25 Ekim 2014 Cumartesi

BİLİŞİM DOSYASI : Windows 10 ve Windows 8 Arasındaki Madde Madde Farklar



Windows 10'un duyurulması ve teknik önizleme sürümünün yayınlanmasının üzerinden neredeyse bir ay geçti. Bu süre zarfında 1 milyondan fazla kullanıcı Windows Insider programına katılıp, yeni Windows sürümünün test sürecine dahil oldu. Peki Windows 10'un kullanıcılara sunduğu yenilikler neler? Windows 8 kullanan biri neden Windows 10'a geçsin? Güncel olan bu iki işletim sistemi arasındaki farklar neler? Eğer bu soruları merak ediyorsanız, sıkılmadan makaleyi okumaya devam edin arkadaşlar.

Öncelikle Windows 10'un halen geliştirme sürecinde olduğunu ve hali hazırda işletim sisteminde var olan özelliklerin final sürümünde değişebileceğini hatırlatayım. Microsoft Windows 10 ile birlikte, halen ciddi oranda Windows 7 kullanan PC kullanıcılarına ve kurumsal müşterilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Bu iki gruba daha iyi hitap<etmenin ilk yolu olarak Microsoft, bazı kullanıcılar tarafından özlenen Başlat menüsünü geri getirme yolunu seçti.

Windows 10 ile birlikte Başlat menüsü geri geldi. Ancak alıştığımız Windows 7 tarzı bir Başlat menüsü yok karşımızda. Microsoft, Modern arayüz ile klasik Başlat menüsünü başarılı bir şekilde harmanlayarak oldukça güzel bir iş çıkarmış. Yeniden boyutlanabilir bir yapıya sahip olan Başlat menüsüne, Windows uygulamalarının kutucuklarını eklemek ve bu uygulamalara kolayca ulaşabilmek mümkün. Modern arayüzü kullanmaya devam etmek isteyen kullanıcılar için de bir seçenek mevcut. Başlat menüsü ile ilgili bir diğer büyük gelişme ise, artık arama satırına yazdığınız kelimeler yerel dosyaların yanı sıra internet üzerinde de aranıyor.

Windows Store

Microsoft'un yönünü tamamen PC kullanıcılarına çevirmesinin bir diğer sonucu ise Windows Store yenilikleri. Artık Windows 10'da açtığınız mağaza uygulamalarını tam ekran görmek zorunda kalmayacaksınız. Açtığınız herhangi bir masaüstü uygulaması ile mağaza uygulamasını aynı ekran üzerinde farklı bölgelere tutturmak da mümkün.

Windows Store ile ilgili bir diğer gelişme ise, Microsoft'un mağaza uygulamalarının tarzında değişikliğe gidecek olması. Hali hazırda mağazada bulunan bütün uygulamalar, Windows 8'in Modern arayüzü için tasarlanmış uygulamalar. Microsoft, ilerleyen zamanlarda mağazaya masaüstü tarzı uygulamaların da ekleneceğini belirtti.

Bütün platformlar için tek işletim sistemi

Microsoft'un Windows 10 ile hedeflediği, mümkün olan bütün platformlarda aynı işletim sistemini kullanmak. Yani Windows 10 ile birlikte akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve konsollarda aynı işletim sistemi ve ortak mağaza kullanımına başlanacak. Microsoft buna benzer bir sistemi Windows Phone 8 ile Windows 8 arasında kurmaya çalışmıştı. Her ne kadar iki platform arasında oldukça başarılı bir bağlantı olsa da, Windows 10 ile bu bağlantının daha da iyileştirilmesi hedefliyor. Oldukça iddialı bir girişim olan bu çoklu platform girişimi başarılı olursa, kullanıcı kolaylığı açısından Windows işletim sistemleri tarihinde bir devrim yaşanabilir.

Çoklu masaüstü

Windows 10'u Windows 8'den ayıran en büyük özelliklerden biri olan çoklu masaüstü sistemine geldi sıra. Pek çok Windows kullanıcısının yabancısı olduğu bu sistem, kullanıcılara hali hazırdaki masaüstünün yanı sıra, daha fazla çalışma yapabileceği sanal masaüstü ekranları sunuyor. Örneğin bir masaüstünde Word, Excell gibi ofis uygulamalarıyla çalışıp bir diğer ekranda YouTube'dan video izleyebilmek ve bu iki masaüstü arasında hızla geçiş yapabilmek mümkün. Daha önce yukarıda belirttiğimiz kurumsal müşterilere yönelik bir hamle olan çoklu masaüstü sistemi, sürekli birden fazla pencerede çalışan standart PC kullanıcılarına da ilaç gibi gelecek.

Task View

Windows 10'u Windows 8'den ayıran bir diğer büyük gelişme ise Task View. Microsoft tarafından birden fazla pencerede çalışan kullanıcılar için düşünülmüş olan Task View, aynı anda açık olan pencereler arası hızlı geçiş imkanı sağlıyor. Bunu tüm sanal masaüstü ekranları için yapabilen Task View, şimdilik alışık olduğumuz Alt+Tab geçiş sistemine benzese de, ilerleyen geliştirme sürecinde çok daha kullanışlı bir hal alabilir.

Task View'in ön plana çıktığı bir diğer konu ise "snap" sistemi. Aynı ekranda dört farklı pencereye kadar snap desteği sunan Windows 10'da Task View'i kullanarak hızlıca pencereleri köşelere tutturabilmeniz mümkün.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Windows 10, Windows 8]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU