Merhabalar,
Bu konu altında birkaç tecrübemi daha paylaşarak sizlerin daha güvenli ve internet deneyiminizi iyileştirecek şeyler söyleyeceğim.
Şimdiye kadar yapmış olduğunuz en büyük hata belkide körü körüne bir güvenlik yazılımına güvenmek olmuştur. Daha önce buradaki konuda bahsetmiştim.
Tüm yazılımlar standart seviyede korumayı size zaten sağlayacaktır hatta birçoğu çok kapsamlı paketlerle size koruma sağlayacaktır. Ancak sizi sizden kimse koruyamaz!
Neden mi söylüyorum bu kadar zamandır forumdayım ve çevremdeki arkadaşlarıma, aileme baktığımda hala virüslerle boğuştuklarını görebiliyorum. Neden mi? Emin olun öyle kritik bir noktada hata yapıyorlar ki mauslarını çok dikkatsiz ve aceleci kullanıyorlar. Uyarılara asla kulak asmıyorlar ve bir an önce hemen o uyarılardan kurtulmak istiyorlar. Bu zamana kadar üretilmiş belkide en büyük virüs dikkatsizce yaptığımız maus tıklamaları!
En büyük yanlışlardan biride size %100 koruma sağlanacağı yalanı ve miti
Eğer antivirüsleri onlara uyarı vermiyorsa tamamen güvende ve bilgisayarlarının temiz olduğunu sanıyorlar..yanlış çok yanlış! Hiçbir antivirüs yazılımı, internet security paketi ve ya AV+FW kombinasyonu %100 koruma sağlamaz!
Güvenlik sektörü bunu çok iyi biliyor hiçbir zaman %100'e ulaşılamaz, geleneksel antivirüs çözümlerinin artık tek başına yeterli olmadığını ve her zaman bir adım geride kaldığını Symantec itiraf etmişti.(bkz)
Tespit oranına odaklanmak yerine, HIPS, IDS, Sandbox gibi sanallaştırma (virtualization) ve önleme (prevention) gibi yeni teknolojiler önem kazanıyor.
Ortalama kullanıcılar internet tarayıcılarınının yanlış kullanımı, temel bilgisayar bilgisiyle halledilebilecek uyarıları yanlış yorumlamaları ve ya dikkate almadıkları için bu konularda daha da endişelenmeleri gerekir.
En basitinden örnek verecek olursak, anlık mesajlaşma uygulamalrı kullanıyorsunuzdur.
Babanızla konuştuğunuzu varsayın, size mesajl olarak bir resim atıyor ve yeni aldığı arabaya bakmanızı istiyor. Kaç kişi gözünü kırpmadan dosyayı açar, mesaj babanızdan geliyor sonuçta?
Eminim %70 dosyayı açacaktır. Ya bu dosya çok belalı bir zararlı yazılımsa?
Çünkü siz babanızın bilgisayarının bu zararlı yazılım tarafından ele geçirildiğini farkedemediniz ve gelen mesaja inandınız. Dosyaya tıklamanıza bile gerek yok, sevgili Windowsumuz dosyayı okudu, index etti ve kaydetti. Bu bilinmeyen zararlı yazılımlarım sisteminize sızması için yeterli.
Güvenlik çözümünüz durumu farketti fakat artık çok geç kalındı. Çünkü bu zararlı yazılımların çoğu sizin kullandığınız antivirüslerin çoğundan daha akıllı şekilde üretiliyor
Bu gibi basit örnekler konusunda kendinizi geliştirmek için dikkatli olmalısınız ve İnternet Kullanımı Konusunda Bilinmesi Gerekenler yazımı lütfen okuyunuz
Size sadece tıkla dedi diye linklere körü körüne, ve ya her yazılımı körü körüne indirip kurmayın!
Dosyanın şekli ikonu pdf, word, excel, winrar şeklinde ve ya resim dosyası şeklinde gözüküyor diye o dosyalar olduğunu sanıpta tıklamayın!!
Körü körüne heryere şifrelerinizi kişisel bilgilerinizi girmeyin. Sitelerin bağlantılarını kontrol edin!
Arkadaşınızdan gelen her Twitter, her Facebook mesajına tıklamayın! Son zamanlarda Twitter'da yayılan müstehcen içerikli kandırmaca mesajlar ile insanların hesaplarını sahte uygulamalar ile enfekte ederek yayılan virüslere dikkat edin!
İşte bu küçük hikayelerin sonucu:
Ne olursa olsun, güvenlik yazılımınız ne kadar iyi olursa olsun, bilgisayarlarınızın her şeyi o tek bir fare tıklamasına dayanmaktadır.
Sezginiz ve sağduyunuz sizi tehditlerden koruayacak en iyi antivirüstür diyeyim. Kötü bilgisayar ve ya kötü güvenlik yazılımı yoktur yalnızca temel kuralları bilmeyen ve nasıl tıklayacağını bilmeyen kötü bir bilgisayar ve internet kullanıcısı vardır.
SAVAŞ KIRÇOVALI
[publicize twitter]
[publicize facebook]
[category teknoloji]
[tags BİLİŞİM YAZILARI]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder