29 Ocak 2015 Perşembe

PC ÇÖZÜMLERİ : Mac OS X'de Performans Arttırmak




Mac OS X'de Performans Arttırmak Mac OS X performansınızı optimize etmek için bazı öneriler sunacağız. Aşağıdaki adımlar genel olarak tüm Mac lerde otomatik olarak açık bir şekilde gelmektedir. Yapmış olduğumuz işlemler ile ne kadar hızlı bir sisteme sahip olduğunuzu anlayacaksınız.

Mac OS X optimizasyonu

Ram, ram ve daha fazla ram

Mac OS X işletim sistemi tahmin edemeyeceğiniz kadar çok ram seviyor. Yeni bir mac veya bir işlemci satın almak yerine ram eklemeden Mac OS X performansını artırmak en iyi yoludur. Bütçenizin sınırlarına kadar ram eklemekten asla vazgeçmemeniz gerekmektedir.

Başlangıç diskte yeterli boş alanı koruyun

Mac OS X başlangıç diskinde (işletim sisteminizin kurlu olduğu disktir), önyükleme için boş disk alanı gerektirir. Mac OS X Sanal Bellek (VM) geniş kullanır. Başlangıç disketi dolmaya başladığında ise mac'inizin performansını önemli derecede etkilemeye başlayacaktır.

Genie ve Dock

Genie etkisi ile pencerelerin Dock'a küçültüldüğünü görmek sizleri baya etkileyebilir. Ben de bundan ilk kez etkilendim, bu eğlencenin bir performans maliyeti vardır. Bunu iptal ettiğimzde performans hızınızı elde edebilirsiniz.

Animasyonlu bir arka plan kullanmaktan kaçının

Animasyonlu bir masaüstü arka planı Macinizin her desktopa geçişinizde ve her Space (Çalışma alanı) değiştirdiğinizde performansınızı çalmaya devam edecektir. İster Power PC ister Intel işlemci olsun, o animasyonu görüntülemek için hem ram hem de cpu dan bir miktar kullanacaktır. Bu yüzden ya düz renk yada daha koyu ve içinde az renk olan arkaplanlar kullanmalısınız.

iTunes'da Görselliklerden Vazgeçmelisiniz

iTunes müzik programınızda görselliklere önem verirseniz, program arkaplanda-gizli-farklı spacede-dock ta küçültülmüş bir şekilde de çalışsa bile işlemci üzerinde bir çok dögüleri tüketecektir. Bu o kadar fazla sayıda bir çabadır ki, işlemci yoğun ve gerek zamanlı müzik ile senkronize bir şekilde görseli göstermeye çalışıp performanısınızı etkeleyecektir ve Mac inizi yoracaktır. Yapmanız gereken her şeyi sade ve liste halinde kullanıp tüm görselliklerde vazgeçmeniz olacaktır.

Dashboard ve Widgets'ı devre dışı bırakın

Dashboard ve Widgets açık olduğu sırada CPU kullanımı yoktur, onlar her zaman çalıştığı anda açık olacaktır. Dashboard ve Widgets'lar gerçek ve Sanal Bellek (VM) tüketmektedir. Mac OS X 10.4 Tiger altında, kullanabileceği kaynakları Aktivite Monitöründen bireysel aletler ile izleyebilmeniz mümkündür (Aktivite Monitörü Macintosh HD> Uygulamalar> Araçları klasöründe bulunur)

Mac OS X 10,5 Leopard ® altında, bireysel aletler Aktivite Monitör görünmez yapılabilir, buna dikkat etmelisiniz. DashboardClient süreci Dashboard çalışan tek göstergesidir. Sen gereksiz aletler kapatarak bu kaynakların performans ve güç olarak geri dönmesini sağlayabilirsin.

Bu araçları kapatmak için:

Dashboard'ı açın ve seçenek tuşunu basılı tutun. Size yakın isteyen bir aracın üzerine fare işaretçisini hareket ettirin. Widget'in Kapat düğmesini (X) Widget'ı sol üst köşesinde görünür. Tıklayın widget'in Kapat düğmesini tıklayın ve diğer aletler için adımları tekrarlayın. Artık Dashboard ve Widget'larınız kullanım dışı olduğundan sizleri rahatsız eden bir sorun kalmayacaktır.

Gereksiz fontları devre dışı bırakmak veya kaldırmak

Varsayılan olarak yada user library den yüzlerce veya binlerce font önemli derecede Mac OS X performansını düşürüyor. Eğer fontları kurmak için kendi tercihlerini ayarlayan fontlar bulabiliyorsanız öncelikle onları tercih etmelisiniz. Bilindiği üzere tüm programlar başlarken öncelikle font klasöründen fontları tararlar ve içlerinden sağlam-yapısına uygun-işletim sisteminin desteklediği tüm fontları cache ine alır ve sizlere onların kullanımını sağlar. Çoğu program bu yüzden yavaş açılır. Performnasınızı arttırmak için ise; System>Library>Fonts klasöründe ve Library>Fonts klasöründe sistemin fontları dışında bir font bulundurmayın. Genelde fontlarınız User>Kullanıcı Hesabı>Library>Fonts klasöründe tutmanız sadece size özel font olduğundan sistem programlarını çalıştırdığınızda daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. 500'den fazla font kullanıyorsanız kesinlikle font yönetim programlarından birini kurmanız gerekiyor.

Düzenli bakım gerçekleştirin

Neredeyse her Mac in bakımı nispeten ücretsizdir. Düzenli bir bakım için "http://www.apple.com/downloads/macosx/systemdiskutilities/" linkinden gerekli programları indirip işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

Bu adımdan yapmanız gereken bakımları aşağıdaki gibi sıraladım.
Sistem cache dosyaları Sistem .DS_Store dosyaları Kullanıcı loglarını ve sistem logları Safari ve Firefox geçici dosyaları

İşlemci performans ayarını kontrol edin

Bazı Mac'lerde varsayılan olarak enerji tasarrufu için işlemci hızı düşük bir şekilde ayarlı olabilir. İşlemci hızını Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu > İşlemci Performansı menüsünden ayarlamanız mümkün. Bu adımı geçmeyin. Not: Eğer seçeneklerde bu menüyü göremiyorsanız Mac'iniz bu özelliğe sahip değildir.

Performans sorunlarını gidermek

Süreçleri veya uygulama performansını etkileyen nedenleri bulmak

Özel bir işlem veya uygulama performansını etkileyen neden olup olmadığını belirlemek için: Etkinlik Monitör (Leopard, Tiger, Panther) veya Operation Viewer (Jaguar), Macintosh HD> Uygulamalar> Utilities klasöründe yer alır. Aktivite Monitör veya İşlem Görüntüleyici açılır, araç çubuğundan menu-up seçildiğinde tüm işlemleri görebilirsiniz.

Cpu ve Ram kullanımlarını % lik değerlerine tıklayarak büyükten küçüğe doğru sıralayabilirsiniz. Bir süreç sona erdirmek için İstediğiniz işlemi veya programı sonlandırmak için kısa yolları da aşağıda bulabilirsiniz. Command-Option-Q tuşlarına aynı anda bastığınızda sonlandırmak istediğinz programları listeleyebilirsiniz.

Bir üstte açıtğımız Etkinlik Monitörü ve Aktivite Monitöründen de Quit Process'e tıkladığınızda işlemi sonlandırabilirsiniz.

Resolving Common performans sorunları

SystemUIServer: Yüksek CPU kullanımı ve menü Ekstraları

Etkinlik Monitörü (Leopard, Tiger, Panther) veya Operation Viewer (Jaguar), sürecin SystemUIServer tüketen işlemcileri aşırı miktarda gösterir, sorun çok büyük olasılıkla bir üçüncü taraf menü ekstralar ilgilidir. Menü ekstralar Apple menü çubuğu Gündem simgesi (Leopard, Tiger) dışındaki sağ tarafında işareti bulunmaktadır.

Eğer ağ bağlantısı meşgulolursa bloke olmuş bir internet bağlantısı kullanın. Genelde sorunlu bir internet bağlantısı çok yüksek Cpu kullanmanıza neden olabilir. Eğer sorunlu bir internet bağlantız olduğunu düşünüyorsanız ekstra medya araçlarını ve internet bağlantısını kullanan P2P türü dosya paylaşım programlarınızı kaldırmanız gerekmektedir.

Tasarımcılar için ufak bir ipucu

Bunu kendim kullanıyorum ama sizlerle de paylaşmak istedim. Eğer Mac OS X de kullandığınız bir tasarım programı varsa ve kendi performans özelliklerinden Ram ayarlarını sizlere sunmuş ise; Adobe Photoshop kullannıyorum ve kendi sunduğu performans ayarlarını ilk başlarda %80 gibi bir Ram kullanımı ile gerçekleştirdiğimde aslında ne kadar çok Ram kullanırsak o kadar daha performanssız hale geldiğini fark ettim, şu an da Mac'im de kullandığım Adobe Photoshop için ayırdığım Ram 768MB gibi bir şey, Ram değerleriniz ile % lik hesabını kendisi otomatik yapacaktır.

Bu arada bu ip ucundaki performans ayarını PC kullanan arkadaşlar da yapabilir. Yukarıda sizler için yazmış olduğum bilgiler doğrultusunda Mac'inizi ayarladığınızda karşınıza inanılmaz hızlı bir Mac çıkacaktır. Günümüzde kullandığımız tüm programlar bilgisayarlarımızdan çok Ram kullanması, işletim sistemimizdeki bazı özelliklerden vazgeçmemize neden olabiliyor.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Mac OS X, Performans]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU