31 Ağustos 2014 Pazar

PC ÇÖZÜMLERİ : Sanal Sabit Disk İle Verilerinizi Yedekleyin



Önemli verilerinizi yedeklemek için Windows
'un Sanal Sabit Disk özelliğini kullanabilirsiniz.

Dosya yedeklemek günümüzde her bilgisayar kullanıcısının düzenli aralıklarla yapması gereken bir işlem. Pek çok yazılım firması bu konuda profesyonel hizmetler sunmakta. Ancak bu tip hizmetler genelde ücretli olarak kullanıcılara sunuluyor. Yedekleme işlemini ücretsiz bir biçimde yapmak içinse Windows
'un Disk Yönetimi yazılımı yeterli.

Disk Y
önetimi ile oluşturacağınız Sanal Sabit Disk (SSD) size tam anlamıyla bir sabit disk sağlıyor. Disk Yönetimi ile oluşturacağınız sanal disk imajını istediğini bilgisayara istediğiniz zaman tanıtarak, önemli verilerinizi güvence altında tutabilirsiniz. Sisteminize bağlı olduğu sürece sıradan bir sabit disk ile aynı özelliklere sahip olan sanal diskler, sistemden çıkarıldıkları zaman oldukça kullanışlı bir yedekleme imajı haline geliyor. Üstelik VirtualBox gibi pek çok sanal makine yazılımız, oluşturulan sanal disk imajını desteklemekte.

Sanal bir disk oluşturduktan sonra herhangi bir yedekleme ve kurtarma yazılımı kullanarak oluşturacağınız kurtarma dosyalarını bu sanal diske atarak her daim elinizin altında bulunan bir kurtarma/yedekleme imajına da sahip olmanız mümkün.

Sanal Sabit Disk Oluşturma

Sanal Sabit Disk oluşturmak için öncelikle Disk Yönetimi
'ni açmak gerekli. Windows 7de doğrudan Başlat menüsünde arayarak açabileceğiniz bu sistem aracını Windows 8′de Windows + S kombinasyonu ile aratabilirsiniz.

Disk Yönetimi açıldıktan sonra menüden Eylem>SSD Oluştur seçeneğine tıklayarak Sanal Sabit Disk oluşturmaya başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan ekranda öncelikle oluşturulacak imajın nereye kaydedileceğini seçmeniz gerekmekte. Oluşturacağınız sanal diskin boyutuna göre depolama alanı yüksek bir disk seçilmelidir. İmaja isim verdikten sonra sanal diske ayıracağınız boyutu seçmeni gerekiyor. Biz test amaçlı 1 GB alan ayırdık.



Kısa bir beklemeden sonra oluşturduğunuz disk, listede görünecektir. Ancak diski kullanmaya başlamak için öncelikle başlatmamız gerekmekte. Alt listede çıkan Disk 1 (Disk 2 olarak da çıkabilir) yazısına sağ tıklayıp Diski Başlat seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan seçeneklerden MBR veya GPT
'yi seçin. (Standart kullanımda ikisi de iş görmekte.) Tamam diyerek pencereyi kapatın.



Diski başlattıktan sonra ayrılmamış alana yeni birim kurabiliriz. Ayrılmamış yazısına sağ tıklayıp Yeni Basit Birim seçeneğine tıklayın. Karşınıza Yeni Basit Birim Sihirbazı çıkacaktır. Buradaki aşamaları takip ederek işlemleri tamamlayın. Bu işlemden sonra oluşturduğunuz birim kullanıma hazır olacaktır.

Sanal Sabit Diski Ayırma

Oluşturduğunuz yeni birime önemli gördüğünüz dosyaları ekledikten sonra diski ayırmak isteyebilirsiniz. Diski ayırdıktan sonra oluşturduğunuz imajı daha güvenli bir sürücüde (Harici disk vs.) saklamak daha güvenli olacaktır.

SSD
'yi ayırmak için disk listesinde oluşturduğunuz birime sağ tıklayıp SSD'yi Ayır seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan pencerede Tamam seçeneğine tıklayıp diski ayırabilirsiniz.

Sanal Sabit Diski Takma

Eğer SSD
'deki dosyalara ihtiyacınız olursa, imaj dosyasını yeniden bağlayarak biriminizi geri getirebilirsiniz. Bunun için menüde Eylem>SSD Ekle seçeneğine tıklayın. Gözat ile imaj dosyanızı seçin ve Tamam seçeneğine tıklayın. Bu işlemden sonra oluşturduğunuz birim yeniden kullanılabilir duruma gelecektir.


[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Sanal Sabit Disk, Veri, Yedekleme]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU