25 Şubat 2015 Çarşamba

WEB ÇÖZÜMLERİ : Internet Güvenliği İçin 7 Tedbir

 

Artik çagimiz bilisim ve teknoloji çagi. Hepimiz zamanimizin gerektirdigi yasam sartlarini olabildigince degerlendirmeye çalisiyoruz. Bunlardan bir tanesi de Internet. Artik hayatimizin vazgeçilmez bir parçasi hale gelen internet kullanimi beraberinde yeni bir boyutunda ögrenilmesi gerektigini getiriyor. Simdi sadece interneti nasil kullanacagimiz degil, internette nerelere dikkat edecegimiz gerektigi de önemli bir konu. Yasamimizin en küçük bir bilgi parçasi bile internetle adapte olabiliyor. Buda sahip oldugumuz bilgilerin güvenlikte mi sorusunu ortaya çikariyor. Kredi karti bilgilerinizden tutun evinizin telefon numarasi hatta çok özel kisisel bilgilerinize kadar her sey siz istemedikçe hiç kimsenin eline geçemez. Bunun için dikkat etmeniz gerekenleri asagida sizler için yazmaya çalistik.

Internet, bizler varoldukça ve onu kullanmaya devam ettikçe yepyeni sürprizler ve aliskanliklar ile büyümeye devam edecek. Burada her sey bizim ona bakis açimiza bakiyor. Önemli olan bilgilerinizin çalinmasinin ne kadar korkunç bir sey olabilecegi düsüncesi degil, internetin bir öcü gibi algilanmasinin yanlis oldugudur.

Biz onu nasil verimli kullanirsak oda hayatimiza o denli yenilikler getirecektir.

Internet Güvenligi için 7 Öneri

1- Virüslerden ve internet ajanlarindan korunmak için Antivirüs ve Anti-Spyware programlari edinmelisiniz. Genelde Antivirüs programlari ek Anti Spyware ve Anti-Adware yazilimlari içermektedir. Antivirüs programi olarak NOD32 for Windows veya Kaspersky Anti-Virus programlarini kullanabilirsiniz.

Anti-Spyware ve Anti-Adware yazilimlari olarak da;

Spybot Search & Destroy, Lavasoft Ad-Aware SE Personal, Spyware Doctor ve HijackThis programlarini bir arada kullanabilirsiniz. Kimi yazilimlar ücretli olabilir.

2- Istenmeyen pencereler sadece reklam amaçli degildir. Bu pencereler bilgisayariniza zarar verebilecek yazilimlari da içerebilirler. Eger her hangi bir siteye girdiginizde istediginiz disinda açilan pencereleri engellemek istiyorsaniz, Pop-Up Blocker yazilimi edinmelisiniz. Diger bir adi ile Pop-Up Engelleyici. Windows XP, en son yamasi olan Servis Pack 2 ile Pop-Up Blocker eklentisi içerir. Web sayfalarinda gezerken olasi casus yazilimlari içerebilecek ve kendiliginden açilan pencereleri engeller. Diger bir yazilim Google Toolbar. Sayisiz özelligi ile yararli bir Google araci olmasi ile birlikte içinde Pop-Up pencere engelleyicisi de bulunmaktadir. Bu yazilimi toolbar.google.com adresinden indirebilirsiniz.

3- Artik günümüzde casus yazilim bulastirma teknikleri siz internette gezinirken ruhunuz bile duymadan etkisini gösterebilme halini almistir. Bu açidan internet güvenligi konusunda bir baska can alici nokta ise; eger zorunlu olarak veya habersiz bir sekilde Windows XP isletim sisteminin SP2 sürümünü kullanmiyorsaniz, haber okuma amaçli dahi olsa hiçbir sekilde dünyaca bilinen ve güvenilir siteler disinda diger web sitelerine girmeyin.

Windows XP Service Pack 2 ile gelen güvenlik duvari eklentisi istenmeyen saldirilara karsi kalkan görevini görmektedir.

Bir baska eklenti ise otomatik güncellestirmeler. Isletim sisteminizi sürekli güncel tutarak gelebilecek iç ve dis saldirilara karsi önlem almanizi saglar.

Mutlaka Windows XP Service Pack 2 veya en güncel sürümü kullanmaya çalisin.

4- Genelde bilgisayar kullanicilarinin basina gelen bir olay, bir web sitesine girildiginde kisinin karsisina çikan bir sertifika anlasmasini kabul etmesi durumunda kendisinin haberi olmadan bilgisayarina casus yazilim bulasmasidir. Bunu engellemek için dünyaca taninan yazilim firmalarinin adlarini bilmek ve ne gibi bir sertifika anlasmasi kabul ettiginizin farkinda olmak gerekir. Hiç okumadan veya göz atmadan bu gibi anlasmalari kabul ettigimizde internet korsanlari istedikleri tüm özel bilgilerinizi elde edebilecek altyapi veya reklam gücüne sahip olabilirler. Bunlari Özellikle kurumsalliktan veya projeden uzak web sitelerinde dolasirken karsiniza çikan sertifika anlasmasi sorularini kabul etmeyin. Bu bir chat yazilimi, kamera görünümü yazilimi, *** uygulamasi veya benzeri bir yazilim olabilir. Örnegin; internette arkadaslik sitelerini ararken çikan sonuçlardan bir siteye girdiniz, ve karsiniza bir anda sertifika anlasmasi çikiverdi. Bu sertifikayi emin olmadikça veya yukarida da yazdigimiz gibi kurumsalliktan veya projeden uzak olan web sitelerinde asla kabul etmeyin. Güvenilir anlasmalar ( Microsoft, Trend Micro, Macromedia ) gibi firmalara ait yazilimlar olabilir.

5- Internet güvenligi artik eskisi gibi saglanamaz degil. Anca buna karsilik asilamaz da degil. Buna bir örnek kullanicilarin zaaflari olarak gösterilebilir. Örnegin yukarida yazdigimiz arkadaslik siteleri örnegi gibi. Aslinda bu insanlarin dogal ihtiyaci. Yani sarki dinlemek için ses çalma programlarina veya video izlemek için görüntü oynatma yazilimlarina ihtiyacimiz var. Zaman ve güzel vakit geçirmek için oyun, arkadaslik ve sohbet sitelerine. Burada bu zaaflarimizi bin bir türlü yöntemler ile kendi yararlarina kullanan o kadar çok internet korsani var ki. Burada dikkat etmeniz gereken her seye degil belli basli konulara agirlik vermek daha dogru olacaktir.

Öncelikle internetten her hangi bir dosya veya program indirmeden önce kaynaginin güvenilir olup olmadigina çok dikkat etmelisiniz.

Eger indirmekte oldugunuz dosya yada yazilimin ne ve nereden oldugunu bilmiyorsaniz hemen bu islemi iptal edin. Sarki bile indirecekseniz gezindiginiz sitenin az öncede yukarida bahsettigimiz gibi projeden uzak olmamasina dikkat edin. Bu sitenin oldukça ciddi ve güzel bir görünüme sahip olmasinin gerektigidir. Indirdiginiz bir takvim, ajanda, sözlük, saat programi, tavla, okey, mini oyunlar, chat yazilimlari, görüntülü sohbet programlari, msn görünümüne sahip sohbet programlari ve içerdikleri eklenti ve yamalar, kullanisli gözüken programciklar ve toolbar 'lar ( "araç çubuklari" - Internet Explorer da adres çubugunun hemen üstünde veya altinda bulunan bir çok butonu ve arama eklentilerini içeren yazilimlar) olabilir. Bunlar bilgisayarinizi ve hayatinizi kolaylastiracak gibi görünse de aslinda dünyanin reklam ve para kazanma stratejilerini belirleyen ve güvenliginizi tehdit edebilecek unsurlardir. Yukarida örnek verdigimiz program örneklerini kara listenizde en çok dikkat edilecekler kategorisine almalisiniz.

Internet'ten download ettiginiz bir program güvenilir dahi olsa bilgisayariniza casus yazilimlar yüklemek isteyebilir. Bu yüzden her hangi bir program yüklerken eger eklentisi var ise mutlaka eklentilerin ne ise yaradigini kavrayin. Bu bir arama çubugu, Internet yardimcisi veya ekstradan yüklenilmek istenilen bir yazilim olabilir.

7- Outlook Express veya özel maillerinize düsen SPAM mailler size tanidiginiz kisiler tarafindan gönderilmis yada masum bir reklammis gibi gösterilerek bazi dosyalari çalistirmanizi isteyebilirler. Bu maillerin kaynagi daha önce hiç karsilasmadiginiz yada tanidiginiz olasi insan veya firmalardan geliyormus gibi gösterilecektir. Bu tür mailler den uzak durun. Çevrenizdeki tanidiginiz insanlarin size durduk yere ve hayatlarinda asla göndermeyecekleri tarz ve mantiktaki mailleri okumayin veya kabul etmeyin. Bu tarz mailler ayni zamanda ciddi zararlar verebilecek virüsleri de bulastirabilmektedirler.​

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, Internet Güvenliği, Tedbir]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU