17 Ağustos 2014 Pazar

PC ÇÖZÜMLERİ : Linux İşletim Sistemi Nedir ? Linux İşletim Sistemleri İnceleme

Linux İşletim Sistemi Nedir ?



Özet olarak Linux; Unix ortamının üzerine kurulmuş, neredeyse tüm bilgisayarlar için uygun olan, ücretsiz bir işletim sistemidir. Linus Torvalds, işletim sistemini yeni geliştirdiği günlerde ücretsiz dağıtım ve kaynak kodlarının açık olmasına büyük önem vermiştir. Bu sayede Linux'un kullanıcılar tarafından tekrar tekrar programlanabilmesi mümkün olabiliyordu. Zaten Linux'un kısa sürede bu kadar gelişmesinin altında yatan ana neden de, sayısız programcının işletim sistemi üzerinde çalışma fırsatını bulmuş olmasıdır. Peki ama tüm bunlar ne anlama geliyor?

Torvalds, sıfırdan başlayarak programladığı Linux işletim sisteminin adını kendi isminden esinlenerek seçmiştir. Ancak Linux, GNU adıyla bilinen bir projenin parçası olduğu için GNU/Linux olarak anılmaktadır. Kaynak kodunun internet üzerinde ücretsiz olarak dağıtılması ve yayınlanması sayesinde birbirinden farklı şirket ve programcılar, bu işletim sisteminin gelişimine sürekli olarak katkıda bulunmuşlardır.

Daha çok farklı kişilerin bireysel çabalarıyla beslenen Linux, altın çağına 1998yılında IBM, Oracle, Borland ve Corel gibi devlerin bu yeni işletim sistemine verdikleri desteği açıkça ortaya koyduklarında ulaşabildi. Linux'un yanında yer almayan tek şirket ise, birçoğumuzun kullandığı Windows işletim sistemlerini geliştiren Microsoft'tur.

Linux İşletim Sistemlerini inceleyelim

Ubuntu
Xubuntu
Lubuntu
Damn Small Linux
Linux Mint
Fedora
Opensuse
Debian
Rat Hat
Suse Linux

Suse Linux

 

Linux İşletim Sisteminin Dağıtımlarının En az sistem gereksinimi isteyen sürümleri, değerlendirilmesi aşağıdadır, Değerlendirilen dağıtımlar şunlardır:

Ubuntu
Xubuntu
Lubuntu
Damn Small Linux
Linux Mint
Fedora
Opensuse
Debian
Rat Hat
Suse Linux
Suse Linux



Sistem Gereksinimleri:

Pentium 1-4 ya da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP ya da 64),
Sempron ya da Opteron
256MB RAM
500MB boş disk alanı
800x600 yada üstü resolution

Rat Hat



Açıklama ve Sistem Gereksinimleri:

Memory
Gerekli: 4 GB of memory
Önerilen: 8 GB of memory
CPU
Gerekli: Intel Core processor, 2.4GHz, 512K cache or equivalent
Önerilen: Intel multi-core processor, 2.4GHz dual processor, 512K cache or equivalent
Storage
5 GB alan temel kurulum için.
40 GB alan Channel başına.
10 GB alan Cache dizini için(/var/cache/rhn)
Disk yapılandırması olarak Raid 5 tavsiye edilir.
Database
İlk kurulum için 12 GB alan önerilir.
Client ve channel hesaplamaları ise,
250 KB alan client system başına,
500 KB alan çhannel başına, ayrıca 230 KB channel daki paket başına(5000 paketli bir channel için ortalama 1.1 GB)

Debian:


Açıklama ve Sistem Gereksinimleri:

Debian projesi,özgür bir işletim sistemi yapmaya karar vermiş gönüllülerin oluşturduğu bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemine biz debian gnu/linux veya kısaca debian diyoruz.
İşletim sistemi; bilgisayarınızın, programları ve uygulamaları çalıştırmasını sağlar. İşletim sisteminin temelini çekirdek oluşturur. Çekirdek bilgisayarın ev işlerini yapan ve diğer programların çalışmasına yarayan en temel programdır.

 

Debian sistemleri linux çekirdeğini kullanmaktadır.linux torvalds tarafından başlatılan ve dünya çapında binlerce destekleyicisi bulunan bir parça yazılımdır.

 

Bunun yanında debian, başta hurd çekirdeği olmak üzere diğer kernellerle çalışması için yapılan çalışmalar sürmektedir. Hurd, sunucuların bir microkernel (mach gibi) üzerinde çeşitli özelliklerle çalışmasını sağlar. Hurd gnu projesi kapsamında üretilen özgür bir yazılımdır.

 

Temel araçların bir çoğu gnu projesinden gelmektedir, dolayısıyla isim gnu/linux ve gnu/hurd olmuştur. Bu araçlar da özgür yazılımdır.

 

Elbette insanların istediği programlar, işlerini yapmaları için gerekli olan programlar, işlerinde belge düzenlemeye yarayan ve sıkıldıklarında oynayacakları oyunlardan,azılım geliştirme araçlarına kadar bir çok yazılım vardır. Debian, 37500'ın üzerinde paket(derlenmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiş, kolay kurulan yazılımlar) ile gelmektedir — tamamı özgürdür.bu bir kuleye benzetilebilir. Temelde çekirdek bulunur. Onun üzerinde temel araçlar ve sonrasında çalıştırmak isteyebileceğiniz tüm programlar bulunur. Kulenin en üstünde; dikkatlice ve titizlikle organize edilmiş, herşeyin bir uyum içerisinde çalışmasını sağlayan debian bulunur.

 

*Masaüstü uygulamaları olmayacaksa; minimum 24 MB bellek ve 450 MB disk alanı yeterli olacaktır.

 

*Masaüstü uygulamaları olacaksa; minimum 64 MB bellek ve 1 GB disk alanı yeterli olacaktır.

 

*Sunucu uygulamaları için; minimum 128 MB bellek ve 4 GB disk alanı yeterli olacaktır. Yine burada zikredilen disk ve bellek alanı, sunucunun yük durumuna göre bir miktar daha düşük seviyede olabilir.

 

*Sarge, tüm standart bileşenleri içeren en temel kurulumda 178 MB yer kaplaycaktır.

Opensuse:


Açıklama ve Sistem Gereksinimleri:

The opensuse novel tarafından desteklenen ve linux'un her yerde kullanımını amaçlayan bir topluluk projesidir. The opensuse projesi opensuse'a ücretsiz ve kolay erişim sağlamaktadır. Burada, hepsinin de amacı dünyanın en kullanışlı linux'unu yaratmak ve dağıtmak olan birer kullanıcılar ve destekleyiciler topluluğu bulabilir ve bu topluluğa siz de katılabilirsiniz.

*Pentium 1-4 Ya Da Xeon; AMD Duron, Athlon (XP, MP Ya Da 64), *Sempron Ya Da Opteron

 

*256MB RAM

 

*500MB Boş Disk Alanı

 

*800x600 Yada Üstü Resolution

Fedora:



Açıklama ve Sistem Gereksinimleri:

Fedora bir dizi yazılım ile bilgisayarınızı işletmeyi sağlayan linux tabanlı bir işletim sistemidir fedora'yı micrososft windows veya mac-os gibi işletim sistemlerinin yerine ya da bunlara ilaveten kullanabilirsiniz. Fedora işletim sistemi yararlanmanız ve paylaşmanız için tamamiyle ücretsizdir.

Celeron 2.0 GHZ CPU
256 MB Ram
64M Ekran Kartı
5Gb Harddisk Alanı

Linux Mint:



Sistem Gereksinimleri ve Açıklama:

Linux mint masa üstü ortamı cinnamon ve mate olarak kullanıcıya bırakılmış sürümleri ile birlikte gelmektedir. İstediğiniz masa üstü ortamını seçerek yüklüyebileceğiniz bu sürümler ile işletim sisteminiz tamamıyla size bırakılmış özgür bir sisteminize ulaşabilirsiniz. Cinnamon gnome den türemiş ve linux mint ekibinin geliştirmiş olduğu esnek güzel bir masa üstü ortamıdır.

Sistem Gereksinimleri

* 32 Bit İşlemci.
* 64 Bit Sürümler İçin 64 Bit İşlemci Gerekmektedir. (64 Bit İşlemcilere 32 Bit Sürümlerde Kurulabilir.)
* Minimum 512 MB RAM Bellek. (1 GB Olursa Daha İyi Olur.)
* 5 GB Disk Alanı.
* Minimum 800×600 Piksel Çözünürlük Destekli Ekran Kartı.
* CD/DVD Sürücü Veya USB Üzerinden Kurulum İçin USB Girişi.

Damn Small Linux:




Damn Small Linux (DSL veya DS Linux olarak da bilinir) özellikle x86 mimarili, özellikle mini CD'lerle kullanmak için ve düşük kapasiteli bilgisayarlarda çalışmak için hazırlanmış bir Linux dağıtımıdır. Aynı zamanda sabit diske veya USB flashdiske yüklenebilir. Düşük sistem gereksinimleri ve küçük boyutu (50 mb) sayesinde eski x86 bilgisayarlarda da rahatlıkla çalışır.

 

"tutumlu install" dediğimiz bir yöntemle bir ıde compact flash sürücüden çok güzel çalışabilir.

Ram 16mb bir 486dx güç için yeterli ışık çalıştırır.
Tam çalışır halde 128 mb ram kullanır
Modüler büyüklük - dsl özelleştirmek için gerek kalmadan son derece genişletilebilir

Lubuntu:


LXDE Masaüstü Ortamını Kullanan Ubuntu Türevi Linux Dağıtımıdır.

 

LXDE Masaüstü Ortamı "Openbox" Pencere Yöneticisini Kullanmaktadır. Lubuntu Bu Sayede Eski Makineler İçin De Uygun Ve Hafif Bir Dağıtım Olmuştur.

 

Şu An İçin En Güncel Türkçe LXDE Sürümü Ubuntu İle Gelmektedir. Ancak Ubuntu İle Sonradan Yüklenen LXDE'den Sonra Gnome Uygulamalarını Sistemden Kaldırmayı Unutmayın.

 

Çünkü Açılışta Çalışan Uygulamalar Sistemin Yavaşlamasına Neden Olacaktır.

*64 MB Ram Kullanır .(Önerilen Gereksinim En Az 128 MB Ram)
*Cpu Olarak En Az 300 MHZ İşlemci Tüketir.
*64 Mb Ekran Kartı

Xubuntu:



Xubuntu, Ubuntudan Sonra Çıkarılan Ve Sistem Özellikleri Ubuntuya Göre Daha Düşük Olan Bir İşletim Sistemidir.

 

Xubuntu'nun Hedefi;

 

Donanımla Bir Bütün Olma, Kullanılabilirlik Ve Performans Odaklı, Xfce Grafik Masaüstü Ortamı Kullanan, Ubuntu Tabanlı Olan Kullanımı Kolay Bir Dağıtım Oluşturmaktır.

 

Performansın Sağlanabilmesi İçin Dağıtımda Kısmen Düşük Hafıza Kullanımı Üstünde Durulmuştur. Xubuntu, Ubuntu Gibi Büyük Bir Toplulukla Beraber İlerlemekte Ve Çok Büyük Bir Geliştirici Kitlesi Tarafından Direk Desteklenmektedir. Böylelikle Ubuntu Da Hedeflenen Ve Ulaşılmak İstenen Noktaya Xubuntuda Da Ulaşılacaktır.

 

Xubuntu Resmi Olarak Sunulan 2 CD'den Herhangi Biriyle Kurulabilir.

 

*Bu Kurulum İşlemi İçin En Az 1,5 GB Boş Sabit Disk Alanı Gerekmektedir.

 

* Kurulum Sırasında Kullanıcı Arayüzü Kullanan Masaüstü CD'si 192 MB RAM Gerektirirken, Metin Tabanlı Alternatif CD 64 MB'lık Bir RAM İle Kurulabilir.

 

*Kurulum İşlemi Tamamlandıktan Sonra Sistem 192 MB RAM İle Çalışabilir Ancak 256 MB RAM Önerilmektedir.

Ubuntu:



Ubuntu, Linux Tabanlı Özgür Ve Ücretsiz Bir İşletim Sistemidir. Ubuntu Projesi, Linux Ve Özgür Yazılımın, Bilgisayar Kullanıcılarının Günlük Yaşamının Bir Parçası Haline Gelmesi Amacıyla Başlatılmış Olup İlk Kararlı Sürümü Ekim 2004'te Yayınlanmıştır. Ubuntu Günümüzde 20 Milyonu Aşkın Kullanıcısıyla Dünyanın En Yaygın Masaüstü Linux Dağıtımı Konumundadır.

 

Ubuntu, Herkesin Özgürce Kullanabildiği; Yayınlamakta, Kopyalamakta Ve Kodlarını Değiştirip Geliştirebilmekte Özgür Olduğu Yazılımlardan Oluşur. Bunların Çoğunluğu GNU Genel Kamu Lisansı İle Güvence Altına Alınmış, Özgüryazılım /Açıkkaynak Yazılımlardır.

 

Ubuntu Güney Afrikalı Girişimci Mark Shutleworth'e Ait Cannonical Ltd.'Nin Sponsorluğunda Geliştirilmektedir. Canonical, Ubuntu'yu Bireysel Ve Kurumsal Tüm Kullanıcılara Tamamen Ücretsiz Olarak Sunmakta, Teknik Destek Almak İsteyen Kuruluşlara Destek Vererek Gelir Elde Etmeyi Amaçlamaktadır. Canonical Ubuntu'yu Açık Kaynak Kodlu Ve Özgür Yazılım Olarak Sunduğu İçin, Dünya Çapında Bu İşletim Sistemini Kullanan Ve Geliştiren Gönüllü Kullanıcıları Sayesinde, Tüm Bir İşletim Sistemini Tek Başına Geliştirmek Zorunda Kalmaz. Tüm Linux Katkıcılarının Yaptığı Geliştirmeler, Onu Temel Alan Ubuntu'yu Da Doğrudan Geliştiri

Masaüstü

 

*700 Mhz CPU (İşlemci)
*512 MB RAM
*5 GB Boş Disk alanı
*1024×768 Çözünürlüğe sahip bir ekran kartI
*CD-DVD ROM

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Linux, İşletim Sistemi, İnceleme]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU