29 Eylül 2015 Salı

WEB ÇÖZÜMLERİ : Ip Kamera Kurulumu ( RESİMLİ ANLATIM )

IP KAMERA KURULUMU

 

IP KAMERA KURULUMU ESNASINDA UYGULANMASI GEREKEN ADIMLAR..

Dikkat: Konu içinde geçen ip değerleri örnek vermek amacı ile kullanılmıştır. Kullandığınız donanım veya ağ yapnıza göre farklılıklar gösterebilir.

 

Ip Kamera kurulumu için gerekli altyapı ve tavsiyeler:

 

Ip kamera sayısı artıkça upload değerinin de yükseltilmesi gerekir. Bu düzenleme görüntü akışı ve kalitesini yükseltecektir.

 

Anlık canlı kamera izleme sayısı ve sistemdeki kamera sayısı eşit olmak zorunda değildir. Düşük bağlantıya sahip sistemlerde aşağıdaki örnek gibi bir uygulama yapılabilir.


Sistemde toplam 16 kamera aktif durumda ise Canlı izlenen kamera sayısını 4'e düşürerek, İzlenmek istenen kameralar için dört ayrı profil uygulanarak, akışkan ve kaliteli görüntü elde edebilirsiniz. Bu düzenlemeyi yapabileceğeniz yazılım desteğine sahip olmanız gerekir.

 

 

Hız testi için Speedtest sitesini kullanabilirsiniz. Test sonucunda UPLOAD değeri dikkate alınmalıdır. İşlemi yaparken doğru değeri alabilmeniz için başka bir işlem(internet veri alış-verişi) yapmıyor olmanız önemlidir.
Speedtest.net by Ookla - The Global Broadband Speed Test

  • Birden çok Ip Kamera izlenmek isteniyorsa video server veya toplu izleme arayüzüne sahip programlarının kurulması kullanılabilirlik açısından daha sağlıklı olacaktır.(Genellikle 4-8 gibi sayılara kadar üretici firma ücretsiz olarak bu programları sağlar. Video server kurulacak ise sürekli çalışan bir bilgisayara ihtiyacınız olacaktır.)
  • Mevcut modeminizde gerekli en az bir açık port (Ip Kameraya yönlendirme yapmak için kullanılacaktır.)
  • En az bir kablolu veya kablosuz ip kamera.

Ip kameraların en büyük farklılıklarından biride bilgisayar, dijital video sunucu veya sunucu olmadan internete direk bağlanabiliyor olmasıdır. Modeminizde'ki mevcut bir r45 portundan veya kablosuz olarak bağlanabilir. Modeminiz bir köprü görevi yaparak internete erişimini sağlayacaktır.

Ip Kameraları var olan ağınıza entegre etmek için izlenecek yöntem:

  • IP kameramızı network kablosu kullanarak ağa bağlıyoruz. (Sorunsuz çalıştığından emin olduğumuz bir kablo kullanalım.)
  • Genelikle ip kameranızla birlikte gelen ve ip kameranın ipsinini bulmak için kullanılan programı kuruyoruz.
    Gateaway olarak modemimizin ip adresini kullanıyoruz ve mevcut ağın yapısına uygun bir ipiyi kameraya atıyoruz. Açık, boşta olduğunu düşündüğünüz bir port belirliyoruz. Ip kameranın network ayarlarını sabitliyoruz.

Mevcut bir ip bulma yazılımınız yok ve standart ip adresini bulamadıysanız Angry Ip Scanner yazılımını kullanarak lokal ağınızı taramayı deneyebilirsiniz. Modeminizden sıklıkla kullanılan ağ geçidi adresini 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 yaparak cihazınızı bulma şansını artırabilirsiniz.

Aşağıdaki örnek gibi bir yapı olacaktır; ip kameraya atadığımız ip: ör: 192.168.2.12 modemimizin ipisi (ör:192.168.2.1) gateaway olarak kullanılacaktır. ör: port: 2022

  • Yukardaki yapıya benzer bir ayar oluşturmak için modeminizin ip adresini internet tarayıcısına yazarak arayüzüne giriş yapıyoruz. ör: 192.168.2.12 kullanıcı adımızı ve şifremizi kullanarak giriş yapıyoruz. Kullanıcı adınızı veya şifrenizi bilmiyorsanız. Bir arama motoruna "modemin markası + modeli + default login / password" aramasını yaptırarak ulaşabilirsiniz.
  • Modemimizin port yönlendirmesinin (nat) açık olduğundan emin olalım. IP kameraya atadığımız adresi ve port numaralarını ekleyip aktif hale getirdikten sonra modem ayarlarını kaydedip yeniden başlatıyoruz.
  • Kullandığınız modem listede yoksa benzer bir marka veya mödeli örnek alabilirsiniz.


Bu durumda modem ve ip kameramız iç ağdan izlenmeye hazır durumu getirilmiştir. Örnek olarak internet tarayıcımızın adres satırına http://192.168.2.12:2020 yazdığımızda karşımıza bir kereye mahsus olarak activex denetimi uyarısı çıkacaktır , kabül ederek arayüzün yüklenmesini bekliyoruz. Ip kamera'nın detaylı ayarlarını bu arayüzden yapabiliriz. Görüntü kalitesi , ses ayarları , şifreleme gibi. Güvenlik ayarlarınız, activex yüklenmesine izin vermiyor ise internet explorer güvenlik ayarlarından değiştirebilirsiniz.nternet Explorer'ın ActiveX denetimlerini ele alma şeklini değiştirmek isterseniz, şunları yapın:

·        Internet Explorer'ı açın.

·        Araçlar menüsünü ve Internet Seçenekleri'ni tıklatın.

·        Güvenlik sekmesinde Özel düzey düğmesini tıklatın.

·        Güvenlik Ayarları listesini ActiveX denetimleri ve eklentiler seçeneğini görene kadar aşağı kaydırın.

·        Komut dosyası için güvenli olarak işaretlenmemiş Activex denetimlerini başlat veya oluştur. Etkinleştir seçeneğini tıklayın

·        ActiveX denetimlerinde otomatik olarak sor seçeneğinde Etkinleştir'i tıklatın.

·        İmzalı ActiveX denetimlerini karşıdan yükle seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.

·        ActiveX denetimlerini ve eklentilerini çalıştır seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.

·        Çalıştırılması güvenli ActiveX denetimlerini komut dizilerinde kullan seçeneğine gidin ve Etkinleştir ya da Sor seçeneğini tıklatın.

·        Tamam'ı ve tekrar Tamam'ı tıklatın.

Veya görseldeki yolu izleyebilirsiniz. Ip Kamera'yı ayarlayacağınız sayfada olduğunuza emin olun. Explorer sağ üst köşesinden ayarlar çarkını tıklayın.

 







1.     Güvenlik sekmesi

2.     ActiveX Filtreleme sekmesi üzerine gelerek

3.     Onay işaretinin gözükmesi için tıklayın. Tabı seçin ve F5 tuşuna basın.

4.     Adres sekmesinin sağ üst köşesinde görseldeki gibi bir ikon belirecektir, tıklayın.

5.     ActiveX Filtrelemeyi Kapat butonuna basın.

ActiveX içeriğini yüklemeye izin verdiniz.

  • Buraya kadar yaptıklarımız yerel ağ içinde görüntü almak ve ayarları değiştirmek içindi. İç ağın dışından, yani herhangi bir internet altyapısı olan başka bir ortamdan izleyebilmek için birkaç adım daha gerekmektedir.

Modemimizin dış ipsini öğrenmek için aşağıdaki sitelerden yararlanabiliriz.

 

What is my ip?Dış ip adresinizi öğrenin Ip BilgiDış ip adresinizi öğrenin

İç ağda 192.168.2.1 olarak gözüken modem adresimiz burada 88.212.90.135 gibi bir değer olarak gözükecektir.

Eğer sabit bir ip adresi için başvuru yapılmamışsa bu adres modemin her kapanıp açılışında değişecektir. İşinizi kolaylaştıracak sabit bir ip adresi edinmekte yarar vardır.

 

Bu durumu test etmek için mevcut ağınızın dışından yani farklı bir dış ipden internete bağlı olmanız gerekir. Aksi durumda; ip kameranın bağlı olduğu ağdan giriş yaparak görüntü alamazsınız.

Yukardaki örnekten farklı olarak öğrendiğimiz dış ip adresini ve yönlendirme için kullandığımız portu, internet tarayıcısının adres satırına aşağıdaki gibi girerek kameranın görüntüsüne ve ayarlarına ulaşabiliriz.

http://88.212.90.135:2022 (örnek ip:port değeridir)

 

3 Nolu ip kameraya iç ve dış portan ulaşım şeması:

Modem veya router dan atadığınız port doğru yapılandırılmış mı? Testini aşağıdaki websitesinden yapabilirsiniz.



Open Port Check Tool - Test Port Forwarding on Your Router Alternatif test aracı 1:

What's My IP Address? - Obsolete Browser PageAlternatif test aracı 2: Open Port Check Tool

Toplu Kamera Yönetimi için herhangi bir ip kamera yazılımı kullanmıyorsak, bu aşamaları ağa dahil ettiğimiz her bir kamera için ayrı ayrı yapmamız gerekecektir.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Ip Kamera]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU