7 Eylül 2016 Çarşamba

TELEFON ÇÖZÜMLERİ : Android 7.0 incelemesi

Bugünkü yazımızda bir çoğunuzun merakla beklediği yeni android sürümünü beraber inceleyeceğiz. Bir çoğunuz yeni sürüm geldi de ne oldu ki bize ne katıyor yada çoğu özelliği samsung arayüzün'de veriyor zaten gibi muhabbetlere gireceklerdir. 

Bir firmanın yeni sürüm'de ki özellikleri önceden destekliyor olması onun mükemmel çalıştığı anlamına gelmez. Sadece bir kısmını veriyor yeni özelliklerin. Bundan önceki sürümler'de görselden çok hep arka plan'da ki işlere yoğunlaşıldığı için kullanıcılar fark yok diye önemsemiyor ama içten içe yeni sürümü istiyorlardı. Bizde sizin için yeni sürümü yükledik ve bir önceki sürüm olan 6.0.1 ağustos ayı güvenlik güncellemesini almış sürümle kıyaslıyoruz. 

Burada elimizde sadece 6.0.1 yüklü cihaz olduğu için onla kıyaslıyoruz. Elimizde cihaz seçeneği bol olsaydı 5.1.1 ile olan karşılaştırmasını 2 sürümde değişen tüm değişiklikleri gösterirdik ama şuan için 6.0.1 ile yetineceğiz. 

Gelin girişi fazla uzatmadan direk yazımız'da Android 7.0 derinlerine inelim. 

 

Anroid N dediler dediler başımızın etini yediler en sonunda 7.0 olduğu'da kesinleşmiş oldu. Her ne kadar takma adı olsa'da adını bir önceki sürümdeki gibi sevmedim ve kullanmayacağım. Sonuçta 7.0 koz helvasından daha anlamlı. :D

 

Ayrıca sürüm 5 ağustos güvenlik paketi ile geliyor ki şuan için daha yeni bir güvenlik paketi yok. 

Yerleşik oyun yok

 

Yeni android sürümünde oyuna yer verilmemiş. Bunun nedenini bilmiyor ve kınıyoruz. Burada daha yenilikçi güzel bir oyun gelebilirdi. Tetris bile kabulüm ama sadece yasak ve kedi işareti çıkıyor bunlarda sırayla çıkıyor. Bari bir kaç farklı seçenek koyarak random gösterseydi. En azından arkadaşlarla tahmin oyunu oynarlardı. Yazı tura gibi bir işleme dönerdi. Yapmamışlar sağlık olsun. Bir sonraki güncelleme gelir umarım. :D

Acil Durum Ekranı


Kilit ekranında acil çağrıya gördüğünüz zaman böyle bir sayfa bizi karşılıyor. Burada şuan Türkiye'de acil durumlar için tek numara olan 112 hiç ekranı açmadan aranabiliyor. Ayrıca telefonun sahibi bilinmiyorsa veya bilinç bulanıklığı yüzünden bir yakınının numarasını hatırlayamıyor ise acil durum bilgilerine 2 kez bastığımızda yeni bir menü açılıyor. 


Bundan sonra açılan ekranda sanal tuşların sadece iki tanesi çalışır halde ve burada bize verdiği tanımlanabilir adreslerden tanımladıklarınızı gösteriyor. Buraya isminiz adresiniz kan grubunuz ve organ bağışı yapıp yapmayacağınızla ilgili bilgileri temel olarak girerek en azından acil durumda sağlıkçılar için gerekli olan bilgileri vermiş oluyoruz. 

Sağlık kuruluşları kan gurubuna tekrar bakıyor olsalar'da benim örneğimde ilk olarak b+ değerinin testini yapacaklar olumlu çıkar ise  hemen b+ kan istenecek. Yani tekrar kan grubu kontrolünde müthiş bir zaman kazancı sağlar bu bize ve öyle anlar gelir ki hayatımız bile kurtulabilir. 


Bu ekran sekmeli yapıda ve ikinci sekmesinde sadece rehberdeki kişilerden ekleyebildiğimiz yakın akraba, eş çocuk veya istediğiniz her hangi birisi orada gözüküyor. Hiç kilidi açmadan. Buda telefonu düşürdüğünüzde bulan iyi niyetli ise arayarak ulaşabilme imkanı tanır veya sağlıkçıya yakın bilgisi olarak girmesi için bir imkan tanımış oluruz. Yada hastaneye mecburi getirilir isek ailemize sağlıkçılar çok rahat ulaşabilir. Önemli yeni bir özellik olmuş. 


Ağ tarafındaki yeniliklere baktığımızda buraya kayıtlı ağlar bölümü eklenmiş. Ayrıca ücretsiz veya şifresiz kablosuz ağlar için uyarı vermemiz için var olan seçenekte burada yer alıyor. Bildirim olayı uzun süredir vardı burada kullanıcı seçimi olduğunu görüyoruz. Bu özellik ilk geldiğinde açık olarak geliyordu ama bu sürümde kapalı geliyor. 


Kayıtlı ağlar sekmesi eklenmiş ama sadece iptal ve unut seçeneklerinin yer aldığı menüde şifreye ulaşamıyoruz. Bu durum halen büyük bir eksiklik Bu sürümde gelen bu özellik belki bir sonraki sürümde geliştirilip istediğimiz özelliğe kavuşur. Umarım 7.0.1 gibi bir sürümde bu özellik gelir. Çünkü halen root yapılmış cihazlarda arayüz'den ulaşılabilen bu bilgiyi herkese sunmak hiç zor olmasa gerek. 


Veri kullanımı menüsünde ise belirlediğiniz kota çok daha net belli olur iken faturalandırma döngüsü seçeneği eklenerek sizin paketinizin yenilendiği tarihe göre ayar çekiyor olması kota aşım olaylarının önüne daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Eskiden bu seçenek olsa'da çok arada derece ve kullanışsızdı şimdi gün yüzüne çıkmış oldu. 

  

Veri tasarrufu özelliği yeni eklenen özellikler arasında bu özellik sayesinde paketimizin daha uzun süre gitmesini sağlayabiliriz. Tabi burada hızını kısmak istemediğimiz bazı uygulamalar olabilir diyerek bize seçme imkanı vermiş. Yani yavaşsa yavaş hızlı ise hızlı o kadar olaylarına girmeyerek özgürlükçü yaklaşımını devam ettiriyor. 

Bu sekmeye girdiğimizde bizi böyle bir ekran karşılıyor ve buradan çok rahat tercih yapabiliyoruz. Hiç bir zorluğu yok ve anlaşılır yapıda oluşu sayesinde oldu mu yoksa olmadı mı düşüncesine itmiyor. 

 

Ağ kısıtlaması özelliği ise yine sizin tercihinize bırakılmış yeni özellikler arasında. Burada gelende başka bir telefondan çekilen internette kısıtlama özelliği açık gelir iken diğerleri için bu özellik kapalı oluyor isterseniz açarak veri tasarrufu sağlayabilirsiniz. 


Kablosuz ağın kullanmış olduğu verilerin tablosu'da ayrıntılı bir şekilde gözüküyor. Burada kim ne kadar kullanmış hangi uygulamalar ne gibi etki yapmış ve kullanıyor iseniz ikinci kullanıcı ne kadar tüketmiş hepsini görebiliyoruz. 

Bu ay teknoloji gündeminin durgun oluşu ve telefonla fazla zaman geçirmemiş olmam bu tabloya hemen yansımız. Bu tablo benim için çok önemli çünkü ben mobil veriden ziya'da kablosuz ağı kullandığım için her ayrıntının bu kadar özenle sunulması benim gibileri cezbedecektir. 

Ram Tüketimi


Bir çok kişi tarafından söylenen ama aslında çok eski sürümlerde kalmış olan bir söylentinin ne kadar yersiz olduğunu şuan tekrar görüyoruz. Burada Android cihazlarda son 3, 6, 9, 12 saat aralıkları ile görebileceğimiz ram tüketimi tablosunda. Cihazı inceler iken kullanmış olduğum süre boyunca kullanım tüketimini göstereceğim. 

Burada cihaz boş durumda iken gördüğümüz ram tüketiminde android işletim sistemi güncellemeden ötürü arka planda harıl harıl çalışmaktaydı ve görüldüğü üzere ram tüketimi çok az seviyede. Benim cihazım 2 gb ram bulunduran bir cihaz ve 1.2 gb olarak belirtilen boş ram bellek bizim android 7.0 sürümünün ne kadar verimli olduğunu anlamamız için yeterli. 


Verdiğim boşta tablosu aslında tamamen android işletim sisteminin yoğun yük altında çalıştığı bir tablodur ki cihaz uyku moduna girdiğinde bu çok daha fazla düşecektir. Görüldüğü üzere android temelde bu kadar ram tüketiyor. 


Merak edenler için içerisinde oyun olmayan gerçek bir multitasking ortamını yansıtan 8 tane uygulamanın açık olduğu bir ortamda ortaya çıkan ram tüketimi bu şekilde. Bu değeri verirken arkada youtube ve 2 sekmesi açık olan chrome vardı. Bu durumda bu ram tüketimi gayet normal ve cihazın içindeki 2 gb ram aslında fazlası ile yeterli demektir bu. 

Android çok ram tüketiyor durumunda baktığımızda google cihazlardaki ekran çözünürlüğüne göre ram tercihi yapıyor. akıcılık hiç bozulmasın istediği için hd ekranlar'da 2 gb, full hd ekranlarda 2 veya 3 gb, 2k ekranda ise 4 gb öneriyor. 

Cihazın çözünürlüğü ve ekran boyutu arttıkça gösterilen öğeler arttığı için ram tüketimini doğru orantıda artıyor. Şuan baktığımızda çözünürlük olarak rakibi olduğu 6s modeli ile ram konusunda geri kalmadığını gördüğümüz cihazın çok üst seviye olmadığını'da göz önüne aldığımızda ram tüketiminin gayet iyi olduğu orta'da. 

Elimizdeki cihazın bir büyük abisin'de ise full hd ekran var ki oda çözünürlük olarak 6s plus ile aynı seviyede ve ram tüketimi sorunu yok. Daha üst cihazlar için apple cevapsız olduğu için ram tüketimi ne seviyede bilmiyoruz. Belki yeni cihazlar ile bunları'da kıyaslayabiliriz. 

Bildirim


Derin bir nefes çektikten sonra yazıma devam ediyorum. Video çeksem 1 saat rahat sürecekmiş izlenimi uyandıran yazmış olduğum bu incelemede bildirim özelliğine daha yeni gelebildim. Bildirim paneli bir çok yenilik barındırıyor bunların başında yenilenen tasarımı var. Bunun en basit örneği sadeleşen görümünü ve artan işlevselliği. 

Tümünü temizle bölümü eskiden  sadece 2 çizgi iken şimdi tümünü temizle yazıyor. Ayrıca bildirimler uygulamalara göre toplanıyor. Misal bu resimde gmail altında gelen 5 bilgirim birleşmiş ve daha derlitoplu gözüküyor. Bir önceki sürümde okumak bile istemiyordunuz bildirimleri. Bu gayet iyi olmuş. 


Burada ise hangi uygulamadan ne tür bildirim gelmesini istediğimizi seçtiğimiz menü yer alıyor. burada ilk olarak programlar görülüyor hangisine ayar yapacağımızı seçtikten sonra diğer sayfaya geçiyoruz. Burada bize bir çok öncelik ayarı tanıyor. 

Ben örnek vermek için whatsapp uygulamasını seçtim burada en önemli olduğunu belirterek buradan gelen bildirimin önemini belirtmiş oldum. Burada sıfırdan beşe kadar toplam 6 tane öncelik seçeneği var. Eğer cihazınızı rahatsız etmeyin konumuna alıyor iseniz bunun uygulamayı etkilemesi için seçebileceğimiz bir alan bırakılmış. İsterseniz kapatabiliyorsunuz. 



Benim kilit ekranı bildirim ayarlarım'da gizli seçeneği olduğu için burada görüntüleme ayarı olarak sadece bana gizli göster veya hiç gösterme seçeneklerini sunuyor. Kilit ekranında her uygulamanın bildirimini görmek istemeyenler için güzel bir seçenek. 

  


Özel bir kaç bildirim ayarı'da var. Bunların başında ses düğmesi kısayolu ve ses seviyesi kontrolleriyle göster var. ses düğmesi kısayolu ile bildirim hızlı ayarlarına rahatsız etmeyin ekleniyor. Diğerine ise seste değineceğim. 


Burada bahsi geçen özellik ise ekranı ikiye bölme özelliği. Açık geliyor olsa'da sizde çalışmıyor ise bu ekrandan etkinleştirebiliyorsunuz. Alttaki seçenekte ne olduğunu ise özel öncelik atamayı anlatırken attığım resimde göstermiştim her ayrıntı tek sayfada gösteriliyor. 

Ses

 

 

 

 

Daha demin bahsetmiş olduğum özellik ise yine ses tarafında karşımızda çıkıyor. Burada ses için açılan menüde ilk önce hangi ayarda isek onun için sekmeyi büyüttüğümüzde ise tüm ayarlar olmak üzere çıkıyor olsa'da rahatsız etme seçeneği hepsinde gözüküyor ki bu çok iyi olmuş. Ayrıca sekmeyi göstermeme gibi önceden var olan hatalar ile bu sürümde karşılaşmadım. 

 

 

Rahatsız etme sayfasının tasarımı değişmiş ve bu şekle kavuşmuş burada kullandığım özel ayar olmasa'da kullananlar için bu tarafta'da yenilikler söz konusu. Benim rahatsız etmeyi kullandığım tek yer telefonun çalmaması gereken yerler ki bunlar için ses butonlarının oraya konulan anahtar benim işimi fazlası ile görüyor. Bu yetersiz diyenler içinde yenilik yapılmadan geçilmemiş. 

Pil

 

Pi tarafında tablo ise yenilik sunulmuş durumda. Temelde bir çok yenilik söylenmiş olsa'da Kullandığımız uygulamalar bunlar için güncellenmediği sürece tam olarak bunu anlamamız mümkün değil ama temelde pil tüketimi düşmüş gibi gözüküyor. Eski iğrenç tablonun yanında bu tablo daha işlevsel gözükse'de halen daha iyisi olabilir çok yüzeysel anlatıyor halen. 

 

 

Üzülerek söylüyorum ki gördüğünüz resim 7.0 sürümüne ait. Google güç tasarrufunu zorunlulukta açılan ve performans düşürücü bir özellik olarak gördüğü için barlar turuncuya dönüyor ve telefon pavyondan fırlamışcasına bir hal alıyor. Kafanız dumanlı iken kullanabilirsiniz ama böyle görmek beni telefondan soğutuyor o yüzden güç modunu açmıyorum. Sadece pil biterken açılsın yeter benim için. 

 

Google gibi bir firmanın kaç sürümdür bunu böyle tutması ve bunun seçimini kullanıcıya bırakmaması büyük bir saçmalık. Bu kadar yenilik ve özgürlük sunan yeni sürümde böyle ilkel bir görüntü görmek istemezdim. Daha çok ince ayar olan ve turuncu rengin isteğe bağlı olduğu bir tasarruf modu istiyoruz. 

Boyutlandırma

 

 

Burada ise yazı tipi ve görüntü boyutunu ayarlamanıza olanak tanıyan yeni ayarlar karşımıza çıkıyor. Bu özellik ekranda daha çok simge bulundurmak isteyenler veya okuma güçlüğü çekenler için iyi bir özellik olmuş. Ayrıca Google burada örnek metin koyar iken seçtiği metin'de hayranlık uyandırıyor. Güzelliği tartışılır ama üzerinde çalışıldığı kesin. 

Uygulamalar

  

 

Uygulamaların izinlerinde ve burada gösterilen ince ayarlarda tasarım güncellemeleri pek yapılmamış ve nerede ise 6.0 ise aynı seviyede ama izinleri merak edenler var ise resimde görüldüğü gibi kontrol ediliyor. 

Depolama

 

Burada hiç bir değişiklik yok ve çok basit bir açıklamaya yer verilmiş.Benim burada göstereceğim şey ise burada bize sunulan dosya yönetimi önemli olan. Burada önemli değişiklikler yapılmış. Eskiden kullanmak mümkün bile değildi ama şimdi biraz daha kullanılır yapıya kavuşmuş. 

 

 

 

Burada büyük resim gösterir gibi olan klasör yapısı insanı fazla zorlamıyor. Hiç dosya yöneticisi yüklemeseniz bile kullanabileceğimiz bir yapıya kavuşmuş en azından.

Numara engelleme

 

Daha önceden bulunan bir özellik olmasına rağmen geliştirmeye gidilmiş ve çağrı'da tek yerden engellemeniz ile hem çağrı hemde mesaj için engelleyebiliyor. Bu sayede mesaj için ek yazılım kurmak yada mesaj uygulamasını değiştirme gereksinimine gerek duymazsınız. 

 

Engelleme işlemi çok basit ve buradaki tasarımda değişmiş yeni tasarım diline uygun hale gelmiş gayet iyi olmuş. 

Ekranı bölme özelliği

 

Burada gördüğümüz gibi yapabiliyoruz. Bu özelliği kullanacağımız diğer bir özellik ise burada youtube videosu açtığımızda ana ekrana dönerek arka plana atabiliyoruz. Tabi bu durumda ana menüde çakılı kalmamız gerekiyor yoksa diğer uygulamaları yarım ekran kullanabiliriz. 

 

 

Bildirim ekranında ilk açtığımız ekrandaki farklar resimde görüldüğü gibidir. Hızlı ayarlar menüsü androidin temeline gelmiş oldu. Burada sadece 5 tane ayar koyabiliyoruz. Burada ilk sıraya koyduğumuz ilk 5 uygulama gözüküyor. 

 

 

Burada tasarım değişikliğini bariz şekilde görüyoruz. Tümünü temizle bölümü daha anlaşılır yapılır iken paylaş sil butonları daha insancıl ve sade yapısı ile göz dolduruyor. Şuan ki yapısı gayet iyi olmuş. 

 

 

Buradaki simgeler ve hızlı ayarlar menüsü geliştirilmiş. Ayrıca mobil veri kapalı iken gözüken çarpı ne hikmetse yeniden gelmiş ve  yine sinir bozuyor. Bu menüye geldiğimizde üstte pili göstermesi gidiyor yenisinde yok. O yüzden pili ekledim bende. Ayrıca pil yüzdesi gösterme biraz sorunlu gibi ayarlara girince sanırım yüzde gidiyor ama tam emin değilim kafasına göre gidiyor ama açması kolay en azından. 

 

 

Burada ise tümünü temizle seçeneğinin geldiğini ve bir önceki sürümde olmadığını görüyoruz. Bir önceki sürümde uygulamalar bir birine yakın iken yenisinde araları açılmış daha çok gözüküyor. Birde çoklu uygulama tuşuna arka arkaya 2 kez bastıkça son 2 uygulama arasında geçiş yapıyor. 

 

Burada bir uygulamayı tutup yukarı çektiğinizde çift ekran özelliği aktif oluyor ve kullanıma başlayabiliyorsunuz bunu deneyerek rahatça öğrenebilirsiniz. Denemek gerekiyor biraz ayrıntıyı öğrenmek için. 

 

 

Burada ise ayarlar menüsündeki değişiklik bariz bir şekilde görülüyor. Bize öneriler sunuyor ve bazı temel bilgiler artık gösteriliyor ve solsan çektiğimizde en sağdaki menü çıkıyor. Buradaki yenilik ufak gibi gözükse'de çok kullanışlı ve neden yokmuş daha önce dedirtiyor. 

 

 

Burada hiç bir değişiklik yok sadece duvar kağıdı seçer iken artık ana ekran ile kilit ekranının duvar kağıtlarını ayrı ayrı seçmemize imkan tanıyor. Bir çok firma bunu sağlıyordu ama referans android için daha yeni gelmiş durumda. 

 

 

Alarm için erkenden kapatma olayı değişmiş ve sadeleşmiş. Burada gösterdiğim gibi olmuş ve yanındaki resmi silmişler bu sayede çok daha hızlı olmasına olanak sağlamış ve bu tasarım daha hoş. 

Sonuç

Sonuç olarak bir çok yenilik bulunduran yeni sürüm vulkan sayesinde hızlanmış ve bunu arayüzde hissediyorsunuz. Bu özellik sayesinde giriş seviyesi cihazlar çok daha hızlanmış olacak ve yeni android sürümünde bellek konusunda 256 mb içinde uyumlu olan bir sürüm olduğunu belirttiler. Biz 2 gb belleğe sahip cihazda çok akıcı bir deneyim aldık. Bir sonraki sürümde ne tür yenilikler yapacaklar merak ediyorum. Yapmaları gereken bir kaç özelliği saydım ama diğerlerini tahmin edemiyorum. 

 

Kısacası bu sürüm beklenmeyi ve yüklemek için sabırsızlanmayı hak ediyor. Kusura bakmayın yazı uzun oldu ama yapmam gerekiyordu çünkü çok önemli bir konu üzerinde yazılmış bir konu. Bu yazı 1 yıl boyunca güncelliğini koruyacak ve güncellemeyi 1 ay sonra alanlar içinde uygun bir referans olacak. 

[status publish]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags TELEFON ÇÖZÜMLERİ, Android, inceleme]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU