17 Eylül 2015 Perşembe

BİLİŞİM YAZILARI : DataCenter - İnternete Koyduğunuz Resimlerden Adresinizin Bulunabileceğini Biliyor Muydunuz ????

Exif (exchangeable image file format), yani değişebilir görüntü dosyası biçimidir. Neredeyse her marka dijital fotoğraf makinesi ve akıllı cep telefonu tarafından çekilen görüntülerin içine enstantane, diyafram, pozlama, fotoğraf makinesi markası ve modeli gibi teknik bilgilerin gömülmesini sağlayan, bir resim verisi tanımlama birimidir. Son yıllarda bu bilgilerin arasına resmin çekildiği coğrafi konum bilgisi de eklenmiş durumda. Yani resmi çektiğiniz yerin koordinatları resmin exif bilgilerine siz farkına varmadan anında eklenmektedir.

Özellikle son yıllarda sosyal medyaların ve ağların kullanımının artmasıyla beraber bu tür mecralarda paylaşılan video, resim ve içerik sayısında da inanılmaz artışlar yaşandı ve sürekli yaşanmaya da devam ediyor. İnsanların interneti bir kendini ifade ortamı olarak gördüğü ve gizlilikten endişe duymadığı sürece her türlü kişisel verisini sanal aleme aktarmaya devam edecektir.

Peki Bu Nasıl Oluyor?

Cep telefonları (özellikle akıllı mobil cihazlar) ile çekilen resimler anında şebeke üzerindeki hızlı internet bağlantısıyla (3g) sosyal medyalardaki hesaplara aktarılıyor, arkadaşlarla paylaşılıyor...  Bununla gelen sosyal medyaların etkisiyle beraber son yıllarda çok popüler olan coğrafi konum bildirme ve paylaşma (geolocation, geocoding, geotagging) ile birlikte dijital fotoğraf makineleri ve cep telefonları çekilen her resme, o resmin nerede çekildiğine dair çok detaylı coğrafi konum koordinatlarını işlemektedir. Bunları internete yüklediğiniz andan itibaren, fotoğraf servisleri otomatik olarak bu resimlerin EXIF meta bilgilerine erişebiliyor. Ve koyduğunuz resme bağlı coğrafi konum bilgilerini veritabanlarına ekliyorlar. Bunun yanında Twitter profilinize ve Facebook resimlerinize doğrudan eklenen resimlerin EXIF bilgilerine çok ama çok kolay bir şekilde erişilebiliyor.

Herhangi bir resim düzenleme veya görüntüleme programı ile hasımlarınız, sizi takip edenler veya hırsızlar tarafından resmin nerde çekildiğine dair EXIF coğrafi konumları elde edilip; Google Maps veyahut Google Earth benzeri araçların yardımı ile koordinatlar girilerek resmi çektiğiniz yerin (eviniz olabilir) saniyeler içersinde adresi karşı tarafın eline geçmiş oluyor.

   Ne Tür Sıkıntılar Doğabilir?

Günümüzde size düşman mı yok! Çocuklarınız birilerinin çok dikkatini çekmiş olabilir. Yerlerinin öğrenilmesi için internete koyduğunuz resimlere bakılması yeterli. Elle koyulmuş gibi çocuklarınıza ulaşılabilir. Hırsızlar rastgele aramalarla evinizi keşfedip gelip soyabilir. Burada anlatılamayacak ve psikopat kişiliklerin aklına gelebilecek daha neler neler.

Ne Yapmalı?

1. Evinizin dış veya iç resimlerini kesinlikle internette paylaşmayın. Evin içersindeki herhangi bir nesneyi bile çekmeniz, yerinizin tespiti için yeterlidir.

2. Çocuklarınızın resimlerini hiçbir şekilde internette paylaşmayın.

3. Cep telefonu ile resim çekip bunları yine cep telefonunun internet bağlantısı ile doğrudan sosyal medyalara yollamayın.

4. Eğer illaki resimlerinizi internete taşımak istiyorsanız; aşağıda verdiğimiz programları indirip, resimlerinizin EXIF bilgilerini komple temizleyip internet ortamına öyle aktarın. Tabi aktarırken de, mobil cihazınızın veya yükleme yaptığınız servisin konum ekleme özelliğini iptal ediniz.

EXIF Bilgilerini Temizleyebilen Programlar

JPEG & PNG Stripper
BatchPurifier LITE
Exif Tag Remover
ExifCleaner

İnternet ortamı, hiçbir zaman kişisel bilgilerinizi rahat rahat paylaşabileceğiniz bir ortam olmamıştır ve de olmayacaktır. Her zaman için teknik ayrıntılara dikkat edip ve güvenlik önlemlerini olabildiğince alıp interneti öyle kullanmak gerekir.

Meraklılarına konuyla ilgili bakabilecekleri adres

http://en.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format

datacenter google grup

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags resim, adres, güvenlik]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU