28 Mayıs 2015 Perşembe

BİLİŞİM YAZILARI : Kullandığınız Antivirus Sizi Takip mi Ediyor ?

Antivirus yazılımınız sizi izliyor olabilir. Son zamanlarda yapılan bir çalışma gösteriyorki Avast gibi popüler antivirus yazılımları bilgisayarınıza özel bir ID (kimlik numarası) atıyor ve ziyaret ettiğiniz tüm domainleri (web sitelerinin) bir listesini üretici tarafına gönderiyor. Eğer şüpheli bir döküman bulursa (.doc, .xls vb) bunu antivirus servisine yolluyor. Evet, kullandığınız antivirus yazılımı kişisel dökümanlarınızın yanında ziyaret ettiğiniz web sitelerinin bir listesini elinde tutuyor.

Bu çalışma sanal bir bilgisayarda antivirus yazılımları yüklenerek kendi tarafına ne gönderdiğine bakılmış.

Her yazılımın EULA (End User License Agreement) Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi okunmuş. Her antivirüs şirketi için ayrıntılı bir anket göndererilmiş ve yazılımların davranışlarını açıklamaları istenmiş. Bazı antivirüs şirketleri yazılımlarının aslında yaptıklarıyla çelişen yanlış cevaplar vermiş!

Bu çalışmada AhnLab, Avast, AVG, AVIRA, Bitdefender, BullGuard, Emsisoft, eScan, ESET, Fortinet, F-Secure, G DATA, Kaspersky Lab, McAfee, Microsoft, Panda, Sophos, Symantec, Trend Micro, Vipre ve Webroot gibi Internet Security yazılımları üzerinde test edilmiş.

Aşağıda Av Comparatives'in şirketlere sorduğu birkaç soru

o    eScan ve Fortinet dışında tüm antivirus programları bilgisayarınıza bir ID numarası veriyor!

o    AhnLab, Emsisoft ve Vipre dışındaki tüm yazılımlar ziyaret ettiğiniz URL'leri gönderiyor!

o    İş yerinde kullandığınız bir word dökümanı eğer şüpheli görülürse ve kullandığınız yazılım Avast, Fortinet, Kaspersky Lab, Symantec ve ya Vipre ise hemen kendi lablarına gönderiliyor!

o    AVG, ESET, McAfee, Microsoft, Sophos, Trend Micro ve Webroot diğer (.exe vb) dışında da dökümanları transfer edip etmediğini dahi söylemiyorlar!

o    AVG, McAfee, Trend Micro ve Webroot bu yürütülemeyen yani .exe vb olmayan uzantılardaki dosya ve verilerinizi gönderme işlemini kapatmanıza olanak sağlayabilecek herhangi bir ayar bulundurmuyorlar.

ve bunun gibi liste uzayarak devam ediyor.

Peki neden bu kadar veri kullanıcılardan toplanıyor?
Antivirus şirketleri olabildiğince çok veri toplamak isterler. Ziyaret ettiğimiz sitelerin ve dökümalarımızın arkaplandan onlara gönderilmesi biraz korkutucu olabilir. Eğer bu veriler şifrelenmeden gönderiliyorsa?
Birçok istemediğimiz kişi ve ya veri toplayan kuruluşlar bu bilgilerimize erişebilir. Çağımızda "veri = para"dır.
İşte çoğu zaman okumadan kabul ederek geçtiğimiz lisans sözleşmeleri içinde bunlar yazıyor.
Tüm bu yazılımların içinde veri toplamayan yok ancak en az veriyi toplayanlar olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlar AhnLab ve Emsisoft; AhnLab sadece ID numaranızı ve dosyalarınızın hash değerlerini gönderiyor ve bu dosyaların tespit edilip edilmediğini araştırıyor, bu durum dosyanın içinde ne var görmelerine izin vermiyor. Emsisoft ise zararlı bir yazılım tespit edildiğinde bu zararlı yazılımı kendi tarafına gönderiyor.
Dikkat ettiyseniz bunlar ücretli antivirus yazılımları.
Veri toplamaya karşı duran ücretsiz yazılım yok diyebiliriz. Ücretsiz olarak kurduğunuz yazılım aslında sizden birşeyler alıyor ve karşılığını bu şekilde ödüyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla kötünün iyisi olarak gözüme Avira Free ve Panda Free antivirus yazılımları çarpıyor ve diğer ücretsiz antiviruslere göre kullanıcılarından daha az veri topluyorlar.

Aşağıda gördüğünüz listede hangi yazılım hangi veriyi gönderiyor ve göndermiyor görebilirsiniz.



Umarım faydalı bir yazı olmuştur. İyi forumlar

Kaynak için buradan ulaşabilirsiniz.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, Antivirus]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU