13 Eylül 2015 Pazar

BİLİŞİM YAZILARI : iPhone 6S ve iPhone 6S Plus'a Dair Her Şey !

Apple Çarşamba akşamı Amerika'nın San Francisco kentinde düzenlediği etkinlikte merakla beklenen yeni iPhone modelleri olan iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'u tanıttı. Tabii ki bu etkinliğe sadece yeni iPhone modelleri damgasını vurmadı. Apple yeni ürünleri olan iPad Pro, Apple TV, iPad mini 4'üde geceki etkinlikte tüm dünyaya duyurdu. Apple'ın CEO’su Tim Cook sahne alarak firmanın yeni ürünlerinin tek tek tanıtımını yaptı.

Apple’ın tanıttığı yeni ürünlere bir sonraki haberimizde ayrıntılı olarak değineceğiz ama öncelikle tabii ki Apple sevenlerin merakla beklediği iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'ın göze çarpan yeni özellikleriyle başlayalım.

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus tasarım olarak bir önceki selefleriyle aynı tasarıma sahip olarak karşımıza çıktı. Evet, tasarım olarak önceki modellerine göre bir farklılık sunmasa da donanım ve özellikleri bakımından aynı şeyi söyleyemeyiz. İşlemcisi, RAM ve kasa yapısıyla yeni iPhone'ların Apple hayranlarının beklediklerini karşılayacağı kesin. Eski iPhone modelinin eğilme testlerinde pek dayanıklı çıkmadığı ve bükülebildiği ortaya çıkmıştı. Şimdi yeni model iPhone 6s'lerde bu gibi sorunun bir daha yaşanamaması için kasa yapısının 7000 serisi alüminyum olarak tasarlandığını görüyoruz. Daha dayanıklı alüminyum tasarımı sayesinde iPhone 6s'lerin darbelere ve bükülmelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlanmış. İç donanıma baktığımızda ise her iki modelinde da üçüncü jenerasyon A9 işlemciden gücünü aldığını görmekteyiz. Apple'a göre A9 işlemcisi, A8’e kıyasla %70 daha fazla performansla çalışabiliyor.

iPhone 6s'lerin en dikkat çeken özelliği ise 3D Touch gibi yeni bir özelliğe sahip olması.  Bu özellik sayesinde kullanıcılar ekrana dokunma basıncına bağlı olarak telefonda bir işlem gerçekleştirilebiliyor. Parmağınızla bir uygulamanın üzerine baskı yaparak dokunduğunuzda o uygulama ile ilgili farklı işlem yapabilmenizi sağlayan ufak bir menü açılıyor. Kamera özelliklerine geldiğimizde iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'un 12 MP’lik iSight arka kameraya sahip olduğunu görüyoruz. 12 MP'lik arka kamerası ile otomatik odaklama ve 4K video çekim yapılabiliyor. Yeni geliştirdiği kamera sensörü ile renkleri daha doğru şekilde yakaladığını söyleyen Apple, iPhone 6s'in ön kamerasında ise 5 MP’lik bir sensöre yer vermiş.  Ön kamerada flash desteğinin olduğunu görüyoruz. Ancak bildiğimiz flash'dan söz etmiyoruz, daha farklı bir teknik kullanılmış. Ön kamera ile çekim yaparken telefonun tüm ekranı beyaz bir ışık şeklinde biranda aydınlatılıp sanal bir flash'a dönüştürülüyor.  Yeni kamera özelliklerine birde Live Photos yani canlı fotoğraflar çekebilme özelliği eklenmiş. Bu özellik sayesinde belli bir saniye hareketli video veya gif şeklinde fotoğraflar çekebiliyorsunuz. 

Yeni iPhone 6s’ler 4 farklı renk seçeneği ve 16, 64 ve 128 GB depolama seçenekleriyle geliyor. Türkiye fiyatları henüz belli olamasa da 25 Eylül'de tüm dünya ile aynı anda satışa çıkacağı kesinleşti.

Gelin şimdi iPhone 6s ve iPhone 6s Plus'un tüm özelliklerine daha ayrıntılı şekilde yakından bakalım.

 

İşlemci ve Grafik Gücü

iPhone 6S modeli, tasarım olarak bir önceki model olan iPhone 6 ile birebir aynı olduğunu yazımızın başında bildirmiştik. Aynı tasarıma sahip olsa da işlemci ve ekran özellikleriyle iPhone 6S eski modeline göre daha güçlü bir donanıma sahip olduğu kesin. iPhone 6S modelinde Apple'ın 3. nesil A9 işlemcisi kullanılmış. Yapılan testlerde işlemcinin yüzde 70 daha fazla performans sunduğu gözlemlenmiş. Grafik biriminde ise yüzde 90 daha hızlı olmasını sağlayan PowerVR GXA6850 grafik işlemciye yer verilmiş.  GPU yani grafik testinde ise yüzde 90 daha hızlı tepki veren bir grafik yapısına sahip olduğu bildiriliyor.     

Hafıza ve RAM Özellikleri

iPhone 6S'ler 16/64/128 GB depolama seçenekleriyle sunuluyor.  Ve tabii ki yine artırabilir hafıza desteğine sahip değiller. Tek sevindirici haber Apple'ın artık 1 GB RAM'den vaz geçerek yeni iPhone 6S modellerinde 2 GB RAM'e yer vermesi.

Ekran Özellikleri

iPhone 6S  4.7 inç LED arkadan aydınlatmalı, 3D Touch teknolojisi bir ekrana sahip. Retina HD ekran 326 ppi, 1334 x 750 piksel çözünürlük ve 1400:1 kontrast oranı sunmakta. iPhone 6S Plus ise yine LED Retina HD ekran, arkadan aydınlatmalı 5.5 inç genişlikte, 3D Touch teknolojisi ekrana sahip olarak karşımıza çıkıyor. Bu ekran 401 ppi, 1920 x 1080 piksel çözünürlük ve 1300:1 kontrasta sahip. iPhone 6S'de parmak izi okuyucusu olarak 2. Nesil Touch ID teknolojisi kullanılmış. Daha hızlı parmak izi okuması ile bir önceki modele göre iki kat daha hızlı işlem yapabilme imkânına sahipsiniz. Tabii 3D Touch gibi yeni bir özelliğe de değinmeden olmaz. Bu özellik sayesinde kullanıcılar ekrana dokunma basıncına bağlı olarak telefonda bir işlem gerçekleştirilebiliyor. Parmağınızla bir uygulamanın üzerine baskı yaparak dokunduğunuzda o uygulama ile ilgili farklı işlem yapabilmenizi sağlayan ufak bir menü açılıyor. Parmağınızın basıncını anlayan ekranın size daha kolay işlemler yapabilmeniz için ek seçenekler sunması gerçekten çok hoş ve pratik olmuş.  

 

Boyutlar ve Ağırlık 

iPhone 6S modeli  138,3 x 67,1 x 7,1 mm boyutlarına ve 143 gram ağırlığa sahip. iPhone 6S Plus ise 158,2 x 77,9 x 7,3 mm boyutlarına ve 192 gram ağırlı ile daha büyük ve geniş bir telefon olduğunu bize gösteriyor.  

 

Kamera Özellikleri

iPhone 6S'lerin arka kısımda 4K video çekebilen 12 MP'lik iSight kamera kullanılmış. Bu gelişmiş kamera sensörü, yeni bir görüntü sinyali işlemcisi, gelişmiş piksel teknolojisi, Focus Pixels, iyileştirilmiş yerel ton eşleme ve optik görüntü stabilizasyonu gibi birçok özellikle daha iyi fotoğraflar elde edebilmenizi sağlıyor. Ön kamera ise 5 MP'lik FaceTime HD kamera bulunuyor. FaceTime HD kameranızla kullanabileceğiniz birde ön flash'a sahipsiniz. Retina Flash, bildiğimiz diğer flash'lar gibi değil, yenilikçi bir teknolojiye sahip olarak tasarlanmış ve ekranın normalden üç kat daha güçlü bir şekilde parlamasını sağlayan özel bir ekran oluşturulmuş. Bu sayede ön kamera ile fotoğraf çekerken tüm ekran çok hızlı ve güçlü bir şekilde bir anlık parlayarak flash desteği sağlanıyor. Live Photos özelliği ile çektiğiniz fotoğraf anının öncesi ve sonrasını hareketli ve sesli olarak izleyebiliyorsunuz. Gif veya video şeklinde canlı fotoğraflar çekmenizi sağlayan bu özellik sayesinde fotoğrafın herhangi bir yerine bastırarak, istediğiniz zaman bu anlara hayat verebilirsiniz.

iPhone Live Photo

 

Malzeme Kalitesi ve Dayanıklılık 

Daha önceki modeli ile bükülme testlerinde iyi sonuçlar alamayan Apple firması bu sefer yeni modeli iPhone 6S de bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için malzeme kalitesine önem vermiş. iPhone 6S de kullanılan 7000 serisi alüminyum çizilmelere ve bükülmeye dayanıklı olarak imal edilmiş.

 

Batarya Özellikleri

Apple yeni iPhone 6S'lere ait genelde tüm özelliklerini Çarşamba akşamı düzenlediği tanıtımda tüm dünya ile paylaştı. Ancak telefonun batarya konusuna hiç değinmedi. Yeni iPhone 6S'lerin bataryasına dair hiçbir açıklama gelmemesi herkes tarafından merak konusu oldu. Tanıtım videosunda ise pilin 1.715 mAh değerinde bir kapasiteye sahip olduğu dikkatlerden kaçmadı. Eğer gerçekten yeni iPhone 6S'lerin pili 1.715 mAh diğerinde ise bir önceki model olan iPhone 6'dan daha düşük bir batarya kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor. Eski model olan iPhone 6'ın batarya kapasitesi 1.810 mAh'dı.  Apple bu konuya hiç değinmese de yeni geliştirilmiş A9 işlemcinin ve işletim sistemi iOS 9'un çok daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve pil kullanımının daha az olacağını söyleyebiliriz. Kâğıt üzerinde şimdilik böyle gözükse de piyasaya çıktıktan sonra kullanıcılar tarafından denenecek olan iPhone 6S'lerin batarya performansının yeterli olup olmadığı kesin ortaya çıkacaktır. 

 

Ne Zaman Satışa Çıkacak ve Fiyatı Ne Olacak

25 Eylül’den itibaren satışa sunulacak olan iPhone 6S'lerin 130’dan fazla ülkede 400’den fazla operatör ile birlikte kullanıcılara ulaşması bekleniyor. iPhone 6S'ler yeni işletim sistemi olan iOS 9 ile birlikte yüklü gelecekler. Amerika fiyatları belli olan cihazların Türkiye fiyatları henüz bilinmiyor. Şuan için Türkiye fiyatları bilinmese de cihazların yine cep yakacağı kesin diyebiliriz...     

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, iPhone 6S, iPhone 6S Plus]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU