14 Ağustos 2014 Perşembe

WEB ÇÖZÜMLERİ : CloudFlare Nedir? Nasıl Kullanılır ?



Cloudflare "değişik kıtalara yayılmış serverlar üzerinde bir websitesini cachleme (proxy) hizmeti veren açık kaynaklı bir projedir ve tamamen ücretsiz kullanılabilen -tabi ekstra artıları içinde ücretli hesapları olan- beni internet olayında en fazla heyecanlandıran olaydır." Düşünsenize yayın yaptığınız sunucudan ayrı sitenizi cache'leyen ve temel saldırılara karşı koruyan ekstra bir sunucu. Bu ne demek oluyor. Sunucunuzun down olmasından kaynaklanan sorunlar ortadan kalkıyor. Ayrıca spam, sql injection ve DDoS gibi saldırılara karşı da koruyor. Ayrıca ortalama sayfa hızını %30 artırdığını, harcadığı bant genişliği % 60 azalttığını söylüyor ki katılırım.

 

Peki Sistem Nasıl Çalışıyor?

 

CDN(Content Delivery Network) yani son kullanıcının coğrafi konumunu belirleyerek en yakın sunucuya bağlantı yapmasını sağlayan teknolojidir. İşte bu özelliği bir adım daha öne taşıyarak o yakın sunucunun size siteniz için güvenlik ve hız sağlayan sistemdir.

CloudFlare Farkı da şudur; Son ziyaretçi sitenize ulaşmak istediğinde ilk önce CloudFlare sunucusuna ulaşır daha sonra sizin sununucuza gider. Burada CloudFlare sunucusu gerekliyse cache çalışması ve güvenlik kontrolü yapar böylece yukarıda da bahsettiğim gibi güvenli ve hızlı bir şekilde siteniz son kullanıcıya ulaşır. Yani aşağıdaki resim çok daha iyi anlatacaktır.



Görüldüğü gibi normal ziyaretçilerle ve botlar sistemden geçtiği halde saldırganlar geçememektedir. Böyle siteniz daha güvenli bir hal alır. Ayrıca yapılan saldırıları CloudFlare panelinden ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Bir diğer özelliği iste sitenizin ziyaretçi trafiğini görebilirsiz. Ücretli hesaplarda ise anlık ziyaretçi takibi de mevcut. Ve en güzel özelliklerinden biri içinde barındırdığı onlarca uygulamayı tek tık ile sitenize entegre edebilirsiniz ve bunun için kod girişi bile yapmanıza gerek yok.

Peki CloudFlare Nasıl Çalıştıracağız?

 

CloudFlare ücretsiz bir şekilde üye olduktan sonra sitenizin domain ismini yazıp sitenizi ekleme yapmalısınız. Sistem yaklaşık olarak 1 dakika kadar sitenizin dns ayarlarını kontrol edip size cloudflare kullanmak istediğiniz kayıtlarınızı seçmenizi istiyor ki zaten kullanmanız gereken kayıtları otomatik olarak seçili getiriyor.



Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı üzere, blog.orveg.com dns kaydım CloudFlare aktifken cpanel dns kaydımı CloudFlare dışında tutabiliyorum. İsterseniz yine buradan elle dns kaydı girebiliyorsunuz. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra size 2 tane ns adresi veriyor bu ns adreslerini domain panelinden ns adreslerinizle değiştiriyorsunuz. Ve artık CloudFlare kullanmaya başlıyorsunuz. Tabi tam olarak sağlıklı çalışması için 24-48 saatinde geçmesi gerekiyor.

 

Son olarak

 

Özellikle sunucusu yurt dışında olanların muhakkak kullanması gerekn bir sistem olarak göze çarpan CloudFlare güvenlik ekstralarıyla sunucusu yurtiçinde olan kullanıcılara da hitap ediyor. Kişisel olarak son zamanlarda gördüğüm en iyi ücretsiz servis olan CloudFlare'yı herkese tavsiye ediyorum. Buradan da CloudFlare tanıtım videosunu seyredebilirsiniz.

CloudFlare. Supercharges your Website in Less than Five Minutes. - YouTube

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, CloudFlare]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU