23 Ekim 2015 Cuma

WEB ÇÖZÜMLERİ : Alexa Nedir ? Nasıl Kullanılır ? - Geniş Anlatım /// WEB SİTE SAHİPLERİ MUTLAKA OKUMALI !!!

Alexa Amazon'a ait bir site sayacıdır..Bu sayaç hitleri farklı bir sıralama da gösteren ve bugün Google'ın kaideye aldığı sayılır sayaç sitelerinden biridir..

Alexa'nın mantığına kısaca gelirsek..Tüm dünya üzerinde kurulu siteleri numerik olarak bir sıralamaya alır..En çok girilenden en az giriline doğru bir aritmedik sıralamadır..

Bu sıralama sitenize giren kişilerin sayısına göre sıralanır ve bu sıralamaya herhangi bir müdahale söz konusu değildir..




Bu bilgilere göre yukarı soldan aşağıya başlayalım sıralamaya..


104.416– Bizim dünya genelindeki tüm siteler sıralamasındaki yerimiz..Yani dünyadaki 2 milyar siteden 104 bin 416. sıradayız..


1.705-Türkiye üzerinden girilen siteler sıralamasında 1705.Sıradayız..Bunu sakın içerik sıralamasına göre değerlendirmeyin..Örneğin facebook yabancı olmasına rağmen Türkiye'den en çok girilen site sıralamasında 2 nci.


19-Sitenize toplam verilen link sayısını gösterir..Veya hangi siteden sitenize çok tıklanıp geldiyse onu daha yoğunlukta gösteriyor..(Ben çözemedim bunu ama bi işe yaramıyor sanırsam :D )

Geldik grafiklere;

Traffic Rank(Trafik Değeriniz)

Sitenizle ilgili sıralamaları ve sitenize ait grafikleri görmenizi sağlar..Ve yukardaki resimdeki sayfadır..


Eğer sayfanız ilk 100 bine girerse Yesterday(Dün)'e ait bilgileri de görebilirsiniz..Eğer girmiyorsa 7 günlük,aylık,3 aylık ve 6 haftalık sıralamanızı görürsünüz..

Fakat bu dün dediği bizim tarihimize göre 3 gün öncenin bilgileridir..Zaten grafiğe bakarsanız tarihi 3 gün öncesinindir..Güncellemesi oldukça geç sürüyor..

Contact İnfo (İletişim Bilgileri)

Site sahibiyle ilgili bilgiler,mail adresi,eğer büyük bir şirketseniz sitenizin satış-reklam vs gibi departmanlarının ulaşım linklerini koyabiliyorsunuz..Bunu http://www.alexa.com/edit/index/siteadiniz.com gibi bir sayfaya girip oradan sitenizi doğrulayıp bilgileri düzeltebiliyorsunuz..

Reviews (Sitenizle ilgili ziyaretçilerin görüşleri)

Sitenizle ilgili isteyen kişi yorum yapabilir ve oy verebilir siteniz hakkında.

Related Links (İlgili Linkler)

Bunu da tam olarak bilmiyorum ama sanırsam dmoz'da siteniz hangi kategoride kayıtlıysa o siteleri gösteriyor..

Keywords (Anahtar Kelimeler)

Sitenize arama motorları üzerinden en çok hangi kelimede hit geldiyse o kelimeyi gösteriyor..

Clickstream (Gelen Hit Kaynakları)

Sitenize hangi site üzerinden daha çok hit geldiyse onu gösteriyor..

Demographic (Ziyaretçileriniz Hakkında)

Değerler biraz sallamasyon olsada sitenize giren kullanıcıların yaş,eğitim,cinsiyet,girdiği lokasyon gibi değerleri gösteriyor..Tabi bunu anlamak için çok fazla hitli bir siteniz olması gerekli ve alexanın bu değerleri ölçmesi gerekir..Bunlar normal sitelerde görünmez..

Gelelim alexayla ilgili diğer bilgilere:

Alexada sıralamanız 3 ayın ortalama değeri alınır..Yani 90 gün boyunca hangi ortalama değeri aldıysanız o değeri alırsınız..Birinci ay 30 bin ikinci ay 40 bin 3 ay da 50 bin aldıysanız 3 ayın sonunda sitenizin sıralaması 40 bin olacaktır..

Eğer sitenize alexa trafik bilgilerinizi eklemek ve bazı bilgilere göre sitenizin daha çabuk sıralanmasını sağlamanız için bu sayfadan sitenize özel sayac kodu alıp sitenize koyabilirsiniz.

Alexa'nın doğru tahmin yapabilmesi ve sıralama da düzgün sonuçlar verebilmesi için kendine ait bir toolbarı bulunmaktadır..Bu toolbarla girdiğiniz sitelerde alexa daha mantıklı ve hızlı güncellemelere sahip olup yüksek sıralamalara getirmektedir..Genellikle webmaster sitelerinin bu kadar yüksek alexaya sahip olmasının asıl nedeni budur..Aslında çok fazla hiti olmasa da toolbar kullanıldığı için diğer hitli sitelerden yüksek bir sıralamaya sahiptir.


Aslında önemli bir özelliktir..Nedeni ise 3 ay ömrü olan bir site (3 ay kolay kolay illegal(blackhat) mantıklı siteler dayanamaz) google gözünde oldukça değerlidir..Ve sanırsam bu yüzden google kendi sistemi olan pagerank'ın işe yaramadığını anladı ki alexa'yı da kullanmaya başladı..

Yani bir çeşit pagerank sistemini bitiren bir site diyebilirim :) Mesala anarschi.com'u günde 3 bin kişi giriyor..Fakat diğer bir foruma günde 1k kişi giriyordu..Ben 100 k'dayken o 25k sıralamaya sahipti..Nedeni ise giren kullanıcıların toolbar kullanmasından kaynaklanıyordu :)

Örneğin bir webmaster sitesine sitenizle ilgili bir konu açın ve 3 gün sonra istatiğinize bakın nasıl fırlıyor :)


Alexa ABD merkezli ve amazon.com tarafından yönetilen bir internet şirketidir. Diğer web sitelerinin web trafikleriyle ilgili bilgi veren bir web sitesini işletmesiyle tanınmaktadır. Alexa istatistikleri "Alexa Toolbar" adlı yazılımın kullanıcılarından alınan verilerden derlenir.

Alexa Toolbar

Alexa Toolbar'ı bilgisayarınıza yükleyerek;

Web sitenizin ziyaretçi performansını sürekli izleyebilir, ziyaret ettiğiniz sitenin de ziyaretçi performansını anında görebilirsiniz.

Bunların dışında Alexa Toolbar'ın size sağlayacağı yararlar temel olarak şunlardır:

Toolbar'daki arama kutusu ile Google'da her an arama yapabilirsiniz.

Sitelerin Google PageRank değerlerini ve Alexa sıralamasını takip edebilirsiniz.

Ziyaret ettiğiniz site ile ilgili; sahibi, e-posta adresi, telefonu, iletişim bilgileri vb. detayları görebilirsiniz.

Ziyaret ettiğiniz siteye gelenlerin daha sonra hangi siteleri ziyaret ettiklerini görebilir, özellikle arama yaparken ilgili siteyi bulma olanağınızı artırırsınız. Sitelerde açılan pop-up sayfalarını yasaklayabilir ya da onaylayarak kontrollü açılmasını sağlarsınız.


Alexa Amazon'a ait olduğu söylesende en büyük hissedarı Microsoft olan bir site sayacıdır. Bu sayaç hitleri daha değişik farklı sıralama ile göstermekte. Google'nin ise Pagerank gibi sistemlerde dikkate aldığı bir sayaçtır. Alexa'nın mantığı kısaca, tüm dünyada ki kurulu siteleri sıralamaya almaktır.

En çok girilenden en az girilene doğru sıralanmaktadır. Bu sıralama sitenize giren kişiler, sitenize giren kişilerin site bağına göre sıralanır, ve bu sıralamaya müdahale edilemez. Alexa'da herhangi bir siteye baktığınızda Rewievs kısmı sitenize yorum yapanları ve yıldız verenleri gösterir,.

Alexa Traffic Rank;

Dünyada içinde bulunan Alexa tarafından datası kaydedilmiş sitelerin içinde bulunan kendi sitenizin sırasını görmenize yarar.

Trafic Rank in TR(Ülke)

Türkiye içinde bulunan Alexa tarafından datası kaydedilmiş sitelerin içinde bulunan kendi sitenizin sırasını göstermeye yarar.

Sites Linking in

Sitenizde bulunan mevcut Alexa tarafından gelen, DMOZ ve diğer sitelerden gelen Alexa Backlinkleri gösterir.

Traffic Rank(Trafik Değeriniz)

Sitenizle ilgili istatistikleri ve grafikleri görmenize yarar. Sayfanız ilk 100.000'e girerse Dün'e ait bilgileri de görebilirsiniz. Eğer girmediyse 7 günlük, aylık, 3 aylık ve 6 haftalık sıralarınızı görürsünüz.

Contact İnfo (İletişim Bilgileri)

Site sahibiyle ilgili bilgileri, mail adresini göstermekte, büyük bir firma ise daha detaya girer, bunu Alexa sitesi üzerinden düzeltebilirsiniz.

Keywords (Anahtar Kelimeler)

Sitenize bulunan tüm arama motorları üzerinden en çok hangi kelime ile hit geldiyse o kelimeleri sırası ile gösterir.

Demographic (Ziyaretçileriniz)

Değerler biraz sallama olsa bile sitenize girenlerin yaş,eğitim,lokasyon gibi bilgilerini alırsınız. Bunu her site için ölçmez, bunu ölçmeleri için hitli ve Alexa'sı düşük olan bir site olmanız gerekmektedir.

Clickstream (Hit Kaynakları)

Doğru şekilde sitenize nereden hit geldiyse örnek Google, Facebook, Twitter vb. onlar sıralı olarak bir şekilde gösteriyor.


Alexa Sıralamanızı Nasıl Düşürebilirsiniz ?

Öncelikle sıralamayı düşürmenin iki yolu vardır.

1)Yapay(Alexa'nın gözünde hileli) Yöntemler


2)Doğal Yöntemler

Yöntemleri kısaca anlatalım;

1)Yapay Yöntemler

Bu yöntem tipinden çok fazla bahsetmeyeceğim çünkü bahsettiğim yöntemleri yaparsanız Alexa sıralamanız çok hızlı düşecek.Siz bunları görünce mutlu olup bütün sitelerinizde bu yöntemleri uygulayacaksınız. Ancak bir süre sonra Alexa size dur diyecek ve bu süreden sonra doğalda olsa yapayda olsa hiç bir yöntem sizin Alexa sıralamanızı düşüremeyecek kendi kendine sıralamanız yükselecektir. Örneğin R10'dan örnek verirsem yine bir çok Alexa Grupları bulabilir ve bunlara katılabilirsiniz. Dediğim gibi sistem sizi birden yüksek sıralara çıkaracak sonra bunun doğal olmadığını anlayıp size kendi cevabını verecektir.

2)Doğal Yöntemler

Her işte olduğu gibi Alexa sisteminde de doğal yapılan her şey size fayda sağlar ve Alexa tarafından sevilir diyebilirim. Öncelikle iki bilinen ve benimde size önerebileceğim küçük işlem var .

1)Alexa Widget kodlarını sitenize yerleştirmeniz


2)Alexa Toolbar'ı bilgisayarınıza yüklemeniz.


Widget'i sitenize koymasanız bile Toolbar'ı mutlaka yükleyin çünkü aşırı kolaylık sağlıyor istediğiniz sitenin hemen sıralamasını görebilirsiniz. Özellikle Webmaster'lar için önemli bir araçtır.

Doğal yöntemler ile alexa sıralamanızı düşürmek oldukça basit. Yapmanız gereken sadece özgün yazı girmek. Çünkü eğer özgün ve düzenli yazı girerseniz Google sizi sevecek. Sıralamalarda yavaş yavaş yükselecek ve dolayısıyla Google kaynaklı hit kazanacaksınız. Hitleriniz arttıkça Alexa sıralamanızda %100 düşüş göreceksiniz. Ayrıca sitenize gelen ve Alexa Toolbar'ı olan, sitenizin Alexa sıralamasını merak eden insanlar sizin Alexa'nızın düşmesine daha fazla katkı sağlamaktadır. Yapmanız gereken sadece özgün ve düzenli yazılar girmek devamında hit gelecektir ve Alexa sıralamanızda düşecektir.


Alexa puanı ne işe yarar nasıl yükseltilir?

Kısa bir aradan sonra tekrar merhabalar. Eklesene blog üzerinde daha çok site kalitenizi arttırmaya, daha fazla ziyaretçi çekmenize yönelik yazılar yazıyorum bu aralar. Şu an okumaya başladığınız da bu yazılardan bir tanesi. Alexa'yı az çok duymuşsunuzdur. Alexa İnternet Bilgi Şirketidir. Sitelerin ziyaretçi istatistiklerinin yanısıra siteler hakkında bilgi bulabileceğiniz bir kaynaktır. Ziyaretçi sayınıza göre siteniz hakkında istatistikler tutar. Site sahibi, iletişim bilgileri, adres telefon kayıtları ve geçmiş tarihlerde sitelerin durumları gibi ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiniz bir sistemdir. Alexa, Amazon'a ait bir şirkettir. Piyasaya sürdükleri Alexa Toolbar ile kullanıcıların gezdiği siteleri kaydeder, bağlantılı siteleri indexler onlar hakkında bilgi toplar. Çok sağlam bir trafik kaynağıdır Alexa. Her sitenin Alexa da kayıt olduktan sonra sahip olduğu bir puanı vardır. Aynı PageRank ta olduğu gibi. Alexa puanı ziyaretçi sayınızla doğru orantılıdır. Ülkeler arasında en çok ziyaret edilme sıralaması Alexa puanınıza göre yapılır. Çoğu arama motoru Alexa puanını kriter alarak arama sonuçlarına yansıtır. Yani ziyaretçi sayınızın artmasını istiyorsanız Alexa puanınızı arttırmanız gerekir. Aynı şekilde Alexa puanınızı arttırmak istiyorsanız ziyaretçi sayınızı da arttırmanız gerekir. Ancak sadece ziyaretçi sayınızı arttırmanız Alexa puanınızı arttırmanıza yardımcı olmaz. Bununla beraber aşağıda sıralayacağım yöntemleri izlerseniz sonucunda size neler kazandıracağına siz bile inanamayacaksınız. Bu adresteki 500 site Türkiye'de en çok ziyaret alan sitelerdir. Dolayısı ile en yüksek Alexa puanına sahip sitelerdir.

·Alexa toolbar yükleyin. Firefox'u, SearchStatus extension ile birlikte kurup giriş sayfanızı kendi site adresiniz olarak kaydedin. Alexa Toolbar ı bu adresten indirebilirsiniz.

·Alexa rank widgetini sitenize yerleştirin. Diğer insanları Alexa toolbar kullanmaya teşvik edin. Alexa Rank aracınızı sitenize yerleştirmek için bu adrese gidip sayfayı inceleyin sitenizin adresini gerekli yerlere girerek sayfanıza yerleştireceğiniz aracın kodunu alın.

·Alexa toolbar ve Firefox SearchStatus extension'ını çevrenizdeki tüm bilgisayarlara yükleyin ve hepsinde kendi sitenizi giriş sayfası olarak ayarlayın

·Arkadaşlarınızdan Alexa Website profilinizi incelemelerini ve oylamalarını isteyin

·Alexa hakkında yazın.

·Webmaster forumlarında websitenizin adresini yayınlayın. Webmasterlar genellikle Alexa toolbar kullanıcısıdır.

·Webmasterlar ile ilgili içerik yazın. SEO veya domain adı altında bir kategori olabilir. İçeriğinizi diğer sosyal ağlarla paylaşma imkanı sunun

·Webmaster araçları adı altında bir bölüm oluşturun. Bu webmasterlara sitenize sürekli geri gelip araçlara ulaşım için yapıştıracağınız bir mıktanıs olacaktır

·PayperClick sponsoru olun. Google veya Exact Seek'ten reklam satın almak sitenize ziyaretçi çekmekte size yardımcı olacaktır.

·Sitenizde bir Alexa kategorisi oluşturun ve alexa ile ilgili olarak postlarınızı bu kategori altında toplayın.

·Banner ve link satın alın.

·Sık sık sosyal imleme sitelerini kullanın. Linklerinizi sosyal imleme sitelerine kaydettirin…

·Ve en büyük ipucu size: Alexa Toolbar yükledikten sonra sürekli sitenizi ziyaret edin. Gerekirse sürekli bir pencere açıp sitenizin içeriğini sürekli görüntüleyin.


Alexa, 1996 yılında kurulan ve tüm dünyadaki web sitelerini analiz edip, çeşitli kriterlere göre, dünya üzerindeki ve web sitesinin hizmet verdiği ülkedeki sıralamasını gösteren bir analiz ve ölçümleme aracıdır.

Bu alanda oldukça eski olmasından dolayı çok büyük bir veri tabanına sahip olup, bu veri tabanından dolayı internet kullanıcılarının bir web sitesi hakkında bilgi edinmek için ilk baktıkları ölçümleme aracı durumundadır.

Alexa, bir web sitesini analiz ederken, ziyaretçilerin siteye arama motorlarından mı yoksa direkt olarak mı geldiklerini, sitede kaç sayfa gezdiklerini ve ne kadar vakit geçirdiklerini göz önünde bulundurur.

Alexa sıralaması önemli mi?

Alexa %100 doğru veriler vermemesi ile birlikte, yaklaşık olarak verdiği veriler güvenilir sayılır ve siteler hakkında yaklaşık olarak fikir sahibi olmamızı sağlar. Yani eğer ki Alexa bir sitenin Türkiye'de ilk 1000 site arasında yer aldığını söylüyorsa, o site yaklaşık olarak o sıralardadır.

Alexa'nın verdiği sıralama verileri reklam verenler tarafından ciddi anlamda dikkate alınmaktadır. Reklam verenler, bir web sitesine reklam verecekleri zaman, bağımsız bir ölçümleme aracı olan Alexa verilerine bakarlar. Reklam verenler doğal olarak ziyaretçi sayısı yüksek olan sitelerde yer almak isterler.

Alexa verileri ayrıca SEO uzmanlarını değerlendirmek için de kullanılabilir. Bir SEO uzmanının SEO çalışmasını yaptığı bir web sitesinin Alexa değerlerine bakarak, ne kadar başarılı bir çalışma yaptığı hakkında fikir sahibi olabiliriz.

Tüm siteler Alexa'da çıkar mı?

Alexa web sitelerinin verilerini, dünyada 30 milyon site arasına girdikleri zaman göstermeye başlar. Bunun yanı sıra ilk 1 milyon site arasında yer alan siteleri de listeler. Bu kriterlere uyan dünyadaki tüm web siteleri Alexa'da ölçümlenebilir.

Ayrıca bir web sitesini Alexa'da ölçümlemek için, o web sitesinin sahibi ya da ortağı olmak zorunda değilsiniz. Her hangi bir internet kullanıcısı, dilediği tüm web sitelerinin Alexa değerlerini görebilir.

Alexa'daki sıralamayı nasıl görürüz?

Eğer ki bir web sitesinin verilerini görmek istiyorsak, Alexa.com adresine girip, arama kutusuna sitenin adresini yazıp Enter tuşuna bastığımızda o sitenin dünyada ve Türkiye ya da kendi ülkesinde kaçıncı sırada bulunduğunu görebiliriz.

Ayrıca Alexa.com'da Country bölümünden Türkiye bölümünü seçtiğimizde, Türkiye'deki internet kullanıcılarının en çok ziyaret ettikleri ilk 100 web sitesinin listesini görebiliriz. Eğer Country bölümünden Türkçe'yi seçersek, Türkçe yayın yapan web siteleri arasından en çok ziyaret edilen ilk 100 siteyi görebiliriz.

Alexa verileri ne sıklıkta güncellenir?

Alexa, sitelerin günlük, aylık, 3 aylık ve 6 aylık hit ortalamalarını hesaplayarak, buna göre bir değer ortaya çıkarır. Yani bir gün içerisinde, sitenize çeşitli yöntemler ile çok sayıda ziyaretçi çekseniz ya da yönlendirseniz dahi, o günkü ziyaretçi yükselişi sitenizin Alexa verilerini yükseltmez. Yani bir günlük veriler Alexa değerlerini yükseltmez.

Düzgün Alexa değerleri elde etmek isteyen site sahipleri, ziyaretçilerini uzun vadede sitelerine çekmelidirler.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Alexa, WEB SİTE SAHİPLERİ]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU