2 Ekim 2014 Perşembe

BİLİŞİM DOSYASI : 64 Bit Chrome, 32 Bit'den hızlı mı ?



Tarayıcı segmentinde liderliği kimseye bırakmak istemeyen Chrome'un 64-bit sürümü, geçtiğimiz ay ortaya çıkmıştı. 64-bit işlemciye sahip olup Windows 7, Windows 8 ve üzerine sahip olanlar, Chrome'un bu yeni sürümünü kullanabiliyorlardı.

Neden 64 Bit Chrome Çıktı?

Google'ın Windows için Chrome'un 64-bit sürümünü geliştirmesinin birkaç nedeni var arkadaşlar:

- Hız: Google'a göre 64-bit Chrome, özellikle görsel öğelerde ortalama yüzde 25 performans artışı sağlıyor.

- Güvenlik: Chrome'un 64-bit sürümü, Windows 8'in bazı özelliklerinden faydalanarak onu daha güvenli bir hale getiriyor.

- Kararlılık: Google'a göre 64-bit Chrome, 32-bit sürümünün sadece yarısı kadar kilitleniyor.

Görünümünde bir fark var mı?

64 Bit Chrome'un görünümünde herhangi bir değişiklik yok. Chrome'un bildiğiniz ve sevdiğiniz minimal tasarımı, 64 Bit Chrome'da da yerini koruyor. Dolayısıyla öğrenmeniz gereken yeni işlevler de yok.

Peki 64 Bit Chrome gerçekten de daha mı iyi?



Makeuseof.com'un gerçekleştirdiği testler, bu sorunun cevabına yardımcı olacaktır. Tarayıcının açılma testlerinde 64 Bit Chrome'un gerçekten biraz daha hızlı olduğu görünüyor (0.25 sn 32-bit, 0.0127 ms 64-bit).

Sistem kaynağı testinde 32-bit Chrome'un 64-bit Chrome'un kullandığı RAM'in sadece yarısını kullandığı görünüyor. İşlemci kullanımında ise önemli bir fark gözlenmemiş.

Javascript'i sınayan Peacekeeper hız testindeyse 32 Bit Chrome'un 64 Bit sürüme göre biraz daha hızlı olduğunu gösteriyor. 64 Bit Chrome'un 32 Bit'i geçtiği tek alan ise metin işleme. Ancak rakamlar, günlük kullanımda fark edilmeyecek kadar küçük seviyede.

Google'ın Octane 2.0 hız testi de JavaScript motorunu test ediyor. Bu testte 64 Bit Chrome, 32 Bit Chrome'dan daha iyi sonuçlar alıyor. Ancak farklar çok az ve günlük kullanımda farkı hissetmeniz muhtemelen çok zor.

Web tarayıcılarının HTML5 standartlarını ne kadar iyi desteklediğini test eden HTML5Test'te ise 32-bit ve 64-bit sürümler, aynı puanı alıyorlar. Bunun nedeni, her iki sürümün de aslında Chrome 37 olmaları.

Chrome 64 Bit'i kullanmaya değer mi?

Chrome'un Windows için sunulan 32 Bit ve 64 Bit sürümleri, hız ve web sitesi işleme performansı yönünden birbirlerine çok yakınlar, bu yüzden aralarından bir kazanan seçmek oldukça zor. Bu yüzden tarayıcıların farklı sürümlerinde sunduğu diğer özelliklere bakmak gerekiyor: kararlılık ve güvenlilik.

Kararlılık konusunda Google'ın söylediklerine inanmaktan başka çaremiz yok, çünkü Chrome zaten nadiren kilitlenen bir tarayıcı. Güvenlik konusunda ise 64 Bit Chrome'un gerçekten daha iyi olduğu açık.

Daha iyi kararlılık ve daha yüksek güvenlik, Chrome 64 Bit'e geçmek için yeterli nedenler. Ancak hız konusunda tarayıcınızın performansının bir anda ikiye katlanmasını beklemeyin.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Chrome]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU