Anonimlik sağlayan işletim sistemi Tails
Bu ay öğrendik ki NSA'in ispiyoncusu Edward Snow'den, güveli iletişim ve NSA'in meraklı gözlerinden korunmak için Tail işletim sistemini kullanıyormuş. Daha öncesinde, Snowden'ın NSA belgelerini sızdırdığı gazeteci ile email iletişiminde, şifreleme uygulaması pgp kullandığı söyleniyordu, Bu ay Snowden'ın ayrıca Tails işletim sitemi kullandığı ortaya çıktı. Tails işletim sistemini ise kimlerin yazdığı bilinmiyor.
Tails web adresinden iso imajını indirebiliyoruz. DVD ya da USB disk'e yükleyip bilgisayarı bu sürücüden açıyoruz. Tails kullanarak internette gerçek bir anonimlik sağlanıyor. Tails, Linux tabanlı anonimlik için tasarlanmış bir işletim sistemi. İçinde gizlilik ve şifreleme için gerekli birçok araç mevcut. Tarayıcıyı açtığınız anda, Tor'u başlatıp trafiğinizin, anonim tor networkü üzerinden gitmesini sağlıyor. Tor'dan sayfamızda defalarca bahsettik. Online gizliliklerini önemseyen kullanıcılar tarafından rağbet gören bir uygulama. İpek Yolunda (Silk Road) takılan herkes; uyuşturucu satıcıları, aktivistler, ispiyonuclar, gazeteciler, ve internette anonimlik isteyen günlük kullanıcılar.
Snowden, Greenwald ve belgesel film yapımcısı Laura Poitras gibi kişilerin, Tails işletim sistemini kullanmasının nedeni, disk üzerinde hiçbir veri tutmaması. Bu sayede kötü niyetli kodun bilgisayara yerleşmesi ve çalışarak zarar vermesi engelleniyor. Bilgisayar kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilse dahi, makinada bu kişiler hiçbir iz bulamıyorlar. Bu da gazetecileri ve onların kaynaklarını korumuş oluyor.
Tails işletim sistemi sayfasında kendini şu şekilde özetliyor:
Amnesic Incognito Live System
Amnesia: Unutkanlık, uzun dönemli hafıza kaybı
Incognito: Kimliğini gizleyen
Tails neler sunuyor:
· İnterneti anonim olarak kullandırır, sansürden kurtarır: Tüm internet trafiği Tor network'ü üzerinden gitmeye zorlanır.
·
· Kullandığınız bilgisayarda hiçbir iz bırakmaz.
·
· Dosyalarınızı, epostalarınızı ve chat mesajlarınızı şifrelemek için son teknoloji şifreleme araçlarını kullanır.
·
Tails'in uygulama geliştiricileri de anonim. Hükümetlerin kodlarına yaptıracakları olası müdahelelerden kendilerini korumak için gizleniyorlar. Grup, Wired magazin ile yaptığı email görüşmelerinde, NSA'in ücretsiz uygulama projelerine ve onların geliştiricilerine baskı yaptığını belirtiyor. Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds da geçen sene yaptığı konferansa bunu itiraf etmişti. NSA, Linux'un koduna, arka-kapı yerleştirmek için Linus Torvalds'tan istekte bulunmuş. Haber için tıklayın.
Tails işletim sistemini geliştiren anonim grup, online gizlilik konusundaki erozyona karşı mücadele ettiklerini bildiriyorlar: "Günümüz internetinin efendileri, pazarlama devleri, Google, Facebook ve Yahoo, ve casus ajanslar, hayatlarımızın tamamen transparan olmasını istiyorlar, ve bunu sadece kendi çıkarları için istiyorlar."
Peki Tails güvenli mi?
Tails'i yazanlar anonim, kimlikleri belli değil. Peki Tails'in bir hükümet programı olmadığını nasıl anlayacağız. Activist'leri ya da suçluları bulmak için ortaya çıkarılmış bir sistem olamaz mı? Snowden'ın sızdırdığı belgelerde de vardı. NSA bir powerpoint sunusunda, Tails ile ilgili çekincelerini yazmıştı: "NSA için kötüyse, gizlilik için iyidir".
Tails kodu, tamamen açık kaynak. Şüphe duyan herkes kodu inceleyip içeriği görüntüleyebilir. Kendileri bu konuyu şu şekilde açıklıyor: "Yasal isimlerimize ihtiyaç duymadan, Tails'e güvenmek için, ne yaptığımızın ve nasıl yaptığımızın yeterli olduğu kanısındayız" Yani kim olduğumuzun önemi yok siz yaptığımız işe ve onu nasıl yaptığımıza bakın diyorlar.
Tails ile hangi uygulamalar geliyor?
Tor'un dışında, Tails gizlilikle ilgili birçok araç içeriyor. Bunlardan bazıları;
· Mail Şifreleme aracı OpenPGP ve email istemcisi Claws.
· Şifre yönetim sistemi KeePassX,
· Chat şifreleme eklentisi
· Özelleştirilmiş tarayıcı Iceweasel ve tarayıcı eklentileri: HttpsEveryWhere, ADBlockPlus, ve java'ları ve flash'ları bloklamak için NoScript .
· Chat mesajlaşmaları için OTR şifreleme kullanan Pidgin
İçindeki diğer çoğu uygulama ekstra gizlilik için modifiye edilmiş.
Unutmayın!
Hiçbir işletim sistemi ya da gizlilik aracı, her durumda tam bir koruma sağlamayabilir. Bunu tüm okuyucuların bilmesi gerekmekte. Tails'in dökümantasyon bölümündeki güvenlik uyarılarını da okumakta fayda var. https://tails.boum.org/doc/about/warning/
Çok kolay kullanımıyla özellike gazeteciler gibi ortalama teknik bilgiye sahip kişilerin rahatça kullanabilecekleri bir anonimlik uygulaması Tails.
Forumda hiç Tails'i anlatan bir şey görmediğim için detaylı olarak çektiğim videoyu göstereceğim.
Video 2 part çünkü hata verdiği için sistem, yarıda kesmek zorunda kaldım.
Videoda hem Tails'in kurulumu hem de Tails'in güvenliğini arttırmayı göstermektedir.
İllegal yollarda kullanmamanız dileğiyle...
NASIL KURULUR ????
Videolar:
Part 1: https://www.youtube.com/watch?v=MWZxqQkh2Uo
Part 2: https://www.youtube.com/watch?v=qDcigQQNe-A
Gereken araçlar:
-Boş bir usb veya cd
-UUI : Universal USB Installer Easy as 1 2 3 | USB Pen Drive Linux
-Tails iso dosyası : https://tails.boum.org/download/index.en.html
Videolarda unuttuğum birkaç açıklama:
-Tor Browser'ı asla tam ekran yapmayın yaparsanız ekran çözünürlüğünüzü alırlar.
-Donanımsal veya yazılımsal keyloggerları atlatmak için Klavye işaretini tıklayıp ekran klavyesini kullanın.
Şunu asla unutmayın Tails en güvenlisi olsa bile asla size %100 güvenlik garantisi vermez.
Dipnot: İlk video çekimimdir yanlışım varsa düzeltin. Tamamen kendi emeğimdir. Hiçbir alıntı yoktur. Aklinizda takilan soru varsa sorabilirsiniz.
SKYPE : Private.Post
Bir teşekkür yeter !
SAVAŞ KIRÇOVALI
[publicize twitter]
[publicize facebook]
[category teknoloji]
[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, WEB, MERAKLI GÖZLER, Tails, Kurulum, Gizliliği Sağlama]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder