25 Ağustos 2014 Pazartesi

WEB ÇÖZÜMLERİ : Forum Sitesi Mi, Blog Sitesi Mi Açmalıyız ?



Bir web sitesi açmak isteyenler, konularını belirledikten sonra genellikle bu ikileme düşüyorlar. İnternet sitelerinin birçok yönden farklı özelliklere sahip bu iki yapısı için akıllarda sorular kalıyor: forum sitesi mi, blog sitesi mi açmalıyız? Biz de bu soruya yanıt arayalım istedik. İki farklı türün de kendince avantajlarını ve dezavantajlarını sizlere aktaracağız.

Forum Siteleri

Avantajları

Üyelik kısmı açısından avantajlıdır. Farklı kişiler kolaylıkla üye olabilirler.
Forum sitelerinde sizden başka kişiler de üye olarak katkıda bulunabilir, forum sitesi içeriğini arttırabilir. Forum daha hızlı içerik kazanabilir. Böylelikle Google
'daki indeks sayısı da daha hızlı artar.
Üyeler sorularını konu açarak paylaşabilir ve diğer üyelerden yardım alabilir. Bu durum sitenin etkileşimini de arttırır.
Kategorilendirme daha kolaydır. Alt forumlar ve bu alt forumlar içinde de diğer alt başlıklar kategori olarak açılabilir ve hepsi ana sayfadan kolay ulaşılabilir hale getirilebilir.
Yönetim hesapları daha kolay oluşturulabilir. Yetki dağılımı yapılarak forum yöneticileri kademeli olarak belirlenebilir.

Dezavantajları

Forum her ne kadar üyelerin gelmesi ile birlikte daha kolay içerik kazanabiliyor olsa da foruma ziyaretçi çekebilmek çok zordur.
Ziyaretçileri çekebilmek için başlarda çok fazla yararlı içeriği sitemize ekleyebilmemiz ve Google aramalarında yer alabilmemiz gerekiyor.
Ziyaretçi sayısını arttırabiliyor olsak da ziyaretçileri üye olmaya ikna etmek zordur. Üye olmaları için onları zorlamadan gerçekten iyi bir sebep vermemiz gerekiyor.
Üye sayımız bir şekilde artıyor dahi olsa üyelerin aktif olması, bir kere üye olup işlerini yaptıktan sonra bir daha gelebilmeleri önemli. Birçok yeni forum sitesinde tam aksi şekilde yeni üyelikler açılsa da bir daha ziyaret edilmiyor.
Üyeler paylaşım yapmaya başladıkça sitede zararlı içeriklerin paylaşımını engellemek için kontrol edilmesi gerekiyor. Her üyenin her paylaşımının yönetimdeki kişi veya kişiler tarafından incelenmesi lazım. Aksi takdirde site içeriğine uygun olmayan, zararlı paylaşımlar yapılabiliyor.

Blog Siteleri

Avantajları

Üyelik sistemleri olmasa, ya da yeterince gelişmemiş olsa da bu, sitenin sadece site sahibinin veya yalnızca belirlediği diğer kişilerin kontrolünde olmasını sağlar.
Az içerik de olsa blog sitesinin dolu ve konusunda faydalı görünmesi sağlanabilir. Ancak forum sitelerinde az girilen içerik forumun boş görünmesine neden olur.

Dezavantajları

Bloglar, üye olmaya ve paylaşım yapmaya açık değillerdir. Üyeler ancak yorum yolu ile siteye katkıda bulunabilirler.
Az sayıda kategori için daha uygundurlar ancak çok sayıda kategorinin bloglarda gösterilmesi daha zordur.
Geniş bir yetkilendirme yapılamaz. WordPress
'te olduğu gibi yalnız birkaç, yetkileri değiştirilemeyen üye grubu vardır.

Ayrıca

Forum ve blog siteleri için başlıca avantaj ve dezavantajları belirtmiş olsak da karar vermemizde tek etmen bunlar değil. Örneğin öncelikle kullanacağımız yazılımı da düşünmemiz gerekiyor. Bloglar için WordPress.com, WordPress.org, Joomla, Blogger hakkında; forumlar için de vBulletin, MyBB, SMF hakkında bilgi almamız gerekiyor.

Açacağınız sitenin konusu da karar vermenizde etkili olabilir. Örneğin yalnızca kendi bilgileriniz üzerinden gitmek istiyorsanız bir blog sitesi şart fakat başkalarının da fikirlerini söyleyeceği daha etkileşimli bir ortam yaratmak istiyorsanız forum siteleri daha avantajlı olacaktır.

Sitenin yalnızca şu anını düşünmemek, geleceğinde neler yapacağını da planlamak lazım. Zaman içerisindeki planlar neler, hangi yollar izlenecek bunlar düşünerek bir seçim yapılmalı.

Aslında hepsini topladığımızda son olarak şunu söyleyebiliriz. Asla forum sitesi blogdan daha avantajlı ya da blog sitesi forumdan daha avantajlı denemez. Açılacak olan siteye göre her koşul değerlendirilip doğru karar verilmelidir.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Forum Sitesi Blog Sitesi]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU