27 Ekim 2014 Pazartesi

BİLİŞİM DOSYASI : ADSL İle Fiber Optik Bağlantı Arasındaki Farklar



Bu konumuzda ise herkesin vazgeçilmezi olan internete en sık bağlanma modellerinden ikisini, yani ADSL ve Fiber Optik bağlantı modellerini inceleyeceğiz değerli ÖZEL BÜRO üyeleri.

Bundan 15 sene önce 56K Fax Modem ile bağlanmaya çalışan bir nesildik biz. İnternet paketlerinin 5-10-15 gibi saatlik olarak fahiş fiyatlara satıldığı, her bağlanma esnasında Star Wars efektlerine maruz kalındığı, standart bir mp3 formatlı şarkının 30 dakikada indirilebildiği, internete bağlıyken birisinin araması durumunda bağlantının koptuğu ve daha sayabileceğim bir sürü sıkıntılar yaşadık.

Neyse ki ADSL icat oldu ve ixir, veezy ve benzeri, faiş fiyatlara sunulan internet hizmetlerinden kurtulduk. Tabi ilk dönemlerde ADSL bağlantı hızı 8 Mbps değil 125 Kbps ile geliyordu.

Aradan geçen 10-15 senede çok şey gelişti ve çok şey değişti. Özellikle Fiber optik bağlantı teknolojisinin ülkemizde sunulmaya başlanması, yıllardır internet bağlantı hızına yapılan isyanın boyutlarını azda olsa azalttı.

Teknik kısma fazla girmeden sadece ihtiyacımız olan kısımlara bakarak, ADSL ve Fiber optik internet bağlantısı arasındaki en can alıcı farklara göz atalım dilerseniz.

ADSL İnternet Bağlantısı

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) yani Bakışımsız Sayısal Abone Hattı, bağlantı modeli bakır kablo ile bağlantı modelidir ve bakır kablonun bir direnci vardır. Kablo uzunluğu ne kadar fazla ise, direnç o kadar yükselir. Bu da size verilen internet bağlantısının düşük gelmesine neden olur. Yani 8 Mbps internet paketi aldıysanız, internetin size gönderildiği santrale uzaklığınıza bağlı olarak 7 yada 6 Mbps gibi bir bağlantıya sahip olabilirsiniz.

Zaten ADSL hizmeti aldığınız şirketi arayıp "interneti 8 Mbps alıyorum ama 6 Mbps geliyor" derseniz, ezberletilmiş bir şekilde "santrale mesafenizin uzak olması nedeniyle böyle geliyor efendim" diyerek sizi trolleyeceklerdir muhtemelen.

Bu nedenle sözleşmelerdeki küçük yazılarda "8 Mbps'ye kadar" kelimesini görmek muhtemeldir. Bu maksimum 8 Mbps hız alabileceğiniz anlamına gelir arkadaşlar unutmayın.

Fiber Optik ( Kısaca Fiber) İnternet Bağlantısı

Fiber Optik internet bağlantısı, ADSL bağlantıya kıyasla sunulan bir nimettir, lütuftur, yıllardır internet kullanıcılarının isyanına ve yakarışlarına verilen cevaptır diyebilirim.

Malzeme olarak plastik veya cam kullanılır. Bakır yada diğer madenlere kıyasla kayıpları yok denecek kadar azdır ve hızlıdır. Tabi yinede bükülme, ezilme, aksesuar, bağlantı ve üretim hataları gibi nedenlerle kayıplar meydana gelebilir.

Veri aktarımı ve alımı olarak ışık kullanılır. Fiber optik kablolarda bu ışığa yön verilebilmesini sağlar. Reklamlarda ''ışık hızında internet'' demelerinin bir nedeni de budur arkadaşlar.

En can alıcı noktası ise, ADSL internet bağlantısında "En fazla X Mbps internet ..." denilirken, fiber optik bağlantısında "En az X Mbps internet ..." denilir. Yani yukarıda da bahsettiğim gibi siz 8 Mbps internet paketine para verirken 6-7 Mbps kullanıyorsanız, fiber optikte 25 Mbps internet paketine para veriyorken 26-27 Mbps kullanıyorsunuz.

Sonuç olarak;

Fark ortada, dolayısıyla düşünmeye bile gerek yok. Tabi maalesef fiber optik altyapısı sadece belli şehirler ve onların merkezlerinde var. Yani deli gibi fiber optik bağlantıya sahip olunmak istense de ADSL 'ye mahkum olan çok ciddi bir kesim var malesef.

Fiber optik altyapısı kapısının önüne yeni gelmiş kişilere ise tavsiyem hemen abone olmayın. Çünkü ilk bir iki ay alt yapının yeni olması, yeni kurulumların yapılması gibi nedenlerle çeşitli bağlantı sıkıntıları çıkabiliyor. O yüzden bir iki ay daha ADSL'e tahammül etmeye devam edin.

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, ADSL, Fiber Optik, Bağlantı]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU