15 Ağustos 2014 Cuma

TELEFON ÇÖZÜMLERİ : Novende ile telefon görüşmeleriniz dinlenemeyecek !



Yurtdışında yaşayan bir Türk yazılımcının geliştirdiği ve Google Play üzerinden yayınladığı Novende isimli yazılım, konuşmalarınızı şifreliyor.

Yazılım hakkında e-posta ile görüşlerini aldığımız Novende'nin yaratıcısı, genç yazılımcı Can Birinci, artık insanların dinlenme korkusu olmadan rahat rahat telefon görüşmesi yapabileceğini söyledi.

Birinci, şunları anlattı:

"Şifreli konuşma yazılımı fikri, aslında eski kız arkadaşımla telefonda yaptığım bir konuşma sırasında aklıma geldi. Hani nasıl derler biraz özeldi. Sonra kendi kendime dedim ki 'Bu muhabbetimizi arkadaşlarım duysa kesinlikle dalga geçerler'. Sonra şifreli konuşma için mobil uygulama yazmaya karar verdim ve araştırmaya başladım. Yurtdışında aynı bölümde okuduğum Hintli bir arkadaşımın da desteğiyle kod yazmaya başladım ve Novende ortaya çıktı. Novende, cep telefonu görüşmelerinin her ne olursa olsun dinlenememesi için geliştirdiğim Android tabanlı bir mobil uygulama."

Birinci, uygulama ile ilgili şu bilgileri de paylaştı:

"Sistem temel olarak; sesin arama yapılan cep telefonunda Advanced Encryption Standart (AES) ile şifrelenerek, bir sunucu üzerinden karşı tarafa iletilmesi mantığına dayanıyor. Novende aynı zamanda karşı tarafa iletilen ses verisinin nasıl çözüleceğine ilişkin bilgiyi de 256 bit şifreli olarak Transport Layer Security (TLS) protokolü aracılığıyla gönderiyor.

Nasıl otel görevlilerinde pass anahtarı var ve istedikleri odaya girebiliyorlarsa ses şifrelediği ifade edilen bazı yazılımların da istenilen sesi çözebilecek anahtarları bulunuyor. Bu vesileyle "dinlenemez" denilen görüşmeler dinlenebiliyor hatta sosyal medyada paylaşılabiliyor.

Novende'de ise bir pass anahtarı bulunmuyor. Her aramada tek kullanımlık bir şifre üretiliyor ve görüşme tamamlandığında siliniyor. Ayrıca Novende sunucusunda ses verileri hiç bir şekilde kayıt edilmiyor ya da işlenmiyor. Sunucu sadece verilerin kullanıcıların arasında gidip gelmesini sağlayan bir çeşit trafik lambası görevi görüyor. Sistem o kadar güvenli ki ben dahi herhangi bir dinleme yapamıyorum. Hatta resmi bir otorite bana gelse ve 'bana yazılımdan yapılan görüşmeleri dinlet' dese dinletemem çünkü böyle bir özelliği yok, uçtan uca şifreleme yapıyor.

Sistemin bir başka güzel tarafı; örneğin kredi kartı çalındığında ya da kopyalandığında kullanıcı, ancak ekstresinde fazla harcama gördüğü zaman haberdar olabilirken, Novende'de sunucuya yönelik her türlü yetkisiz erişime karşı güvenlik sistemleri bulunuyor, kullanıcılar arasındaki haberleşme akışına erişim olmadan anlık olarak müdahale edilebiliyor. Bu yazılımı yaptık 'çünkü iletişim; özgürlüktür'.
"

Abonelik sistemi ile çalışan Novende aylık 6.90 lira ücretle kullanılabiliyor.

Uygulamayı Android cihazlarınız için BURADAN indirebilirsiniz.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags TELEFON ÇÖZÜMLERİ, Novende, telefon görüşmeleri]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU