19 Ekim 2014 Pazar

BİLİŞİM DOSYASI : USB Dongle Nedir ? Nasıl Çalışır ? Ne İşe Yarar ?



Sözcüğün kendisinde hayır yok gibi görünse de, televizyonlarınızı akıllı hale getiren dongle (dongıl) aparatları çok kullanışlı olacak ilerleyen dönemde gibi duruyor. Ancak ne işe yaradıklarını açıklamadan önce esasen dongle ın ne olduğundan ve amacından kısaca söz edeyim.

USB Dongle Nedir?

USB dongle, temelde sadece televizyonlara takılan bir akıllı hale getirme çubuğu değildir. Kablosuz USB mouselarımızın bilgisayarımıza taktığımız USB aparatları da birer dongledır ya da masaüstü bilgisayarlarımıza wireless internet sağlamak için taktığımız wireless modem aparatları da yine dongle olarak adlandırılır.

Bu bağlamda dongle, orijinalinde desteklenmeyen bir özelliği ya da mevcut olmayan bir yazılımı tanıtmaya yarayan ve işletim sisteminin bu özelliği çalıştırmasını sağlayan minik aparattır. (gittikçe küçüldüğünden minik diyorum da bir dönem avuç kadardı neredeyse bunlar)

Peki televizyonlarımıza taktığımız donglelar ne işe yarar, birazda buna değinelim..

Chromecast ve Diğerleri

Televizyon aparatlarının kralı diyebileceğimiz ve malesef ülkemizde faydalanamadığımız Chromecast, diğer tüm donglelar gibi bir medya oynatıcıdır. Google'ın kendi ürünü olmasından dolayı biraz daha avantajlı bir aparat elbette. Örneğin Google hesabınız ile erişebildiğiniz tüm medya ortamınıza televizyonunuzdan erişmenizi sağlıyor ya da Netflix gibi dünyanın en büyük çevrimiçi medya ortamlarından birine ulaşabilmenize imkan veriyor. (Türkiye'de Netflix yok ama olsun)

Diğer donglelar da Google'ın Chromecast ürününün ekstraları dışında tüm bu veri akışını ve medya erişimini sağlıyor diyebiliriz. Televizyonunuzdan çevrimiçi medya ortamlarına erişmenize ve mobil cihazınız ile televizyonunuz arasında senkronizasyon kurmanıza imkan veriyor bu çubuklar.



Peki Nasıl Çalışır?

Dongle denilen bu aparatı kullanabilmek için, çubuğunuzun özelliğine göre televizyonunuzun USB ya da HDMI girişine sahip olması gerekiyor. Dongle ınızı televizyona taktıktan sonra da bu dongleın desteklediği işletim sistemine sahip bir cihaz ile televizyona erişim sağlamalısınız.

Bilgisayarınıza yeni aldığınız mouse ya da klavyenizi tanıtmak ile aynı mantıkta olan işlemi tamamladıktan sonra yine dongleınızın izin verdiği ve kapasitesinin yettiği ölçüde medya erişimi ve televizyonu mobil cihazınızla kontrol etme gibi imkanlara sahip oluyorsunuz.

En büyükleri olan Chromecastten hareket edecek olursak Chromecast, Android 2.3, iOS 6, Windows 7, Mac OS 10.7 ve sonrası işletim sistemli cihazlarla, Chrome OS bilgisayarlar tarafından kontrol edilebilen ve size kontrol ettiğiniz cihazınızdaki medya dosyalarına televizyonunuzdan erişme, Google hesabınız ile yapabildiğiniz etkinliklerin bir kısmını yine televizyonunuz vasıtası ile yapabilme (youtube'dan video izlemek gibi) imkanı sunuyor.

Ayrıca televizyonunuzdan Google Play Movies gibi web hizmetlerine de erişebilmenizi sağlayan bu donglelar şu an için çok yaygın olmasa da ilerleyen dönemde Netflix gibi faydalarını artırdığında daha kullanışlı olabilir, hatta uydu yayını, kablolu yayın gibi dijital yayın kanallarının yerini alabilir.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, USB Dongle]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU