19 Şubat 2015 Perşembe

WEB ÇÖZÜMLERİ : İnternette Gizli Kalmanın 13 Altın Yolu

Bugün sizlere aslında hepimizin merak ettiği önceleri şehir efsanesi olarak görülen "her hareketin izlendiği" gerçeği ve bundan korunma yöntemlerinden bahsedeceğim. İnternet denilen şeyin aslında Amerika'nın II. Dünya Savaşı sırasında kesintisiz haberleşme için oluşturduğu TCP/IP protokolüyle birlikte başladığını düşünürsek, bu işten asıl karlı çıkmaya çalışacak olanların da yine onlar olacağını görmüş oluruz.

1-Üçüncü Şahıs Tanımlama Bilgilerinin (Third-Party Cookies) Paylaşımını Engelleyin

Reklam sitelerinin en çok yaralandığı bilgi kaynaklarıdır. Sizin hakkınızda gezdiğiniz siteler üzerinden yorumlama yaparak bir sonraki reklamın sizin aradığınız ilgilendiğiniz konularla ilgili olmasını sağlarlar. Bir ürünle ilgili iki site gezin üçüncü sitede aradığınız ürünlerle ilgili reklamlar göreceksiniz. Ama bunu kullandığınız tarayıcı üzerinden kolayca engelleyebilirsiniz.

2-Konum Bilgisi Paylaşımını Kapatın

Son zamanlarda birçok sunucu kullanıcılara özel hizmetler sunmak için kullanıcının konum bilgisini kullanmaya başladı. Bu yöntemle iliniz ya da ilçeniz görünürken aynı mantıkla biraz uğraşarak size ulaşılabilir. Eğer VPN ya da Proxy kullanmıyorsanız birilerinin canını acıtacak bir şeyler yaparken bir kez daha düşünün.

3-Sitelere İzlenmek İstemediğinizi Söyleyin

Tarayıcıdan yapacağınız ufak bir ayarla
"HTTP Header"e ekleyeceğiniz zlenmek istemiyorum' mesajıyla sitelere izlenmek istemediğinizi söyleyin. Bunun siteler için herhangi bir bağlayıcılığı yok fakat yine de yapmakta fayda var.

4-Eklentilerinizi Kontrol Altında Tutun

Siz tarayıcınızı gizliliğinizi koruyacak şekilde ayarlasanız da kullandığınız eklentiler siperlerinizde gedikler açabilir. J Tamamen eklentilerden uzak kalarak bu işten kurtulurum yerine ya sizden izin alarak çalışmalarını sağlayın ya da SandBoxie gibi sanal bir ortam oluşturan ve kapattığınızdan tüm bilgilerin silindiği programlar kullanabilirsiniz.

5-JavaScripti Kontrol Altına Alın

JavaScript kodları sayesinde hakkınızda birçok bilgiye çok rahatlıkla erişilebilir. Daha da kötüsü tarayıcınızda çalıştırılacak scriptlerle tarayıcıyı yanıltarak birçok kişisel bilginize de erişim mümkün. Tabi ki bunun için de önlemlerimiz mevcut. Bunun için tarayıcınıza NoScript veya ScriptSafe gibi eklentileri kurarak istediğiniz scriptlerin çalışmasına izin verebilir ya da engelleyebilirsiniz.

6-Tarayıcınızın Kimliğini Değiştirin

Herhangi bir siteye bağlandığınızda siteye hangi tarayıcıyla bağlandığınız sistem saati gibi bilgilerin gönderimini kontrol altına alabilirsiniz. Eğer herhangi bir özelleşmiş tarayıcı kullanıyorsanız bu sayede herhangi biri gibi IE ya da Firefox kullanıcısı olarak görünebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken User-Agent Switcher ya da User-Agent Overrider gibi eklentiler kullanmak


7-SSL Ba
ğlantıları Tercih Edin

HeartBleed açığına rağmen halen en güvenli bağlantı yöntemi olarak SSL den vazgeçmek mümkün değil. Bazı siteler sizleri default olarak
"https" bağlantıya yönlendiriyor bazıları ise bunu sizin istemenizi bekliyor. Tabi siz tek tek uğraşmayın diye bunu otomatik yapan bir eklenti mevcut. HTTPS Everywhere eklentisi siteyi SSL bağlantı varsa onu kullanmaya zorluyor ve bu sayede istenmeyen durumlara karşı bilgilerinizi güvenli bir şekilde transfer ediyor.

8-GHostery Eklentisini Kullanabilirsiniz

Güvenliğiniz ve gizliliğinize düşkünseniz tam size göre bir eklenti GHostery . IE hariç diğer tarayıcılar için kullanabileceğiniz bu eklenti sayesinde farklı güvenlik önlemlerini tek çatı altında kontrol edebilirsiniz. İstediğiniz sitelerin sizin bilgilerinize erişmesine izin verirken güvenmediğiniz sitelerin hakkınızdaki bilgilere ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

9- SRWare Iron Kullanın

Chrome tarayıcısını seviyor fakat her hareketinizi Google bilmesin istiyorsanız tam size göre bir tarayıcı var. Chrome altyapısıyla tasarlandığı görsel ve fonksiyonel olarak Google Chrome oldukça benzeyen SRWare Iron, bazı farklılıklar da barındırıyor. Örneğin Chrome
'un aksine, hata raporlarını Google göndermiyor ve URL-Tracker devre dışı bırakmak mümkün.

10- Panopticlick

Taray
ıcınız bağlandığı siteye bazı bilgiler veriyor fakat bunların ne olduğunu merak ediyorsanız Panopticlick bu merakınız gidermek için geliştirilmiş bir hizmet. Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından sağlanan hizmet sayesinde aldığınız önlemelerin ne kadar işe yaratığını test edebilirsiniz.

11- The Onion Router (Tor)

İnternet üzerinde anonim gezmek denildiğinde herkesin aklına ilk gelen seçeneklerden biri olan TOR yaptığınız isteği birkaç katmanlı bir şifreleme sistemiyle kapladıktan sonra bunu biraz dolaştırıp hedefe ***ürüyor. Yani eski toprak ajanların takipten kurtulmak için uyguladıkları yöntemlerin dijital versiyonu da diyebiliriz. Genelde muhalif gruplar ve aşırı uçlardaki insanlar tarafından kullanılan bu uygulamayı çok tavsiye etmiyorum, fakat tercih sizin.

12-VPN

Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ) size gerçek IP
'nizi kullanmadan internette dolaşma imkanı sağlamaktadır. Bu da servis sağlayıcınız ya da başka birileri tarafından takip edilmenizi engelliyor. Verilerinizi şifreleyerek gönderdiğinden ekstra bir güvenlik sağlıyor. Ayrıca bu sayede engellenen sitelere de erişiminiz mümkün. Dezavantajı ise bağlantı hızınızı gözle görülebilir bir şekilde yavaşlatıyor. Hızlı ve güvenli bir VPN hizmeti için bir miktar parayı gözden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz. İsterseniz de ücretsiz Private İnternet Access eklentisini kullanabilirsiniz.

13-Sanal Makinalar

İnternet üzerinde gezerken size yem olarak bırakılmış birçok dosya ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin çok masum gibi görünen bir pdf dosyası ile gelen zararlı yazılımlarla şahsi dosyalarınız, kişisel bilgilerinizden olabilirsiniz. Bu nedenle güvenilir olmayan kaynaklara erişmeniz gerektiğinde Sanal makinalar kullanarak steril bir ortam oluşturun. Bu sayede fiziksel makinanız herhangi bir zarar görmeden bu tür dosya veya yazılımları denerken aynı zamanda gizliliğinizin ihlal edilmesini de önleyebilirsiniz.

SAVAŞ KIRÇOVALI

ÖZEL BÜRO HACK TİMİ

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, İnternet, Gizli]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU