4 Haziran 2015 Perşembe

BİLİŞİM YAZILARI : Bazı Ülkelerde Yasaklanan Teknolojiler



Şubat 2010'da AppleCare görüşünün hayata geçirilmesi ile iTunes'da büyük düzenlemelere gidildi. Kullanıcılara seviyeli ve kaliteli uygulamalar sunmak isteyen Apple, bu tarihten itibaren özellikle şehvet uyandıran cinsel içerikli uygulamaların marketten tamamen kaldırılması ve markete yüklenmemesi üzerine önlemler aldı. O zamanlar popüler olan iBoobs gibi uygulamalarda bu yasaklamalardan nasibini aldılar.



Günümüzde teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği şüphesiz. Yakın geçmişte GPS teknolojisinin hayatımıza girmesi ile Google tarafından geliştirilen sokak haritalama sistemi sayesinde dilediğimiz zaman dilediğimiz yeri görüntüleyebiliyor hale geldik. Fakat bazı ülkeler bu imkanlardan pek memnun değiller. Mayıs 2009'da Yunanistan ve Avustralya mahremiyet ihlal ettiği gerekçesiyle Google'ın ülkelerindeki gözlem arabalarını yasakladı.



Komünist Küba, Fidel Castro döneminde lüks tüketim olarak gördüğü cep telefonlarının kullanılmasını yasakladı. Küba'da ki 11 milyon sivile cep telefonu sahibi olma yasağı getirildi. Fidel Castro bu yasağı Amerika'ya "karşı fikirler" savaşında fedakarlığın esas olduğunu söylerek açıklamıştı. Fidel'in görevi bırakmasından ancak bir ay sonra Kübalılar cep telefonları ile tekrar tanışabildiler.



İsrail dünyanın bazı en gelişmiş teknolojilerine ev sahipliği yapan bir ülke. Nisan 2010'da Tel Aviv İsrail topraklarında iPad kullanımının yasaklandığını açıkladı. Yasa yürürlüğe girerken, bu cihaz ile ülkeye inen her yolcuya günlük 12$ saklama ücreti getirildi. Devlet yetkilileri iPad'in Wi-Fi fonksiyonlarının yalnızca ABD standartlarına uygun olduğunu ve bu nedenle İsrail askeri frekansları için potensiyel bir tehdit oluşturduğunu iddia ettiler. Ortaya sunulan mütevazi bir kanıtın ardından yasak 25 Nisan'da kaldırıldı.



Birleşik Devletlerin kolej ve üniversitelerde yer alan kampüs sunucularının %34'ünde Napster müzik dosyası paylaşım programı yasaklandı. Öğrenciler bu yasaklamadan önce kampüslerde sık sık dosya paylaşımında bulunuyor ve bir trafik yaratıyorlardı. Üniversite yöneticileri bunun bir illegal paylaşım olduğunuda göz önüne alarak Napster programını sunucularından engellediler. Bu aynı zamanda Napster'ın bir zamanlar ne kadar popüler olduğunuda gösteriyor.



PowerPoint'de sunum yaparken dikkati çekmenin en iyi yollarından biride lazer işaretçilerini kullanmaktır. Bu aletlere günlük hayatımızda çokça rastladık. 2008 Dünya Kupası Suudi Arabistan-Güney Kore maçında kalecilerin gözlerine lazer kalemleri tutulması ve Avustralya'da birçok pilotun iniş kalkış sırasında kokpitlerinde yüksek yoğunlukta lazere maruz kaldıklarını rapor etmesi üzerine Avustralya ve Avrupa'nın çoğu yerinde lazer işaretçilerinin kullanımı yasaklandı. Ayrıca yasanın ihlal edilmesinin 14 yıla kadar hapis cezasına denk geleceği açıklandı.



"Temiz hava için pencereyi açıyorsanız, sineklerin içeri girmesini de göze alacaksınız". 1980′lerde Çin siyasetçisi Deng Xiaoping tarafından söylenen bu söz sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yürütülen Great Firewall yani dünyanın en büyük internet sansür ve izleme projesinin oluşumunda tetikleyici görevi görmüştü. Dünyanın en katı kurallarına sahip ülkelerden biri olan Çin kendi halkı üzerindeki etkisini artırmak için 1998'de başlattığı bu projeyi 2003'de hayata geçirdi. Great Firewall her ne kadar dünyanın en büyük internet sansür sistemi olsa da batılı hükümetler tarafından aşıldığı söyleniyor.



Facebook üzerinde açılan "Peygamber karikatürü" isimli bir sayfa sebebiyle Pakistan Telekomünikasyon İdaresi tüm internet sağlayıcılarından Facebook'a erişimin derhal yasaklanmasını istedi. Lahor Yüksek Mahkemesine gelen bir şikayet sonucu 2005'de çıkarılan Facebook yasağını çoğu gazete manşetine taşımıştı. Ayrıca bunlar arasında Danimarka gazetesinin Muhammed Peygamber ile ilgili hakaret içeren 10'dan fazla karikatürü yayınlamasıda dünya'da büyük bir tepki yaratmıştı.



Birleşik Arap Emirlikleri 2010'da e-posta gönderme, internete erişme ve SMS gönderme gibi özellikleri Blackberry kullanıcılarına yasaklamasının ardından Suudi Arabistan telekomünikasyon idaresi de aynı yasağı kendi vatandaşları için uygulamaya geçirmişti. Buna gerekçe olarak Kanadalı RIM firmasının Blackberry ahizelerine yerleştirdiği bir sistem ile kriptolu bilgilerin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleriden dışarı verildiği bilgisi gösterilmişti.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, Ülke, Yasaklanan Teknolojiler]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU