4 Eylül 2015 Cuma

DEEP WEB DOSYASI : Deep Web Nedir Ne Değildir ?

 

Şimdi bu konu uzun yıllardır konuşuluyor ve sürekli canımı sıkan bir konu. İnsanların yorumlarını ve türlü türlü efsanelerini görünce bu yazıyı yazmak istedim. Öncelike internet ve web kavramı ne demek buna kısaca bir açıklık getirelim.

İnternet'e kabaca bilgisayarların birbirleri ile uzaktan iletişim kurmasına verilen isim diyebiliriz. Bilgisayarlar arasında ilk uzaktan iletişim 1965 yılında Amerika'da iki bilgisayarın haberleşmesi ile ortaya çıktı ve 1969 yılında birkaç Amerikan üniversitesi arasında gerçekleştirilen internet bağlantısı ile ARPANET kuruldu yani modern internetin temeli atıldı.

Web'e yada WWW (World Wide Web)'e kısaca günümüzde kullanılan normal kullanıcıların sunucular yada diğer kullanıcılar ile rahatlıkla haberleşmesine olanak veren büyük bir ağ sistemi diyebiliriz.

Deep Web'i doğru kavrayabilmek için iki terimi birbirlerine karıştırmamak çok ama çok önemli.

Asıl önemli konu Deep Web Nedir Ne Değildir?

Deep Web çok yüzeysel olarak aslında internet üzerine koyulan özel verilerin arama motorları tarafından indexlenmesi önlenen yada indexlenmeyen sadece belirlene kişiler tarafından erişimini mümkün kılan bir sistemdir. Yani örnek vermek gerekirse Ahmet'in bir sunucusu var ve bu sunucusuna özel bir dosya attı. Bu dosyaya uzaktan erişebilmek için interneti kullanması gerekiyor ama sadece kendisinin erişebilmesini istiyor. İşte burada Deep Web denen kavram ortaya çıkıyor. Ahmet dosyayı internet üzeriden erişilebilir kılıyor FAKAT Web üzerinden değil kendinin oluşturduğu özel bağlantı adresleri ile erişebilir kılıyor. Buda şifreli, sürekli değişen, normal kullanıcıların giremediği vs. çeşit çeşit bu özelliklerin farklı karışımları ile bağlantılar oluşturabileceği anlamına geliyor. Deep Web üzerinde illegal içeriklerde bulunabilir ve bu içeriklere "Dark Web" deniliyor. Deep Web denen hakkında türlü efsaneler uydurulan çeşitli saçma makaleler yazılan kavram bu kadar basit birşey. Herkes kendi Deep Web'ini oluşturabilir.

Şimdi birde şöyle bir olay var ki buda çok büyük bir kitlenin inandığı bir olgu onuda açıklayayım;


Çok büyük bir kitle "Deep Web'in Katmanları" konusunu çok yanlış anlamış bir durumda. Deep Web'in normalde somut ve resmi bir katman sistemi yoktur. Bu katman denilen olaya internet üzerindeki verilere erişme zorluğunun basitçe belirtmek için oluşturulmuş bir katagori sistemi denilebilir ki ben bu katman sistemini doğru bulmuyorum. İnsanlarda "derin katmanlara seviyelere" inilince insanlık tarihinde kimsenin erişemediği çeşitli kısımlar varmış gibi bir düşünce oluşmaya başlıyor ki bu en büyük yanılgılardan birisi. Derin katmanlar olayına basit bir örnek vermek gerekirse devletlerin yada farklı kuruluşların belgelerini dosyalarını vs. çok büyük güvenlik altında yukarıda anlattığım gibi çeşitli şekilde şifreli sürekli değişen normal kullanıcılar ve bilgisayarlarında kullanılan sıradan yazılımlar ile girmesinin engellendiği bağlantılar ile korunur yani her isteyen devletin özel belgelerine ulaşamaz sadece belirli kuruluşlar ulaşabilir. Bu belgeler de Deep Web kavramının içindeki verilerdir fakat bu verilere ulaşmak zordur.

 

Deep Web kullanıcıları da bu verilere ulaşma zorluğunuda katman sistemi'ni oluşturarak şekil vermeye çalışmışlardır ki bu sistem bence büyük bir kitlenin Deep Web'i yanlış anlamasına ve çeşitli efsaneler üretmesine sebep olmuştur. Örneğin katman sistemi Deep Web'in "en derin katmanlarında" verilere insanlık tarihinde kimsenin ulaşamadığı sadece kuantum bilgisayarlar ile ulaşılabildiği ve daha kuantum bilgisayarların olmadığı gibi birçok garip furyaların üretilmesine sebebiyet vermiştir. Deep Web'deki tüm veriler insanlar tarafından koyulmuştur, ve bu verilere erişen birileri vardır. Yani kimsenin erişemediği veriler gibi bir olay yoktur mutlaka o veriyi koyan ve o veriye erişebilen kişiler vardır ama şifreli bağlantı oluşturup bu bağlantı şifresini unutan kişilere birşey diyemeyeceğim :RpS_biggrin: .

Deep Web'in olayı bu şekildedir. İnternet üzerindeki Deep Web hakkındaki makalelerin çoğu efsanelerden oluşuyor Deep Web'i çok farklı yerlere çekiyorlar bunlara dikkat edin.

SAVAŞ KIRÇOVALI

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags DEEP WEB DOSYASI, Deep Web]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU