1.Tarayıcıdaki Genel Değişiklikler
Çoğu gibi eğer sizde Adobe Flash Player kullanıyorsanız, birkaç değişiklik yapmanız gerekiyor. Hangi tarayıcıyı kullandığınız bu konuda pek bir önemi yok. Windows 7 ve ya Vista kullanıyorsanız Denetim Masasını açın ve Sistem ve Güvenlik bölümünü açın. Flash Player ikonuna tıklayın. "Tüm sitelerin bu bilgisayarda bilgi depolamasını engelle" seçeneğini işaretleyin. (Buradan resme bakın)
Aynı zamanda bu pencerede "Gelişmiş" tabında "Adobe'nin güncellemeleri yüklemesine izin ver" seçeneğini seçin.
Bu arada bilmeliyiz ki bilgisayarlara zararlı yazılım yüklemek için genellikle Java açıkları kullanılıyor. Bilinmeli ki çoğu websitesinin çalışması için Java eklentisine ihtiyaç duymazsınız, eğer ihtiyaç duymuyorsanız Java'yı ve tarayıcı eklentisini silmenizi öneririm. Bazı sebeplerden dolayı "npDeployJava1.dll" dosyası silinmiyor, bu dosyayı elle arayıp silin.
2.Gizlilik Odaklı Arama Motorları Kullanın
Google arama motoru arama kayıtlarınızı tutuyor ve aşırı biçimde takibe maruz kalıyoruz. Sadece Google değil birçok arama motoru bunu yapıyor. Bundan dolayı size gizlilik odaklı bir arama motoru kullanmanızı öneriyorum. Bunlar StartPage, Ixquick, DuckDuckGo olabilir. Bu arama motorlarının gizlilik sözleşmelerini okuyarak daha geniş kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
2.Geliştirilmiş Güvenlik ve Gizlilik için Tarayıcınızı Geliştirin
A) Chromium Tabanlı Tarayıcılar için Talimatlar
Tüm Chromium tabanlı tarayıcılar güvenlik için Google SafeBrowsing kullanır. Bu tarayıcılar Google Chrome, Comodo Dragon ve SRWare Iron. Bu tarayıcılara Opera tarayıcısıda eklenebilir. Aşağıda sizlere eklentiler vereceğim faydalı olacağına inandıklarınızı tarayıcınıza ekleyip, güçlendirebilirsiniz. Tarayıcılarınızın ayarlar kısmından gizliliğinizi ihlal eden bölümleri de-aktif edebilirsiniz.
B) Firefox (Gecko) Tabanlı Tarayıcılar için Talimatlar
Tüm Firefox tabanlı tarayıcılar güvenlik için Google SafeBrowsing kullanır. Bunlar Firefox, Comodo IceDragon, Palemoon ve Cyberfox. Son iki tarayıcı 64bit sistemler için optimize edilmiş versiyonları vardır. Bu tarayıcılardan birini hem güvenlik hem de gizlilik açısından iyi bir seçim olacağını söylemek istiyorum. Tarayıcılarınızın ayarlar kısmından gizliliğinizi ihlal eden bölümleri de-aktif edebilirsiniz. Aşağıda sizlere eklentiler vereceğim faydalı olacağına inandıklarınızı tarayıcınıza ekleyip, güçlendirebilirsiniz.
- Güvenliğinizi Artırmak için Eklentiler:
Acemi ve orta düzey kullanıcılar için
Web of Trust (WOT) : Bu eklentiyi kullanırken kötü amaçlı bir siteye girdiğiniz zaman ekranı kaplayan bir uyarı belirir. Bu uyarıda kalmanızı ve ayrılmanızı söyleyen uyarılar bulunur. Kendi sağduyunuz ile bu eklenti korumasını birleştirerek birçok çevrimiçi tehlikelere karşı korunmuş olacaksınız. Bu eklentinin sonuçları geniş kullanıcı kitlesinin oluşturduğu topluluktan kaynaklanır. Kötü niyetli siteleri, phishing siteleri, dolandırıcılık siteleri ve içerik açısından birçok siteyi filtreler.
Bitdefender TrafficLight : Bu eklentiyi kullanırken, Bitdefender tarafından engellenmiş olan Malware/Phishing/Tracker lar tarayıcı içinde engellenir. İçindeki link scanner ile Facebook ve Twitter içindede güvenlik sağlar.
AdblockPlus : Bu eklentiyi kullanırken ziyaret ettiğiniz websitelerindeki reklam içeriklerini engeller. Kurulum tamamlanınca yükelenen sayfada engellemek istediğiniz içerikleri tek tek aktif edin ve kullanmaya başlayın.
- Gizliliğinizi Artırmak için Eklentiler:
HTTPS Everywhere : Bu eklenti aslında şifrelemek için, bağlantınızı şifrelemek için birçok siteyi HTTPS kullanmaya zorlar. Bu nedenle bu sitelerle bağlantı daha güvenli olacaktır.
LastPass : Bu otomatik şifre ve form doldurma için güvenli bir şifre yöneticisidir. Şifrelerinizi korunmasına yardımcı olur ve hassas verilerinizi saklayabilir, aynı zamanda da güvenle güçlü parolalar oluşturmanıza izin verir. Ücretsiz versiyonunu tarayıcınıza ekleyebilir ve parolalarını saklayabilirsiniz.
Do Not Track Me : Bu eklenti ziyaret ettiğiniz web sayfalarında ki üçüncü şahısları, reklam ajanslarını ve arama motorlarını durdurmanıza için yardımcı olacaktır.
Bu arada Insect'in hazırladığı <Gizlilik için Tarayıcı Uzantıları> konusuna da gözatabilirsiniz. Ben sadece basit bir rehber hazırlamak istedim.
Tecrübeli olan Firefox kullanıcıları NoScript, Self-Destructing Cookies, Request Policy, Secret Agent gibi Firefox eklentilerini kullanabilirler.
Tecrübeli olan Chromium kullanıcıları ScriptSafe gibi eklentiler kullanabilir.
Bu eklentilerin yanı sıra düzenli biçimde tarama verilerinizi temizleyin. Bunun için CCleaner yazılımını kullanabilirsiniz.
Sadeleştirilmiştir.
Kaynak : techsupportalert.com
[publicize twitter]
[publicize facebook]
[category teknoloji]
[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Tarayıcı, Güvenlik, Gizlilik]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder