29 Ağustos 2014 Cuma

HACKER DOSYASI : Ağır Saldırı Altındayız



BT güvenliği hakkında dünya çapında araştırmalar yapan Trend Micro şirketi, 2014 yılının ikinci çeyreğine ait Siber Güvenlik Raporunu açıkladı. Raporunda sunduğu istatistiklerde Türkiye'ye de geniş yer verildi.

Siber saldırılar konusunda Türkiye'nin büyük tehdit altında olduğunu bildiren rapora göre:

"Türkiye, online bankacılıkta en çok saldırıya uğrayan Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı ülke oldu.

Türkiye'de zararlı online bankacılık yazılımı sayısı özellikle son üç ayda artarak online bankacılık yazılımı kurbanı bilgisayar sayısı 4 bin 567'e yükseldi."



Online bankacılık konusunda artan zararlı yazılımlar, dikkatsiz ve bilgisiz kullanıcılar sayesinde hedef olmamız çok normal. Kaç kullanıcı, kullandığı Browser'ın ne kadar güvenli olduğundan haberdar? Ya da SSL güvenlik açığı HeartBleed'i kaç kişi biliyor ki? Bilişim güvenliğiyle ilgilenmeyen kişiler bu konularda çok temkinli değil.

Hatırlarsanız telefonla arayıp savcı, hâkim, polis vs. diye kendini tanıtarak milyonlarca liralık dolandırıcılık yapıldığı, uzun süre gündeme oturmuştu. Bu kadar saf kalpli bir milleti kandırmak ne kadar zor olabilir ki? Bana kalırsa bu ve benzeri dolandırıcılık olaylarıyla ilgili kamu spotları da çekilmeli, televizyonlardan yayınlanmalı.



Biliyoruz ki bu tür dolandırıcılar için ağır kanuni yaptırımlar da söz konusu değil. Normal kapkaççılara, hırsızlara dahi bir gecelik nezarethane misafirliği yeterli görülürken gerisini siz düşünün…

Rapora göre; "2014'ün 2. Çeyreği olan nisan-mayıs-haziran aylarında .tr uzantısı kullanan Türk sitelerinin %'i tüm dünyada ise 300 binden fazla web bağlantısı HeartBleed açığına karşı savunmasız. Smart Protection Network verilerine göre kullanımdaki bilgisayarların yüzde 32'si, yani her 3 bilgisayardan 1'i hala Windows XP ile çalışıyor."

Bu da bize, sık aralıklarla Penetration Test yaptırmanın, hatta büyük firmalarda White Hat Hacker'lar istihdam etmenin gerekliliğini göstermekte. Bilişim sektöründe hizmet veren profesyonel şirket ve derneklere ne kadar ciddi ihtiyaç duyulduğunu göstermekte.

Ayrıca XP bağımlılığımız da yadsınamaz bir gerçek fakat bu bağımlılık, Windows'un güncellemelerini durdurmasıyla biraz can yakacak gibi görünüyor.

Yine aynı raporda; "Türkiye'deki birçok bilgisayar son 3 ayda Botnet ağına dahil oldu Raporda Türkiye 1 milyon 873 bin Botnet bağlantılı bilgisayarla tüm dünyada dördüncü sırayı aldı. Son 3 ay için Türkiye'ye yönelik bir saptama da hedefli saldırılar konusunda. En çok hedef alınan ülkeler arasında Türkiye yedinci sırada."

Yani sizin bilgisayarınız da zombileşmiş olabilir. Ara ara ağ-veri hareketlerimizi kontrol etsek iyi olacak gibi görünüyor. Arada bir format atmak da gerek.

Türkiye'ye dair öne çıkan diğer veriler ise şu şekilde;

Türkiye'de yaklaşık 500 bin zararlı içerikli web sitesi bulunuyor.

Türk kullanıcıların her ay üç ve yedi milyon arasında zararlı siteyi görüntülemesi engelleniyor. Bu sayı tüm dünyadaki web sitelerinin yüzde 1,7'sine denk geliyor.

Türkiye, spam e-posta gönderimi yapan IP adresi sayısında diğer ülkeler arasında 17'inci sırayı aldı.

Türkiye'de 9 bin 970 Malware, 20 bin 39 Adware saldırısı gerçekleşti.

Ransomware kurbanı Türk kullanıcıların sayısı 2014'ün ilk çeyreğinde 996 kişiyken ikinci çeyrekte ise bu sayı 245'e düştü.

Türkiye'de belirlenen zararlı yazılım miktarının 1,5 milyon civarında olduğu açıklandı.

Türk kullanıcıların ayda ortalama 55 bin mobil uygulama indirdikleri ve bunların yüzde birinden daha azının zararlı uygulama olduğu belirtildi.


Trend Micro 2014 İkinci Çeyrek Raporu'nda günlük hayatta gittikçe daha fazla yer tutmaya başlayan Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramıyla birlikte bağlantılı cihazların da veri güvenliğinin sağlanmasına dikkat çekildi.

Türkiye'de yaklaşık 500 bin zararlı içerikli web sayfamız varmış. Bu da bilişim suçları ile ilgili yasalarımızın ya yetersiz, ya da yeterli takip edilmediği anlamına geliyor sanırım

eBay'deki güvenlik açığı 145 milyon kişiyi vurdu

2014'ün ikinci çeyreğinde tüm dünyada Nisan ayında Adobe Flash platformunda gerçekleşen Zero-Day güvenlik açığı ve online açık arttırma sitesi eBay'de gerçekleşerek 145 milyon aktif kullanıcının kişisel verilerini tehlikeye atan güvenlik açıkları da oldukça dikkat çekti. ITRC'nin verilerine göre Haziran ayında 400'den fazla veri güvenliği ihlali gerçekleşti.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags HACKER DOSYASI, Ağır Saldırı]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU