştir ancak işe yarar eklentiler kadar işinize yaramayan ve sunuculara gereksiz yere ekstra yük bindiren eklentiler de bulunmaktadır. WordPress'te eklentiler konusunda seçici ve bilgili olmalısınız. Ne kullandığınızı çok iyi bilmelisiniz. Aksi taktirde sunucu hizmeti aldığınız yer ile sitenizin yavaş olduğuna yönelik iletişim kurduğunuzda "Sitenizde kurulu eklentilerden bazıları sunucuya çok fazla sayıda istek gönderiyor. Bu yüzden siteniz kilitleniyor." şeklinde bir cevap alabilirsiniz.

WordPress'in eklentiler konusunda diğer bir problemi ise olası güncellemeler sonrasında tüm sistemi çökertmesidir. Bu önceki zamanlarda çok sık yaşanan bir durumdu. Zaman geçtikçe azalan bir problem olarak gözükse bile WordPress her çekirdek güncellemesi aldığında devre dışı kalan eklentiler, çalışıyor gözüktüğü halde aslında çalışmayan eklentiler veya sitenin tamamını bir şekilde karıştıran eklentiler ile karşılaşabilirsiniz.

Joomla'da eklentiler üç farklı türde gözükmektedir. Component, Plugin ve Module şeklinde üç tür eklenti vardır ve bunların hepsi Extension olarak adlandırılır. Joomla'nın eklentileri WordPress kadar sorunlu değildir ancak benzer şekilde eklenti seçerken oldukça seçici davranmalı, önünüze gelen her eklentiyi sisteme kurmaktan kaçınmalısınız.
Eğer kendinizi bir geliştirici olarak görüyorsanız kodlarla ve eklentilerle haşır neşirseniz elbette beklentileriniz çok daha farklı olabilir. Sıradan bir kullanıcının bir içerik yönetim sisteminde dikkat edeceği birçok hususa değinmiş olduğumu düşünüyorum. Unuttuğum ek başlıklar olabilir ve bunları hatırladıkça veya bunlara denk geldikçe yazıya ekleyeceğim.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, CMS, WordPress, Joomla]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU