Yeni bir internet sitesi veya blog açarken, ilk olarak el atmamız gereken konulardan birisi alan adıdır. Alan adı satın alırken, tercih edebileceğimiz iki farklı yöntem var. Bunlardan birincisi, bir alan adı aramak ve ardından bir internet şirketi aracılığı ile satın almak. Diğeri ise, alan adı satan herhangi bir kişi ile anlaşma yolu ile alan adınızı satın almak. Her iki adımda da aslında bilmemiz gereken ve çoğu zaman atladığımız bir şeyler var.
Satın almak istediğimiz arabanın geçmişini merak ediyoruz, satın almak istediğimiz telefonun da geçmişini merak ediyoruz. Hatta tanıdığımı,z yakınlaştığımız insanların bile geçmişini merak ediyorken, neden alacağımız alan adlarının geçmişini merak etmiyoruz? Belki bugüne kadar etmiyor olabilirdiniz. Fakat bugünden sonra şüphesiz dikkat edeceksiniz. Satın almak istediğiniz bir alan adının geçmişini öğrenmek oldukça önemlidir. Çünkü yapacağınız proje alan adının başarıya ulaştıktan sonra cezalı olması sizi şaşırtabilir. Bu nedenle ilk iş alan adı alırken aşağıda yer alan basit adımları uygulamaktır.
1. Alan adını Google'da 'site:domain.com' şeklinde arayın Bu arama sorgusu sayesinde bu alan adına dair indexlenmiş yani Google'ın belleğine alınmış olan sayfaları görebilirsiniz. Eğer bunu uygulamanızın sonucunda hiçbir sonuç çıkmıyorsa domain için endişe edilecek bir şey yok demektir. Yani, bu alan adı daha önce hiç Google tarafından indexlenmemiş. Yine de bazen cezalı siteler ve ağır seo çalışmaları yapılan sitelerin de arama sorgusu sonuçlarından çıkartıldığını unutmamak gerekiyor.
2. Alan adınızı 'domain.com' şeklinde arayın Bu arama sorgusu sonucunda da basit bir şekilde bu domain hakkında bilgi alabilirsiniz. İnsanlar bu alan adı hakkında ne konuşuyor veya daha önceden bu isimde yayın yapan sitenin imajı nasıldı? Bu arama sorgusu ile tüm bu bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. Ayrıca eğer domainin kötü imajı varsa mutlaka sayısız şey bulacağınızın da altını çizmek gerekiyor. 3. Wayback Machine'in ne söylediğine göz atın Wayback Machine, internet sitelerinin eski hallerini tutup saklayan bir geri dönüşüm aracıdır. Bu araç sayesinde sahip olduğunuz alan adının daha önce nasıl faaliyet gösterdiğine daha çok tanıklık edebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Blografi.Com alan adı 2008 yılında çok daha farklı alanda hizmet veren fakat zararsız bir blogmuş.
4. Google Adsense Ban sorgulaması yapın Zamanında bir arkadaşım çok güzel bir domaini uygun fiyata satın almıştı. Oysa sevinci çok uzun sürmedi çünkü kısa süre sonra domain'in Google Adsense tarafından banı olduğu ortaya çıktı. Bu gibi sahneler yaşamayıp hem paranızı hem de emeğinizi hayalleriniz ile birlikte gömmemek için bu kontrolü de gerçekleştirmeniz faydalı olacaktır.
Sonuç; Bir domainin geçmişini aramak yalnızca 10 dakikanızı alacaktır. Domainin geçmişinin iyi olması sizin o alan adı ile daha iyi işlere adım atmanıza yardımcı olacak domainin Google veya diğer arama motoru ile sistemler tarafından yasaklanmış olması ise size eksi bir puan olarak dönecektir. Bu nedenle kısa bir süre ayırın ve mutlaka alan adı satın almadan önce bu checklist'i kontrol edin.
|
[publicize twitter]
[publicize facebook]
[category teknoloji]
[tags BİLİŞİM YAZILARI, Alan adı]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder