25 Ekim 2014 Cumartesi

BİLİŞİM DOSYASI : Alexa nedir ? Ne işe yarar ? Nasıl kayıt olunur ?



Herkes amazon.com sitesini bilir. Dünya çapında bir online satış sitesidir. Alexa bir kısım amazon'un büyük bir kısım ise Microsoft'un hissesinin bulunduğu bir sayaç sistemidir. Çoğu web sitesi, gerek Dünyadaki gerek ise Türkiyedeki sıralamasını merak eder. İşte burada devreye alexa girer. Bir web siteniz var ve onu satacaksınız. İlk bakılan şey alexa değerleri ve yorumlarıdır. Tabi ki bu tek satma işlemlerinde değildir. Aynı şekilde sitenize reklam alacaksanız veya siteniz ile ilgili benzeri işlemleri yapacaksanız alexa değeriniz büyük önem sarf ediyor. Her ne kadar Türkiye'de aşırı bir düşkünlük olmazsa bile Dünya çapında çok fazla tutulan ve çok uzun bir geçmişe, haliyle de çok büyük bir veri tabanına sahiptir. Alexa bilgileri tamamı ile doğru olmamakla birlikte bir web sitesi hakkında çoğu bilgiye sahip olmak için çok ama çok büyük doğruluk payları vardır. Alexa verilerini 3 aylık periyotlarla hesaplar.Ve buna göre bir ortalama değer verip size sunar.

Alexada yükselmek için alexa sitenizde neleri baz alır?

Alexanın en önem verdiği şey ziyaretçi bağımlılığı yani visitor loyaltydir. Bu şu anlama gelmektedir ki bir kişi sitenizi ziyaret etti, bir süre sonra yine ziyaret etti. 2 gün 3 gün derken sitenizi sürekli ziyaret etmeye başladı. İşte ziyaretçi bağımlılığı dediğimiz şey budur. Aynı IP den sürekli girişlere çok önem verilir. Bunun yanında alexanın en önem verdiği diğer şey ise ziyaretçinin sayfanızda kalma süreleridir. Visits duration dediğimiz bu yöntemde içeriklerinizin kalitesi devreye giriyor. İçerikleriniz ne kadar kaliteli ise siteniz o kadar çok ziyaret edilir ve sitenizde uzun süre kalınır. Alexada bu yöntemde çok büyük önem kazanıyor. Bu iki yöntemden başka devreye Tekil ve Çoğul hit değerleri giriyor. Çoğul hit ne kadar fazla ise sayfa yenileme o kadar fazladır. Bu yönteme de Page ******* denilmektedir. Alexa da sayfa yenilemeye yine önem vermektedir.

Ve yine kaliteli bir değer daha: Bookmarking. Tarayıcılarınız da bu kelimeye sıklıkla rastlamışsınızdır. Bookmarking Yer imi yani doğrudan adres anlamına gelmektedir. Örneğin kullandığım tarayıcı Chromium ve Takip ettiğim bloglar şeklinde yer imi ekledim.O bloglardan biri sizin siteniz. Ve arada sırada canım sıkıldığı zamanlar buradan doğrudan adres olarak tek tıkla sizin sitenize ulaşıyorum. Yani herhangi bir arama motoru ile değilde direkt adres ile sitenize ulaşıyorum. İşte bu da yine alexa için çok büyük bir önem sarf ediyor.

Alexaya nasıl kayıt olunur?

İyi güzel alexadan biraz bahsettik, peki ya bu sayaç'a nasıl kayıt olacağız?

- İlk olarak Alexa - Actionable Analytics for the Web ziyaret ediyoruz.

- Sağ üstte create an account (bir hesap yarat) linkine tıklıyoruz.

- Email ve Nickname yazan yerleri dolduruyoruz. Gönderiyoruz.

- Email adresimize gelen doğrulama linkine tıklayıp hesabımızı aktif ediyoruz. Şifreleri girip hesabımızı oluşturmuş bulunuyoruz.

Alexaya site nasıl eklenir?

Panelimizde Dashboar denilen yere tıklıyoruz.

Add a site (Site ekle) bölümüne tıklayalım. Free denen kısımda Sign Up diyoruz. İstiyorsanız onun yanındaki 1 aylık ücretsiz deneme kısmına da tıklayabilirsiniz. Karşınıza çıkan kısımda Web site Url nizi siteadiniz.com şeklinde yazın. Http:// veya www kullanmayın. Sonra karşınıza çıkan kodu web sitenize ekliyorsunuz. Ya da indirme bağlantısından .html dosyasını bilgisayarımıza indirip sitemiz FTP aracılığı ile atıyoruz. Sonra 3 numaralı kısım ile siteyi doğrula diyoruz. Doğrulama işleminiz gerçekleşince yeşil bir tick görünüyor. Zaten bu sırada alexa mailinize doğrulandığına dair bir mail gönderiyor. Sonra devam edip diğer aşamaya geçiyoruz. Site Title denen yere site başlığını altındaki kısma ise düzgün bir site açıklaması giriyoruz. Çok uzun olmamalıdır bu bölüm. Daha sonra sağdaki kamu iletişim bölümünü dolduruyoruz. Ve Kayıt edip devam diyoruz.

Tebrikler işlemimiz bitmiştir.

NOT: Alexa toolbar da var. Onu da sitenize ve tarayıcınıza eklemek size ekstra artılar sağlayacaktır.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM DOSYASI, Alexa]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU