3 Mayıs 2015 Pazar

SOSYAL MEDYA ÇÖZÜMLERİ : Periscope Hakkında / Nedir ? / Nasıl Kullanılır ?



Periscope, sosyal medya üzerinden canlı yayın yapmanızı sağlayan bir uygulamadır. Başka bir değişle kendi kendinizin haber kanalı oluyorsunuz. Şimdilik sadece iOS işletim sisteminde kullanılan Periscope, Android kullanıcılarını biraz bekletecek gibi. Öncelikle bu iki taze özelliği kullanabilmeniz için Twitter hesabı açmanız gerekiyor ve bundan sonra tek yapmanız gereken özelliği telefonunuza indirmek. Kurulum işlemi gerçekleştikten sonra ise 'Sign in with Twitter' seçeneğine tıklıyorsunuz ve canlı yayına hazırlanıyorsunuz. Son adım ise açılan ekranda 'Start Broadcast' seçeneğine tıklamak ve 'Live' yazısını ekranınızda görmek. Ekrana çift tıkladığınızda ise cihazınızda bulunan kameralar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Aklınıza gelen kullanım alanlarından bir tane de ben örnek vereyim. Mesela canlı maç yayınları. Tabi ki kafanıza göre bir maça girip tribünlerden canlı yayın yapabilirsiniz. Ama bu gibi durumlarda karşınıza 'Futbol maçları için, 05.05.2009 tarihli 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri hakkındaki Kanunun 13/4 maddesi uyarınca, Futbol müsabakası yayınlarının, TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF'nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71'inci maddesindeki cezai hükümler uygulanır' kanunu çıkıyor.



Yukarıda belirttiğim kanunların açıkları elbette var, fakat yakalanmanız canlı yayını yapacağınız hesabınızın bir anda coşmasıyla birlikte yakalanmanız gayet kolay olacaktır. Aynı mantık sinema, tiyatro gibi etkinliklerin döndüğü yerlerde de karşınıza çıkacak. Bu nedenle legal her zaman kafayı rahatlatır diyeyim ve gizli yayın yapılıp yapılmayacağına geçeyim. Takipçilerinizden 'kıllandığınız' durumlarda canlı yayınlarınızı 'private' seçeneğinden faydalanarak yapmanız mümkün. Ayrıca videoların 24 saat içerisinde Twitter'dan silindiğini de unutmadan belirteyim değerli ÖZEL BÜRO üyeleri.

'Ben her şeyi anladım da bu sağ altta çıkan kalpler nedir ?' sorusunun cevabı ise oldukça basit. Kısacası etkileşimi arttırmak için izlediğiniz yayını yapan kişiler tarafından sizden istenen hareketler zinciri başınıza iş almaktan (eğer illegal bir yayın izliyorsanız) öteye gitmeyecek.

Eğer birini canlı yayında rezil etmek istiyorsanız Periscope tam size göre arkadaşlar. Çünkü özellikte montaj seçeneği bulunmuyor. Bu nedenle karşı tarafın durumu inkar etmesi imkansız. Canlı yayınları 'watch' seçeneği üzerinden (arkadaşlarınız yayın yaptığında bildirim geliyor) takip edebildiğiniz uygulamada şu an için yasaklı içerikler bulunmuyor. Ancak bu konuda sıkı çalışmaların olduğu konuşuluyor. İlerleyen zamanlarda hep beraber uygulamaya ne gibi yaptırımlar geleceğini detaylı bir şekilde göreceğiz...


SAVAŞ KIRÇOVALI

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags twitter, periscope, uygulama, app, broadcast, live, watch, canlı, yayın, canlıyayın, ios, turkhackteam, tht]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU