14 Temmuz 2015 Salı

BİLİŞİM YAZILARI : İnternet Sitenizi Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

İnternet Sitenizi Açmadan Önce Bilmeniz Gerekenler



Eğer ileride sitenizin açılmama, donma, yavaşlama vb. gibi sorunlar yaşamasını istemiyorsanız bu tercihi yaparken ince eleyip sık dokumalısınız arkadaşlar. Konumuzun başlığından da anlaşılacağı üzere lafı uzatmadan direk konuya geçmek istiyorum değerli turkhackteam üyeleri. Sıkılmadan ve dikkatli bir biçimde okursanız bu makalenin büyük faydasını göreceğinizden şüphem yok.

Barındırma hizmeti alacağınız yerlerde karşılaşacağınız bazı terimler:

1- Barındırılabilecek site sayısı nedir? Hosting alanınıza kaç tane alan adını bağlayabileceğinizi ifade eder.

2- Subdomain sayısı nedir? Alan adınıza ekleyebileceğiniz alt alan adlarını ifade eder. Örneğin forum.turkhackteam.org adresi turkhackteam.org'un forum için kullandığı bir subdomaindir.

3- Disk alanı nedir? Kullanabileceğiniz maksimum disk alanını belirtir.

4- Trafik (Aylık) nedir? Hizmetinizin bir ay içinde ne kadar veri transferi yapabileceğini belirtir. Örneğin, sitenize yüklediğiniz bir videonun boyutu 50 MB ise, videoyu izleyen her kullanıcı o ay ki trafik değerinize 50 MB ekleyecektir. Bu değeri aştığınızda ise trafik değerleri sıfırlanıncaya kadar (her ay sıfırlanır) sitenizin yayını geçici olarak durdurulur, veya durdurulmaması için sizden ek bir ücret talep edilir.

5- E-posta hesabı sayısı nedir? Alan adınıza ait kaç adet e-posta hesabı (info@turkhackteam.org gibi) açabileceğinizi belirtir.

6- Lokasyon nedir? Sunucunun fiziksel olarak nerede olduğunu belirtir. İnternet sitenizin yayın yapmayı amaçladığı ülkede lokasyon seçmeniz, kullanıcıların daha rahat bağlantı kurması için faydalı olacaktır.

Doğru bir hizmet seçebilmek için cevap bulmanız bazı gereken sorular:

Ziyaretçilerime ne türde içerikler sunacağım?
İnternet sitenizde ne tür içerikler paylaşılacağını belirlemeniz lazım. Metin türü paylaşımların çok olacağı bir siteyle, video türünde paylaşımların yapıldığı bir site, disk alanı ve trafik açısından farklı ihtiyaçlar duyacaktır.

Bu içerikler ne kadar yer kaplar?
Metin türündeki içerikler video türüne göre doğal olarak daha az yer kaplayacaktır.

Sitemi ne kadar kişi ziyaret eder?
Sitenizin ziyaretçi sayısını siteyi açmadan bilemezsiniz. Ancak yinede sahip olduğunuz potansiyele bağlı olarak bu sayıyı tahmin ederek barındırma hizmeti almanızda fayda var. Hizmetinizin trafik seçimini yaparken bu sayı size yardımcı olacaktır.

Bu iş için ayırmam gereken bütçe ne kadar?
En önemli konulardan biriside bütçeniz. Eğer fazla bir bütçeniz yoksa başlangıçta hosting almanız veya bütçenizi denkleştirene kadar beklemeniz en doğru seçim olacaktır arkadaşlar.

Bu sorulara cevap bulduktan sonra seçenekleriniz genel olarak ikiye ayrılıyor. Ya sunucu alacak/kiralayacak ya da bir hosting hizmetiyle sitenizi yayınlayacaksanız.

Peki Hosting Nedir?
İnternet sitenize ait dosyaları, veri tabanlarını, mailleri tutan ve bunlara sürekli erişimi sağlayan, sunucu üzerinde sitenize özel ayrılmış alanlara hosting denir. Bir sunucuya, sunucu sahibinin insiyatifi ve sunucu özelliklerine bağlı olarak yüzlerce hatta binlerce hosting alanı açılabilir. Bu nedenle hostinglere "paylaşımlı sunucu"da denilmektedir.

Hostinglerin "reseller hosting" olarak bilinen bir türü de vardır. Reseller hosting paketlerinin sunduğu özellikler, hosting paketlerine göre daha fazladır. Ayrıca reseller hostingler size verilen özellikler doğrultusunda özelleştirebileceğiniz hosting alanları açmanızı da sağlar.

Hosting Alırken Dikkat Edin!
Hosting almak istediğinizde karşınıza kafanızı karıştıracak birçok paket çıkacaktır. Bu paket türlerinden birisi de "limitisiz hosting" paketi olacaktır. Ancak burada ki "limitsiz" kelimesi sizi hemen aldatmasın arkadaşlarım. Limitsiz hosting paketlerini alırken bunu "limitlendirilmemiş hosting" olarak düşünmeniz daha iyi olur. Firmalar bu paketleri satarken limitsiz diyerek satarlar ve çoğu özellik gerçekten de limitlendirilmemiştir.

Genel olarak hosting hizmetlerinde "limitsiz hosting"ler de dahil bazı kısıtlamalar vardır. Bunlar CPU (işlemci) kullanma limiti, saatlik/günlük e-posta limiti, maksimum veri tabanı boyutu gibi firmadan firmaya değişen kısıtlamalardır. Örneğin, limitsiz diye aldığınız hosting paketi, siteniz anlık olarak yüksek bir ziyaretçi kitlesiyle karşılaştığında kilitlenebilir. Neden mi? Çünkü bu durum sitenizden yüksek miktarda veri transferi yapılmasına sebep olacak ve işlemci kullanımını arttıracaktır. Bu durumda sizde firmanın verdiği işlemci kullanım limitini aşmış olacaksınız. Böyle bir durumun yaşanması durumunda hosting hesabınızın kapatılma ihtimali olduğunu da göz ardı etmemeniz gerekir. Hosting almadan önce bu limitlerin ne kadar olduğunu ve ne gibi yaptırımları olduğunu firmaların kullanıcı sözleşmelerin de görebilirsiniz değerli turkhackteam üyeleri.

Satın aldığım hosting yetmezse?
Hosting paketlerinin yetersiz kaldığı durumlarda karşımıza sunucular çıkıyor. Sunucular, istemcilerden gelen erişim ve isteklere cevap veren, yüksek donanıma ve internet hızına sahip, sürekli çalışmaya uygun olarak yapılandırılmış özel bilgisayarlardır. Sunucular, internet sitesi yayınlamak da dahil birçok alanda hizmet sunarlar. İnternet sitenizin ihtiyacına göre direkt olarak sunucu kiralayıp/alabileceğiniz gibi VPS, VDS diye adlandırılan sunucuların bölümlendirilmiş hallerini de satın alabilirsiniz.

Son olarak
İnternet alemine hitap edeceğiniz sitenizin ilk başlarda ziyaretçisinin çok fazla olmayacağını düşünüyorsanız ve içerik bakımından da büyük bir site olmayacaksa belirttiğim kriterlere dikkat ederek hosting paketi almanız en doğru seçim olacaktır arkadaşlar. Piyasada yıllık 5 TL, 10 TL gibi rakamlara da hosting satan şirketler(!) bulabilirsiniz. Bu tip fiyatlara hosting ve sunucu satanlardan uzak durmalısınız. Hem sunucu hem hosting için Türkiye'nin bilinen ve önde gelen şirketlerini tercih etmeniz sitenizin ve sizin sağlığınız için faydalı olacaktır değerli turkhackteam üyeleri.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, İnternet Sitesi]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU