19 Ağustos 2014 Salı

PC ÇÖZÜMLERİ : Online Güvenlik İçin 5 Şart

Günlük hayatta kullandığımız bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi cihazların sayısı arttıkça çevrimiçi (online) güvenliğimizi korumak da zorlaşıyor. Alınacak bazı basit önlemlerle birçok tehlikenin önüne geçmek mümkün.

 

 

1. Cihazlarınıza şifre koyun: Kullandığınız cihazlara koyacağınız bir şifre görünüşte basit bile olsa birçok tehlikeyi baştan önleyebilir. Bu cihazları farkında olmadan açık bıraksak bile şifreyi bilmeyen bir kişi kullanamayacaktır. Nasıl ki evimizi ve arabamızı kilitlemeden bırakmıyoruz, dijital güvenliğimizi korumak için kullandığımız cihazlara bir şifre koymak şart.

2. Online servisleri kullandıktan sonra kapatın:Eğer ortak bir bilgisayar kullanıyorsanız, üyesi olduğunuz Gmail, Facebook, Twitter vb. online servislerle işiniz bittikten sonra oturumunuzu kapatın. Bu sayede sizden sonra ekranın karşısına geçecek birisinin, kişisel bilgilerinize ulaşmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca web sitelerinin lüzumsuz takiplerinden kendinizi korumanız da cabası. Unutmayın, internet tarayıcıyı kapatmanız oturumunuzu kapattığınız anlamına gelmez.

3. Bilgisayarınızdaki verileri şifreleyin: PC veya Mac bilgisayarınızdaki dosyaları şifreleyerek (encrypting) kişisel verilerinizi güvenliğini ciddi biçimde artırmış olursunuz. Böylece bilgisayarınızın sabit diski bir başkasının eline geçse bile şifrenizi bilmediği sürece verileri göremez. Mac kullanıcıları Sistem Tercihleri'nden Güvenlik ve Gizlilik bölümüne girerek, FileVault özelliğini aktive edebilir. Windows PC kullanıcıları ise BitLocker adlı uygulamayı kullanabilir.

4. İki adımlı güvenlik uygulayın: Özellikle bankacılıkta kullanılan bir ekstra güvenlik özelliği. Google gibi büyük şirketler de bunu uygulamaya başladılar. İki adımlı güvenlik sayesinde bir servisi kullanmadan önce, normal şifrenize ek olarak bir de cep telefonunuza gelen kodu girmeniz gerekiyor. İlk başta size yorucu gibi gelecek bu özellik, hesabınıza başka bir cihazdan girilmesini engellemek için çok etkili bir yöntem.

5. İnternet geçmişinizi ve kurabiyeleri düzenli silin: Çoğumuzun ihmal ettiği ama önemli bir güvenlik aracı da cihazımızdaki internet geçmişimizi düzenli olarak silmek. Eğer bunu yapmazsak cihazı ele geçiren bir şahıs kolay bir şekilde internette kullandığımız servislere giriş yapabilir. İnternet tarayıcısı ayarlarından tarihçeyi kaydetme seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Online Güvenlik]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU