22 Aralık 2015 Salı

PC ÇÖZÜMLERİ : Autorun Nedir ? Nasıl Korunulur ?

 

Autorun Nedir? Nasıl Korunulur?

 

-Autorun nedir?

 

Autorun bir dosyayı otomatik olarak çalıştırmaya yarar. Mesela Bir film cdsi taktığımızda direkt olarak filmin açılmasını sağlayan şey autorun.inf dosyasıdır. Bu sayede pratiklik kazanmış oluruz.

 

Veyahut bir program cdsi takınca otomatik olarak setup çalışması autorun ın marifetidir. Peki niye herkez autorun ı kötü birşey gibi görüyor. Bunun nedeni kötü amaçlı kişilerin autorun ı kendi istedikleri yönde kendi emellerine alet etmeleri yüzünden autorun günümüzde çok korkulan bir virüs çeşidi olmuştur. diğer adı amvo virüs.

 

2-Autorunn işleyişi nasıldır?

 

Autorun bir usb flash taktığımızda otomatik olarak hedef programı çalıştırır. Mesela kötü amaçlı kişiler bir virüs hazırladı. Birde autorun.inf hazırladı. Autoruna kendi kodlarıyla kendi virüsünü açması emrini veriyor. Böylece otomatik olarak flash disk i takdığımızda pcmizce virüs bulaşıyor.

 

3- Peki neden autorun. Niye direkt olarak virüsü koymuyorlar?

 

Bildiğiniz üzere siz virüse 2 kere tıklamadıktan sonra virüs aktif hale gelmemektedir. Autorun bizim bu işi yapmamıza gerek kalmadan çalışmış oluyor. Ayrıca autorun yüzünden. Bilgisayarın harddiskine C ve D ye autorun.inf bulaşmış olur. böylece bu bilgisayara takılan diğer usb disklere de bu virüs bulaşmış oluyor. O usb diskin takıldığı her pc ye de bulaşıyor. Böylece inanılmaz korkunç bir güç ortaya çıkıyor. zincirleme reaksiyon misali bilgisayardan bilgisayara Sürekli bulaşıyor. Bu yüzden bir sürü mağdur bulunmaktadır.

 

4- Autorun virüsü yediğimizin belirtileri nelerdir?

 

* Winrar ile C dizinine bakıyoruz. Burada autorun.inf dosyası varsa bizim amvo virüsünden etkilendiğimizi anlıyoruz.

* Bilgisayarım dan Sürücülerden birine girmek istediğimizde mesela C'ye girmek istediğimizde C Yeni Bir pencerede açılıyorsa.

* Bilgisayarım - Araçlar - Klasör Seçenekleri - Görünüm - Gizli Klasör ve Dosyaları Göster dediğiniz halde göstermeiyor ve tekrar klasör seçeneklerine bakınca gösterme işaretliyse

* Deep Freeze' e shift+çift tıklayınca karşımıza çıkan parola ekranı donuyorsa

* Görev Yöneticisine girmiyorsa

 

5- Peki bu virüsten nasıl kurtuluruz?

 

*Kill_amvo_virus_usb_en Bu dosya ile 5 dakika içinde autorun virüslerinden kurtuluruz. İlk olarak denenmesi gereken yöntemdir. Fakat çok etkili bir yöntem değildir. Her amvo virüsüne etki yapmaz.

* Dracula Virüs Temizleyicisi ile

* "Combofix" ile . Bu program sayesinde bilgisayarımız amvo gibi malwarelerden bilgisayarımızı arındıır. %95 işe yarar.

 

Not: Gelişmiş autorun dediğimiz gelişmiş amvo da Combofix işe yaramamaktadır. Bunun nedeni gelişmiş autorun dosyası bizim bilgisayarımızın system dosyalarını yedeklememizi engellediği için Combofix in çalışma mantığına göre Combofix öncelikle system dosyalarını yedekler. Fakat bu gelişmiş virüs yedeklemeyi engellemektedir. Bu yüzden Combofix yedekleyip system dosyalarını sildikten sonra birde bakıyoruz ki yedeklenmemiş. Combofix işini bitirince Bilgisayar yeniden

başlarken bilgisayarımız hiç açılmaz çünkü windows eksik tir. Bu yüzden Combofix kullanmadan önce Bilgilerimizi başka bir yere kopyalamayı unutmuyoruz.

 

*Ve en sevdiğim program "USB Disk security" Bu program bilgisayara bir usb flash takıldığında otomatik olarak onu tarar ve içindeki autorunı silmemizi sağlar. Bu sayede bilgisayarımız autoruna karşı bir kalkana sahip.

 

6- Neden Antivirüs programları autorunları silmiyor.?

 

Bunun nedeni dediğim gibi autorun iyi amaçlı bir şeydir. Yani zararsızdır. Tabi kötü amaçlı kişiler namı değer hackerlar (lamerlar diyorum) bunlar yüzünden autorun tehlikeli oldu. Bu yüzden şu an çoğu Anti-Virüs Autorun ı tehdit olarak görmediğinden dolayı çok tehlikeli oldu.

 

SAVAŞ KIRÇOVALI

 

 

[publicize twitter]

[publicize facebook]

[category teknoloji]

[tags PC ÇÖZÜMLERİ, Autorun]t

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU