25 Eylül 2017 Pazartesi

NETWORK ÇÖZÜMLERİ : WPS (Wi-Fi Protected Setup) nedir ve nasıl çalışır ?

WPS (Wi-Fi Protected Setup) nedir ve nasıl çalışır ?

Kendi başına bir kablosuz yönlendirici yapılandırdıysanız, yapılandırma menülerinde WPS terimiyle karşılaştığınızdan veya yönlendiricinin arkasındaki tüm ethernet bağlantı noktalarının yanında WPS adlı bir düğme gördünüz demektir. WPS’nin ne olduğunu biliyor musun? Bunun anlamı nedir ve nasıl çalışır? WPS için hangi cihazlar ve işletim sistemleri destekleniyor? Bu öğreticiden, bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını öğrenin:

WPS’nin (Wi-Fi Korumalı Kurulum) anlamı nedir?

WPS, Wi-Fi Korumalı Kurulum anlamına gelir. Bir yönlendirici ve kablosuz aygıtlar arasında daha hızlı ve kolay bağlantı kurmaya çalışan bir kablosuz ağ güvenlik standardıdır. WPS, yalnızca WPA Personal veya WPA2 Kişisel güvenlik protokolleriyle şifrelenmiş bir şifre kullanan kablosuz ağlar için çalışır . WPS, temel bir takım araç ve becerilere sahip herhangi bir bilgisayar korsanı tarafından kolaylıkla kırılabilen, onaylanmayan WEP güvenliğini kullanan kablosuz ağlarda çalışmaz.

Standart bir kurulumda, ağ adını (SSID olarak da bilinir) ve şifresini (WPA-PSK tuşu da denir) bilmediğiniz sürece kablosuz bir aygıta kablosuz bir ağa bağlanamazsınız. Akıllı telefonunuz gibi bir cihazı kablosuz ağınıza bağlamak istediğinizi varsayalım. Cihazınızda, öncelikle bağlanmak istediğiniz şebekeyi seçmeniz ve ardından güvenlik şifresini girmeniz gerekir. Her iki adımı da gerçekleştirmeden WiFi ağına bağlanamazsınız.

Bağlantı işlemini basitleştirmek için WPS’in geldiği yer burasıdır. Nasıl öğrenileceğini öğrenin.

WPS ile ne yapabilir?

WPS bazen bağlantı işlemini kolaylaştırabilir. İşte WPS bağlantılarının nasıl gerçekleştirilebileceğini:

§  İlk önce, yeni cihazların keşfedilmesini açmak için yönlendiricinizdeki WPS düğmesine basın. Ardından cihazınıza gidin ve bağlanmak istediğiniz şebekeyi seçin. Cihaz, ağ şifresini girmeden kablosuz ağa otomatik olarak bağlanır.

§  Hızlı bağlantı kurmak için kullanabileceğiniz kendi WPS düğmesiyle kablosuz yazıcılar veya aralık genişleticiler gibi aygıtlarınız olabilir. Yönlendiricideki WPS düğmesine basarak ve ardından bu aygıtlarda kablosuz ağınıza bağlayın. Bu işlem sırasında herhangi bir veri girmek zorunda değilsiniz. WPS otomatik olarak ağ şifresini gönderir ve bu cihazlar gelecekte kullanmak üzere hatırlarlar. Gelecekte WPS düğmesini tekrar kullanmanıza gerek kalmadan aynı ağa bağlanabilecekler.

§  Üçüncü bir yöntem, sekiz basamaklı bir PIN kullanımını içerir. WPS özellikli tüm yönlendiriciler otomatik olarak oluşturulmuş bir PIN koduna sahiptir ve kullanıcılar tarafından değiştirilemezler. Bu PIN’i, yönlendiricinizdeki WPS yapılandırma sayfasından öğrenebilirsiniz. WPS düğmesi olmayan ancak WPS desteği olan bazı cihazlar bu PIN’i isteyecektir. Onu girerseniz, kendilerini doğrular ve kablosuz ağa bağlanırlar.

§  Dördüncü ve son yöntem sekiz basamaklı bir PIN kullanmayı da içerir. WPS düğmesi olmayan, ancak WPS desteğine sahip bazı aygıtlar bir istemci PIN’i oluşturacaktır. Daha sonra bu PIN’i yönlendiricinizin kablosuz yapılandırma panellerine girebilir ve yönlendirici bu aygıtı ağa eklemek için kullanacaktır.

İlk iki yöntem hızlı olsa da, son iki cihazları kablosuz ağınıza bağlama süresiyle ilgili herhangi bir avantaj sağlamıyor. Bu sekiz haneli PIN’i yazmanız ve kablosuz ağ parolanızı yazmanızın da aynı derecede yavaş olması gerekir. Kablosuz bir ağa bağlanmak için dördüncü yöntem, yönlendiricinin kablosuz yapılandırma bölümüne erişmeniz ve istemci aygıt tarafından sağlanan PIN kodunu yazmanız gerektiğinden daha da yavaştır. Bir WPS PIN’in nasıl göründüğünü öğrenmek istiyorsanız, burada bir tane TP-Link Archer C1200 yönlendirici üretti .

Yönlendiricinizde işler farklı görünse de, aygıtları bir WPS PIN ile bağlama süreci aynı şekilde çalışır.

Kablosuz bağlantıları WPS ile yöneten kablosuz yönlendiriciler olduğundan, bu ağ güvenlik standartlarını destekleyen en popüler cihaz türüdür. Hemen hemen tüm modern yönlendiricilerin WPS desteği var. Birçok yönlendirici üzerinde, WPS varsayılan olarak etkindir. El ile WPS’i etkinleştirme, yönlendiricinin bellenimi ve yönetim kullanıcı arabirimi aracılığıyla ya da bir WPS düğmesi kullanılarak gerçekleştirilir.

Çoğu yönlendirici üzerinde, WPS düğmesi yönlendiricinin arkasında, Ethernet bağlantı noktalarının yanında bulunur. Bir kez basın ve WPS etkinleşti ve çalışıyor. Daha sonra kablosuz aygıtlarınızı WPS vasıtasıyla bağlayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde bu düğmenin bir ASUS yönlendiricide nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Diğer yönlendiricilerde, WPS düğmesi diğer özelliklerle paylaşılır. Örneğin, aşağıdaki TP-Link yönlendirici üzerinde hem WPS hem de WiFi açıp kapatmak için bir düğme var. Bu düğmeye kısa bir süre basın WiFi’yi açar veya kapatır. Aynı düğmeye üç saniyeliğine uzun bir basın WPS’yi etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Linksys tarafından yapılan kablosuz yönlendiriciler gibi diğer kablosuz yönlendiriciler sırtında WPS düğmesi var, ancak bunu etiketlemek için hiçbir metin yok. Bunun yerine, aşağıda vurgulanan WPS simgesini kullanıyorlar.

Diğer yönlendiricilerde ön veya bir tarafında WPS düğmesi bulunur. Yönelticinin kılavuzuna başvurmanız ve WPS düğmesinin nereye yerleştirildiğini ve nasıl göründüğünü görmeniz gerekir.

Hangi cihazlar çalışır?

WPS desteğini birçok ağ donanımı üzerinde bulabilirsiniz. Örneğin, modern kablosuz yazıcılarda hızlı bağlantılar kurmak için bir WPS düğmesi olabilir. Genişlik arttırıcılar veya tekrarlayıcılar, WPS aracılığıyla kablosuz ağınıza bağlanabilir. İşletim sisteminin yardımıyla, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve her türlü 2’si bir arada aygıtlar WPS’i desteklemektedir.

Hangi işletim sistemleri WPS için destek sağlar ve hangisi olmaz?

WPS’in benimsenmesi, yerel destek sağlayan işletim sistemleri söz konusu olduğunda o kadar yüksek değildir. Neyse ki, piyasadaki en önemli işletim sistemleri (Windows ve Android) WPS ile çalışır:

§  Windows, Windows Vista’da ilk kez uygulandığında 2007’den beri WPS için yerel desteği vardır. Windows 10, Windows 7 ve Windows 8.1, hepsi WPS ile çalışır. Windows kullanıcıları yardımcı olmak için, aşağıdaki kılavuzları yarattık: , Windows WPS kullanarak kablosuz ağlara 10 cihazları bağlamak için nasıl ve ne kadar WPS üzerinden Kablosuz Ağlar için Windows 8.1 Cihazlar Bağlantı .

§  Android, 4.0 Ice Cream Sandwich sürümü piyasaya çıktığında 2011’in sonunda WPS için yerel destek sağlamaya başlamıştır. Android’in sonraki tüm sürümleri WPS ile çalışır.

WPS için yerel desteği olmayan işletim sistemlerinin listesi Apple’ın OS X ve iOS işletim sistemlerini içerir.

PIN kapatmak kolaydır.

WPS standardı, yönlendiricinizde bir PIN kullanımını zorunlu kılar. PIN’i hiç kullanmasanız bile, kablosuz yönlendirici onu oluşturacaktır. Güvenlik araştırmacısı Stefan Viehböck tarafından ortaya konan WPS PIN, kaba kuvvet saldırılarına karşı oldukça savunmasızdır .

Stefan Viehböck’in öğrendiği şey, sekiz haneli PIN’in, yönlendiricilerin her biri dört basamaklı iki blok halinde depolanmasıdır. Yöneltici ilk dört basamağı son dört basamaktan ayrı olarak kontrol eder. Bir hacker dört basamaklı ilk bloğa kaba kuvvet uygulayabilir ve ikinci bloğa geçebilir. Doğru aletlere sahip akıllı bir bilgisayar korsanı, pimi 4 ila 10 saat gibi kısa bir sürede kaba kuvvetle zorlayabilir. Çoğu bilgisayar korsanı bunu yaklaşık bir gün içinde çözmelidir. Bu PIN vahşice zorlandıktan sonra, karmaşık ve uygun şifreleme ile korunmuş olsa bile, kablosuz ağınıza bağlanabilir ve güvenlik anahtarınızı öğrenebilir ve böylece ağınıza tam erişim elde edebilir.

Diğer güvenlik araştırmacıları, WPS’yi oldukça güvensiz hale getiren farklı programlama ve tasarım kusurlarını ortaya çıkardılar. Burada söyleyeceklerini okuyabilirsiniz, burada: Wi-Fi yönlendiricinizde WPS’i kullanmamayı size teklif veriyoruz! Kendi kriptonunu örme demiştik!

WPS kim ne zaman icat etti?

WPS, Wi-Fi Alliance tarafından tasarlandı ve kablosuz kablosuz ağ şifrelerini ve güvenlik ayarlarını bilmemek isteyen ev kullanıcılarının yeni kablosuz aygıtları ağlarına hızlı bir şekilde bağlamasını sağlamak amacıyla 2006’da piyasaya sundu.

Wi-Fi Alliance, Wi-Fi teknolojisini tanıtan ve Wi-Fi ürünlerini onaylayan küresel bir kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 600’den fazla üyeye sahiptir ve Microsoft, Apple, Samsung, Intel, Broadcom ve diğerlerini içeren birçok ünlü şirketi içermektedir. Ağ donanımlarının ilgili tüm sağlayıcıları da bu organizasyonun bir parçasıdır.

Diğer şeylerin yanı sıra, bu kuruluşun Wi-Fi ticari markası da vardır. Üzerinde Wi-Fi logolu bir cihaz gördüğünüzde, Wi-Fi Alliance tarafından onaylandığı anlamına gelir.

Sonuç

WPS oldukça sorunlu bir kablosuz ağ güvenlik standardıdır. Hayatınızı kolaylaştırabilirken saldırılardan da savunmasızdır ve bazı cihazlarla kullanmak zor olabilir.

[status draft]

[nogallery]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags NETWORK ÇÖZÜMLERİ, WPS, Wi-Fi, Setup]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU