30 Mayıs 2016 Pazartesi

BİLİŞİM YAZILARI /// AKSİYON DERGİSİ : Bilgi kırıntılarını analiz edenler geleceğe yön veriyor

 

Bundan birkaç yıl önce bulut bilişim sistemleri (cloud computing) ve mimariden bahsediliyordu. Ardından Big Data (Büyük Veri) kavramı ile tanıştık. Bu iki kavram birbiri ile ilintili olarak gelişip büyüyor. Öncelikle Büyük Veri’ye bakalım.

Aslında bu isim verinin büyüklüğünden gelmiyor. Tersine küçük bilgilerin dağ gibi yığılıp içinden çıkılması zor hâle gelmesinden kaynaklanıyor. Veri teknolojisi açısından, yapısal olmayan, farklı kaynaklardan gelen bilgilere deniliyor. Başta Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya olmak üzere değişik kaynaklardan gelen verilerin bir araya getirilip incelenmesi ciddi bir sorun.

İşi büyük veri ile uğraşmak olan şirketlerden NetApp’in Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı, günümüzde bilgi dağınık diye peşinin bırakılmadığını söylüyor. Çünkü bilgi küçük de olsa değerlidir. Yumrukçallı’nın verdiği bilgilere göre, bu verinin analizini yapmak için büyük çaba sarf ediliyor. Neticede şirketler, ticari kararlar alıp avantajla geleceklerine yön vermek istiyor.

Mesela NetApp’ın dünya genelinde yüz binlerce sistemi kurulu. Bu teknik ortamda, şirket merkezine belirli aralıklarla e-posta ile sistemin aksaklıkları ulaşıyor. Ardından NetApp kendine gelen milyarlarca bilgiyi analiz ediyor ve en çok problem çıkan kısımlara yoğunlaşıyor. Böylece hem bu problemi hallediyor hem de yeni teknoloji geliştirirken bu hatayı telafi edebiliyor. Bunlar yapılırken de tek bilgisayar gibi çalışan, birbirine bağlı yüzlerce, binlerce bilgisayardan oluşan Bulut altyapısından faydalanıyor. Yoksa bu kadar karmaşık bilginin analizini sıradan bilgisayarla yapmak mümkün değil.

Konu ile ilgili bir başka misal ise Google. Arama çubuğuna 2-3 harf yazdığımızda karşımıza ‘Bunu mu demek istemiştiniz?’ diyerek alternatifler getiriyor. Aslında Google da bizim ürettiğimiz, yapısal olmayan, sayısını bilemeyeceğimiz kadar harf içerisinden alternatifler bulup sunuyor. Google bunu, bütün bilgileri toplayıp, analiz edip sonuca vararak yapabiliyor.

Bulut ile Büyük Veri’ye en güzel örneklerden biri de Cern deneyi. Bu deney 150 milyon sensörün bulunduğu ortamda gerçekleştiriliyor. Sürekli testler yapılıyor. Bu arada inanılmayacak bir veri birikimi oluyor. Saniyede petabytelarca biriken bilgiden söz ediyoruz. Behçet Yumrukçallı, NetApp olarak, saniyede terabaytlarca bilgiyi işleyebilecek bir altyapı kurduklarını anlatıyor.

Son olarak, bazı akıllı cep telefonu markaları kullanıcılarına Dropbox gibi depolama alanları veriyor. Kullanıcı çektiği fotoğrafı, ses kaydını, sunumu veya videoyu cihazın belleğinde saklamak yerine kendine verilen bulutta saklıyor. Sistem, milyonlarca farklı kişinin verisini saklarken sonradan analiz yapılabilsin diye bazı bilgileri kaydediyor. Mesela çekilen fotoğraf, hangi tarihte, nerede, kimin tarafından çekildi, içerisinde kaç kişi var, kimler var, resmin arka planında ne var gibi bilgiler Netdata adı altında, o fotoğraf kaydına entegre edilerek sisteme kaydediliyor. Böylece sisteme, şu tarihte, arkasında dağ manzarası olan, içerisinde 3 kişi bulunan bir fotoğraf arıyorum dediğinizde bulabiliyorsunuz.

Bulut konusunda ABD ve Almanya, hosting şirketlerinin çokluğundan önde yer alırken, Türkiye’de de bir hareketlenme var. Turkcell, TTNet, Türk Telekom gibi markalar pazara çözümler sunuyor. İşin özü, Büyük Veri hızla büyürken, Bulut’u tetikliyor onu da büyütüyor. Çünkü analiz ortamı için Bulut’a ihtiyaç var.

[category teknoloji]

[tags AKSİYON DERGİSİ, Bilgi, kırıntı, analiz, gelecek, yön]

14 Mayıs 2016 Cumartesi

7 Mayıs 2016 Cumartesi

BİLİŞİM YAZILARI : Asimetrik şifreleme kırılırsa...

 

İSMAİL GÖKHAN BAYRAM

Evimizden işimize, televizyonumuzdan cebimize hemen her yere girdi internet. Dünyanın her hangi bir yerinden parmağımızın birkaç hareketi ile bilgiye kolayca ulaşıyor, aklımıza hayalimize gelmeyecek yerlerle bile kolayca iletişime geçebiliyoruz. Hemen her işimizi internete bağlı cihazlarda yapıyor, verilerimizi bu cihazlarda saklıyoruz. İnternetin istihbarat örgütleri tarafından izlendiği gerçeği bir sır değil. Ancak bu izlemenin büyüklüğünü kestirebilmek de kolay değil. Başta Edward Snowden tarafından yayınlananlar olmak üzere ortaya çıkan belgeler oldukça karanlık bir tabloyu gözler önüne seriyor. 

2006’da telekomünikasyon devi AT&T’nin müşterilerinin tüm trafiğinin bir kopyasını NSA (Amerikan Milli Güvenlik Ajansı) ile paylaştığı ortaya çıkmıştı. 2013’te ise internetin Amerika’daki ana arterlerinde taşınan her şeyin bir kopyasının NSA’e de ulaştığı kanıtlandı. Ancak tahmin edilebileceği üzere NSA bu düzeyde bir izlemeyi bile yeterli bulmuyor. NSA’in Linus Torvalds’dan Linux kullanan bilgisayarlara kolayca sızılmasını mümkün kılacak bir arka kapı gömmesini istediğini daha unutmadık. San Bernardino saldırısı davasında FBI’ın Apple’dan saldırganın iPhoneunu hacklemesini istemesi de çok uzak bir anı değil. 

Günümüzde kullanılan asimetrik şifreleme teknolojileri çok basamaklı asal sayılara dayanıyor. 2009’da yapılan bir çalışmada 768-bitlik asalların günümüz bilgisayarları ile bulunması ancak yüzlerce bilgisayarın iki yıl kadar çalışması ile mümkün olmuştu. Bu metodlar ve bu bilgisayarlarla  RSA gibi modern asimetrik şifrelemelerde kullanılan 1024-bitlik asalların hesaplanmasının bundan kat be kat uzun süreceği tahmin ediliyor. Öte yandan kuantum bilgisayarları neredeyse uzak bir hayal ve teorik bir makine olmaktan çıkıp bir gerçeklik haline geldi. Artık sadece teoride olmayan bu kuantum bilgisayarları ile bu hesaplamaları çok daha hızlı bir şekilde yapmak mümkün. Bu da bugün için güvenli sayılan ve hemen her önemli verinin şifrelenmesinde kullanılan asimetrik şifrelemelerin tamamen güvensizleşmesi anlamına geliyor. 

ABD’deki istihbarat örgütlerince paronayak düzeyde yapılan bu izleme çalışmalarının irili ufaklı hemen her istihbarat örgütü tarafından güçleri ölçüsünde yapıldığını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Şimdilik asimetrik şifreleme bizi dikizlemeye çalışan istihbarat örgütlerinin işini zorlaştırsa da bu durum kalıcı değil. Asimetrik şifrelerin rahatça kırılabilir hale geleceği günler çok uzak değil. Öte yandan tarih bize gösteriyor ki her kırılan şifreleme sistemi yerini daha güçlü, daha zor kırılan yeni bir şifreleme sistemine bıraktı. Elbette asimetrik şifreleme de yerini bir başkasına devredecektir.

[status publish]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags BİLİŞİM YAZILARI, Asimetrik, şifreleme]

2 Mayıs 2016 Pazartesi

WEB ÇÖZÜMLERİ : En İyi ÜCRETSİZ Cloud / Bulut Depolama Servisleri Hangisi ???

 

 

Evet arkadaşlar bu konu bulut depolama hizmetlerini genel hayatında kullanmak isteyenler için hazırlanmaktadır. Bulut depolama sağlayıcılarının eksi ve artı yönlerini burada güncel bir şekilde paylaşacağız. Şahsen 4.5 TB büyüklüğünde olan sabit disklerimin gereksizliğini bu tarz servisler ile anlamış bulunmaktayım. Ben şuan sadece yedek amaçlı kullanıyorum, isterseniz uygulamalarınızı oraya kurup tüm bilgisayarlarınızda aynı şekilde kullanabilirsiniz. Bu tarz servisler ile artık yaratıcılık size kalmış, Linkler referanslıdır, yani ekstra alan kazanacaksınız...


BULUT DEPOLAMA SERVİSLERİNİN GÜNCEL BİLGİLERİNİ AŞAĞIDA BULABİLİRSİNİZ 





BU KONUDA SADECE ÜCRETSİZ SERVİSLER VARDIR

Ayrıca konu altında tecrübelerinizi yazabilirsiniz :)



BULUT SAĞLAYICILARININ GÜNCEL* BİLGİLERİ * Bilgilerin güncelliğini ilgili sağlayıcı sitesinden kontrol etmeniz önerilir.

 


hubiC 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 25 GB / REF. İLE 30 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - Yazılım üzerinden limitsiz, Web üzerinden 1 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Evet!

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT - OVH.com tarafından Intel Cloud sunucularını kullanan, Fransa lokasyonlu sağlayıcı.

 



Google Drive 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 15 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - 10 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Hayır :(

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT - Google hesabınız ile giriş yapabilirsiniz.- Para ile hizmet almayı planlıyorsanız en sağlam şirket.

 







One Drive 


ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 15 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - 10 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Evet! 5 GB'a kadar kazanabilirsiniz.

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT - Microsoft hesabınız ile giriş yapabilirsiniz.
- Microsoft kalitesi.

 



Yandex.Disk 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 10 GB / REF. İLE 11 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - 2 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Evet! 10 GB' a kadar kazanabilirsiniz.

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT - Çok hızlı gelişmekte olan Rus firması.

 


amazon cloud drive 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 5 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - 2 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Hayır :(

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT 

- Amazon hesabınız ile giriş yapabilirsiniz.
- Bir çok web sitesine kaliteli CDN hizmeti ile tanınır.
- Sahibi Amerika 'nın bir numaralı pazar sitesidir.
- Paralı servis olarak güzel seçenektir.

 



MEGA 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 50 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - Yok

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Hayır :(

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT 

- Download sitesi olarak kullanılabilir
- Yavaş yükleme hızı

 



cloud@mail.ru 

ÜCRETSİZ DEPOLAMA ALANI - 25 GB

DOSYA BÜYÜKLÜK LİMİTİ - 2 GB

EK ALAN KAZANILABİLİR Mİ ? - Hayır.

DAHA FAZLA BİLGİ VE KAYIT 

- Rusya'nın en büyük mail sağlayıcısının hizmeti.
- Türkiye ye lokasyon olarak yakın olması nedeni ile hızlı upload ve download.
- Eksi yönü, web sitesi rusça fakat sayfayı sorunsuz çevirebilirsiniz.
- Tüm uygulamaları ingilizce destekli.
- 1 TB 'dan 100 GB 'a düşürüldü, şimdi 25 GB

-> Buradan nasıl hesap açacağınızı öğrenebilirsiniz <-

 

 
Diğer ÜCRETSİZ Bulut Depolama Servisleri Listesi, bu listede ki sağlayıcılar önerilmemektedir. Kendini ispatlamış bir kaç sağlayıcı * ile işaretlenmiştir, deneyebilirsiniz. 

jottacloud - 5 GB Ücretsiz (Referans sistemini kaldırarak para vermeden 5 GB üzeri kullanmanızı engelliyor.) 
Dropbox* - 2 GB Ücretsiz (Süreli olarak arttırabilir, abartılmış sağlayıcı / +Samsung 48GB) 
box* - 10 GB Ücretsiz (250 MB limit, abartılmış sağlayıcı) 
pCloud - 10 GB Ücretsiz 
iDrive - 5 GB Ücretsiz 
CloudMe - 3 GB Ücretsiz 
hubiC- 25 GB Ücretsiz (OVH kalitesi) 
SpiderOak* - 2 GB Ücretsiz (Yurtdışında abartılmış, fakat kalitesiz) 
Cubby - 5 GB Ücretsiz (Hamachi'nin yapımcılarından) 
iCloud* - 5 GB Ücretsiz (Skandalı ile ünlü, sadece Apple ürünlerine özgü servis) 
HiDrive - 5 GB Ücretsiz (Almanya Sunucuları) 
MediaFire - 10 GB Ücretsiz 
SlashDrive - 10 GB Ücretsiz 
OziBox - 100 GB Ücretsiz 
Seacloud - 1 GB Ücretsiz 
SugarSync - 90 gün süreli 5 GB Ücretsiz (Abartılmış sağlayıcı) 
360 - 36 TB Ücretsiz (Çin Sunucuları, Göz boyamak için 36 TB. Çin malı hdd gibi olabilir.) 
Weiyun - 10 TB Ücretsiz (Çin Sunucuları, benim güvenim yok şahsen) 
Baidu - 2 TB Ücretsiz (Yine çinliler :) 

 

[status publish]

[geotag on]

[publicize off|twitter|facebook]

[category teknoloji]

[tags WEB ÇÖZÜMLERİ, ÜCRETSİZ, Cloud, Bulut, Depolama Servisleri]

Hakkımızda

Fotoğrafım
BU BLOG ÖZEL BÜRO GRUBU'NA AİTTİR. RESMİ WEB SİTEMİZ : http://www.ozelburoistihbarat.com

ÖZEL BÜRO İSTİHBARAT GRUBU