10 Eylül 2015 Perşembe

BİLİŞİM YAZILARI : TCP / IP Nedir ?

İnternet çıktı çıkalı TCP/IP terimi hayatımıza girdi, hakkında birçok şey söylenmesine karşın en çok bildiğimiz ve duyduğumuz tabir bir bilgisayar ağı protokolü olduğu. Peki nedir bu protokol? Ne iş yapar? Nerden alınır? Nasıl kullanılır? Bu yazımda sizlere kısaca TCP/IP'nin içeriğini anlatmaya çalışacağım.

TCP/IP'nin Türkçe açılımı "iletim kontrol protokolü" yada "internet protokolü" oluyor. Protokol aslen bir iş esnasında uyulacak riayet edilecek kurallar bütünüdür yani kısacası TCP/IP bir düzen sağlama mekanizmasıdır diyebiliriz,1,00 00bilgisayarlar arası bağlantıyı, veri alışverişini düzenler. Unutmamalıyız ki TCP/IP bir protokol kümesidir içeriğinde görev yapan birçok protokolcükler vardır.



Protokol olarak TCP/IP protokolünü kullanan bir bilgisayar ağında IP adresi ve MAC adresi gibi parametreler bulunmaktadır ,IP adresi TCP/IP protokolüne özel bir yapıdır ve bilinen en büyük yanlış ağ üzerindeki iletişimin IP adresi ile sağlandığıdır halbuki ağ üzerindeki iletişim aslen MAC adresi ile sağlanmaktadır, IP adresi ile iletişim sağlanıyor olsaydı eğer, diğer protokolleri kullanan ağlarda iletişim sağlanamazdı. Peki nedir bu MAC adresi? Mac adresini bir kimlik numarası olarak düşünebiliriz, bilgisayarların Ethernet katlarına değiştirilemez bir şekilde üretici tarafından verilen bir hexadecimal sayı bloğudur. Yazımızın üst kısımlarında TCP/IP'nin bir protokol kümesi olduğundan bahsetmiştik işte bu kümenin bir elemanı sahneye çıkıyor ARP.ARP protokolü yani "adres resolution protokolü" işte bu ip adresini MAC adresine dönüştürme işlemini gerçekleştiren protokolcüktür. Örneğin; Ağda bulunan birçok makina birbiri ile haberleşmek istediği anda adresi bulabilmek için TCP/IP protokolü içerisinde bulunan ARP ile şöyle bir broadcast yani yayın yapılır "şu ip adresi kime ait" bu ağ üzerindeki tüm makinalara ulaştırılır ve belirtilen IP adresine sahip olmayan makinalar mesajı çöpe atarken belirtilen IP adresine sahip olan makina benim MAC adresim bu diyerek cevap verir ve artık adres beli olmuştur. Bundan sonraki iletişim broadcast değil unicast yani birebir olacaktır.

Eminim ki yazının bu kısmını okuyan çoğu kişinin kafasında şu soru işareti oluşmuştur; ya ben IP adresini biliyorsam neden MAC adresini istiyorum, hiçbir zaman çalışma grubu bilgisayarları listesinde IP görmedik hep isim gördük "Ahmet, Mehmet, satış" gibi. Bu soru gayet yerinde ve açıklanması gereken bir soru, bununda çok mantıklı bir açıklaması var; Kilit nokta DNS "domain name system". Biraz önceki örnekten yola çıkarsak iletişim kurmak istediğimiz makinanın IP'sini tüm ağdaki makinalara ARP aracılığıyla sorduk ve tüm ağı hiç yoktan bayağı bir yorduk halbuki direk ulaşmak istediğimiz makinanın IP'sine isteği gönderip ARP aracılığı ile MAC adresini öğrenseydik hiç sıkıntı olmayacaktı, işte burada DNS devreye giriyor, kendi bilgisayarlarımızda çalışma grubu bilgisayarları içinde gördüğümüz bilgisayar adları ör: Ahmet, bizim anlayacağımız ve ezbere bilebileceğimiz formatta ,insan dilinde yazılmış bir listedir, bu listeden yola çıkarak DNS e diyoruz ki bu isimdeki kullanıcının IP'si ne? DNS bunu kendi içindeki eşleşmiş tabloya bakarak söylüyor ve bunu DNS den öğrendikten sonra gerisi bilindik ARP ile IP MAC'e çevrilir ve iletişim kurulur.

Son olarak IP adresi nasıl alınır, kim verir, bir de buna değinelim.

IP adresi iki yolla verilebilir ya da alınabilir: Bunlardan biri elle, diğeri ise yine diğer bir protokolcük olan DHCP ile. DHCP kendi içerisinde belirtilen bir IP havuzundan istemcilere (host) belli süreliğine havuzundaki IP'lerden kiralayarak iletişime başlamalarını sağlıyor.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, TCP / IP]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU