25 Eylül 2014 Perşembe

WEB ÇÖZÜMLERİ : Web Sitenizi CDN İle Hızlandırın

WordPress sitenizi CDN ile dünya çapında hızlandırmayı konu alacağız.

Öncelikle CDN nedir?

CDN yani Content Delivery Networks demektir. Türkçesi "İçerik Dağıtım Ağı" demektir. Sunucularda bulunan web siteler coğrafi olarak farklı ülkelerden erişim sağlayan ziyaretçilere dosya akrarım hızını artırmaktadır.

Örneğin İstanbul'da bulunan sunucuda barındırılan bir web sitesine Bulgaristan'dan gelen ziyaretçi Amerika'dan gelen ziyaretçiye göre daha hızlı bağlanmaktadır. Bu durum tamamen km bazından coğrafi konum neden ile olmaktadır. İstanbul üzerinden devam edecek olursak, Sucumuz İstanbul'da bulunduğunu düşünerek hareket edersek diğer ülkelerin İstanbul'a olan uzaklıkları aşağıdaki gibidir.




Resimdeki anlatılan İstanbul ve diğer ülkeler arasında km bazından uzaklıktır. Bu ülkeler; San Francisco, Chicago, Madrid, Roma, Haskova, Sochi, Bakü, Barnaul, Seoul, Canberra ve Suva'dır.

Şimdi sıra gelelim bu ülkelerin İstanbul'daki sucumuza olan ping süresine bakalım. (Not: Ping= bağlantı kurulan sunucu/bilgisayar arasındaki gecikme süresi.)




Görüldüğü gibi İstanbul'daki sucumuzla km bazından diğer ülkelerin uzaklığı arasındaki ping süresinde gözle görülür bir orantı var. Data aktarım hızı düşük olduğundan videoyu daha yavaş izlemesi kaçınılmaz olacaktır.

İşte görüldüğü gibi CDN ile bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.




Yukarıdaki resimden az çok anlaşılacağı gibi CDN ile bir sucu ağı oluşturuyorsunuz. Bu ağ sunucusu İstanbul'da bulunan web sitemize gelen Amerika'daki bir ziyaretçimizin sanki Türkiye'deymiş gibi hızlı erişimine imkan vermektedir.

CDN'ye kimin ihtiyacı olur?

Sitenizde bulunan script veya dosyaların boyutu yüksekse ve farklı ülkelere hitap ediyorsanız ihtiyacınız olabilir.

CDN servisini nasıl kullanabiliriz?

Dağıtmak istediğiniz içeriklerinizi sunucuya gönderdikten sonra ve anlaşma yaptığınız firmanın gerekli ayarlardan sonra (data merkezlerinin belirlenmesi, DNS ayarları, load balance ayarlamaları, coğrafik IP dağılımları) size verilen scripti kodlarınız arasına yerleştiriyorsunuz. Daha sonra CDN üzerinde dağıtımını yapacağınız dosyaların dizinlerini değiştiriyorsunuz ve sistem ziyaretçi ile ona en yakın sunucu arasındaki bağlanıtıyı sağlıyor.

Örneğin bu serviste 10 MB boyutunda yüksek çözünürlüklü SEO adında bir .jpg kullanacaksak kodlarınız;

<code>CDN olmadan: <img Yasak Kelime#8221;assets/images/seo.jpg"></code>

<code>CDN ile birlikte: <img Yasak Kelime#8221;http//www.cdnServisSitesi.com/assets/imagesseo.jpg"></code>

<code>Eğer size bir subdomain üzerinden bir ayarlama yapılırsa;</code>

<code>CDN ile birlikte: <img Yasak Kelime#8221;http//subdomain.cdnServisSitesi.com/assets/imagesseo.jpg"></code>

Gibi olacaktır.

Hangi tür sitelere gereklidir?

1) Oyun siteleri

2) Video siteleri

3) Dosya paylaşımının çok olduğu siteler

4) Ziyaretçi sayısı yüksek, coğrafik olarak farklı lokasyonlardan çok sayıda ziyaretçisi olan siteler için (gerçek anlamda sitenin aynı anda normalden fazla kişi tarafından ziyaret edilen) gibi.

Yerel CDN

Sistem ve mantık CDN ile hemen hemen aynıdır ama yerel CDN dünya üzerindeki ülkelerin her biri için sınırlandırılır. Örneğin sadece Türkiye gibi.

Bazı ücretsiz CDN Servisleri

CloudFlare, coBlitz, Coral Content Distribution Network, FreeCast, MediaBlog, Microsoft CDN, PeerCast, PPLive, PPStream, Xunlei


SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Web Site, CDN]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU