25 Ekim 2014 Cumartesi

BİLİŞİM DOSYASI : Yandex Nedir ? Ne İşe Yarar ?



Rusya pazarında ilk, comScore verilerine göre dünya da 5. sırada yer alan büyük arama motorudur Yandex.

Yandex, Rusya'da 20 yıl önce Ilya Segalovich ve Arkady Volozh isimli Rus programcılar tarafından kurulan, şu an Rusya dışında Türkiye, Ukrayna, Kazakistan ve Beyaz Rusya'da faaliyetlerini sürdüren bir kurumdur.

Online olarak bilgi arayan herkes için geliştirilmiş, kullanıcılarına internet'te bilgi aramalarını sağlayan arama motoru ve bilgi portalıdır. Yandex bunların dışında haberler, e-posta, harita, oyun gibi birçok farklı online servisi de beraberinde sunuyor. Yandex, kuruluşundan bu yana 10 yılı aşkın bir süredir %59.4'e yakın bir pazar payıyla Rusya piyasasındaki lider konumunu koruyor.

Peki neler yapıyor Yandex?

Yandex, kullanıcısının anlaşılır ve net bir şekilde "Yandex" arama kutusuna yazdığı sorulara cevap buluyor. Aramaları web'de, son dakika haberlerinde kısacası güncel olan olmayan tüm mecralarda aratıyor ve detaylı bir şekilde sonuçlarını görüntülüyor. Ayrıca kullanıcıların en çok merak ettiği bazı genel sorular Yandex'in ana sayfasında yer almakta, "Bugün hava nasıl?" "Haberlerde ne var?" gibi.

İnsan odaklı teknoloji üreten ve olayın ticari boyutunu ikinci plana atan Yandex'in öncelikli hedefi, kullanıcı için 'faydalı' olabilmek.

Yandex, Türkiye'deki İnternet kullanıcıları için yeni bir alternatif olmayı, yani Türk toplumunun, dilinin ve kültürünün bütün özelliklerini ve geleneklerini göz önünde bulunduran yeni bir arama motoru ve web portalı sunmayı amaçlıyor.

Politikalarını 'internetin aynası' olma doğrultusunda belirleyen Yandex, arama sonuçlarını tarafsız, önyargısız ve hiçbir düzenleme yapılmadan kullanıcıya listeliyor.

Kullanıcısına da oldukça değer veriyor; kendi anti-virüs ve anti-spam teknolojileri ile kullanıcılarını zararlı yazılım içeren siteler hakkında uyarıyor.

Yandex'in servislerine bakacak olursak;

Yandex'in esas çalışma alanı.

Oldukça güvenli ve arayüzü çok hızlı olan "Yandex.Mail" kullanıcıya sınırsız kapasite sunan ücretsiz bir e-posta servisi. Metin mesajlarının yanında, e-posta yazarken kullanıcının kendi kaydettiği videolar da dahil olmak üzere istenilen tüm formatlarda ve her birinin büyüklüğü maksimum 3 GB olan sınırsız sayıda dosya ekleyerek e-posta gönderme gibi imkanlar sunuyor. Ayrıca .doc, .xls, .pdf, .psd gibi yaygın formatlardaki ekler bilgisayara indirilmeden doğrudan Yandex.Mail'de önizleme seçeneği ile görüntülenebiliyor. Yoğun e-posta trafiğine sahip kullanıcılar için de özel filtreleme seçenekleri de barındırıyor.

Güncel haberleri otomatik olarak işleyen, sınıflandıran, verilerini 24 saat boyunca sürekli yenileyen bir Yandex servisi. Bu servisteki amaç; gündemdeki haberleri kullanıcıya tarafsız bir şekilde olduğu gibi yansıtmak. Yandex.Haber'de gündemdeki haberler hakkında alıntılar bulunuyor, haberin tamamına ulaşmak isteyen Yandex kullanıcısı için kaynak medya sayfasına ait bağlantı veriliyor. Yandex.Haber, bir multimedya projesi ve web sayfasında haber metinlerinin dışında görsel ögeler ile videolar da yer alıyor.

Kullanıcısına, Türkiye'deki 40.000'den fazla yerleşim birimini içeren oldukça ayrıntılı bir Türkiye haritası da sunuyor Yandex. Bu ayrıntılı harita üzerinde sokak ve evler bulunabiliyor, uydu görüntüleri alınabiliyor, karayolu üzerinden güzergah belirlenebiliyor. Bu Yandex servisinde kullanılan harita ve görüntüler, dünyanın öncü sayısal harita sağlayıcısı NAVTEQ'ten alınıyor. Bu sistematik harita uygulamasına ek olarak Panorama ile İstanbul ve Ankara caddelerinin panoramik görüntülerine de ulaşılabiliyor ve ulaşılan görüntüler paylaşılabiliyor. Diğer harita uygulamalarından farklı olarak trafik verileri, araçlardan veya mobil cihazlardan gelen sinyaller de alınıyor ve trafik durumu haritalara yansıtılıyor. Yandex.Haritalar'ın mobil sürümü de mevcut. Servisin tüm ana özelliklerini barındıran ücretsiz bir uygulama. Şu an Java ve Android üzerinde çalışılıyor, diğer platformlarda da çalışabilecek sürümler için hazırlıklar yapılıyor.

Ana sayfasında, Türkiye ve dünyada önemli günlerde Google'ın doodleı benzeri bir uygulama ile özel logolar da kullanıyor Yandex.



Tüm bunları çok güçlü bir ekip sayesinde yapabilen Yandex, en değerli varlıkları olarak bir çok alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından oluşan ekiplerini gösteriyor. Aynı zamanda Yandex, arama teknolojilerinin geliştirilmesi için farklı alanlarda uzmanlık gerektiren bu iş için dünyanın dört bir yanında uzman peşinde koşuyor. Özenle oluşturduğu bu güçlü ekip sayesinde bilgi teknolojileri alanındaki en başarılı şirketler arasında yer alıyor. Çalışanlarına da fazlasıyla önem veren Yandex, verimi artırma ve motiveyi sağlamak için çalışma ve ofis ortamı olarak oldukça başarılı bir politika izliyor.

Türkiye'de de büyük ve samimi bir ofise sahip Yandex 'in çalışma ortamından birkaç kare;





Tüm gelirinin %95'ini Rusya piyasasından elde eden Yandex, gelirinin büyük bir bölümünü içeriğe dayalı reklamcılıktan sağlıyor. Yandex'in reklamları, bağlantılı olduğu binlerce web sitesinde gösteriliyor. "Yandex.Direct" reklam yerleştirme sistemi de Rusya piyasasında lider konumda yer alıyor.

Dev teknoloji üreticisi ve arama motoru Yandex'in detayları şimdilik bu şekilde. Meydana gelecek her türlü yeniliği ve iyileştirmeyi sizlerle paylaşıyor olacağım.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Yandex]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU