23 Ekim 2014 Perşembe

TELEFON ÇÖZÜMLERİ : İMEİ Klonlanması Durumunda Neler Yapabilirsiniz ???

 

Bu günlerin modası.. İster ikinci el bir telefon alın, isterseniz paraya kıyıp son model bir telefon alın. Aradan biraz zaman geçtikten sonra telefonunuza bir mesaj geliyor.

 

"Xxxx IMEI NUMARASI KLONLANMIŞTIR, CIHAZ 30 GUN ICINDE KAPATILACAKTIR, SATIN ALDIĞINIZ YERE BASVURUNUZ"

 

Hadi buyur buradan yak! O kadar para verdik ve gelen mesaja bakın. İnsanın aklından bir sürü şey geçiyor, "Daha yeni aldım spam mesajdır, Olmaz böyle şey, Ben gider satın aldığım firmaya hesabını sorarım gibi." Belki ilk zamanlar umursamıyorsun ama zamanla içindeki kurt büyüyor ve elinin altında internet varsa "bir araştırayım" diyerek Google amcaya başlıyoruz sormaya. Eğer iyi bir araştırmacıysanız sorunun TSHH ( Tüketici Sorunları Hakem Heyeti) tarafından çözüldüğü gibi bir sonuca ulaşıyoruz. Evet içimizde bir umut belirdi. Ama aralarda okuduğumuz "Tek hat üzerinden işleme açılır" tarzı cümleler de neydi ki sanki.

 

Neyse canım "ben yarın bi gidip / arayıp hakem heyetine bir sorayım" fikri daha ağır bastı. Ticaret İl Müdürlüğü ya da kaymakamlık bünyesindeki kuruluşa geldik. Eğer hakem heyeti tamam biz bu işi çözeriz derse sıkıntı yapmaya gerek yok. Heyetin tutumuna göre değişen bir durum. TSHH'nin IMEI klonlanması ile ilgili işlem yapma ZORUNLULUĞU yok! Zira olayı şöyle düşünün. Klonlanma demek sizin bilginiz dahilinde olmadan bu bilginin kopyalanarak başkaları tarafından kullanması demek.

 

Cebinizdeki kimlik bilgilerini başka birisi tarafından kopyalanarak kullanılması durumunda ne yapmanız gerekiyorsa (ki savcılığa suç duyurusunda bulunmanız gerekir) bu durumda da yapmanız gereken işlem aynıdır. Fakat hukuk sistemimizin hızlı(!) çalışması ve işlemler için çok az(!) maliyete katlanmak gerekmesi durumları göz önüne alındığında insanın hukuk sistemimizi meşgul etme isteği gelmiyor içinden. IMEI numaranızın klonlanmış olması sizi sinirlendirdiği için bunu yansıtmak istemeniz insani olarak gayet normal. Aklınıza suçlayacak bir sürü yer ve kişi gelmiştir, satın aldığınız kişi, firma, servise verdiğiniz kurum, o kurumdaki çalışanlar, telefonunuzu kurcalamış olan insanlar vs. Evet bunların hepsi olabilir ama belki de o insanların da her hangi bir bilgisi yok bu konu hakkında.

 

Fakat "suçluluğu ispatlanana kadar herkes suçsuzdur" karinesi gereği bunu yapanı bulmaya çalışmak (tabi bu da mahkemenin görevi) en doğru olanı. Ve "5809 sayılı Kanunun 57. maddesinde yer alan "İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler. Ancak, Kurumun MCKSnda kayıtlı iken elektronik kimlik bilgisi kopyalanmış gerçek cihazlar sadece eşleştirme yapılan abone numaraları ile kullanılmak üzere kullanıma açılır." hükmü uyarınca elektronik kimlik bilgisinin değiştirilmiş olduğu tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmaktadır.


Ancak; elektronik kimlik bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihaz; yasal olarak ithal edilmiş ve ilgili ithalatçı firma tarafından cihazın gerçek IMEI numarası olduğunun belirtildiği hallerde kullanılan abone numarasının ve cihaza ait IMEI numarasının eşleştirilmesi sureti ile tek hatta kullanılmaya devam edilebilmektedir.

Eşleştirme işlemi yalnızca elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz için geçerlidir. Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazla eşletirme yapılmış bir hat, kayıtlı olan herhangi bir cihazda sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Ancak, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihazla birlikte sadece eşleştirilmiş olan hat kullanılabilir.
"

 

.:MCKS-Mobil Cihaz Kayt Sistemi:. bilgiler gereği telefonunuzu eşleştirme yaptırarak kullanmanız ve suç duyurusunda bulunarak bu işi yapanları şikayet etmek.. Sizin mağduriyetinizi gidermemekle birlikte yapabileceğiniz yegane şeydir.

Unutmadan bir de, eğer TSHH telefonunuzu alır ve satın aldığınız yere iade ederse yani böyle bir karar çıkarırsa haksızlık yapmış olmakla birlikte mağduriyetiniz gider..


İmei Sorgulama :
https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags TELEFON ÇÖZÜMLERİ, İMEİ Klonlanması]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU