Merhabalar,
İnternet kullanmaya başladıktan sonra birçok tartışmaya katıldım ve birçok üyemizin gerçekten bilgili olduğunu ve bizlerle paylaşacak çok bilgisi olduğunu gördüm. Aynı şekilde birçok forumda ve internet sayfalarında düzenlenmiş faydalı konular ve bilgiler mevcut. Bunların herbiri uzmanlarca(!) yazılmış yazılar Ben herşeyi bildiğimi iddia etmiyorum yalnızca tecrübelerimi ve bilgilerimi paylaşmak için buradayım. Herkes gibi forum hayatıma bir üye olarak başladım
Şimdi Antivirusler konusunda birkaç şey söylemek istiyorum.
Sizlerde internette birçok kez şahit olduğumuz sorular var. En iyi antivirüs hangisi? En iyi korumayı kim sağlıyor? En iyi tespit oranı kimde? vs enli sorular böyle uzayıp gidiyor.
Her antivirüs yazılımı bilgisayarınızı koruduğunu iddia ediyor, her yazılım en iyisi biziz diyor
Bunun yanında bu yazılımları test eden kuruluşlarda bulunuyor. Amaç tarafsız ve dışardan bir gözün gördüklerini insanlara ve son kullanıcılara aktarmak. Bu test sonuçları farklı zamanlarda farklı sonuçlar verebiliyor. Yazılımlar ve zararlı yazılımlar sürekli geliştiriliyor... Yeni yazılımlar çıktığında her şirket büyük yenilikler eklediğini, hataları giderdiğini ve performansı arttırdığını söylüyor. Bunu herkes yapıyor
Test sonuçlarına çok çok bağlı olan ve inanan kullanıcılar yadırganamayacak kadar çoğunlukta maalesef..
Bu sonuçların en doğru ve güvenilir olduğunu kim söyleyebilir?
Bazıları şöyle söylüyor "Bak X antivirüs %99,9 tespit oranına sahip.. bu yüzden bu antivirüs en iyi antivirüs olmalı diğer antivirüsler hiçbir işe yaramaz bilgisayarımı korumaz.."
Bazıları şöyle söylüyor "3-4 yıldır X programını kullanıyorum daha hiç virüs bulaşmadı öneririm" Gerçekten virüs bulaşmadı mı? Tabiki de o programı kullanırken rahat hissedebilirsiniz.
Aslında olan ise şu, çoğunluk ne diyorsa insanlar hemen inanıp onu kullanmaya başlıyor. Maalesef koyun sürüsü mantığı burada da işliyor. Bu kulağa rahatsız edici gelebilir ama sonuç bu.
Hayal edin. İnternette herkes "Kral Antivirüs en iyi antivirüstür" diyor. Eğer bunu 1000 kez biryerlerde görürüseniz "Evet neden denemeyeyim dersiniz belkide en iyisidir dersiniz"
Şimdi düşünün bunu 1 milyon kişi söylese ne olur? 1 milyon adet fikir ve bu fikirler 1 milyon kişiyi daha etkileyebilir. Bu kadar fikir ve antivirüs taraftarlığı bu yazılımı (Kral Antivirüs) en iyisi mi yapar?
Birçok antivirüs yazılımı Kaspersky, ESET, Trend Micro, Symantec ve diğerleri milyonlarca dolarlarını bilgisayarları ve online ortamı korumak için harcıyorlar. Sizce bu yazılımlar bazı test kuruluşlarının söylediği kadar kötü mü? Ya da forumda gördüğünüz Alican'ın söyledikleri kadar kötü mü?
Örneğin; Alican adlı arkadaş Avira kullanıyor ve Malwarebytes yüklüyor. Taratıyor ve Malwarebytes 5 tane virüs buluyor. Sonra Alican internete giriyor ya da forumlara üye oluyor ve şöyle diyor "Avira çok kötü & Malwarebytes en iyi yazılım, Avira bulamadığı 5 virüsü sildi, En iyisi Malwarebytes"
Sizce Alicanın bu söyledikleri Avira'yı en kötü yazılım mı yapar? ya da Malwarebytes en iyi yazılım mı olur?
Alican bilgisayarı bu duruma gelmiştir çünkü Alican en basitinden herkesin bilmesi gereken şeyleri yapmamıştır. Crackli yazılım kullanmıştır, Windows güncellemelerini hiç yapmamıştır, sahte Windows kullanıyordur ve http://full_en_iyi_tamsürüm_program_indir.net/ gibi yerlerden program indirmiştir ve yazılımlarını güncellememiştir.
Şimdi Alican bunları yaptıktan sonra foruma gelip bunları yazıyor ve sürüye katılıyor, bunun gibi internette kaç örnek var hayal edin!
Hiçbir yazılım dediğim gibi bu hakaretleri haketmiyor. Herbiri dünün bugünün ve yarının tehditlerinden bizleri korumak için dizayn edilmiş. Bu yüzden bir antivirüs yazılımı sadece tespit oranı düşük olduğu için yargılanamaz ve ya en kötüsü olamaz.
Her program kendi özel yöntemleriyle çalışır, kimisi tespitte çok iyidir kimisi tanınmayan tehditleri bulmada kimisi enfekte olmuş bilgisayarı temizleme konusunda iyidir. Ne olursa piyasadaki her antivirüs temel korumayı sağlayacağını garanti edebilir. Bu yüzden sizlere uygun olan herhangi birini seçip kullanabilirsiniz. Test kuruluşlarının söylediklerini uygulamanıza gerek yok, çünkü bu sonuçlar yarın değişebilir. Bu yüzden kendinizi bu konularda geliştirin!
Nasıl antivirüs seçmeliyim?
İhtiyaçlarınıza göre bir yazılım seçmek için birçok alternatifiniz var. Internette çok vakit geçiriyorsanız, e-posta, mesajlaşma ve diğer web hizmetlerinin yaygın kullanıyorsanız online faaliyetleri daha güvenli yapabilmek için Internet Security yazılımı ve teknolojileri içeren bir çözümü göz önünde bulundurmalısınız. Temel antivirüs koruması genel anlamda yeterlidir. Hiçbirinin en iyisi olmadığını bilin.
Güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanmanızı öneririm.
Kullanışlı olmasına dikkat edin, kullanıcısına karmaşık sorular soran ve çocuk gibi ilgi bekleyen ürünler olabilir Çoğu durumda kullanıcı bu uyarılara bir son vermek için antivirüs yazılımını kapatacaktır. Bu kullanıcıyı tehditlere karşı açık bırakacaktır.
Kapsamlı koruma ile zararlı kodları algıyabilen ve bilgisayarın tehdit gelebilecek tüm açıklarını kapatacak çözümler kullanın.
Güvenlik konusunda en son tehditleri takip eden çözümler kullanın. Bu soruyu kendinize de sorun "Kendim en son oluşan tehditler konusunda bilgi sahibi miyim?" Basit bir zararlıdan bahsetmiyorum artık çok kapsamlı ve paranıza göz koyan tehditler söz konusu (bkz. Cryptolocker) Kendinizi bu konularda yetiştirmeniz önem arzediyor, kaç kişi gördünüz ücretli ve ya ücretsiz antivirüs kullanırken bilgisayarı enfekte olan? Çok fazla değil mi, sizce sebep ne? Yukarıda bahsettiğim Alican'ın yaptıklarını hatırlayın ve sizler Alican gibi olmayın!
Unutmayın, test kuruluşlarının sizin kullanacağınız antivirüsü seçmesine izin vermeyin, sizi illaki bir antivirüse yönlendireceklerdir.
Birden fazla antivirüs kullanabilir miyim?
Birçok durumda aynı bilgisayarda birden fazla antivirüs kullanmak mümkün değildir. Tek bir bilgisayarda çalışan iki antivirüs programları varsa, bunların ikside tehdit önleyicilerini sistem çekirdeğinin aynı parçasına yüklemeye çalışacaktır. Iki antivirüs programından biri olası zararlı yazılım sürecini durdurma konusunda başarısız olur. Kendini koruma (self defence) modülleri olacağı için antivirüslerden biri diğer antivirüs düşmanca bir işlem olarak algılayabilir. Bu şekilde devam eden ve veri kaybına kadar giden birçok riskleri vardır.
On-demand (pasif) scannerlardan bahsetmiyorum, onlar farklı ürünlerdir.
Örneğin aynı anda Norton + Kaspersky + McAfee kullanmak? Böyle birşey yapmak çok saçma olur. Bu şekilde hiçbir koruma sağlayamazsınız, kendi işlerinizi yapamazsınız bilgsayarınızı bu yazılımların hizmetine vermiş olursunuz, illaki bir problem çıkaracaktır. Bu şekilde kullanmak istiyorsanız bilgisayar tabiki sizin ama riskleri göze alıyorsunuz demektir.
Evet, çoğu konuda aynı düşündüğümüzü biliyorum. Yeni şeyler öğreneceğiniz cümleler olmuştur umarım. Amacım sizleri bu konular hakkında biraz olsun düşündürmek
Herkese iyi forumlar,
SAVAŞ KIRÇOVALI
[publicize twitter]
[publicize facebook]
[category teknoloji]
[tags BİLİŞİM YAZILARI, Antivirusler, Mitler]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder