12 Mayıs 2017 Cuma

PC & WEB ÇÖZÜMLERİ : Windows MSCONFIG nasıl kullanılır ???

Windows MSCONFIG nasıl kullanılır

Windows' u Yapılandırmak ve Denetim Masası' ndaki gibi alanlarda normalde görünmeyen sistem ayarlarını değiştirmenize küçük araçlar vardır. Bu makalede MSCONFIG erişmek ve nasıl kullanılacağını göstereceğim.

Windows 98′ den buyana MSCONFIG hemen hemen hep aynı özelliklere sahipti. Windows 8′ den sonra görünümü ve özellikleri değiştirildi. Bu makale Windows 8.1 işletim sistemine göre anlatım yapacağım.

MSCONFIG Çalıştırma

Tüm işletim sistemlerinde MSCONFIG başlatmak için aynı komutu kullanıyoruz. Windows + R kısayolunu kullanarak "Çalıştır" açın. Komut satırına "MSCONFIG" yazıp "Enter" basın.

Sistem yapılandırma penceresi çeşitli sekmeler ile açılır. Sekmelerin sayısı kullandığınız işletim sistemine bağlı olarak değişebilir. Genel, Önyükleme, Hizmetler, Başlatma, Araçlar' ı yer alır. Windows 7 ve Windows 8/8.1 ' de 5 sekme yer alıyor.

MSCONFIG Genel Sekmesi

Varsayılan olarak seçilen ilk sekme Genel' dir her zaman bu olacaktır.

Burada üç seçilebilir radyo düğmesi göreceksiniz. Başlatma Seçimi bölümünde Normal başlangıç, Tanılama başlangıç, Seçmeli başlangıçtır.

Normal Başlangıç: İşletim sistemimiz üzerine yüklenen programların yaptığı değişiklikler dahil olmak üzere bütün başlangıç öğelerini, bütün hizmetleri ve bütün sistem sürücülerini kendi ayarları doğrultusunda yükleyecektir. Kullanıcının yaptığı hiçbir değişiklik kayda alınmayacaktır.

Tanımlama Başlangıcı; Genel olarak sistem açılışında herhangi bir problem olduğu zamanlarda problemin tanımlanması için kullanılmalıdır. Örneğin, yüklenen bir program sistemde uyum problemi çıkarttığı takdirde bu seçenek seçilmeli ve hatanın nereden kaynaklandığı bulunana kadar açılış denenmelidir.

Seçmeli Başlangıç: Bu başlangıç sekmesi açılış üzerinde bir ayar yapıldığı taktirde kullanılmakta ve hangi ayarın çalışıp hangisinin çalışmayacağı kullanıcının takdirine bırakılmaktadır. Örneğin, yüklediğiniz bir programın işletim sisteminin her açılışında yüklenmesini istediğiniz taktirde buradaki ayarlardan programı disable ettiğinizde yaptığınız ayarın çalışması için seçmeli başlangıcın aktif olması gerekmektedir. Seçmeli başlangıç altında bazı seçenekler bulunmaktadır.

İşletim sisteminin yapılandırma seçeneklerini ve gelişmiş hata ayıklama ayarlarını gösterir:

MSCONFIG Önyükleme Sekmesi

İşletim sisteminin yapılandırma seçeneklerini ve gelişmiş hata ayıklama ayarlarını gösterir:

Önyükleme sekmesinde, sistem bilgisi dosyasının içinde yer alan yapılandırma seçenekleri görüntülenir. Önyükleme sekmesindeki bazı seçenekler aşağıda yer almaktadır.

Güvenli önyükleme: En az – Ağ iletişimini devre dışı bırakır. Windows kullanıcı arabirimini (Windows Gezgini) güvenli mod da başlatır ve sadece kritik öneme sahip sistem hizmetlerini çalıştırır.

Güvenli önyükleme: Diğer kabuk – Ağ iletişimini devre dışı bırakır. Komut istemini güvenli modda başlatır ve sadece kritik öneme sahip sistem hizmetlerini çalıştırır.

Güvenli önyükleme: Active Directory onarımı – En az güvenli başlatma gibidir, buna ek olarak Active Directory etkinleştirilir.

Güvenli önyükleme: Ağ – En az güvenli başlatma gibidir, buna ek olarak ağ etkinleştirilir.

GUI önyüklemesi yok - Önyükleme sırasında Windows açılış ekranı devre dışı bırakılır

Önyükleme günlüğü - Önyükleme işlemi ile ilgili tüm bilgileri bir dosyada saklar.

Temel video - Windows kullanıcı arabirimini en az VGA modun da başlatır.

İşletim Sistemi önyükleme bilgisi - Önyükleme sırasında yüklenen her bir sürücünün adını gösterir.

Tüm önyükleme ayarlarını kalıcı yap - Sistem Yapılandırmasında yapılan değişikliklerin kaydı tutulmaz. Daha sonra değişiklik yapmak isterseniz bu değişiklikleri elle yapmanız gerekecektir. Bu özellik seçildiğinde Genel sekmesindeki Normal başlangıç seçeneği çalışmayacaktır.

Zaman aşımı alanı - Msconfig kullanmak, işletim sistemi seçim ekranının otuz saniye görüntülenmesine neden olabilir; sonuç olarak, genel başlatma süresine otuz saniye eklenir. İşletim sistemi seçim ekranının başlangıçta otuz saniye süreyle görüntülenmesini önlemek için Zaman aşımı alanındaki zaman aşımı çizgisini sıfıra indirin.

MSCONFIG Hizmetler Sekmesi

Bilgisayar başlatıldığında başlayan tüm hizmetleri ve bunların geçerli durumunu (Çalışıyor veya Durduruldu) listeler. Başlatma ile ilgili sorunlara hangi hizmetlerin neden olduğunu bulmak üzere, başlatma sırasında hizmetleri tek tek etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak üzere Hizmetler sekmesini kullanın.

Hizmetler listesinde yalnızca üçüncü taraf uygulamalarının görüntülenmesini istiyorsanız Tüm Microsoft hizmetlerini gizle'yi seçin. Bilgisayarın bir sonraki başlatılışında bir hizmeti devre dışı bırakmak üzere ilgili onay kutusunu temizleyin. Genel sekmesinde Seçmeli başlangıç ayarını seçtiyseniz, başlatma sırasında hizmetin yeniden başlatılması için Genel sekmesinde Normal başlangıç ayarını veya hizmetin onay kutusunu seçmelisiniz.

Uyarı Normalde başlangıç sırasında çalıştırılan hizmetleri devre dışı bırakmak, bazı uygulamaların çalışmasının durmasına veya sistemde kararsızlığa neden olabilir. Bu listedeki hizmetleri, bilgisayarınızın çalışması açısından mutlak bir önem taşıyorlarsa devre dışı bırakmayın. Tümünü devre dışı bırak seçeneği belirlenirse, işletim sisteminin başlatılabilmesi için gerekli olan bazı Microsoft hizmetleri devre dışı bırakılmaz.

MSCONFIG Başlangıç sekmesi

Başlangıç sekmesinde, Windows açıldıktan sonra otomatik olarak açılan yazılım uygulamalarının listesi gösterilir. Ayrıca bu uygulamaların güncel durumu (Çalışıyor veya Durduruldu) gösterilir. Uygulama adının ve yolunun yanındaki onay işaretini kaldırarak yazılım uygulamalarını tek tek devre dışı bırakabilirsiniz.

MSCONFIG Araçlar sekmesi

Araçlar sekmesinde, bilgisayar performansını arttırmak için kullanabileceğiniz tanılama araçlarının ve diğer gelişmiş araçların listesi gösterilir. Bir aracı çalıştırmak için listeden aracı seçin ve Başlat düğmesine tıklayın.

Genel olarak, sistem yapılandırma programı Windows PC'leri yönetmek ve güçlü bir kullanıcı olmak istiyorsanız kesinlikle çok kullanışlı bir araçtır. Tadını çıkarın!

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO & BİLİŞİM MÜHENDİSİ

[status draft]

[nogallery]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags PC & WEB ÇÖZÜMLERİ, Windows, MSCONFIG]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU