8 Mayıs 2015 Cuma

BİLİŞİM YAZILARI : Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği İçin Gerekli 10 Temel Kural



Bilgi Güvenliği İçin Gerekli 10 Temel Kural

1. Gizli olduğunu düşündüğünüz bilgilerinizi güvenli ortamlarda tutun. Çünkü kaybolabilir, çalınabilir yada zarar görebilir.

2. Önemli bilgilerinizi kaybettiğinizi düşünün? Bu yüzden bilgilerinizi belirli aralıklarla yedekleyin. Bilgilerinizi yedeklediğiniz alanı koruyun. Bilgilerinizle yedeklerinizi farklı ortamlarda tutun.

3. Şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştirin ki sosyal mühendislik saldırılarından korunun, kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmayın, şifrenizi en az 8 karakter olacak şekilde kullanın.

4. Bilgisayarınızı eviniz gibi düşünün, güvenlik önlemleri alın (Anti virüs, Anti casus, Anti Spam)

5. Orijinal ekipmanlar kullanın. Lisanssız yazılım kullanmak suçtur! Bedava diye bilgisayarınıza her programı yüklemeyin.

6. Bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapatın veya kilitleyin. Ekran koruyucusuna şifre koyun, bilgisayar açılış ekranına şifre koyun ve bütün kullandığınız şifrelerin farklı olmasına dikkat edin.

7. «Bilmediğin şey kötüdür» anlayışı ile hareket etmeli, bilmediğiniz kaynaklardan gelen e postaları açmadan silin, bilgileriniz çalınabilir, kopyalanabilir yada zarar görebilir.

8. Takip edilebileceğinizi yada izlenebileceğinizi unutmayın. Gizliliği yüksek seviyede olan verileri
internette paylaşırken dikkatli olun.

9. Bilgi güçtür, bilgi güvenliğini daha fazla nasıl artırabileceğinizi araştırın. Bilgilerin her türlü ortamda saklanabileceğini unutmayın, örneğin bir bilgisayarın işletim sistemi yenilense dahi eski bilgilere ulaşılamayacağını sanmayın.

10. Size ait olanı vermeyin, başkalarının verilerine izinsiz erişmeye kalkmayın, %100 güvenli alan yoktur.

ÇOCUKLAR VE AİLELERİN ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİĞİ İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

1. Uyanık olunmalı ve çocuğun internet bağlantılarını kontrol altında tutulması gerekir. Bir parola belirleyerek çocuğun sadece aile büyüğü gözetiminde olabileceği saatlerde internete girmesine izin verilmelidir. Bilgisayar kullanımı ile ilgili kesin kurallar belirlenmelidir.

2. Çocukların internette gizliliğinin önemi hakkında bilgilendirilmesi gerekir. İnternette ve sosyal ağlarda hiçbir zaman kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiği anlatılmalıdır.

3. İnterneti kullanma amacı doğrultusunda kullanın, internete girme nedeniniz dışında gezinmeler sizi ve çocuğu saatlerce başında tutacaktır. İnternetin zaman öldürücü etkisinden kaçının.

4. Web kamerası kontrol altında tutulmalıdır. Saldırganlar tarafından kötü amaçlarla kullanılırlar. Kullanmadığınız zamanlarda kamerayı kapatın hatta fişini çekin. İnternette siz fark etmeden kameranızı kullanan zararlı yazılımlar mevcut. Çocukların kamerayı yalnızca ebeveyn gözetiminde ve arkadaşları ya da aile bireyleri ile görüşürken kullanmaları sağlanmalıdır.

5. Güncel bir antivirus ve güvenlik yazılımı, günümüzde olmazsa olmaz şartlardan. Kullanıcının yaşına göre belirlenebilen aile koruma filtreleri kullanın.

6. İnternet tarayıcınızın tarama geçmişini inceleyin. Geçmiş silinmiş ise çocuğunuzla bir konuşma yapmanız gerekir.

7. Sosyal medyada(facebook, tweeter vs) çocuğunuz ya da siz duvarınızı, haber kaynağınızı "Herkes" ya da "Arkadaşlarımın Arkadaşları" ile paylaşmayınız. Bu kişisel bilgileriniz tüm dünyaya açabilir.

8. İnternette paylaşılan hiçbir bilgi kaybolmaz. Bir fotoğrafı sildiğinizde hatta tüm hesabınızı kapattığınızda tüm verinizi otomatik olarak sildiğinizi zannetmeyin. Resimler veya kişisel bilgiler çoktan başka birinin bilgisayarına kaydedilmiş olabilir. Hangi resim ve bilgilerin internete koyulacağına iyi karar verin.

9. Çok kişinin kullandığı bilgisayarlarda, bankacılık işlemleri yapmayın.

10. Üyelik istenen sitelerde rumuz kullanın ya da kişisel bilgilerinizin tamamını paylaşmayın.

11. Güvenlik yazılımı geliştiren şirketler, internetin bilinçli ve güvenli kullanımı konusunda bilinç oluşturulmasına daha çok vurgu yapmaktadırlar. GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI BİLİNÇİ oluşturun.


SOSYAL MEDYA ya da SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ?

Sosyal paylaşım siteleri, günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunmuş olduğu vazgeçilmez iletişim platformlarıdır. İnsani bir durum olan iletişimin sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılması, fikir ve görüşlerimizin, yakınlıklarımızın, eğitim, aile arkadaşlık durumumuzun, beğenilerimizin ve hatta nefretlerimizin, bulunduğumuz mekanımızın, iş ilişkilerimizin, beğenilerimizin ve hatta resim ve videolarımızın paylaşıldığı platformlardır. Ancak, bu paylaşımlar dijital bilgisayar korsanlarının da ilgisini fazlaca çekmektedir
Sosyal paylaşım siteleri, belli konu başlıkları altında, insanların üye olma şartıyla seçtikleri konuyla ilgili bilgilerini veya eleştirilerini diğer üyelerle paylaşmasını sağlayan servislerdir. Günümüzde herkesce bilinen bu tür paylaşım sitelerinde, kişisel bilgilerin tamamının ya da çok önemli bir bölümünün sonrası düşünülmeden paylaşılması ve bu bilgilerin dijital bilgisayar korsanları tarafından kişileri mağdur edecek boyutta kötü amaçlı kullanılması, kişisel bilgi güvenliğini daha da ön plana çıkarmıştır. Ayrıca bu tür sitelerde paylaştığımız bilgilerin kimler tarafından ve hangi amaçla kullanıldığı da tartışma konusudur.

 

Bu yüzden sosyal Paylaşım sitelerinde "Gizlilik Ayarları" bölümünde "Ayarları özelleştir" kısmında çıkan listede bilgilerinizi kimin göreceği veya göremeyeceğini seçmeniz gerekmektedir.

Ülkemizde ise sosyal paylaşım siteleri üzerinden yaşanılan hukuki sorunlar genel itibariyle; sahte profil açılarak iletişime geçme, müstehcen fotoğrafların yayını, telefon/kimlik bilgileri gibi şahsa özel verilerin paylaşımı, hakaret/nefret suçları üzerinde yoğunlaşıyor.

Ülkemizde, 5651 Sayılı nternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkinda Kanun" ile internet ortamında yapılan yayınlar ile bu yayınlar yoluyla Işlenen suçlarla mücadele edilmesi düzenlenmiştir.

Söz konusu düzenlemeler incelendiğinde sosyal paylaşım sitesi üyesi olan her bir birey "içerik sağlayıcı" sıfatıyla sorumluluk sahibi olmaktadır. Bu sorumluluk geniş bir sorumluluk da getirektedir. Şöyleki ki; başkaları tarafından paylaşılan herhangi bir veri (durum paylaşımı, yer bilgisi, fotoğraf, düşünce, video) ile ilgili "beğen/like" butonuna bastığınız an itibariyle ilgili veri/içerik her neyse bu veriyi kendiniz paylaşmış/benimsemiş gibi kabul olunarak, paylaşanın sorumluluğuna ortak olunulmaktadır.


Bu yönüyle sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan veya beğenilen her şeyin, adli bilimlerde esas olan
"her temas, bir iz bırakır" prensibinden hareketle paylaşımlarınızı daha dikkatli yapmanız gerekir.

GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ

Güvenli İnternet Hizmeti, sizi İnternetteki muhtemel zararlı içeriklerden koruyan ücretsiz ve kullanımı kolay bir sistemdir. Bilgisayarınıza yazılım yüklemenize gerek yoktur.

 

Size Aile Profili ve Çocuk Profili olmak üzere iki alternatif sunar.

İstediğiniz zaman Güvenli İnternet Hizmetini alabilir, istediğiniz zaman profilinizi değiştirebilir, isterseniz bu hizmetten vazgeçebilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

ADSL hattınız üzerinden, seçtiğiniz güvenli internet hizmeti profili nedeniyle İnternet sitelerine erişemediğinizde, Uyarıcı ve Bilgilendirici İnternet Sayfasına yönlendirileceksiniz.

Profil Seçenekleri?

Çocuk Profili

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından İşletmecilere gönderilen, çocuk profiline ilişkin listedeki alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara abonenin erişiminin sağlandığı profildir.

Pedagoji, sosyoloji ve psikoloji alanlarında uzman akademisyenlerin bulunduğu bir komisyon tarafından belirlenen kriterlere uygun kategorilerdeki sitelere erişilebilen profildir.

Çocuk profili ile eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik-oyun-eğlence, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri,tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e- devlet gibi pek çok farklı türden siteye erişebilirsiniz.

Aile Profili


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından işletmecilere gönderilen aile profiline ilişkin listedeki alan adı, alt alan adı, IP adresi ve portlara abonenin erişiminin sağlanmadığı profildir.

Kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki siteleri engelleyen profildir. Çocuk profiline ek olarak kişisel sitelere, forum ve paylaşım sitelerine erişim sunar. Ayrıca sosyal medya, oyun ve sohbet kategorilerini ise ayrı ayrı seçme imkanı sunar.

Nasıl Kullanırım?

Güvenli İnternet Hizmetini talep etmeyen abonelerin mevcut İnternet erişim hizmeti, herhangi bir değişiklik olmaksızın sunulmaya devam eder.

İnternet güvenlik profilinizi görüntülemek, değiştirmek için internet hizmeti aldığınız internet servis sağlayıcılarınızın web sayfalarından faydalanabilirsiniz.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, Bilgisayar, Bilgi Güvenliği, Temel Kural]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU