9 Aralık 2014 Salı

PC ÇÖZÜMLERİ : On Adımda Veri Güvenliği


Bu konuda daha önce belki defalarca makale yazılmıştır; fakat hala çevremde onlarca insan İnternet dolandırıcılığının kurbanı oluyor. Daha birkaç gün önce bir tanıdığım beni arayarak kredi kartı bilgilerinin çalındığı ve 4000TL'lik alışveriş yapıldığını söyledi. Daha önce sorulmasına rağmen peki ne yapmalı? Bunu maddeler halinde açıklarsak daha akılda kalacaktır.

1. Her zaman denildiği gibi güçlü şifreler oluşturun. Bana bir şey olmaz mantığıyla hareket ederseniz bunun sonucunu çok acı yaşarsanız. Güçlü ve etkili bir şifre 14 karakterden oluşur. Ancak pek çoğumuz bana bir şey olmaz mantığıyla hareket ediyor ve beş-altı karakterli şifre oluşturuyor. Sonuç olarak gerek maddi gerekse manevi zararlara uğruyorlar.

2. Kişisel bilgileriniz paylaştığınız sitelerin mutlaka gizlilik politikasını okuyun. Gözlemlediğim İnternet kullanıcılarının HEPSİ kaydolduğu sayfaların İnternet Politikalarını okumuyor. Sonuç: kişisel bilgileriniz, resimleriniz, telefon numaranız sanal alemde kolayca bulunabiliyor. Sonuç olarak adınız bir dolandırılıcılık olayında geçiyor ve ifade vermeye gidiyorunuz.

3. Özellikle sosyal medyada ve bloglarınızda paylaştıklarınıza dikkat edin. Gizlilik ayarlarınızı mutlaka gözden geçirin. Neden mi? Dolandırılıcılık için adınıza açılmış bir hesapta fotoğraflarınız ve bilgileriniz kullanılır.

4. Kişisel işlemlerinizi kendi bilgisayarınızdan yapın. İnternetten sipariş verecekseniz kişisel bilgisayarızdan verin. Gruplara açık bilgisayara yerleştirilen bir keylogger bile verilerini çalmaya yeter. Ya da her kullanıcı güvenliğe sizin kadar önem vermeyebilir. Bu da bilgilerin üçüncü şahıslara ulaşmasına katkı sağlar.

5. Gerek Web ortamında gerekse gelen kutunuzdaki şüpheli bağlantıarı, videoları, resimler vs. açmayın. Açtığınız anda bilgileriniz kötü amaçlı kişilerin ellerine ulaşacaktır. Küçük bir trojen bilgisayarınızı sizden alıp altın tepsi içince dolanırıcılara sunacaktır.

6. Sitelerin güvenlik işaretlerine bakın. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir bağlatı(https) güvenli bir bağlantıdır: ama ne kadar güvenli? Bunun kararını gizlilik politikasını okuyarak öğrenebilirsiniz.



7. Kötü amaçl bağlantıları gerekli kurumlara ihbar edin. Bunu belirttiğin bağlantıdan yapabilirsiniz.

https://www.ihbarweb.org.tr/

8. Sosyal mühendislik dolandırıcılığına dikkat edin yoksa binlerce liranızı dolandırıcılara kaptırabilirsiniz. İçinde profeörlerin ve binlerce insanın olduğu gibi.

9. Antivirus, Firewall gibi güvenlik programları kullanın fakat bunları warez sitelerden indirmeyin. Aksi takdirde sahte antivirüslerin kurbanı olabilirsiniz.


10. Aman ne işime yarar düşüncesiyle otomatik güncelleştirmeyi kapatmayın ve kimlik avı filtresi kullanın.

Tüm bu saydığım maddeleri kulak ardı etmeyin ve bana bir şey olmaz demeyin. Çünkü emin olun onlarca insanı bu şekilde görüyorum. Selametle.

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Veri Güvenliği]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU